Sunday, March 22, 2015

Замок Геделле - королівська резиденція в півгодини від Будапешта

    Розкішний комплекс королівського палацу розташований недалеко від Будапешта - в містечку Геделле, що дозволяє включити його відвідування в маршрут одного дня. Сюди просто дістатися як громадським транспортом з Будапешта, так і на орендованому автомобілі. Великий замок, оточений значним парком, що пам'ятає безліч важливих персон з угорської історії, вважається однією з головних визначних пам'яток Угорщини. Гуляти парком можна абсолютно безкоштовно, заплатити доведеться лише за відвідування внутрішніх покоїв.

    Королівський палац у містечку Геделле (Godollo) - це розкіш і велич, що викликають повагу. Побудований в стилі бароко, палац переносить відвідувачів у благословенний час XIX століття. Якщо зупинитися в затишному куточку парку, що оточує палац, і закрити очі, то можна почути шурхіт коліс легких двоколок, які доставляли на королівський бал своїх господарів. Звідкись із глибини темної алеї обов'язково почується дівочий сміх і шелест пишних спідниць. А може бути, і позвяківаніе шпор і перестук кінських копит ... За новими враженнями, за унікальними знімками, за історичними оповіданнями потрібно вирватися на день з Будапешта і відвідати містечко Геделле, де проживає трохи більше 30 тисяч чоловік.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Главный фасад замка Гёдёллё (Gödöllő)
    Головний фасад замку Геделле (Godollo)     Подивитися інші фото до статті

    Місто на замовлення

    Історія Геделле дуже цікава. Не часто міста грунтувалися так, як він. Зазвичай населені пункти виникали спонтанно - навколо фортеці чи замку. А тутешній містечко був створений за наказом замовника майбутнього королівського палацу. Один з блискучих угорських феодалів, найбагатша людина і міністр імператриці Марії-Терезії граф Антал I Грашшалковіч був ревним католиком. Вирішивши побудувати під Будапештом свою резиденцію, він вважав за краще, щоб навколо неї жили люди його віри. Архітектор палацу отримав розпорядження розробити ряд затишних будиночків для німецьких колоністів, які сповідували католицизм. До самої своєї смерті він дбав про поселенців, які ні в чому не знали відмови. Потім естафету з надання допомоги підхопили його син і онук.

    У 1763 році містечко, завдяки старанням благодійників з графського роду, став цікавий торговцям. У ньому дозволили влаштовувати ярмарки, а значить, і продавати різні товари. На жаль, рід Грашшалковічей перервався в 1841 році, але жителі містечка від цього не програли. Замок перейшов у володіння самого імператора.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Каменные львы, охраняющие вход в замок
    Кам'яні леви, що охороняють вхід в замок     Подивитися інші фото до статті

    Маєток для прекрасної Єлизавети

    У 1867 році палац Геделле стає літньою резиденцією імператора Франца-Йосифа і його дружини Єлизавети, яку всі ласкаво називали Сісі. Імператорське подружжя отримала відмінний палац. Він був побудований за проектом майстра із Зальцбурга на ім'я Андраш Майерхоффер. Спочатку основну будівлю було невеликим і складалося з бального залу і прилеглих до нього графських покоїв, з часом до цього будовою додали додаткові корпусу, в одному з крил палацу звели каплицю, яку можна побачити і в наші дні, театр, затишну оранжерею. Свій сучасний вигляд палац набув при онука графа Грашшалковіча.

