Friday, March 27, 2015

Лісабон - місто-пересмішник

    Знайомство з Португалією треба починати з Лісабона. Не тому, що це столиця держави, і не тому, що тільки сюди літають прямі рейси з Москви. Все це вторинне. Головне - Лісабон дозволить достеменно визначити, чи підходить вам Португалія та подобаєтеся ви їй. Це місто-лабіринт, місто-пересмішник, він зачарує вас своїми вузькими вуличками, заманить іграшковими будиночками, заплутає немислимими перепадами. І дуже скоро ви забудете, де верх, а де низ, де небо, а де земля.

    На задвірках Європи

    Якщо хочете зрозуміти Європу - їдьте до Португалії. У цій крихітній країні як в дзеркалі відбивається історія всієї Європи - її краса і бідність, слабкість і сила, скромність і чарівність.

    Досвідчені мандрівники знають одну хитрість: щоб зрозуміти місто, не варто прагнути в його центр. Потрібно бродити по задвірках без мети і путівника. Тикатись в старі Тупичке. Губитися і знову перебувати. І одного разу місто об'явиться вам в одному зі старих двориків. Він буде в буденному, в капелюсі і плащі, схожий на простого перехожого. Він візьме вас за руку і поведе знайомити зі своїми таємницями.

    І це відноситься не тільки до міста, але і до частини світу. Наприклад, до Європи. Для того щоб зрозуміти і прийняти її зовсім не обов'язково летіти в Париж чи Відень. Побродите по задвірках Європи, вивчіть її дворики. Найкраще для цієї мети підходить Португалію. Ця крихітна країна повторює Європу як найменша матрьошка повторює більшу.

    Фото достопримечательностей Португалии: Вид на Лиссабон
    Вид на Лісабон     Подивитися інші фото до статті

    Ні, правда, Португалія - це Європа в мініатюрі. Колись потужна, колоніальна, блискуча. Сьогодні скромна, а місцями просто бідна країна, у якої майже нічого не залишилося крім історії, краси і гарного смаку. І неодмінною європейської драми за спиною.

    Сюжет драми невибагливий, але повчальний. У першому акті на героя обрушуються незліченні багатства. У другому - він, заледащіли й розбещений, стрімко котиться на дно. Нарешті, в третій частині статус-кво відновлюється і, що втратив майже все, герой стикається з необхідністю якось влаштовувати подальше життя.

    У головній ролі в цьому дійстві і виступає Португалія - колись бідна, майже злиденна і потім непристойно розбагатіла в епоху колоніальних завоювань. Це звалилося з неба достаток призвело Португалію майже до повного занепаду. Справді, який сенс вирощувати виноград на скелях, якщо можна рвонути до Бразилії, де багато диких мавп, золота і дармової робочої сили? Ось і рвонули. А коли прийшов похмілля, виявилося, що на рідних землях нікому працювати. І що в підсумку залишилося Португалії на пам'ять про ту ж Бразилії? Статуя обіймає світ Христа на березі Тежу (копія монумента в Ріо-де-Жаней-ро) так босанова, що виконується на верхньому майданчику фунікулера Santa Justa.
    Місто-пересмішник

    Історію свого злету і падіння місцеві мешканці пам'ятають як «Отче наш». Ці люди зворушливо наївні і чудово затишні. Вони охоче знімуть з себе останню сорочку, щоб ви могли загорнути в неї дурні дешеві черевики, куплені в Порту на вулиці Святої Катерини між десятою ранку і двома годинами дня (пізніше починається сієста і купувати буде рішуче не у кого). Але вони ж обдадут хвилею презирства того, хто умудриться позіхнути у громадському місці. І їх можна зрозуміти. Ці хлопці самі одного разу позіхнули і прикрили очі, а коли відкрили, не дорахувалися чверті населення. Саме цей історичний позіхання і назвали потім колоніальною експансією.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португалия. Лиссабон
    Португалія. Лісабон     Подивитися інші фото до статті

    Знайомство з Португалією треба починати з Лісабона (Лішбоа на місцевому діалекті). Не тому, що це столиця держави, і не тому, що тільки сюди літають прямі рейси з Москви. Все це вторинне. Головне - Лісабон дозволить достеменно визначити, чи підходить вам Португалія та подобаєтеся ви їй. Ось він розкинувся перед очима, прикрашений намистом нескінченних сходів, виряджений в синьо-білі одягу з азулежу - розписаної керамічної плитки, яку так обожнюють португальці. Це місто-лабіринт, місто-пересмішник, він зачарує вас своїми вузькими вуличками, заманить іграшковими будиночками, заплутає немислимими перепадами. І дуже скоро ви забудете, де верх, а де низ, де небо, а де земля, де закінчується сьогодні і починається вчора. І якщо в цю мить з'явиться прагнення рвонути в готель - Португалія вам не підходить. Вам ніколи не зрозуміти її дивною, непослідовною і щирої душі.

