Friday, March 27, 2015

Невідома Португалія

    Лікер в шоколадному стаканчику, шибениця, чаклунський замок, колодязь з дев'ятьма колами Дантового пекла. Це провінційна, поки ще не занадто розтиражована Португалія, далеко від океану, від метушливо-чудового Лісабона з його неодмінним монастирем Жеронімуш, далеко від того, що ми знаємо про цю країну з путівників і старих підручників географії.

    Ця інша країна - смачна і наївна, таємнича і романтична. Країна, в якій хотілося б народитися і прожити життя, варя кави туристам в придорожній забігайлівці.
    Наливка до шибениці доведе

    Але почнемо вже, бо час дорого, а подивитися потрібно так багато. Почнемо, мабуть, з шибениці. Або ні, краще з випивки, а вже потім перейдемо до шибениці, дотримуючись традицій старовинних розбійницьких часів.

    Ось тільки не треба про портвейні! Тобто, суперечці немає - це чудовий напій, особливо якщо на етикетці не намальовані три сімки, а в складі немає деревного спирту. Портвейн прекрасний, але ... Ми ж говоримо про нерастіражірованной Португалії, правильно? А в цій Португалії люблять випити, причому, не тільки портвейн.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португальский городок Обидуш
    Португальська містечко Обідуш     Подивитися інші фото до статті

    Якщо ви хочете спробувати кращий напій у своєму житті - їдьте в містечко Обідуш і покуштуйте там вишневої наливки під назвою жінжінья. Там її подають в маленьких шоколадних стаканчиках. Платиш півтора євро, випиваєш наливки та з'їдаєш стаканчик. Дорогувато, але неймовірно смачно.

    Після дегустації неспішно пройдіться по вузьких вуличках цього чарівного як юна гімназистка білого містечка. Король Диниш колись подарував його Ізабеллі Арагонской до дня весілля. У той час це був важливий порт. Але море відступило, а з ним пішло на спад і стратегічне значення. Що залишається робити в такому випадку трішки ледачим португальцям? Все правильно - перетворювати своє місто в музей під відкритим небом і заманювати туристів вишневою наливкою. Вона тут всюди. Практично всі будиночки цього містечка - це сувенірні крамниці, що торгують вишневою наливкою і всякої дрібницею.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португальский городок Обидуш
    Португальська містечко Обідуш     Подивитися інші фото до статті

    Неодмінно підніміться сходами на фортечну стіну і обійдіть містечко поверху, милуючись цим маленьким сувенірчиком. І не лякайтеся, коли побачите шибеницю - кровожерливість відступила від жителів міста разом з морем і стратегічним значенням. На шибениці, втім, бовтається деякий сумне тіло, натякаючи на те, що кровожерливість відступила від жителів міста не до кінця. Але при найближчому розгляді виявиться, що тіло липове. У сенсі тряпочние. Коротше кажучи - декоративне.
    Палацові таємниці

    Португалія - грайлива сеньйорита. Вона не поспішає розкривати всі свої достоїнства при першій зустрічі. Ось старий мавританський місто Синтра. Химерна в'язь вуличок, сходів і аркад. І два неодмінних для відвідування палацу - похмурий королівський палац Пасу Ріал і фантастичний мальовничий Паласиу-да-Пена, який нагадує казковий замок. Обидва гарні, що й казати. Пасу Ріал (інша назва Паласиу Насионал) чертовски серйозний і грунтовний. З ним пов'язано безліч важливих подій в історії країни. Тут можна побачити опочивальню королів - коротеньку ліжечко, на якій витягнувшись може спати хіба що африканський пігмей. Зрозуміло, в родоводі португальських королів ніяких пігмеїв не було. Звичайні політичні понти - королі влаштовували собі ложе, на якому можна влаштуватися тільки сидячи. Це мало символізувати те, що вони ніколи не сплять, оскільки зайняті важливими державними справами.

    Фото достопримечательностей Португалии: Дворцово-парковый комплекс Келуш в Синтре
    Палацово-парковий комплекс Келуш в Синтре     Подивитися інші фото до статті

    А де ж вони спали насправді? Ясно де - в апартаментах придворних дам. Свідчення того, що португальські монархи були неабиякими ходоками, збереглося на стелі одного із залів палацу, званого «Сала-даш-Пегаш», інакше кажучи, «Сорочий зал». Як зрозуміло з назви, на стелі зображені сороки. Це - спадщина короля Жуана Першого, якого застали з однією з придворних дам безпосередньо під час галантного подвигу. Це тут же породило масу чуток. Але король виявився не промах. Замість того щоб малодушно бубоніти, мовляв, ми насправді обговорювали роль кориди в сучасному суспільстві, він використовував стратегію, яка називається вакцинація громадської думки. В сенсі: «Так, був. Так, зрозуміло, з сеньйорою - ні з сеньйором ж? А ви - балакучі сороки і цей факт я закарбую в історії ». Загалом - наш хлопець, незважаючи на коротку ліжко.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португалия, Синтра, дворец Пасу Риал
    Португалія, Сінтра, палац Пасу Ріал     Подивитися інші фото до статті

    Паласиу-да-Піна зовсім інший. Це легковажна іграшка, побудована королем Фернанду Другим, в дівоцтві німецьким принцом. Звідси і еклектика - химерна суміш баварського зодчества і португальського «мануеліно», звідси феєрія кольорів (Фернанду звали «король-художник»). Після смерті своєї дружини португальської королеви Марії Другий Фернанду виконав дві своїх заповітних мрій - одружився на оперній співачці і побудував екстравагантний палац в Сінтрі.

