Monday, March 16, 2015

Замок Святого Ангела: двохтисячорічна історія мавзолею Адріана

    Однією з найцікавіших пам'яток Вічного міста є Замок Святого Ангела. Спочатку це будівля зводилася в якості мавзолею. Але за історію свого існування воно встигло побувати фортецею, резиденцією багатьох римських пап і їх скарбницею, а також в'язницею і місцем страт. Сьогодні замку відведена скромна роль архітектурної пам'ятки і національного музею одночасно.

    Історія будівництва замку Святого Ангела в Римі

    Звести для себе (а також для членів своєї родини, в тому числі і для наступних поколінь) усипальницю вирішив римський імператор Публій Елій Траян Адріан. Він хотів створити не просто щось схоже мавзолею Августа, а спорудження більш величне і монументальне.

    Стартували будівельні роботи в 135 році і тривали аж до 139. Є версія, що сам імператор взяв безпосередню участь в проекті, виступивши в ролі архітектора. Місцем будови був обраний берег річки Тібр, який з'єднали з Марсовому полем кам'яним мостом Еліо, спорудженим спеціально для цього.

    Мавзолей представляв собою круглу вежу (діаметром понад 60 метрів), встановлену на квадратний цоколь, висота стін якого близько 20 метрів, а довжина - близько 80 метрів. Вінчає вежу конічний дах, на яку був насипаний пристойний шар родючого ґрунту для того, щоб можна було висаджувати кипариси в наслідування етруською могилам-курганів. Крім того, на даху була встановлена величезна скульптурна композиція, що зображає Адріана, керуючого колісницею Геліоса, запряженій четвіркою коней. Цоколь мавзолею прикрасили пілястрами і капітелями з встановленими на них мармуровими статуями. По периметру він був обнесений бронзової гратами, закріпленій на стовпах, на яких гордо сиділи павичі.

    Фото достопримечательностей Рима: Замок Святого Ангела — одна из главных достопримечательностей Рима
    Замок Святого Ангела - одна з головних визначних пам'яток Риму     Подивитися інші фото до статті

    Всередину гробниці вели вузькі ворота і темний коридор, в кінці якого і знаходилося приміщення з труною Адріана. До речі, сам правитель до кінця будівництва так і не дожив. Завершив розпочату ним справу і переніс сюди його останки спадкоємець Антонін Благочестивий.

    Воля Адріана була виконана, і в цьому приміщенні знайшов останній притулок як він сам, так і останки багатьох римських імператорів, останнім з яких був Септимій Північ. Потім про гробницю забули.
    Мавзолей в ролі бастіону

    Згадав про мавзолей Адріана імператор Авреліан в кінці III століття нашої ери. У ці часи почастішали набіги ворогів, тому доводилося шукати нові рішення для укріплення міста. І одним з таких рішень стало перетворення гробниці в бастіон. Спеціально для цих цілей були зведені укріплені стіни.

    Але навіть це не врятувало Рим, і в 410 році армія вестготского короля Аларіха I захопила місто. Римські війська відстоювали його як могли: у хід йшли навіть скульптури, які кидали у ворогів, коли метальна зброя вичерпалося. Але встигають виявилися сильнішими, а в знак взяття Риму їх правитель віддав мавзолей в розпорядження своїх воїнів. Як результат, звідси забрали все цінне.
    Усипальниця в ролі укриття

    У часи бурхливого розвитку міжусобних воєн усипальниця Адріана «міняла» своїх власників, як рукавички. В її стінах ховалися від гніву римських пап барони, а нерідко і самі понтифіки шукали тут притулку, ховаючись від ворогів і гніву народного. Останні пробиралися сюди по високому віадук, який був зведений при Папі Миколу III. Він був настільки широкий, що по ньому вільно могла пересуватися візок.

    В 1379 році тут ховався Роберт Женевський, який всіляко намагався захистити себе і колишню усипальницю від гніву народних мас. Але людське хвилювання було настільки сильним, що римський народ в підсумку прорвав оборону. Жителі навіть хотіли зрівняти це будова з землею, але не вийшло, хоча воно і було частково пошкоджено, а багато його камені і плити пішли на мощення вулиць та інші міські потреби.

