Saturday, March 21, 2015

TOP-10 найкрасивіших міст і місць Чехії, які варто побачити

    Є в Європі країна, в ландшафті якій гармонійно поєднуються глибокі озера і таємничі, зарослі густими лісами гори, термальні джерела і стрімкі річки, зелені луки з яскравою, дурманне пахне травою і пагорби, зарослі квітами. Немає тут тільки моря, але про нього зовсім не згадуєш більш, коли потрапляєш в чеську казку. Пропонуємо вашій увазі десятку найвідоміших історичних, культурних і природних пам'яток Чехії. Середньовічні міста, старовинні замки, приземкуваті пивоварні, що пронизують шпилями хмари дзвіниці - ласкаво просимо до Чехії!

    1. Магічна Прага (Praha)

    Розповідь про найкрасивіших містах Чехії неможливо розпочати інакше, як з красуні Праги. Хто там коли-небудь був знає про що йде мова. Столиця вважається не тільки красивим містом Чехії, захоплені туристи часто присуджують їй звання найкрасивішого міста Європи. Складно перерахувати всі визначні пам'ятки, значні площі і старовинні вулички стобашенной Праги, але спробуємо подивитися хоча б на ті найізвестнейшіе.

    Почнемо на лівому березі з Празького граду, який є найбільшим замковим комплексом на світі. Його домінанту утворює собор Святого Віта - найбільший собор Чехії, місце коронації чеських королів. Його готичні вежі видно практично з будь-якої точки Праги. На Градчанської площі привернуть увагу старовинні красиві особняки, статуї і, звичайно, президентський палац. Не забудьте прогулятися по мальовничій Золотий вуличці і затишному Вальдштейнском саду.

    Фото достопримечательностей Чехии: Вид на Градчаны в вечерней подсветке, Прага
    Вид на Градчани у вечірній підсвітці, Прага     Подивитися інші фото до статті

    На правий берег в Старе місто перейдемо по романтичному Карловому мосту, на Староміської площі помилуємося на Ратушу, собор Святої Марії перед Тином, не пропустивши бій знаменитого Орлоя, який супроводжується унікальним міні-виставою фігурок, "живуть" в курантах.

    Ну а потім: Празький народний театр, філармонія Рудольфінум, колиска Праги - Вишеград та інші приголомшливі пам'ятки архітектури, які залучають до Праги мільйони туристів.
    2. Неймовірний Чеський Крумлов (Cesky Krumlov)

    Із західної Чехії перенесемося в її південні області. Там, на кордоні з Австрією, знаходиться неймовірно мальовниче містечко Чеський Крумлов , який всупереч своїм невеликим розмірам по красі майже зіставимо з Прагою. Об'єднує їх і річка Влтава, яка протікає через обидва цих міста.

    Це містечко, з населенням всього 14 тис. Осіб, з 1992 року записаний до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, причому має на це повне право. Домінантою Чеського Крумлова є замковий комплекс, що складається з Верхньої і Нижньої фортець. Мова йде про другий за величиною замковому комплексі в Чехії після Празького граду. Якщо спустимося вниз в історичне ядро міста, знайдемо тут безліч готичних, ренесансних і барокових споруд. Цікаво, що вулички і планування Старого міста не змінилися з часів їх заснування, а це, не багато-ні мало з 16 століття.

    Фото достопримечательностей Чехии: Чешский Крумлов — один из красивейших городов Чехии
    Чеський Крумлов - одне з найкрасивіших міст Чехії     Подивитися інші фото до статті

    Головні пам'ятки Крумлова: Замок, весь історичний центр міста, собор Св. Вітта, Ратуша, плащової міст, музей воскових скульптур.
    3. Чеські Будейовіце (Ceske Budejovice)

    Місто Чеське-Будейовіце - столиця Південно-Чеського краю - відомий всім любителям хорошої літератури. Саме там розташовувався батальйон солдата Швейка з роману чеського класика Ярослава Гашека. Подивитися своїми очима на місто, який був заснований в 1265 році за наказом короля як захисний форпост на кордоні з сусіднім князівством Рожемберков, однозначно варто.

    Сюди курсують автобуси з Праги, їхати доведеться години 4, тому краще запланувати візит до Чеське-Будейовіце з Чеського Крумлова, який розташований по сусідству.

