Thursday, March 19, 2015

Копенгаген - в гостях у казки

    Є на світі місто, яке вміє розповідати казки. Він тихо нашіптує своїм гостям про тих мешканців, які жили тут раніше: про Русалоньку та Снігової Королеви, Оле-Лукойє і Принцесі на горошині, про сажотруса і королях. Це столиця Данії, Копенгаген - від старої назви Командснавн («Купецька гавань»). Прогулянка по цьому казковому місту вийде незабутньою!

    Знайомство з датською столицею можна почати прямо з вокзалу. Гіди, рекламні проспекти і путівники в один голос будуть закликати вас в знаменитий парк "Сади Тіволі", який розташований по сусідству. Це найстаріший (існує з 1841) і один з кращих парків розваг в Європі. Це казковий світ для дітей і дорослих, тут знаходиться найбільша в світі карусель, швидкісні гірки, безліч найрізноманітніших атракціонів, плавання за великим озеру, безкоштовні вуличні вистави і море ресторанів. Оформлений парк переважно в китайському і мавританському стилі, що надає йому екзотичний шарм. Парк прикрашає білосніжна маврітанська вілла, в якій нині розташований готель "Німб".

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Отель "Нимб" — мавританский дворец на территории парка развлечений "Тиволи" в Копенгагене
    Готель "Німб" - мавританський палац на території парку розваг "Тіволі" в Копенгагені     Подивитися інші фото до статті


    Данські "Сади Тіволі" знаходяться на вулиці Vesterbrogade 3. Відкриті з 10 квітня по 21 вересня (вхід з 11 про 23 годин), тут також святкуються сезонні свята: Хелловін (14 - 23 жовтня) і Різдво (з 11 по 30 грудня, крім 24 і 25 грудня). Дітям до 7 років вхід безкоштовний, для решти 99 данських крон (близько 18 $). Ціни на атракціони від 30 данських крон (6 $). Тут легко можна провести цілий день, навіть не помітивши як він пролетить. Так що якщо комусь до душі такі розваги, то ласкаво просимо в Тіволі. Але огляд Копенгагена доведеться залишити на потім, просто на все не вистачить часу. Для людей же допитливих у нас припасений інший маршрут.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Парк "Сады Тиволи" — крупнейший парк аттракционов в Дании и старейший в Европе
    Парк "Сади Тіволі" - найбільший парк атракціонів у Данії та найстаріший в Європі     Подивитися інші фото до статті

    Поруч з тим же вокзалом є більш цікаве містечко, яке варто відвідати, - Глиптотека, музей, де зібрана найбільша в північній Європі колекція статуй. Його в кінці XIX століття збудував виробник знаменитого пива Карл Якобсен (замовник статуї знаменитої Русалочки). Натхненний колекцією статуй короля Баварії Людвіга, Карл Якобсен вирішив, що Копенгаген теж гідний подібного музею. За його велінням з Італії, Греції, Туреччини і Єгипту в датську столицю стали звозити античні статуї, та так в цьому досягли успіху, що Італія досі пред'являє права на деякі вироби мистецтва. Природно, Данія нічого назад не віддає, мотивуючи це тим, що все куплено чесно за дзвінку монету.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Глиптотека Копенгагена внутри
    Глиптотека Копенгагена всередині     Подивитися інші фото до статті

    У Гліптотеку є зал Родена, куди неодмінно потрібно заглянути. Там зберігається один з трьох його «Поцілунків», два інших можна знайти в Парижі та Лондоні. Між іншим, парижани приховують, що «Поцілунків» було три.

    Після кави в зимовому саду музею можна відправитися на грандіозний шопінг на пішохідну вулицю Стрега. Там розташовані бутики найзнаменитіших світових марок. Ніякі обіцянки самим собі, що заглянете тільки в кілька магазинів і тут же підете назад, не допоможуть: швидше за все, на здійснення покупок у вас піде весь день. Не забувайте, ви перебуваєте в казці, а значить, чаклунські чари тут дієві, як ніде більше.
    З висоти пташиного польоту

    Тим, хто зможе взяти себе в руки і відмовитися від спокуси згорнути на Стрега, прямий шлях на Круглу вежу. Данія - рівнинна країна, височин тут небагато, тому і оглядових майданчиків раз-два і край. Такий стан справ не влаштовувало правителя Крістіана IV. От і вирішив він звести Круглу вежу. Спочатку в ній планувалося помістити обсерваторію. Головним астрономом був призначений Тихо Браге. Але король виявився скупий, на дослідження майже не виділяв грошей, Бразі образився і поїхав до Праги, де його прийняли з розпростертими обіймами. А вежа залишилася.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Круглая башня — символ Копенгагена
    Кругла башта - символ Копенгагена     Подивитися інші фото до статті

    Тепер це головний туристичний атракціон. Петро I, будучи в Копенгагені, піднімався нагору на коні. У наш час мандрівники йдуть пішки, так як ліфта у вежі немає. Неквапливо піднімаючись на оглядовий майданчик, варто згадати казку Андерсена «Кресало». Очі однією з сторожових собак були розміром не з якусь абстрактну вежу, а саме з цю. З даху відкривається чудовий вид на старий Копенгаген з чайками, шпилями, прокопчених трубами, черепичними дахами, площами, соборами і замками. А вдалині можна побачити Швецію.
    Міські оазиси

