Monday, March 16, 2015

Невьянск і унікальна "чавунна церква" в селі Биньгі

    Ми продовжимо тему Уралу в низці наших публікацій про незвичайних і цікавих місцях Росії. Сьогодні ми поговоримо про Невьянська та оточуючих його селах. Серед невеликих провінційних міст Росії з населенням у кілька десятків тисяч чоловік це місто виділяється особливою своєю історією. Невьянск воістину сам по собі пам'ятник російській промисловості та гірничої металургії.

    У цих місцях зароджувалися фундаментальні проекти і жили великі люди. Тут жили сміливі, самовільні бунтарі з винахідливим мисленням і гордим характером. Влада тут безуспішно ловили невловимих фальшивомонетників і вільних розбійників, а майстрові відкривали перший у світі рецепт залізобетону. Це край, що породив меценатів та вільнодумців, що постачає державну скарбницю і з примовками обманює царів, політиків і чиновників.

    Історичний факт. Невьянск не тільки центр плавки чавуну і заліза. Довгий час це місто було культурним і промисловим центром. Серед інших майстрових міста відомі старообрядницькі іконописці. У місцевих храмах досі можна зустріти красиві ікони місцевої роботи, а в місті донині діє майстерня іконопису.

    Офіційна дата зародження міста - 1701. Країні був потрібен завод для масштабного виготовлення заліза в промислових обсягах. Де його було робити, як не тут? Тутешні краю багаті рудою, і вже в грудні робочі виплавили перші зразки металу. Цікаво, що місцеві заводи не можна назвати державним підприємством. Адже буквально через пару місяців Петро I віддає все виробництво під управління знаменитого Микити Антуфьева. Того самого Антуфьева, що став основоположником цілої династії не менш відомих Демидових.

    Фото достопримечательностей Урала: Спасо-преображенский собор и Невьянская башня — символы города
    Спасо-Преображенський собор і Невьянськ башта - символи міста     Подивитися інші фото до статті

    Місту Невьянский в 2001 році виповнилося 300 років. Це один з найстаріших міст Росії.

    У міста унікальне місце розташування. Багатство цих місць забезпечило не тільки постачання країни залізом і чавуном. У цих краях виявилися дуже багаті золоті і срібні руди. Положення міста дозволяло місцевим жителям шукати золото, не відходячи особливо далеко від місця свого поселення. Копати можна було б прямо в місті, якщо б, зрозуміло, вам це дозволили. Тутешні околиці багаті не тільки рудою. Для історика або дослідника культури Росії це теж справжнє золоте дно. Тут є, на що подивитися або що згадати в науковій роботі. Одних тільки офіційних пам'яток архітектури та історії в Невьянська більше шістдесяти. Якісь із них підтримуються в пристойному стані, якісь і зовсім закинуті і доживають свій вік. Один з пам'ятників, що знаходяться в небезпеці через зносу - садиба купця Носова, що відноситься до XIX століття. Стан пам'яток дійсно може стати проблемою в майбутньому.

    У сучасній дійсності Невьянск - місто провінційне, що знаходиться поза зоною пильної уваги федеральних властей. А тому труднощі тут відчувають не тільки пам'ятники архітектури, а й самі місцеві жителі, які страждають від безробіття і низьких зарплат. Але у цього міста є все для того, щоб стати туристичним центром не тільки російського, а й міжнародного рівня. Якщо у вас раптом з'явиться ідея дикуном без гіда пройтися по Невьянский, то вам допоможуть таблички на кожному пам'ятнику місцевої культури та історії. Кожен особняк і старовинний будинок забезпечений такий табличкою.

    Цікаво. Одна з головних визначних пам'яток Невьянська - містична Невьянськ башта. Кількість чуток, пліток і легенд навколо неї феноменально. Деякі з цих чуток стверджують, що в цій вежі був штаб якогось таємного ордену, по типу масонів.