    Фото достопримечательностей Чехии: Главная площадь в городе Чешские Будейовице
    Головна площа в місті Чеські Будейовіце     Подивитися інші фото до статті

    Серцем міста Ческе-Будейовіце є велика площа, названа на честь короля-засновника міста - Пржемисла Оттокара II. Вона прикрашена шикарним фонтаном Самсона, навколо якого зосереджені майже всі основні визначні пам'ятки. Це і красива біло-блакитна ратуша з годинником на центральній вежі, зведена в 1730 році, і собор святого Миколая з примикає до нього Чорної вежею - головної оглядовим майданчиком міста. Той собор, який ми бачимо зараз, був побудований на місці храму, знищеного пожежею в 1641 році. Поруч знаходиться каплиця, споруджена у стилі бароко.

    Чеське-Будейовіце вважається містом художників, так як саме тут розташована фабрика знаменитої компанії «Хардтмут» - виробника продукції «Koh-I-Noor». І хоча олівці відомої марки можна купити не тільки в Чехії, але і у всьому світі, саме в Чеське-Будейовіце відчувається дух творчості, а навколишні краєвиди просто просяться бути перенесеними на аркуш паперу.
    4. Перлина Моравії: Ледницько-Валтіцкій ареал (Lednicko valticky areal)

    І знову ми на півдні Чехії, а точніше в історичному регіоні Моравія. Найвідомішою природно-архітектурною пам'яткою тут є Ледницько-Валтіцкій ареал . Величезний мальовничий лісо-парк з стежками, озерами і річками гармонійно прикрашають кілька палаців, красивим з яких є Ледницький. За Ледницько палацом починається парк, який за свою красу в 2004 році був удостоєний звання Парку Європи.

    Фото достопримечательностей Чехии: Замок Лихтенштейнов в Леднице
    Замок Ліхтенштейнів в Леднице     Подивитися інші фото до статті

    Інший палац, поскромніше, знаходиться по сусідству в місті Валтіце . Маршрут, що з'єднує ці два містечка прокладений в красивому незайманому лісі, в якому зустрічаються різні архітектурні пам'ятники, з'єднуючи природну і рукотворну красу воєдино. Це храм Діани, капела Св. Губерта, колонада та інші. Весь цей великий Ледницько-Валтіцкій комплекс разом з палацами заклав знатний графський рід Ліхтенштейнів, які з покоління в покоління створювали всю цю красу.
    5. Національний парк Шумава (Narodni park Sumava)

    Біосферний заповідник Шумава, званий поетично «зеленим куполом Чехії», до недавнього часу був закритий для відвідувачів. Потрапити на його територію могли лише обрані - гості чеського уряду, дипломати і кінозірки. Останнім часом ситуація докорінно змінилася, і двері національного заповідника виявилися відкритими для всіх. Більш того, в заповіднику Шумава можна не тільки дихати кришталево-чистим повітрям, який виділяють вікові дерева (деяким з них більше 600 років), але і займатися активними видами спорту: бігом, гімнастикою, велосипедними прогулянками.

    Як можна описати національний парк Шумава? Це гектари незайманого лісу, розташованого на кордоні з Баварією, з вкрапленнями торф'яних боліт і найчистіших прісноводних водойм. Деякі озера мають піщані береги, на яких дозволено влаштовувати пікніки, засмагати і просто насолоджуватися навколишньою природою. Найбільше озеро заповідника називається Ліпенскім. На ньому зазвичай катаються на каное та катамаранах.

    Фото достопримечательностей Чехии: Горная река в национальном парке Шумава
    Гірська річка в національному парку Шумава     Подивитися інші фото до статті

    Щоб зробити ідеальні знімки, гідні будь-якого туристичного журналу, потрібно відшукати кілька оглядових майданчиків. Вони розташовані так, щоб перед туристами відкривався захоплюючий дух вид на пагорби і озера. Одна з таких майданчиків - Поледнік - користується великою популярністю як у фотографів-професіоналів, так і у простих мандрівників. Звідти весь заповідник проглядається просто чудово.

    Національний парк Шумава входить в список об'єктів, що охороняються ЮНЕСКО.
    6. Замок Глубока над Влтавою (Hluboka nad Vltavou)

    З містечка Глубока-над-Влавоу замку не видно. До нього потрібно підніматися по досить крутий асфальтованій дорозі. Зате потім перед мандрівниками відкривається розкішна фортеця в неоготичному стилі, гідна мультфільмів Діснея або казкових фільмів про Попелюшку. Білосніжні стіни, всіяні головами оленів, зубчасті башточки, декілька внутрішніх двориків, тінистий парк навколо всього цього пишноти - перед вами творіння князя Яна Адольфа Шварценберга. Він замовив будівництво цього замку не так давно - в 1841-1871 роках. Його побажанням архітекторам було зведення фортеці, схожою на замки тюдоровской епохи. Замовлення було виконано, і в чеській глибинці, на місці старовинної королівської фортеці, який прикрашав тутешні місця, з'явився майже англійський замок, оточений князівськими угіддями.

