Thursday, March 12, 2015

Сарагоса - екскурсія по найдавнішому місту Іспанії

    Сарагоса - це один із стародавніх міст Іспанії розташований на берегах, колись могутньої річки Ебро. Заснований першими жителями Іберійського півострова, своє ім'я він отримав на честь римського імператора Августа і до наших днів зберіг своє величезну культурну спадщину. Сьогодні прогулюючись вулицями цього міста, ви зможете стикнутися з його багатовіковою історією. Щоб зробити вашу екскурсію більш повної ми пропонуємо вам прочитати цю статтю.

    Місто Сарагоса (ісп. Zaragoza) - столиця однойменної провінції і автономного співтовариства Арагон, в наші дні є п'ятим за величиною містом в Іспанії. Кліматичні умови регіону Арагон, розташованого на північному сході Іспанії не можна назвати сприятливими. На півдні тут простяглися величезні випалені сонцем пустинні рівнини області Los Monegros, а північ займає гірський ланцюг Піренеї (Los Pirineos). Тому Сарагоса, розташована в центрі широкої річкової долини на місці перетину річки Ebro з річками Huerva і Gallego, займає привілейоване географічне положення. Місто є важливим місцем, так як знаходиться на перетину важливих торговельних шляхів між містами Мадрид, Барселона, Валенсія, Більбао і Тулуза, від яких він рівновіддалений приблизно на 300 кілометрів.

    Провінція Сарагоса має напівзасушливий середземноморський клімат, для якого типовими є: зими з регулярними нічними заморозками і туманами і спекотне без опадів літо. Найбільш сприятливим часом для відвідування Сарагоси вважається весна з квітня по червень і осінь з вересня по листопад, коли температури бувають найбільш комфортними для ознайомлення з місцевими пам'ятками, якими так багатий цей місто має майже більш ніж 2000-річну історію.
    Історія Сарагоси

    Перші згадки про поселення иберов під назвою Salduvia зустрічаються в текстах давньоримського історика Плінія Старшого. Це ім'я також задокументовано на стародавніх іберійських монетах, знайдених під час археологічних розкопок. Після завоювання Іберійського півострова римлянами в 14 столітті до н. е місто отримує нове ім'я Caesaraugusta на честь імператора Августа (Cesar Augusto). Жителі цього міста-колонії мали високий статус римських громадян, що давало їм можливість користуватися всіма правами в Римській імперії. Після вторгнення арабів в Іспанію місто переходить під їх контроль і його назва трансформується на арабську мову в Saraqusta. У ході Реконкісти в 1118 році король Альфонсо I Войовничий (Alfonso I de Aragon el Batallador) завойовує місто і перетворює його в столицю королівства Арагон, з тих пір місто востаннє змінює своє ім'я, на те яке він носить в наші дні - Сарагоса (ісп . Zaragoza).

    Фото достопримечательностей Испании: Вид на Сарагосу с высоты куполов базилики Св. Марии де Пилар
    Вид на Сарагосу з висоти куполів базиліки Св. Марії де Пілар     Подивитися інші фото до статті

    Місто Сарагоса має титули: благородний, відданий і героїчний, які відображені ініціалами кожного з них на його гербі. Всіма цими титулами місто було нагороджено за опір, який вчинила їм наполеонівської армії під час війни за незалежність (1808-1814 роках), коли облога Сарагоси стала відомою у всій Європі, будучи символом опору Наполеону. Під час першої облоги (червень-серпень 1808), місто чинив запеклий опір військам генерала Вердье (Verdier), якому довелося припинити облогу і відступити. Під час другої облоги (кінець грудня 1808 -21 січня 1809) місто капітулював після серії жорстоких зіткнень і боїв наполеонівських військ з героїчними захисниками міста під проводом Jose Rebolledo de Palafox. Місто втратило майже 40.000 своїх захисників через те, що в ньому поширилася епідемія висипного тифу.

