Thursday, March 19, 2015

Музей Хохловка: екскурсія в історію дерев'яного зодчества Пермського краю

    На мальовничих берегах річки Кама, неподалік від села Хохловка (Пермський край), на території площею 42 гектари розташований дивовижний музей під відкритим небом. Його експонати - унікальні приклади дерев'яного зодчества, характерні для цього регіону і привезені сюди з різних його куточків. Тут зібрано 23 об'єкти, що датуються кінцем XVII - першою половиною XX століття. Всі вони являють собою кращі зразки народної будівельної і художньої культури Пермського краю.

    Пропозиція створити настільки дивовижний куточок надійшло ще в 1966 році. Цією ідеєю загорівся відомий пермський архітектор А.С. Терьохін. Через два роки було підібрано місце для майбутнього музею дерев'яного зодчества. Ним став ділянку землі, що знаходиться біля села Хoхловка (наголос на першому "о"), яке і дало назву музею.

    Остаточне рішення про створення комплексу було прийнято в квітні 1969 року, а в березні 1971 року був затверджений проект музею. У його складанні взяв участь вже згаданий Терьохін в компанії з іншими не менш відомими архітекторами Г.Д. Канторовичем і Г.Л. Кацко.

    Урочисте відкриття музею дерев'яного зодчества Хохловка для відвідувачів відбулося у вересні 1980 року. Він відразу став центром тяжіння туристів в Пермському краї. Його експонати показують історію російської дерев'яної архітектури, традиційний устрій життя і основні ремесла російського народу.

    Фото достопримечательностей Урала: Летний пейзаж сканзена в Хохловке
    Літній пейзаж сканзен в Хохловке     Подивитися інші фото до статті

    Територіально-етнографічні ділянки

    Музей Хохловка розбитий на три територіально-етнографічних ділянки: Південне, Північне і Північно-Західне Прикамье. У кожному з них представлені зразки архітектури цих умовних районів Прикам'я. Так, наприклад, у Південному Прікамье можна побачити об'єкти церковної архітектури - Богородіцкую церкву та дзвіницю. Вони розташовані на найвищому ділянці музею під відкритим небом і знаходяться в оточенні господарських та житлових будівель. Зайшовши в цей куточок Хохловка, можна відчути себе жителем тогочасної епохи. Тут же представлені основні види ремесел наших предків, які населяли південні землі нинішнього Пермського краю.

    Фото достопримечательностей Урала: Деревянные колокольня и Богородицкая церковь
    Дерев'яні дзвіниця та Богородицька церква     Подивитися інші фото до статті

    Північне Прикамье демонструє відвідувачам музею зразки житлової та церковної (церква Преображення) архітектури північних народів, а також транспортні засоби (наземні і водні), що використовуються ними в господарських цілях. Північно-Західне Прикамье (або Комі-Пермяцкий сектор) цілком присвячений житловим будівлям. Тут можна поглянути на добротну хату заможного селянина, хатину бідняка, зимове житло мисливця і деякі інші будівлі.
    Основні об'єкти Хохловка

    До таких, безумовно, належать Богородицька церква та церква Преображення, дзвіниця, садиба Кудимова, сторожова вежа, пожежне депо, вітряк, Микільська солеварня і Михайлівський соляної скриня.

    Богородицька церква датується 1694 роком. Це одна з найстаріших дерев'яних будівель Пермського краю. Її місцерозташуванням було село Тохтарево, що в Суксунский районі. Там вона входила в церковний комплекс, що складався з двох церков та дзвіниці. У музей її привезли в 1980 році.

    Цей пам'ятник дерев'яної архітектури належить до найдавніших клетских храмам. Він складається з трапезної, вівтаря і паперті. Внутрішнє оздоблення церкви вельми скромно, але містить все необхідне для відправлення богослужіння та проведення всіх необхідних під час служби дій.

    Дзвіниця розташовується біля Богородицької церкви. Її висота разом з хрестом сягає 30 м. Зведена вона була в 1781 році в селі Сиру (Суксунский район), звідки і була доставлена в музей в роки його створення. Це єдина дерев'яна дзвіниця, побудована в Пермському краї, яка збереглася до наших днів.

    До дзвіниці, розташованої в дзвіниці на висоті 20 м, ведуть дерев'яні сходи. Покриває будова високий намет, прикрашений різьбленими елементами, що нагадують своїм виглядом промені сонця.

