Thursday, March 19, 2015

Шопрон - містечко самобутній і безтурботний ...

    Майже в центрі індустріальної і марного Європи можна з подивом відшукати маленький острівець Середньовіччя. Тут сучасний музей підноситься на давньоримському фундаменті, зі стін храму дивляться живі фрески XIII століття, а місцеві жителі спокійнісінько живуть в готичних будинках. Це Шопрон. Маленький угорський містечко з населенням приблизно 57 тис. Чоловік, розташований в передгір'ях Альп всього за 6 км. від австрійського кордону.

    Завдяки великій кількості історичних та архітектурних пам'яток, в 1996 році Шопрон (угор. Sopron) був удостоєний премії Європа Ностра за популяризацію культурної спадщини. Як же вдалося шопронцам зберегти старовинний вигляд міста? Відповідь криється в характері його жителів.
    Іспит на вірність батьківщині

    Тутешні землі були обжиті давно. Ще за часів римського панування кожен торговець бурштином зупинявся в «перевалочному пункті» Скарбантія на шляху з Прибалтики до Південної Європи. Своє значення місто зберігав аж до розвалу імперії. На початку XI століття на занедбану територію прийшли угорці, які опинилися тут в результаті Великого переселення народів. Виникло укріплене поселення з замком-фортецею. До 1157 відноситься перша письмова згадка Шопрон (Sopron). Вважається, що свою назву місто отримало від імені власника замку Супрун.

    Напевно жителі містечка були відповідальними і люблячими його громадянами. Адже статус вільного королівського міста, якого Шопрон був удостоєний в XIII столітті, не дається просто так. Місто активно розбудовувався, набував індивідуальні неповторні риси ...

    1529 - одна з чорних сторінок в житті шопронцев. Солдати турецької армії заполонили вулиці і грунтовно пограбували місто. Такий сумний підсумок битви королівської Угорщини та султана Сулеймана I. Країна була окупована і розірвано на частини. Але Шопрону пощастило. Він увійшов до складу Східно-Угорського королівства - маленького осколка колишньої великої Угорщини під протекцією Габсбургів. Тут не було турецького панування, і місту вдалося зберегти традиційний архітектурний вигляд. Правда, пожежа 1676 грунтовно його підкоригував. Знадобилися десятиліття наполегливої праці, щоб відтворити втрачене.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Каменные стены, опоясывающие старый город сохранились здесь с римской эпохи.
    Кам'яні стіни, оперізують старе місто збереглися тут з римської епохи.     Подивитися інші фото до статті

    До початку ХХ століття Шопрон був інтернаціональним містом у складі Австро-Угорської імперії. Тут, окрім угорців, жили німці (позначалася близькість Австрії), хорвати, які втекли сюди під час турецької окупації, і всюдисущі євреї. А Угорщину знову взялися ділити. Країни-переможниці в Першій світовій війні визначили долю Західної Угорщини, куди входив і Шопрон, за Сен-Жерменським та Тріанонського договорах. Землі відходили до Австрії. Враховуючи близькість її кордонів і значний відсоток німецького населення, це рішення виглядало більш ніж логічним.

    Однак при вході в Шопрон австрійські прикордонники і поліцейські зустріли відсіч угорських снайперів. Місто не хотів визнавати нову батьківщину ... Невизначеність зберігалася протягом місяця і потрібно було щось вирішувати. Посередником виступила Італія. На тристоронніх переговорах прийнято рішення провести в Шопроні референдум, який і відбувся з 14 до 16 грудня 1921 року. За його результатами більше половини жителів захотіли залишитися у складі Угорщини! Після цього Шопрон отримав неофіційний статус «самого лояльного міста», а на його гербі з'явилася латинський напис «Civitas Fidelissima», що означає «Самі вірні громадяни». Безперечно, такі громадяни не могли байдуже ставитися до своєї історії і пам'ятників старовини.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Весной в Шопроне особенно красиво
    Навесні в Шопроні особливо красиво     Подивитися інші фото до статті

    Музей під відкритим небом

    Місто вражає надзвичайним спокоєм і неквапливим ритмом життя. Вузькі вулички, вимощені бруківкою, різнокольорові будинки з загостреними дахами змушують забути про навіженої XXI столітті. І тільки автомобілі повертають із магії Середньовіччя. По суті, весь Шопрон - це музей. За красою угорці порівнюють його хіба що з Будапештом.