    У наші дні в Сарагосі пройшло кілька значущих подій - у 2008 році в Сарагосі пройшла міжнародна виставка Expo 2008, а в 2010 році Сарагоса посіла шосте місце за туристичною відвідуваністю серед іспанських міст.
    Пам'ятки Сарагоси

    Для туристів, які вирішили відкрити для себе Сарагосу я пропоную список місць, які неможливо пропустити, побувавши в цьому місті. Відкрийте для себе найцікавіші місця в Сарагосі, тож почнемо нашу подорож.
    Кафедральний собор La Basilica del Pilar

    Кафедральний собор - базиліка присвячена Святій Діві Марії, згідно з легендою образ святої з'явився на колоні (Pilar) Святому Якову в 40 році н.е. під час хрещення перших християн на березі річки Ебро. Ця колона з яшми і ще невелика дерев'яна статуя Діви Марії знаходяться в соборі до наших днів. Кожен день статую святий одягаються в нові шати. Сучасний вигляд собору, побудованого в стилі бароко, є результатом тривалого процесу будівництва, яке вели багато архітекторів протягом кількох століть. Раніше на цьому місці стояла невелика каплиця, споруджена відразу після звільнення Сарагоси від арабів. Будівництво сучасної будівлі, що почалося в XVII столітті, тривало аж до середини XX століття.

    Фото достопримечательностей Испании: Кафедральный собор Сарагосы, базилика Святой Девы Марии Пилар
    Кафедральний собор Сарагоси, базиліка Святої Діви Марії Пілар     Подивитися інші фото до статті

    У наші дні собор є одним з найважливіших центрів паломництва в католицькому світі. Тут знаходяться безліч твори мистецтв різних періодів, серед яких можна виділити головний вівтар виконаний Damian Forment. Церковні хори, орган і Свята каплиця виконані за проектом архітектора Ventura Rodriguez. Фрески в базиліці, а також її звід і куполи були розписані великим Гойя. Примітно, що в базиліці висять прапори всіх латиноамериканських держав, адже Свята Діва Марія Пілар протегує всім їм. Примітний факт, що під час громадянської війни бомбардувальник скинув дві бомби на собор, але жодна з них не вибухнула.

    Фото достопримечательностей Испании: Мост и купола базилики Святой Девы Марии Пилар
    Міст і купола базиліки Святої Діви Марії Пілар     Подивитися інші фото до статті

    Адреса собору: Plaza del Pilar
    Кафедральний собор Catedral de San Salvador o la Seo

    Кафедральний собор був першою християнською церквою побудованої в Сарагосі, собор стоїть на тому ж місці, яке раніше займав римський храм - форум, потім на його місці була споруджена церква вестготів, а згодом мусульманська мечеть. В кінці XII століття після Реконкісти тут був побудований християнський храм у стилі пізнього романського стилю. У XIV столітті відповідно з новим стилем готики собор був розширений, але свій остаточний вигляд і розміри він набув лише в XVI столітті. Пізніші архітектурні зміни, які завершують вигляд собору були вироблені в період з XVII по XVIII століття, коли були побудовані вежа в стилі бароко і портал в стилі класицизму. У музеї гобеленів собору експонується унікальна колекція фламандських гобеленів.

    Фото достопримечательностей Испании: Кафедральный собор Catedral de San Salvador o la Seo
    Кафедральний собор Catedral de San Salvador o la Seo     Подивитися інші фото до статті

    Місце знаходження: Plaza de la Seo, 2
    Палац Palacio de la Aljaferia

    Це один з найважливіших пам'ятників мавританської архітектури XI століття. Хоча будівля зазнала безліч змін в наступні часи, ми можемо прогулятися по його прекрасним порталам і садам таким як патіо Св. Ізабелли (Patio de Santa Isabel), Золотий зал і Каплиця. Найбільш важливі з художньої точки зору реформи були проведені в період правління католицьких королів в 1492 році. Починаючи з 1485 року, під палаці був розташований суд інквізиції, в тому числі її в'язниці і казарми для розквартирування військ. У наші дні частина палацових споруд займає парламент Арагона. Зверніть увагу на вежу трубадурів, що відноситься до IX століття, саме в ній починається дія знаменитої опери Верді «Трубадур».

    Фото достопримечательностей Испании: Дворец Palacio de la Aljafería
    Палац Palacio de la Aljaferia     Подивитися інші фото до статті

    Місце знаходження: Diputados, s / n
    Маршрут по античному римському місту Caesaraugusta

    Про важливість римського міста Caesaraugusta говорить той факт, що в ньому знаходився один з найбільших театрів у всій римської Іспанії. У ньому могли вільно розміститися близько 6000 глядачів, що свідчить про важливість цієї будівлі в місті, в якому на той момент проживало близько 18.000 жителів. Будівництво театру почалося в часи Тіберія і тривало до періоду правління Клавдія. Театр продовжував існувати аж до III століття н.е., коли його почали розбирати і використовувати частину його матеріалів для зміцнення фортечних стін. На відміну від більшості інших побудованих римських театрів, при проектуванні яких використовувався природний ухил земної поверхні, театр в римському Caesaraugusta був побудований на рівній ділянці в точній відповідності з моделлю театру Марцелла (Marcelo) в стародавньому Римі. Побачити залишки цього, коли то монументальної споруди можна в Музеї театру (Museo del Teatro de Caesaraugusta) розташованого за адресою: C / San Jorge, 12