    Фото достопримечательностей Чехии: Замок Глубока над Влтавой
    Замок Глубока над Влтавою     Подивитися інші фото до статті

    Всередині замку можна оглянути не тільки унікальні інтер'єри, але і чудову колекцію гобеленів, що датуються XVII століттям. Екскурсоводи розкажуть про 140 кімнатах і 11 баштах, кожна з яких має свою легенду. Побачити в ході екскурсії можна буде тільки деякі парадні зали, особисті покої князя, бібліотеку і замкову кухню. Туристи також зможуть піднятися на одну з веж замку, щоб звідти побачити околиці і уявити себе в ролі князя, оглядає володіння.

    Стайня замку зараз, на жаль, уже не служить будинком граціозним тваринам. У наші дні в ній обладнана художня галерея, де демонструються полотна художників Південно-Чеського краю.
    7. Телч (Telc)

    Місто Тельч, як і багато середньовічні міста, з'явився традиційно навколо потужної фортеці. У 1330 році в тутешніх місцях місцевий керуючий Захаріаш прийняв рішення про будівництво замку, що незабаром і було виконано. Через століття його ім'ям назвуть головну площу Тельчі, яка вважається однією з головних визначних пам'яток міста. Милі різнокольорові будиночки, що вишикувалися по її периметру, немов переносять туристів в чарівну казку. Недарма Тельч був офіційно названий містом-музеєм і внесений до Списку ЮНЕСКО як один з найцікавіших об'єктів на території Чехії.

    Раніше в цих будиночках купці тримали свої крамниці. З тих пір мало що змінилося: на перших поверхах розташовані сувенірні магазинчики, кафе і ресторани. Деякі будинки оформлені в модній в ті часи техніці сграфіто.

    Фото достопримечательностей Чехии: Площадь в городке Телч
    Площа в містечку Телч     Подивитися інші фото до статті

    На площу також виходять фасади замку, ратуші, єзуїтської гімназії та двох церков - Імені Ісуса і Святого Духа. На дзвіницю другий церкви можна піднятися, щоб звідти насолодитися видом розкинувся внизу міста. Ця вежа висотою 49 метрів є найстарішою спорудою міста, так що за її станом і зовнішнім виглядом ви можете судити про те, які ж будинку були тут раніше.

    Місто здається компактним, завдяки тому, що йому просто нікуди було розростатися. Його історичний центр обмежений з одного боку міськими ставками, на березі одного з яких і стоїть замок, а з іншого - високими кріпосними стінами і окружним ровом. Це, скоріше, перевагу, оскільки на відвідування міста і замку Тельч можна виділити один день.
    8. Літомишль (Litomysl)

    Невелике містечко в Пардубіцької краї - Літомишль - сподобається всім без винятку, тому що являє собою притягальну суміш з пам'яток старовини і більш-менш сучасних будівель, які відмінно вписуються в загальний вигляд міста. Про це місто вперше згадується в письмових джерелах, що датуються 981 роком.

    Світлий замок, побудований в ренесансному стилі і оформлений в техніці сграфіто, вважається основною прикрасою Літомишл. Його інтер'єри демонструються під час екскурсій, які проводяться щогодини, а ось сади з красивим фонтаном можна досліджувати самостійно. Десь там захований пам'ятник рибі, доторкнутися до якого потрібно обов'язково, при цьому загадавши бажання. Кажуть, що воно обов'язково здійсниться.

    Фото достопримечательностей Чехии: Замковый ареал в Литомышле
    Замковий ареал в Літомишлі     Подивитися інші фото до статті

    Літомишль - це батьківщина відомого композитора Бедржиха Сметани. Тут, поруч із замком, розташований його музей, де представлені особисті речі маестро. Для поціновувачів оперного мистецтва щороку в Літомишлі проходить фестиваль Сметани. Виступи відомих співаків проходять у дворі замку, знаменитому своєю приголомшливою акустикою.