    Імператор з дружиною вдосконалювати дісталася резиденцію не стали. Імператриця Сісі любила приїжджати до Угорщини в цілому і в Геделле зокрема. Тільки тут вона відчувала себе вільно і розкуто - поза пишного двору з його умовностями і церемоніями. Вона підлягає гуляла по тінистому парку, годувала птахів, читала книгу під розлогим деревом. На честь прекрасної власниці через роки був названий невеликий парк, який примикає до палацового. Його прикрашає статуя тонкої, витонченої дівчини з парасолькою, немов обкидають гордим поглядом свій маєток, - самої імператриці.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Замок Гёдёллё (Gödöllő) — резиденция Габсбургов
    Замок Геделле (Godollo) - резиденція Габсбургів     Подивитися інші фото до статті

    Подальша доля палацу

    Геделле немов самою долею було призначено виступати в якості офіційної резиденції правителів. Протягом 24 років - з 1920 по 1944 роки - цей замок належав регенту Угорщини Міклош Хорті. Однак потім для цього шедевра архітектури настали не надто радісні роки. Спочатку в ньому розмістили гарнізон радянських військ, потім його віддали під склад боєприпасів, нарешті, тут вирішили зробити будинок престарілих. Лише в 1994 році було прийнято рішення відреставрувати королівську резиденцію Геделле і влаштувати в ній музей.
    Зануритися в минуле

    Королівський палац варто відвідати, щоб побачити вишукане внутрішнє оздоблення. У парадному залі стіни і стеля прикрашає витончена ліпнина, покрита тонким шаром позолоти. Особисті покої царської подружжя дозволяють хоча б на мить перенестися в минуле - в часи габсбурзької імперії. Реставратори зі знанням справи підійшли до їх відтворенню. Улюблені кольори імператорського дому добре відомі - це червоний, жовтий, ліловий. Так, стіни кабінету Франца-Йосифа оформлені в червоно-золотих тонах, а особисті кімнати імператриці Єлизавети - у ніжній лавандово-лілового гамі. До речі, в покоях Сісі влаштована експозиція, що розповідає про її життя в Угорщині. Безліч особистих речей дозволяють більше дізнатися про цю прекрасну жінку, яку любили всі без винятку піддані. Вона була справжньою імператрицею сердець і першою красунею імперії.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Один из залов королевского дворца в Гёдёллё
    Один із залів королівського палацу в Геделле     Подивитися інші фото до статті

    Екскурсійний тур включає в себе відвідування і невеликої каплиці святого Непомука, а також театру, збудованого в часи сина засновника палацу. Театр декорований в стилі бароко. Знавці стверджують, що це єдиний приватний театр в Угорщині, який зберігся до наших днів. У музейному комплексі, звичайно, не ставлять вистав, але іноді, до значимих дат, виступи можливі. Потрапити на такі подання - велика удача!

    У палаці працює невеликий магазинчик, де продаються сувеніри. Якщо відвідувачі втомилися, вони можуть відпочити в затишному кафе на першому поверсі замку.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Парк замка Геделле
    Парк замку Геделле     Подивитися інші фото до статті

    Паркові забави

    Якщо вас не цікавлять музейні скарби, то ви можете просто прогулятися алеями парку. У літній час тут часто влаштовують кінні змагання, і тоді, немов за помахом чарівної палички, зникають останні сто років, парк наповнюють вишукано одягнені леді і джентльмени, чинно прогулюються алеями і милуються граціозними кіньми.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Парк замка Геделле
    Парк замку Геделле     Подивитися інші фото до статті

    У Геделле нерідко влаштовують свята на честь королівських персон, колись володіли цією резиденцією. Часто тишу стежок змінюють звуки класичної музики, так як в старому парку на відкритому повітрі проводяться концерти та фестивалі.

    Дістатися до Геделле з Будапешта на громадському транспорті дуже просто. Можна сісти на електричку, яка вирушає з будапештського вокзалу Keleti, або скористатися автобусом, кінцева зупинка якого знаходиться на станції Volanbusz. Дорога до Геделле займе близько години. На орендованому автомобілі, звичайно, буде швидше.

    Музейний комплекс, розташований у колишньому королівському палаці, працює до 17.00 або 18.00 годин - в залежності від пори року. Вхід у внутрішні покої резиденції платний, проте ціни в Угорщині демократичні, тому не вдарять по кишені.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org