    Як правило, екскурсійний автобус зупиняється недалеко від Ратушній площі. Це центр так званого Старого Міста. Тут туристам першим ділом пропонують подолати 200 сходинок гвинтових сходів і піднятися на оглядовий майданчик 60-метрової Пожежної вежі (вхід на смотровиу майданчик 1800 форинтів або 6 євро). Весь Шопрон звідси - як на долоні! Сама вежа зараз виконує функції історичного музею, який розташований в підвалі. До речі, її фундамент - це камені римської епохи, мовчазні сліди галасливої Скарбантіі. Будівля була збудована в проміжку між 1290-1340 роками. На жаль, пожежа 1676 знищив старовинні споруди, і башта була знову відбудована в стилі неоренесансу.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Взгляд на улочку Темплом, тоже примыкает к Главной площади
    Погляд на вуличку Темпл, теж примикає до Головної площі     Подивитися інші фото до статті

    Вона виконувала охоронну функцію і слугувала північними воротами міста. Час від часу гвардійці-пожежні також ставали музикантами. Вони виконували обов'язки муніципального оркестру. Біля підніжжя вежі ми бачимо «Ворота вірності», що нагадують про громадянську позицію шопронцев на референдумі 1921 року. Напис на барельєфі говорить: «Угорщина скликає своїх синів». До слова, в 1945 році радянські війська депортували до Німеччини 1800 жителів міста німецького походження. Їх порахували неблагонадійними для нової соціалістичної Угорщини ...

    Спустившись вниз, виходимо на Головну площу і впираємося в колону Пресвятої Трійці або Чумний стовп . Такі споруди характерні для всієї Західної Європи як подяку Діві Марії за припинення епідемії чуми. У Шопроне цей пам'ятник встановив на свої кошти городянин Янош Якоб Левенбург в пам'ять про дружину Єву, яка померла від цієї страшної хвороби.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Главная площадь Шопрона, слева Козий костел
    Головна площа Шопрона, ліворуч Козій костел     Подивитися інші фото до статті

    Відразу за колоною, з південної сторони площі розташований католицький храм, відомий в народі як «Козина церква». Є 2 версії походження цього несерйозного назви. За першою, десь в цих місцях пастух втратив чужу козу і дуже горював. Коли тварина знайшлося, поруч з ним відкопали золотий скарб. За ці гроші і побудували храм. Друга версія більш правдоподібна. Фасад башти на церковному подвір'ї прикрашає зображення кози. А вся справа в тому, що вона була елементом герба архітектора Хенріка Гейшела, які проектували церкву.

    Будівля храму було зведено в 1280 році і спочатку належало монастирського комплексу ордена францисканців. Потім права на неї заявляли й інші ордена. Протягом століть церква неодноразово перебудовувалася, обростаючи елементами бароко. При розкопках тут знайдені елементи фресок XIII століття. У цьому храмі тричі проходила коронація угорських королів.

    На Головній площі привертає увагу старовинний красивий особняк з балконом - будинок Шторно. Його господар-італієць мав пристрасть до збирання старовинних предметів. З 1872 року, ставши жителем Шопрона, Ференц Шторно реставрував середньовічні фрески і залишив після себе унікальну колекцію старовинних меблів, вітражів, культових предметів, скляних і порцелянових виробів. Зараз всі ці предмети стали основою експозиції музею, розташованого у будинку. Поруч знаходиться музей сучасної скульптури. Він розмістився в іншому старовинній будівлі - будинку генерала. Правда, про особистість генерала історія замовчує.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Дом Шторно, Пожарная башня и дом Гамбринуса
    Будинок Шторно, Пожежна вежа і будинок Гамбрінуса     Подивитися інші фото до статті

    Старовинне готична будівля по сусідству - будинок Габрінуса. Він побудований в 1422 році і був свого часу міською ратушею. Звідси і пішла назва площі. Будинок був зведений за розпорядженням короля Сигізмунда II.

    У Старому Місті розташована і одна з найстаріших у Європі синагог. Рік її зведення - 1379-й. Звичайно, будівля збереглася не повністю, тим більше що історичні події не сприяли цьому. Ще в 16 столітті євреї були вигнані з міста турецькими завойовниками, і синагога використовувалася як житловий будинок з господарськими будівлями. З 1967 року вона діє як храм і як музейна експозиція, що розповідає про історію єврейського населення на цій території.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Вход в дворик Синагоги, здание сохранилось с 1379 года!
    Вхід в дворик Синагоги, будівля збереглася з 1379!     Подивитися інші фото до статті

    Не дуже старий, але цікавий музей - будинок Фабрициуса. Колись у ньому жив міський магістр з таким прізвищем. Музей знайомить з історією Шопрона від античних часів до кінця XVIII століття.