    Фото достопримечательностей Урала: Невьянская башня в ночной подсветке
    Невьянськ башта в нічний підсвічуванні     Подивитися інші фото до статті

    Серед звичайних зрозумілих розуму пам'яток Невьянська різко виділяється одна. Це знаменита Невьянськ башта, інтерес до якої не слабшає до цих пір. На всьому Середньому Уралі це саме помітне архітектурна споруда. Щороку сюди прибувають все нові і нові вчені, доктори наук і історики, і просто туристи, щоб розгадати таємницю вежі. Подумати є над чим, адже запитань і правда більше, ніж відповідей. Наприклад, в технології створення цієї вежі вперше в усьому світі був використаний чинний громовідвід. Це сталося задовго до того, як громовідводи взагалі почали використовувати в Європі. І місцеві, і приїжджі вчені до хрипу продовжують сперечатися і зараз, хто побудував цю загадкову і таку нестандартну у всіх відносинах вежу.

    Фото достопримечательностей Урала: Памятник Петру I и Демидову в Невьянске
    Пам'ятник Петру I і Демидову в Невьянська     Подивитися інші фото до статті

    У конструкції вежі крім лякаючого вчених громовідводу виявилися й інші секрети, типу слуховий кімнати і дивних підземель. Деякі місцеві відкрито говорять, що у вежі з 1725 функціонувало якесь секретне суспільство, в яке входили знані жителі міста. І в башті відбувалися найважливіші зборів цього ордена. А нестандартна вежа тому, що в орден входили вчені, які знали багато секретів. У підвалах же вежі ж постійно працювали алхіміки, виробляючи рецепти нових сплавів, що плавиться золото і срібло. За іншими версіями, підвали вежі використовувалися для секретного виготовлення фальшивих грошей і переплавлення дорогоцінних металів.

    Історичний факт. Династія Демидових була казково багата. З чуток, головною причиною такого багатства стали власні верстати для виготовлення грошей, які брати тримали в прихованих підземних приміщеннях. Золото і срібло добувалися на рудниках братів, і монети виготовлялися день і ніч.

    Невьянск цікавий також і своїм старовинним некрополем. Саме тут можна усвідомити повною мірою, наскільки важливим місцем колись був це місто на карті Росії. Могили тут трапляються такі старі, що може охопити трепет і захоплення. Сотні років, що минули з тих пір, нічого не змогли зробити з витонченими і красивими надгробками, склепами і саркофагами. Одна з могил некрополя датована 1802 роком, а це означає, що минуло вже 212 років!

    Фото достопримечательностей Урала: Старое невьянское кладбище хранит в надгробных надписях интересные сведения из истории Невьянска и о его жителях
    Старе Невьянский кладовищі зберігає в надгробних написах цікаві відомості з історії Невьянська і про його жителів     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися до Невьянська?

    Місто Невьянск знаходиться в Свердловській області, від Єкатеринбурга на північ. Туди ходить електричка "Єкатеринбург - Нижній Тагіл". Також туди можна доїхати автобусами, або просто на власному автомобілі, по трасі у бік Нижнього Тагілу.

    Тут можна чудово провести час протягом одного або пари днів. Місто представляє цінність насамперед культурно-історичну. Якщо вам цікава історія Росії з часів Петра I, то вам варто побувати тут. Місцевий краєзнавчий музей зберігає безліч корисної інформації про минулі часи. Цікаво також подивитися на легендарну Невьянский похилу вежу і навіть піднятися вгору по внутрішній сходах на її оглядовий майданчик.

    Цікаві красивий Спасо-Преображенський собор, який знаходиться на одній площі з падаючою вежею, і велика кількість старовинних особняків. Разом з Невьянском вам варто подивитися і на знамениту село Биньгі.

    Фото достопримечательностей Урала: Спасо-Преображенский собор в Невьянске
    Спасо-Преображенський собор у Невьянська     Подивитися інші фото до статті

    На одному з ескізів герба Невьянська в нього входили такі елементи: стилізовані чавунні ядра, лоза з герба родини Демидових, а також зображення Невьянском вежі.
    Про історичної ролі села Биньгі

    З точки зору історії та культурної спадщини Биньгі представляє значну цінність для всієї країни. Це село, яке розташоване в значній віддалі від великих міст, свого часу відіграло велику роль в цілому ряді історичних подій. Тут створювалися залізо і чавун, тут у величезних кількостях видобувалося золото, як офіційно, так і неофіційно.

    Від Єкатеринбурга до Биньгі вам доведеться добиратися майже сто кілометрів, але воно того варте. Якщо ж ви вже приїхали в Невьянск, то вам залишиться тільки проїхати ще сім кілометрів на північний схід. До села Биньгі з Невьянська досить часто протягом дня ходять маршрутні таксі, автобуси.