    Але так далеко ми заглядати не будемо, просто знайдемо поглядом замок Розенборг, наступну точку нашого маршруту. В улюбленій літній резиденції вже нам знайомого короля Крістіана IV зараз знаходиться музей королівських скарбів. Однак знаменитий замок не настільки палацовими будівлями, скільки чудовим парком з красивими квітниками. Там можна відпочити, подивившись одне з лялькових вистав.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Копенгаген — замок Розенборг
    Копенгаген - замок Розенборг     Подивитися інші фото до статті

    Про парках Копенгагена потрібно поговорити особливо. Дерева, які ви бачите в Копенгагені на даний момент, посаджені руками людини. Всі свої дикі ліси данці винищили на виготовлення солі. Раніше оселедець була головним продуктом національного експорту. Щоб риба не пропала, її слід було солити. Де ж взяти сіль? Випарювати з морської води. Ось і палили предки нинішніх датчан деревину, поки в крихітному королівстві майже не залишилося лісів. Тоді люди прокинулися, схопилися за голову і озирнулися. На голій рівнині збереглися лише королівські мисливські угіддя. Ось їх-то і перетворили на національні парки. На території Копенгагена таких лісових куточків близько десяти. У них прекрасно себе почувають не тільки пташки і білки, а й олені, які зовсім не бояться людини.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Весенняя клумба с крокусами недалеко от замка Розенборг
    Весняна клумба з крокусами недалеко від замку Розенборг     Подивитися інші фото до статті

    В гості до королеви

    А попереду у нас Амалиенборг - зимова резиденція королеви Маргрете II і принца Хенріка. Чотири майже однакових палацу, що належали раніше датським аристократичним родам, складають невелику площу з пам'ятником королю Фредеріку V. Зараз всі палаци належать королівській сім'ї. В одному з них живе королівське подружжя, в іншому відкрито художньо-історичний музей, третій і четвертий віддані під службові приміщення.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Статуя короля Фредерика V на площади Амалиенборг
    Статуя короля Фредеріка V на площі Амалиенборг     Подивитися інші фото до статті

    Однак турист, завмираючий на площі, думає зовсім про інше. Цікаво, в яке з цих чотирьох будівель темної ночі постукала принцеса, більш відома нам як Принцеса на горошині? А де жив король, який побажав мати нове плаття? І невже тут намагалися стратити молоду відьму, яку врятували одинадцять білих лебедів, і солдата, власника чарівного кресала?

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Дворцовый комплекс Амалиенборг в Копенгагене
    Палацовий комплекс Амалиенборг в Копенгагені     Подивитися інші фото до статті


    Цілком природно пошукати відповіді в самому палаці. На жаль, велика частина резиденції закрита для туристів. Можна, правда, відвідати виставку меблів з королівських апартаментів і помилуватися зміною варти опівдні.

    Вільна держава Крістіанія

    У районі Крістіанхавн, там, де в 70-і роки минулого століття були занедбані склади, тепер знаходиться одне з найцікавіших і небезпечних місць в Копенгагені - Крістіанія. Колись тут оселилися хіпі, поліція намагалася впоратися зі свободою звичаїв, але потім махнула на все рукою. Це означало одне: кілька кварталів у центрі данської столиці отримали право жити за своїми законами. Сюди може увійти кожен, але потрібно бути готовим до деяких несподіванок.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Копенгаген, граффити в районе Кристиания
    Копенгаген, графіті в районі Крістіанія     Подивитися інші фото до статті

    Місцеві дуже не люблять, коли їх фотографують. Так що заховайте фотоапарат подалі і вперед, в квартали розфарбованих графіті будинків і сувенірних крамничок, де продаються растаманські шапочки і тибетські амулети. У місцевому клубі постійно виступають знамениті музичні колективи. Є там і ресторан, досить дорогою. Як тільки ви влаштуєтесь за столиком, до вас тут же підійде похмурий тип, який торгує з-під поли травичкою. Надовго тут затримуватися не варто, особливо в темний час доби.

    Ну і як же без незмінного символу Копенгагена - пам'ятника Русалоньку . Ця невелика непримітна скульптура має особливою аурою, місцеві жителі вже не можуть собі уявити без неї місто, хоча вандали неодноразово робили замах на скульптуру, а туристи займають чергу, щоб сфотографуватися з цим казковим персонажем казок Андерсена. Хоча і не зовсім казковим - моделями для скульптора Русалочки Едварда Еріксена були навіть дві жінки: відома датська балерина, яка виконувала роль Русалоньки в однойменній виставі, позувала для створення особи, а для оголеного тіла моделлю послужила дружина скульптора.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Русалочка — символ Копенгагена
    Русалочка - символ Копенгагена     Подивитися інші фото до статті


    У 1913 році статуя Русалочки на п'єдесталі з складених каменів зайняла почесне місце на набережній Копенгагена Лангелінье. Дістатися до неї зручно від станції метро Osterport, а потім трохи пройти пішки до набережної Langelinie (перед нею буде вказівник Lille Havfrue / Русалочка /)

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Дома на набережной в лучах заходящего солнца
    Будинки на набережній в променях призахідного сонця     Подивитися інші фото до статті


    Закінчити прогулянку можна в якомусь затишному кафе недалеко, на набережній, замовивши смачну вечерю і спостерігаючи, як плавно погойдуються на воді яхти з високими щоглами, а різнокольорові будинки висвітлюються помаранчевими променями призахідного сонця, від яких вони стають ще більш яскравими і яскравими. Саме там, осмислюючи все побачене, розумієш, наскільки чарівний цей північний місто, місто моряків, казкарів і сажотрусів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org