Sunday, March 15, 2015

Валтіце - ворота Ледницько-Валтіцкій ареалу

    Валтіце - невеликий, але тихий і затишний містечко Ледницько-Валтіцкій ареалу. Знаходиться він усього в 15-ти хвилинах їзди від Леднице і 20 хвилин від Бржецлаві. Ви не пошкодуєте, якщо відвідаєте і це містечко. Крім Валтіцкій замку Ліхтенштейнів, прекрасного парку та архітектури центральної частини міста, восени Валтіце славиться як винна столиця Моравії. Адже Валтіце - це ще й старовинний виноробний місто, яке за виняткову якість своїх вин в 2011 році отримав офіційний титул Винної столиці.

    Ледницько-Валтіцкій ареал - найцінніший природний пам'ятник Чеської республіки. У 1996 був внесений під охорону світової спадщини ЮНЕСКО. На площі 161 км. кв. розкинулися різноманітні ліси, мальовничі озера і пам'ятники архітектури. Ареал складається з трьох історичних маєтків: Ледницького, Валтіцкій і Бржецлавского. Славний княжий рід Ліхтенштейнів залишив після себе в тихий місцях прекрасні замки, палаци і пам'ятники. У попередніх статтях ми вже розповідали про палацово-парковому комплексі Леднице і про стежці Ліхтенштейнів , що веде від Бржецлаві до Валтіце, наповненою природними та архітектурними пам'ятками. Тепер мова піде про містечко Валтіце - це старовинний винний край і колишній маєток Ліхтенштейнів, які створили тут красивий замок і парк.

    Городок Валтіце розташовується на відстані всього в сім кілометрів від сусіднього Леднице і десять кілометрів від Бржецлаві, з яким його єднає мальовничий Боржом ліс (Borzi les). Містечко Валтіце, де височіє старовинний замок, Ліхтенштейни придбали ще в далекому 1395. Раніше на цьому місці розташовувалася єпископська резиденція, але згодом середньовічний замок був перетворений на розкішну дворянську садибу. Фортифікація перебудовувалася і розширювалася не один раз, і до XVI сторіччя вона перетворилася на прекрасний ренесансний замок. Але дворянську садибу не пожаліла війна зі шведами, яка тривала протягом тридцяти років.

    Фото достопримечательностей Чехии: Площадь Свободы — главная площадь Валтиц
    Площа Свободи - головна площа Валтіце     Подивитися інші фото до статті

    У підсумку замок був пошкоджений настільки, що його довелося практично відновлювати заново. Оскільки Ліхтенштейни не шкодували грошей для відновлення свого родового гнізда, реконструкційні роботи відрізнялися великим розмахом. Для цього були запрошені провідні архітектори Й. Оспел, І. Б. Фішер, К. Тенкалла і Д. Маринелли. Реконструкція була завершена тільки в 1730 році, і середньовічний замок отримав розкішні риси стилю бароко, а його фасадні стіни були декоровані гербами князівської династії. Коли Ліхтенштейни вирішили залишити Відень, їх основною резиденцією стало містечко Валтіце, а замок в Леднице перетворився на літню «дачу».

    Зараз на першому поверсі Валтіцкій замку в невеликому залі представлена унікальна експозиція, що показує відвідувачам процес відновлення садиби після кількох років запустіння. Дивлячись на ці репродукції не віриться, що колись на місці прекрасного двору знаходилася автобусна стоянка, а старовинні зали були захаращені та розграбовані. Реставратори потрудилися добре, тому сьогоднішні відвідувачі бачать прекрасний замок, стіни якого немов розповідають про велич колишніх господарів.