    Ще одна визначна пам'ятка міста, що викликає подив і потрясіння, називається Портмонеум. Це будинок Йозефа Портмана - шанувальника мистецтва і мецената, який дружив з багатьма знаменитими художниками. Один з них на ім'я Йозеф Ваха погодився зробити художні розписи на стінах будинку свого друга. Правда, тему вибрав міфологічну. Опинившись всередині, відвідувач спочатку завмирає, а потім починає розглядати стіни і меблі, які покривають яскраві малюнки, що зображають гномів, гоблінів, героїв з «Бхагавад-гіти», дияволів і біблійних святих. У психоделічних кімнатах зараз знаходиться філія художньої галереї.
    9. Пльзень - не тільки пиво (Plzen)

    Пльзень в чеському мові не «він», а «вона», тобто саме слово «Пльзень» - жіночого роду. Взагалі-то, до цього звикаєш майже відразу, і вже не викликає питань схилення назви міста: «був в Пльзені», «повернувся з Пльзені».

    Це місто знамените тим, що є столицею чеського пивоваріння. Переконатися в цьому можна, відвідавши пивоварню компанії «Plzensky Prazdroj», де проводять різні дегустації і розповідають про процес створення різноманітних сортів знаменитого чеського пива. Божественний напій ллється рікою в будь-якому з ресторанів старого міста, яких тут неймовірно багато. До речі, ціни дуже демократичні, пообідати вийде набагато дешевше, ніж у Празі. Тому сміливо вибирайте будь вподобане заклад і замовляйте королівський бенкет.

    Але до цього варто хоча б одним оком побачити цей чеське місто - четвертий за величиною в Республіці і один з перших по красі і унікальності.

    Фото достопримечательностей Чехии: Городская ратуша в городе Плзень
    Міська ратуша в місті Плзень     Подивитися інші фото до статті

    У Пльзень ходять автобуси з Праги. Час в дорозі приблизно 1 годину 20 хвилин. Вокзал знаходиться в декількох кварталах від історичного центру.

    У Пльзені розташований собор святого Варфоломія з найвищою дзвіницею в Чехії. На неї можна піднятися по 301 сходинці, так як ліфта у вежі немає. Зате найбільш наполегливим і витривалим туристам з висоти 62 метрів відкривається шикарний вид на околиці. Перед підйомом наверх візьміть біля каси безкоштовну карту, щоб зорієнтуватися, куди йти далі. Ратушна площа, де розташований собор, знаходиться в центрі кварталу, який оточують чудові сади. Прогулятися по ним приємно в будь-який час року. Серед альтанок і арок, повиті плющем, можна побачити невеликі пам'ятники і фонтани, яких тут дуже багато.
    10. Лікувальні Карлові Вари (Karlovy Vary)

    Місто, просочений курортної млістю і спокоєм, задумливий і неквапливий, пропахлий оплатки (так називаються місцеві вафлі) і Бехеровка, знаходиться на заході Чехії і називається Карлові Вари . Він відомий на весь світ завдяки своїм цілющим, унікальним джерелам, вода яких допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура. Однак багато мандрівників, які приїжджають в Карлові Вари, шукають не тільки заспокоєння і лікування, але і нових вражень. Їх сповна можна отримати, прогулюючись по центру міста вздовж річки Тепла, яку облюбувала значних розмірів форель, заходячи в сувенірні крамнички й затишні ресторанчики, завмираючи перед гейзером, з силою викидати гарячу воду на велику висоту.

    Мінеральних джерел в Карлових Варах більше 70, але використовуються тільки 12. В основному, вони розташовані в двох колоннадах - Млинського і Ринкової. Вода з джерела №6 розливається по пляшках і продається повсюдно, так що не пропустіть можливості спробувати її прямо із землі. Для пиття цілющою водички передбачені спеціальні гуртки з носиками, які можна купити близько колонад. Таке придбання вважається прекрасним сувеніром зі знаменитого курорту.

    Фото достопримечательностей Чехии: Карловы Вары. Рыночная колоннада и исторические здания
    Карлові Вари. Ринкова колонада та історичні будівлі     Подивитися інші фото до статті

    Коли центр міста добре вивчений, пора приступити до дослідження околиць. Місто розташоване в улоговинці між декількома пагорбами, по яких прокладені пішохідні стежки. Для самих ледачих працює фунікулер, що піднімає гостей на дві станції. Перша з них називається «Єлени скок». Якщо вийти на ній, то можна потрапити до вершини Петра, названої так на честь російського царя. За місцевою легендою, він піднявся туди на своєму скакуні і вирізав на дерев'яному хресті перші літери свого імені. В наші дні тут розташований оглядовий майданчик.

    Друга станція - «Вежа« Діана », де знаходиться однойменний ресторан. На вежу можна піднятися, звідти відкривається чудовий вид на Карлові Вари.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org