    Як мавзолей під заступництвом римських пап перетворився на замок. Саме завдяки їм (а особливо Миколі V і Олександру VI Борджіа) усипальниця Адріана була відновлена і збереглася до наших днів. Наприклад, Папа Олександр VI наказав спорудити тут чотири бастіони, які були названі іменами Святих Євангелістів: Матвій, Лука, Іоанн і Марк.
    Поступово похмурі приміщення гробниці перетворилися на розкішні кімнати з обробкою з мармуру і позолоти, а їх стіни прикрасили фрески епохи Відродження. Спеціально для тат була облаштована лоджія під назвою Юлій II, звідки відкривався вид на міст Еліо і на не висихав потік паломників, які прямують до собору Святого Петра.

    У часи, коли гробниця знаходилася у розпорядженні римських пап, це будова (а разом з ним і міст), отримали нові назви: Замок Святого Ангела і Міст Святого Ангела. Назви ці були обрані невипадково, адже, за легендою, ще в 590 році, коли римський народ викошував страшна недуга (морова чума), що з'явився на даху будівлі Ангел став символом припинення лиха.

    Фото достопримечательностей Рима: Замок и мост Святого Ангела в Риме
    Замок і міст Святого Ангела в Римі     Подивитися інші фото до статті

    А сталося це так. На чолі церкви тоді стояв Папа Григорій Великий. Бачачи муки народу, він вирішив обійти місто з іконою Божої Матері, просячи її про захист. Коли понтифік рухався по мосту Еліо до мавзолею Адріана, він почув спів ангелів, а незабаром перед його очима постав один з них, в образі якого папа римський побачив Архангела Михаїла. Останній вклав меч у піхви, і страшна хвороба незабаром відступила.

    На згадку про цю подію на даху замку, замість скульптурної композиції на честь Андріана, була встановлена фігура Архангела Михаїла, виконана з дерева. Але її знищила блискавка під час негоди. Папа Римський Павло III віддав розпорядження встановити нову фігуру, яку виготовили з мармуру. У XVII столітті за велінням Папи Венедикта XIV її замінили бронзової, а мармурову перенесли в сад, розбитий на території замку. Кілька статуй ангелів з'явилося в свій час і на Мосту Святого Ангела. Їх виконав скульптор Берніні.

    З Замку Святого Ангела до Ватикану був прокладений підземний тунель довжиною близько 1 км. Всередині замку, крім розкішних покоїв, були облаштовані комори для зберігання скарбів римської церкви і провіанту на випадок тривалої облоги.
    А що в підвалі замку? В'язниця для неугодних

    Після того як римські понтифіки облаштували в Замку Святого Ангела покої для себе, вони подумали і про те, щоб обладнати тут приміщення для інших людей, - своїх ворогів.

    Так в просторому підвалі були зроблені тюремні камери. У їх стінах побували багато неугодні римської церкви люди. У їх числі Галілео Галілей, Джордано Бруно, члени сім'ї Ченчи, граф Каліостро і Бенвенуто Челліні. Останньому вдалося те, що нікому іншому: він звідси втік.

    Значне число в'язнів (з тих, хто сюди потрапив), було страчено на верхній терасі замку. Про винесення смертного вироку і його приведення у виконання городян сповіщали звуки дзвону. Варто згадати і те, що деяких ув'язнених стратили, навіть не повідомивши про це народу. Таких в'язнів, як правило, замуровували в стіни замку, причому заживо.

    Фото достопримечательностей Рима: Вид на замок Святого Ангела с тыльной стороны
    Вид на замок Святого Ангела з тильного боку     Подивитися інші фото до статті

    Замок Святого Ангела сьогодні

    У наші дні тут знаходиться музей, в якому представлені експонати, що розповідають про римської середньовічної історії, і багата колекція творів мистецтва. На території, що знаходиться біля замку, регулярно влаштовуються книжкові виставки, благодійні ярмарки та веселі торжества, а Міст Святого Ангела облюбували приватні торговці.

    Замок святого Ангела розташований за адресою Lungotevere Castello, 50 (дивіться точку на карті). Добиратися найкраще на метро (зупинки Lepanto або Ottaviano-San Pietro), або на міських автобусах. Вартість вхідного квитка становить 10,5 євро (для дорослих). Музей працює щодня c 9 до 17:30, крім понеділка.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org