    Але ми не випадково говоримо, що Португалія не поспішає розкривати всі свої достоїнства при першій зустрічі. Головна визначна пам'ятка Сінтри - НЕ королівський палац і не іграшка німецького принца: два замки, які екскурсоводи знають як свої п'ять пальців. У Синтре є місце, яке досконально не вивчили навіть всевидющі гіди. Це таємнича, романтична і жахливою садиба Кинта-да-Рігалейра - палац філософії та езотерики, повний нерозгаданих досі загадок.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португалия, Синтра, фантастический Паласиу-да-Пена
    Португалія, Сінтра, фантастичний Паласиу-да-Пена     Подивитися інші фото до статті

    Ріголейра стала палацом таємниць після того як садибу купив доктор Антоніу Аугушту Карвалью Монтейру, спадкоємець мільйонного стану, помноженого в Бразилії завдяки монополії на торгівлю кави. Це був високоосвічена людина, який мріяв залишити після себе на землі палац поезії та філософії.

    Парк палацу Рігалейра виконаний у дусі райського саду Едему. Переходи з одного тераси на іншу символізують етапи переходу від пекла до раю. Сам палац сповнений ремінісценцій до «Божественної комедії» Данте. Там є колодязь, що символізує дев'ять кіл пекла, печери з потайними ходами. Ми спробували пройти одним таким лазом. Через кілька хвилин стало дуже темно і дуже страшно. Повернули назад. Тому що чорт його знає, що було в голові у божевільного італійця Луїджі Маніні, який побудував цей замок. Раптом і справді призведе до пекла. А потрапити з райського Португалії прямо в пекло - вже явний стилістичний перебір.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португалия, Синтра, дворец Риголейра
    Португалія, Сінтра, палац Ріголейра     Подивитися інші фото до статті

    Хліб з ковбасою на останні гроші

    Одне з найкумедніших місць провінційної Португалії - іграшкова деревенька Жозе Франку (її ще називають Субрейро), що в околицях Мафр. Власне і саму Мафр з її палацом-монастирем, які служили літньою резиденцією королів, пропускати не слід. У міста і біля палацу старовинна чудова історія - дві вежі, сто десять дзвонів, все як годиться, щоб вразити вразливих туристів.

    Фото достопримечательностей Португалии: Деревенька Жозе Франку
    Деревенька Жозе Франку     Подивитися інші фото до статті

    Субрейро не настільки брутально. І її історія не настільки чудова - але вона чіпає більше, ніж дві вежі і сто десять дзвонів. А все було просто і наївно, як німі фільми Чапліна. Жозе Франку - не те гончар, не те скульптор, словом, людина не надто багатий, в 1945 році вирішив створити макет села, у якій він народився і виріс. Цей не те скульптор, не те гончар справедливо розсудив, що час знищить пам'ять про його селі дочиста і єдиний спосіб протистояти цьому - скласти свою власну персональну деревеньку з глини, дрантя і каменю. Що він і зробив, витративши на це підприємство всі свої гроші.

    Фото достопримечательностей Португалии: Деревенька Жозе Франку
    Деревенька Жозе Франку     Подивитися інші фото до статті

    Що там далі стало з Жозе Франку - про те історія замовчує. А от село його живе і процвітає. І є у неї все, що повинна мати поважаюча себе село - крихітна водяний млин, пекарня, пивоварня, кузня, стоматолог, він же перукар, ткач з ученицею, школа і багато-багато крихітних чоловічків, керуючих всім цим хитромудрою господарством. А ще в цьому селі є справжні, живі чоловічки, які готують неймовірно смачний хліб з в'яленою ковбасою і наливають сангрию. Словом - ідилія, що стоїть того, щоб витратити на неї нехитра свій стан.
    На північ

    Наливка, сангрия - а де ж портвейн? Бути в Португалії і не скуштувати портвейну! Не переймайтеся, буде і портвейн - ось тільки доберемося до міста Порту, в якому зародився і цей напій і ця маленька кришталева країна.

    Порту - щось на зразок португальського Пітера. Це північна столиця республіки, що претендує, як і її російський близнюк, на звання державного центру. Але на відміну від Санкт-Петербурга, Порту має історичне право на таке звання. Це місто веде свій родовід ще з античних часів. Колись тут були два римських поселення - Портус («Порт») на лівому березі річки Дору і Кале (від грецького «калос» - «прекрасний») на правому березі. Імена цих поселень і дали назву всій країні.

    Фото достопримечательностей Португалии: Португалия, город Порту
    Португалія, місто Порту     Подивитися інші фото до статті

    За Порту неодмінно прогуляйтеся пішки. По-перше, тісні вулички і нескінченні сходи історичного центру міста для автотранспорту майже недоступні. По-друге, це місто дуже привабливий, щоб по ньому їздити. За нього потрібно бродити, як по музею, вгвинчуючись в тісні вулички, стираючи босоніжки на кам'яних мостових і роздивляючись по шляху нескінченні мальовничі собори і церкви, прикрашені неодмінною азулежу (місцева синя розписна глиняна плитка).

    Після знайомства з центром, перейдіть міст через річку і прогуляйтеся вже по місту Віла-Нова-ді Гая, який сьогодні є частиною Порту. Це центр зберігання портвейну. Тут ховають свої запаси всі знамениті будинки портвейну - Sandeman, Ferreira та інші.

    Але для того, щоб зрозуміти магію портвейну, недостатньо зайти у винний дім і надегустіровалісь там до стану синьою плитки азулежу. Це буде далеке знайомство з портвейном. Щоб зрозуміти цей напій, треба побувати в долині Дору - там, де росте виноград.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org