    Наступною зупинкою в нашій подорожі по древньому місту буде Музей римського форуму (Museo del Foro de Caesaraugusta). Форум в будь-якому римському місті був центром суспільного життя і основним місцем для зустрічі, де вирішувалися більшість важливих політико-адміністративних, економічних і релігійних питань. Виставка організована на великому відкритому просторі старого форуму буде вас чекати вас за адресою: Plaza de la Seo, 2

    Фото достопримечательностей Испании: Музей римского форума (Museo del Foro de Caesaraugusta)
    Музей римського форуму (Museo del Foro de Caesaraugusta)     Подивитися інші фото до статті

    Іншим пам'ятником римської епохи є Музей річкового порту (Museo del Puerto Fluvial de Caesaraugusta). За часів римського правління річка Ебро була судноплавна і мала на своїх берегах велику мережу річкових портів в декількох містах, через які йшла жвава торгівля. Основними товарами, які переміщувалися з порту цього анклаву Римської провінції на узбережжі були: пшениця, дерево, залізо, шкіра, льон в зворотний шлях на кораблі завантажували вино, кераміку, мармур, ювелірні вироби та багато іншого. Завдяки спокійному характеру річки Ебро річкова торгівля була дуже жвавою, про що свідчать фундаменти, коли то великих будівель, призначених для зберігання різних товарів. Музей порту ви зможете знайти за адресою: Plaza de San Bruno, 8

    І звичайно не один римський місто неможливо собі уявити без Громадських лазень. Під час проведення будівельних робіт в 1982-1983 роках, були виявлені залишки великого басейну, що належить до суспільних римським лазнях. Громадські лазні перебували в центрі римського міста Caesaraugusta, вони розташовувалися в просторі між Форумом і Театром. Ознайомитися із залишками цих споруд можна в Музеї Громадських бань (Museo de las Termas Publicas de Caesaraugusta) який знаходиться на C / San Juan y San Pedro, 3-7
    По місцях творчості Франсиско Гойя

    Прибувши в Сарагосу не можна пройти повз творчості цього великого іспанського живописця. Франсиско де Гойя (Francisco de Goya) народився 30 березня 1746 в невеликому містечку Фуендетодос (Fuendetodos) знаходиться в 45 км на південь від Сарагоси. Усім поціновувачам його мистецтва неодмінно треба побувати в будинку-музеї, де з'явився на світ цей найбільший художник. А для тих, хто не захоче залишати Сарагосу можна запропонувати наступний тур по його пам'ятних місцях. Ми буде слідувати по стопах Гойї в Сарагосі, побачимо його портрети і гравюри, які наблизять нас до особистості цього художника і дозволять нам ближче познайомитися з його творчістю. Найбільш знаковим місцем його творчості є Базиліка дель Пілар (Basilica de Nuestra Senora del Pilar), розташована на однойменній площі Plaza del Pilar і про яку написано вище. Тут особливо можна виділити його роботу під назвою «Поклоніння Імені Господа» знаходиться на зводі Святої Капели.

    Фото достопримечательностей Испании: Музей Сарагосы (Museo de Zaragoza)
    Музей Сарагоси (Museo de Zaragoza)     Подивитися інші фото до статті

    Наступною зупинкою в нашому маршруті буде Музей Сарагоси (Museo de Zaragoza) знаходиться на площі Plaza de los Sitios, 6. Тут для робіт Гойї відведено цілий зал музею. Далі наш шлях пролягає до Музею Camon Aznar (Museo Ibercaja Camon Aznar (Palacio de los Pardo o Casa Aguilar) розташованому за адресою: C / Espoz y Mina, 23. Музей Camon Aznar розташований в палаці Пардо, побудованого в стилі ренесанс. Експозиція музею присвячена живопису, в його колекції представлені роботи художників, починаючи з XV до XX століття, які представляє великий інтерес для всіх поціновувачів мистецтва, а також окремий зал присвячений роботам Гойї. Закінчивши знайомитися з творчістю цього відомого арагонського художника, ми продовжимо наш шлях по визначних пам'ятках.
    Будівля торгової біржі La Lonja

    Будівля була побудована в 1541-1551 Міською радою в якості біржі для купців за проектом архітектора Juan de Sarinenaa. Ця будівля є одним з найбільший об'єктів будівництва XVI столітті відносяться до епохи Ренесансу не тільки в Сарагосі але і у всьому Арагоні. Зовнішні поділ на поверхи не відповідає внутрішньому простору будівлі, яке займає великий зал, розділений стрічковими колонами, верхівки яких переходять в арочний, зоряний звід. У всьому внутрішньому орнаменті простежується стиль епохи раннього Відродження. Будівля біржі знаходиться навпроти базиліки La Basilica del Pilar на площі Plaza del Pilar.