    GPS-координати села Биньгі: N 57 ° 32'11 "; E 60 ° 17'28"

    Биньгі з'явилося поряд з Невьянском як одна з виробничих точок для виплавки заліза і чавуну. Офіційною датою появи села вважається XVII століття, це приблизно 1704. Багато вчених стверджують разом з цим, що в Биньгі і до зведення заводу жили люди, і ці місця були не менш цікаві самі по собі вже тоді. У 1718 році Демидови тут заснували виробництво чавуну і заліза. Пізніше, в 1769 році виробництво було придбано відомим Савою Яковлєвим. Заводи в Биньгі функціонували аж до 1863 року, до самого застарівання технологій і зниження рентабельності.

    Фото достопримечательностей Урала: Чугунная церковь в селе Быньги
    Чавунна церква в селі Биньгі     Подивитися інші фото до статті

    Страшний удар Невьянськ заводу і його суміжним комунікацій завдав жахлива пожежа 1890. У ті дні було знищено безліч житлових і виробничих приміщень, загинуло багато людей. Деякі вчені вважають, що це був підпал.

    Головна визначна пам'ятка цих місць - особливий храм, який не має аналогів по Росії до цих пір. Це Свято-Миколаївський храм, або як його ще називають - Микільська церква, або - "чавунний храм". Це диво було зведено ще у вісімнадцятому столітті. З приводу храму є легенда, в якій за чутками, чимало правди. Після того, як власник залізного заводу Сава Яковлєв помер, його діти почали сперечатися з приводу спадщини батька. І один з синів - Петро Савич Яковлєв публічно пообіцяв перед Богом і людьми, що якщо він стане власником Невьянских виробництв, то побудує тут чудовий храм. Чудо збулося, і Петро зробив, як і сказав. За його розпорядженням у Биньгах був відбудований феноменальний "чавунний храм", в структурі якої використовувалися всі знання про залозі, чавуні і залізобетоні того часу.

    Фото достопримечательностей Урала: Внутреннее убранство "чугунного", Свято-Николаевского храма. Авторство фотографии www.66.ru
    Внутрішнє оздоблення "чавунного", Свято-Миколаївського храму. Авторство фотографії www.66.ru     Подивитися інші фото до статті

    Метою будівельників було створити щось, що не підвладне часу. Місцеві іконописці створили унікальні ікони спеціально для цього храму, а місцеві майстри встановили на дзвіниці справжнісінькі куранти. Як це не прикро, зараз куранти несправні, вони не пережили всіх випробувань часу. Але храм, хоча і зношений, як і раніше красивий і приваблює туристів і паломників. Державі варто було б виділити кошти на його реставрацію та відновлення. Адже це пам'ятка історії та архітектури нашої країни, як-ніяк.

    Історичний факт. У місцях, де розташовані золотодобувні виробництва, золото, як правило, міститься навіть в грунті. Але щоб виділити це золото від інших частин, потрібен технологічний процес. Так що жителі Биньгі в буквальному сенсі ходять по золоту.

    Фото достопримечательностей Урала: Старинные чугунные плиты на полу храма. Авторство фотографии www.66.ru
    Старовинні чавунні плити на підлозі храму. Авторство фотографії www.66.ru     Подивитися інші фото до статті

    Тутешні місця, як і в Невьянська, рясні золотий рудою. І Биньгі колись були одним з головних місцевих центрів видобутку золота. У місцевих околицях розташовані ще кілька селищ, цікавих для туристів. Це Верхні та Нижні Таволги. Там також може бути цікаво ознайомитися з місцевим керамічним виробництвом, а може бути навіть виліпити з глини або кераміки собі що-небудь на пам'ять. У цих селищах часте явище екскурсії та ознайомчі тури.

    Знамениті Невьянский заводи по праву зайняли своє місце в історії Росії. І місто Невьянск буде ще довго згадуватиметься поруч з такими звучними іменами, як Петро I, брати Демидови, Сава Яковлєв. Це ціла віха у розвитку уральської промисловості, такої важливої для становлення всієї нашої держави. Тому вам, безумовно, може бути цікаво відвідати Невьянск і його околиці.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org