    На архітектурні пам'ятки багатий не тільки центр міста. Середньовічна атмосфера пронизує всі вулички і невеликі площі. Обов'язково знайдіть на карті і відвідайте площа Уршулі (Orsolya ter) а також площа Сечені, по обидві сторони якої в старовинних будівлях розташовані найкращі кондитерські в Шопроні.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Площадь Уршули, Orsolya tér — одна из красивейших в Шопроне
    Площа Уршулі, Orsolya ter - одна з найкрасивіших в Шопроні     Подивитися інші фото до статті

    Чи не прослизнуть повз увагу любителів старовини бенедиктинський монастир - пам'ятка архітектури XIII століття, євангелічний музей, музей старовинного одягу і монет. На одній з вулиць відкрито музей видатного композитора Ференца Ліста. Околиці Шопрона - його батьківщина.

    У колишньому ремісничому районі знаходиться оригінальний музей-пекарня. Тут можна на власні очі споглядати процес випічки хліба, покуштувати готові кондитерські вироби. Не менш цікаві туристам та околиці міста. Наприклад, всього в 20 км. від Шопрон, в селі Фёртед, знаходиться ще одна архітектурна перлина - Палац Естерхазі.
    Палац Естерхазі - «угорський Версаль»

    Володіння князів Естерхазі з'явилося на околиці Шопрона на початку XVIII століття. Це був мисливський будиночок на 20 кімнат, спроектований відомим архітектором Мартінеллі. Однак спадкоємець династії Міклош II, що тяжіє до розкоші, знайшов резиденцію недостатньо презентабельною. Він розпорядився про масштабну реконструкцію, благо, у фінансах обмежений не був.

    Будівництво тривало з 1763 по 1767 рік. Погляду сучасників постав розкішний палац підковоподібної форми в стилі бароко (власник хотів бачити в ньому схожість з французьким Версалем). У ньому розміщувалося 126 кімнат з багатим оздобленням. Головний вхід охороняли ковані ворота - справжній шедевр ковальської справи.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Замок Эстерхази в поселке Фертёд, 20 км от Шопрона
    Замок Естерхазі в селищі Фертед, 20 км від Шопрон     Подивитися інші фото до статті

    Міклош Естерхазі мав не тільки гроші, але і бездоганний художній смак. Зал для прийомів, що розмістився на I поверсі, був оформлений у формі грота, викладеного білосніжним мармуром. Стеля розписаний сюжетами грецької міфології. Князь запрошував до палацу відомих живописців, які працювали над оформленням інтер'єру. У парадному залі, наприклад, відвідувачі не можуть відірвати погляд від зображеного під склепінням стелі Аполлона на колісниці. Талановитий художник, здавалося, мав прийомами 3D-технології: у всіх виникає відчуття, ніби колісниця зараз зірветься вниз і звалиться на людей. Всі кімнати обставлені в стилі рококо - всюди багато картин, гобеленів, дзеркал ... У різні роки в замку працювали видатні композитори Йозеф Гайдн і Бетховен.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Шикарная лестница при главном фасаде замка Фертёд
    Шикарні сходи при головному фасаді замку Фертед     Подивитися інші фото до статті

    Крім палацу, на території маєтку були побудовані ляльковий і оперний театр, кінний двір і церква. Всі ці споруди розміщувалися в парку з апельсиновим садом. Шедевром мистецтва визнають і фонтан в центрі парку з прекрасними скульптурами. Естерхазі проводив тут бали, маскаради, займався полюванням ... Чутка про віденському пишноті розійшлася по всій Європі.
    У 1790 Міклоша Естерхазі не стало ... Спадкоємці були прив'язані до Фёртеду так сильно, як батько. Вони переїхали в Айзенштадт, забравши найбільш цінні речі. Театри були розпущені, сад заростав ...

    Майже через 100 років, на початку ХХ століття, нащадки князя повернулися до палацу. Вони привели в порядок парково-палацовий ансамбль, але рахунок благополуччю йшов уже на десятиліття. У роки Другої світової війни палац використовувався як госпіталь і казарми з стайнею, безцінний інтер'єр розграбували.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Вид с балкона лестницы на внутренний двор замка
    Вид з балкона сходи на внутрішній двір замку     Подивитися інші фото до статті

    У 1958 році угорці реставрували велична будівля і зробили його народним надбанням. Зараз це Національний музей-палац. Відновлена знаменита пандусну сходи на другий поверх. Вікна тут зроблені у формі віолончелі. На території музею розташовано готель. Так що вже через 5 хвилин після сніданку у туристів є можливість оглядати палац. Гіди тут, крім угорського, розмовляють німецькою та англійською мовами. У літні місяці в музеї можна послухати концерти класичної музики.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Спальня князя Эстерхази в замке Фертед
    Спальня князя Естерхазі в замку Фертед     Подивитися інші фото до статті

    У 2012 році замок був знову на реставрації, тепер він повністю оновлений і у всій красі зустрічає своїх гостей. Екскурсія по кімнатах замку коштує 2500 форинтів, близько 8 євро.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org