    Фото достопримечательностей Испании: Здание торговой биржи La Lonja
    Будівля торгової біржі La Lonja     Подивитися інші фото до статті

    Міжнародна виставка Expo Zaragoza

    Користь від проведення Міжнародної виставки 2008 присвяченій темі «Вода та сталий розвиток», залишила в Сарагосі цінну спадщину у вигляді побудованих нових і сучасних об'єктів таких як: «Водна вежа», «Павільйон-міст», «Річковий акваріум» ось назви деяких з них . Величезний виставковий комплекс розмістився на площі в 25 гектарів на березі річки Ебро.

    Виставкова зона була розділена на вісім територій, що відображають різні кліматичні умови під назвами: «Сніг і лід», «Пустелі, оазиси і степи», «Савани і луки», «Ліси», «Тропічні сельви», «Гори і височини», «Великі річки і рівнини», «Острови та узбережжя». Одним з найпомітніших будівель, яке виходить на набережну річки Ебро є Вежа Води (Torre del Agua) висотою в 76 метрів. Скляний фасад будівлі становить величезну скульптуру у формі краплі води, що містить в собі символ виставки. Скло дозволяє мати подвійне сприйняття об'єму будівлі, через нього воно трансформується завдяки денному світлу в Вежу Води, а вночі воно перетворюється на великий маяк.

    Фото достопримечательностей Испании: Международная выставка Expo Zaragoza
    Міжнародна виставка Expo Zaragoza     Подивитися інші фото до статті

    Адреса Вежі води: Avenida de Ranillas, територія виставки. Увага! Час роботи музеїв і виставок розрізняється для літнього та зимового періодів, так що будьте уважні!
    Особливості місцевої іспанської кухні

    Суворі кліматичні умови Арагона не могли не відбитися і на кулінарних пристрастях місцевих жителів. Арагонская кухня вважається самою невибагливою в Іспанії. Основа харчування тут це м'ясо і насамперед баранина, яку до наших днів готують за традиційними рецептами, що налічує не одну сотню років. Серед подібних блюд можна порадити такі як: молодий ягня, засмажений на рожні (cordero asado al espeto) і ніжки ягняти тушковані з артишоками (piernas de cordero con alcachofas). В меню місцевих ресторанів входить багато страв з дичини, яка водиться в горах Арагона. З дичини, насамперед оленини і м'яса дикого кабана в Арагоні готують разюче смачну ковбасу, яку запікають на вугіллі. До м'ясних страв з дичини чудово підходять місцеві сорти червоних вин, таких як Carinena або Campo de Borja, що відрізняються більш насиченим смаком і фортецею.

    Традиційним національним блюдом є Мігас (migas). Мигас по арагонской це страва, яку традиційно готують у сільській місцевості. Воно готується з кубиків черствого хліба, ковбаси, свинячого бекону підсмажених в оливковій олії з додаванням часнику, паприки та інших приправ подається з виноградом на тарілці. Для ласунів існують солодкі Мігас з цукром і корицею і молоком. Традиційним ласощами в Арагоні є цукати для виробництва яких використовуються різноманітні фрукти: яблука, груші, ніжір, апельсини. Цукати тут так і називаються (frutas de Aragon), вони продаються в гарних дерев'яних коробочках і можуть стати чудовим подарунком для ваших рідних і близьких.
    Свята в Сарагосі

    Найвідомішим святом в Сарагосі, який проходить 12 жовтня, є фієста присвячена Святій діві Марії Пілар або (Fiestas del Pilar). З самого ранку безліч людей в народних костюмах йдуть до статуї Святої діви Марії Пілар для того щоб покласти до її ніг квіти висловивши тим самим повагу покровительці Арагона. Ще однією невід'ємною частиною свята є парад величезних ляльок з великими головами, традиції проведення цього параду беруть свій початок в Середні віки. У наші дні свято включає в себе крім релігійного аспекту ще й безліч театральних вистав, концертів та ярмарків. Це подання місцеві жителі з нетерпінням чекають цілий рік і довго до нього готуються.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org