    А от якщо ви сядете за столик одного з незліченних кафе з бажанням випити чашечку кави і залишитися тут назавжди, а далі будь що буде, значить, народжується взаємність. І тоді бережіться: Португалія - ревнива панянка і вона більше вас не відпустить. Ви, звичайно, поїдете, але коли-небудь неодмінно повернетеся в цю лялькову країну і в цей іграшковий місто. Однак не будемо забігати вперед і вирушимо на прогулянку. Тільки не забудьте проудобную взуття: Лісабон, як і Москва, стоїть на семи пагорбах. І це, до речі, не метафора, а сувора реальність.

    Фото достопримечательностей Португалии: Лиссабон, улочка, ведущая вниз к морю
    Лісабон, вуличка, що веде вниз до моря     Подивитися інші фото до статті

    Почнемо, мабуть, з району Белен і знаменитого монастиря Жеронімуш, оголошеного ЮНЕСКО надбанням світової культури. Причини побувати в Жеронімуш як мінімум дві. Перша - це найкрасивіший у світі монастир, виконаний в стилі мануеліно (португальський ренесанс з ухилом в морську тематику). І друга - тут поховані двоє з трьох найвідоміших португальців всіх часів - Вас- ко да Гама і король Мануел I. Васко да Гама, нагадаю, був першим європейським мореплавцем, що досягли Індії. А Мануел I був королем, при якому це сталося, - теж цілком собі привід бути увічненим. Крім того, ім'я цього монарха фонетично пов'язано з уже згаданим стилем в архітектурі - мануеліно. А вже що було спочатку - король або стиль - тепер і не розбереш.

    Оглянувши монастир, що не поспішаємо їхати. Ми ще не бачили вежу Белен. Напрочуд гарна вежа з білого вапняку - пам'ятник епохи Великих географічних відкриттів. Побудована на річці Тежу для захисту Лісабона від нападів з боку океану, вона встигла за свою майже 500-річне життя послужити і маяком, і в'язницею, і складом зброї. А в наш час працює пам'ятником і за сумісництвом символом Португалії.

    Фото достопримечательностей Португалии: Башня Белен — крепость-маяк Лиссабона
    Башта Белен - фортеця-маяк Лісабона     Подивитися інші фото до статті

    А тепер в центр, на головну площу столиці - Торгову, що в районі Байша (нижнє місто). Звідси починаємо угвинчуватися в тісні лісабонські вулички. І по шляху не забуваємо дивитися в усі очі. Ось між будинками протискується гарний сучасний трамвай. Не відводьте погляд. Зараз Лісабон витворить свій найулюбленіший фокус і дістане з капелюха вчорашній день. Увага! Ось він - маленький жовтенький доісторичний трамвайчик, дерев'яний всередині і дуже позитивний зовні. Це не пересувний музей - просто дуже старий трамвай, який ходить по маршруту. Колись, в 1980-х, місцева влада вирішила позбутися цих реліктів, але городяни, які зазвичай і мухи не скривдять, раптом проявили непохитну волю, захищаючи улюблених «жовтеньких», як їх тут називають. І муніципалітет відступився.

    Фото достопримечательностей Португалии: Лиссабон, Торговая площадь (Praca do Comercio)
    Лісабон, Торгова площа (Praca do Comercio)     Подивитися інші фото до статті

    А ось і знамениті столичні фунікулери - Larva, Gloria і Bica. Власне, фунікулери - гучна назва для тих же трамваїв, які вміють повільно, але вірно пихкати в гору. І, зрозуміло, не забудемо підйомник Santa Justa. Його побудував учень знаменитого Гюстава Ейфеля - Рауль месна де Понсарт. Цей фунікулер пов'язує верхнє і нижнє місто, піднімаючи туристів на висоту 32 м. Нагорі можна чудово відпочити в кафе: по-перше, насолодитися прекрасним видом, по-друге, послухати гітариста, віртуозно виконуючого босанову. І неважливо, що цей музичний стиль не має до Португалії ніякого відношення, головне, щоб створювалося настрій.

    Автентичною музикою можна зачарувати ввечері в старому районі Лісабона - Байрру-Алту. Тут розташовані найкращі ресторани, де звучить фаду. Це штука особлива. Якщо описувати фаду знайомими термінами, то це місцевий міський романс під акомпанемент двох гітар - класичної іспанської та 12-струнної португальської, схожої на Домбра-переростка. Португальцям для пояснення феномена фаду вистачає одного слова - saudade. Шкода тільки, що перевести його майже неможливо. «Безпричинна світлий смуток», або «меланхолійне прекрасне самотність», або ще «сльози без гіркоти». В цілому зрозуміло? Правильно, мені теж було незрозуміло. А після того як послухав фаду, все встало на свої місця. Це як усвідомити, що тобі вже під 40, а дерево не посаджено, будинок не побудований, син не вирощений і єдине, що ти зробив тлумачного в житті, - навчився вправно наярювати на португальській гітарі. Якось так.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org