    Фото достопримечательностей Чехии: Фонтан возле ратуши и въездные ворота на территорию замка
    Фонтан біля ратуші і в'їзні ворота на територію замку     Подивитися інші фото до статті

    Князівська династія Ліхтенштейнів робила з розмахом абсолютно все, тому краса обробки замку під стать королям.
    Приміром, стелі оброблені розписом і прекрасною ліпниною, а по розкішному паркету відвідувачам заборонено ходити у взутті, тому кожному гостю замкових інтер'єрів видаються музейні тапочки. У лівому крилі на першому поверсі розташовується кабінет, будуар, представницькі та танцювальні зали. Їх стіни оброблені полірованим гранітом і прекрасними гобеленами, а стелі прикрашені зображеннями на тему грецької міфології, або розкішної ліпниною.

    З південного боку замок оточує парк, за зовнішнім виглядом близький до лісопарку, що робить його більш природним і по-своєму прекрасним. Цікавий парк своїм ландшафтом, прогулянкові стежки знаходяться на різних рівнях, і з тих, що знаходяться вище відкривається гарний краєвид на червоні дахи замку і костелу.

    Фото достопримечательностей Чехии: Валтицкий замок — главный фасад
    Валтіцкій замок - головний фасад     Подивитися інші фото до статті

    Перед парком проте знаходиться Сад трав і природний амфітеатр - частина регулярного парку. Сад трав (Bylinkova zahrada) - цікаве місце для любителів пахнуть і ефірних трав. Багато видів цвітуть до самої осені, але найяскравіші враження будуть влітку, коли під невгамовний рій бджіл у повітрі розносяться ефірні аромати шавлії, м'яти, меліси, лаванди, лимонної трави, чайної троянди й десятка інших кольорів. При саді трав знаходиться магазин з продукцією з самого саду, а саме насіння трав, розсада, деякі багаторічні кущі та рослини, трав'яний мед, зібраний бджолами в саду, сувеніри, ароматичні масла, подушечки з сушеної лавандою та інше.

    Фото достопримечательностей Чехии: Это "отель для насекомых" в травяном саду при Валтицком замке
    Це "готель для комах" в трав'яному саду при Валтіцкій замку     Подивитися інші фото до статті

    Фото достопримечательностей Чехии: Вид с балкончика на парк
    Вид з балкончика на парк     Подивитися інші фото до статті

    На території середньовічного замку розташовується національний виноробний центр, «родзинкою» якого є салон чеського вина. Тут можна спробувати і придбати вишукані алкогольні напої і предмети, що асоціюються з культурою подачі вина. Це приналежності для сомельє і келихи, картини і сувеніри, спеціалізована література. У цьому місці також продаються вина, вироблені незначними партіями, і витримують тривале зберігання, які нерідко набувають колекціонери для своїх колекцій. У замку щорічно в травні проходять незабутні виноробні ярмарки.

    Фото достопримечательностей Чехии: Внутренний двор Валтицкого замка
    Внутрішній двір Валтіцкій замку     Подивитися інші фото до статті

    Валтіце - це і красивий палацово-парковий комплекс, і дуже затишний і милий чеське містечко, наповнений цікавими пам'ятками. У їх число входить зведене в 1887 році будівля ратуші і центральна площа. Особливо виділяється католицький храм Вознесіння Діви Марії, що з'явився на карті чеського містечка в 1243 році. У період останньої перебудови замку реконструкційні роботи торкнулися і костел, якому були додані риси бароко.

    Фото достопримечательностей Чехии: Городская ратуша Валтиц — изящное красивое здание
    Міська ратуша Валтіце - витончене красива будівля     Подивитися інші фото до статті

    Перебудову храму почали ще в 1631 році, а закінчили тільки через сорок років. Ліхтенштейни не шкодували кошти на реставрацію костелу, були залучені найкращі архітектори і було витрачено приблизно десять мільйонів чеських крон. У підсумку костел став другим за величиною католицьким храмом в Моравському краї. Він здатний вмістити три тисячі прихожан, до дзвонів ведуть 168 сходинок, а до органу - 73 ступені. Найбільший дзвін був відлитий ще в 1446 році, а його маса становить 996 кілограм.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org