    Фото достопримечательностей Урала: Богородицкая церковь 1694 года — старейший объект в музее
    Богородицька церква 1694 - найстаріший об'єкт в музеї     Подивитися інші фото до статті

    Церква Преображення «родом» із села Янідор (Чердинський район). У Хохловку вона була привезена п'ятьма роками пізніше Богородицької. Роком зведення цього експоната є 1707.

    Церква Преображення побудована на вищому рівні тодішнього будівництва. Колоди в її стінах настільки щільно з'єднані один з одним, що абсолютно не пропускають холод. У зв'язку з цим стіни споруди не доводилося утеплювати додатковими матеріалами в зимовий час. Крім традиційних для тодішніх церков внутрішніх приміщень, тут є крита галерея, де очікують служби люди могли сховатися від негоди.

    Фото достопримечательностей Урала: Преображенская церковь, 1707 год
    Преображенська церква, 1707     Подивитися інші фото до статті

    Садиба Кудимова є зразком житлового дерев'яного зодчества часів XVIII століття. Розташовувалася вона в Юсьвенском районі, в селі Яшкино. Крім житлового будинку, цей експонат включає в себе баню, комора, льодовик, ворота з огорожею. Садиба Кудимова не відрізняється розкішним оздобленням, але виконана досить добротно. Ретельно продумана конструкція даху надійно захищає її від протікання, а центральним об'єктом вдома, як було заведено на Русі, є зразкова піч.

    Фото достопримечательностей Урала: Усадьба Кудымова, внутреннее убранство
    Садиба Кудимова, внутрішнє оздоблення     Подивитися інші фото до статті

    Сторожова вежа була зведена в XVII столітті в селі Торговище Суксунcкого району. Входила вона в комплекс з восьми сторожових веж, з'єднаних частоколом. Перебував цей традиційний для російського народу охоронний комплекс на річці Силва, за якою в ті часи проходив водний шлях.

    Трапився в 1899 році пожежа практично повністю знищила вежу, але жителі села власними зусиллями відновили її до 1905 року. У відновленому вигляді вона і «прибула» в Хохловскій музей дерев'яного зодчества.

    Пожежне депо було побудовано в селі Скобелевка в 30-х роках ХХ століття. Відмінною рисою цієї будівлі є висока вежа - каланча. Вона була найбільшим будовою в селі, а на її верхівці сидів сторожовий. Головне завдання останнього - спостерігати чи не з'явився де дим. У разі небезпеки подавався сигнал за допомогою дзвони.

    Фото достопримечательностей Урала: Пожарное депо, оборудование внутри
    Пожежне депо, обладнання всередині     Подивитися інші фото до статті

    У підніжжя вежі пожежного депо є кілька службових будівель, в яких розміщувалися пожежники, коні і вози з бочками, наповненими водою, а також іншої протипожежний інвентар. Ознайомитися з цими нехитрими пристосуваннями може кожен відвідувач музею.

    Вітряк датується XIX століттям, а ініціатором її появи був один із заможних селян села Шихар (Очерский район) Рахманов. Це єдина вітряк, побудована в Пермському краї, яка збереглася до наших днів. Відмінною рисою цієї будови є те, що дах з прикріпленими до неї лопатями можна обертати. Настільки хитромудре пристосування придумали тодішні будівельники для того, щоб повертати вітряк за раптово змінив напрямок вітром і тим самим забезпечувати безперебійну роботу млина.

    Фото достопримечательностей Урала: Деревянная ветряная мельница
    Дерев'яна вітряк     Подивитися інші фото до статті

    Нікольська солеварня і Михайлівський соляної скриня входять в комплекс будівель солеварного заводу. Цей промисел був основним для жителів Пермського краю. Обидва ці об'єкта разом з деякими іншими були привезені з міста Солікамск, де їх звели в 1880 році.

    Солеварня являє собою квадратне будова, всередині якого знаходиться піч для випарювання солі, витяжна труба і піл для сушіння отриманої сировини. Михайлівський соляної скриня виглядає як дерев'яна хата і важить понад 100 тонн. Він призначався для зберігання розсолу і розподілу його надалі по Варниця.

    Фото достопримечательностей Урала: Рассолоподъемная башня
    Рассолопод'емная вежа     Подивитися інші фото до статті

    Під час екскурсії по солеварного комплексу можна детально ознайомитися з особливостями цього промислу і дізнатися історію появи і розвитку солеваріння в Пермському краї.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org