Saturday, March 21, 2015

П'ятигорськ: цілющі джерела і сліди опального поета

    Кавказькі Мінеральні Води неможливо уявити без П'ятигорська. Крім гарячих лікувальних джерел, відомих з середини XIV століття, в містечку є багато архітектурних пам'яток, прекрасних парків, історичних місць і пам'ятників, пов'язаних з ім'ям російського поета М.Ю. Лермонтова.

    З недавнього часу П'ятигорськ став офіційним центром цього регіону. Невелике містечко біля підніжжя гори Бештау («п'ять гір») з населенням 80 тис. Чоловік в літній сезон розростається майже втричі за рахунок прибувають курортників. Гостинний П'ятигорськ відкриває перед відпочиваючими двері більше 30 санаторіїв і пансіонатів. Його лікувальні ресурси - це гарячі і холодні джерела мінеральних вод різної класифікації. Вони зароджуються в надрах гори Машук, що знаходиться в межах міста. Коригуванні піддаються практично всі хронічні захворювання. Широко використовується також грязь мула Тамбуканского озера. Передгір'ї Кавказу обдаровує своїх гостей ще й ароматом своїх луків, найчистішої льодовикової водою і сонячним достатком. Але шлях до сучасної бальнеологічної і кліматичної оздоровниці проліг НЕ через одне століття.
    Від Черкаських поселень - до знаменитого курорту

    Вперше гарячі джерела в місцевості Біш-даг згадав у своїх записах арабська дослідник Ібн Батута, що побував тут у середині XIV століття. Про пятигорских Черкасах оповідає в 1526 році посол Німеччини Герберштейн, знаходячи їх гордим і хоробрим народом, які сповідують православ'я. Вони відмовлялися коритися і туркам, і татарам.

    У царювання Івана Грозного черкаси були взяті під заступництво Росії. А в 1774 році, за результатами російсько-турецької війни, район П'ятигори відійшов до Російської імперії. Саме з цього моменту починається активне обстеження пятигорских джерел. Відомий мандрівник і натураліст П. Паллас в 1793 році за завданням Академії наук зробив їх детальний аналіз і опис. Інтерес держави до розвитку цілющих джерел цілком зрозумілий. Адже щороку тисячі відпочиваючих виїжджали «на води» за кордон, поповнюючи тим самим казну чужих країн. Чому б не дати їм можливість залишати гроші на батьківщині?

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Пятигорск. Вид на город и горы
    П'ятигорськ. Вид на місто і гори     Подивитися інші фото до статті

    27 квітня 1803 спеціальним указом імператора Олександра I район Кавказьких Мінеральних Вод був визнаний об'єктом державного значення, що вимагає облаштування. Російські государі добре знали ментальний характер своїх підданих і віддавали собі звіт в тому, що силами співвітчизників «облаштування» може затягнутися на невизначений період. Тому в наступні 10 років околиці майбутнього міста заселяли запрошені з Західної Європи колоністи - німці, шотландці, поляки, італійці. Вони створили міцні поселення з розвинутою для того часу інфраструктурою, займалися землеробством, вирощуванням винограду та супутніми ремеслами.

    В цей же час розширюється географія цілющих джерел, завдяки приїзду відомого московського доктора Ф.П. Гааза. Активну участь в їх облаштуванні приймають російські військові під командуванням героя Кавказької війни А. П. Єрмолова. Прообразом майбутнього міста стає Горячеводск долина з обладнаними ваннами і прекрасним фруктовим садом. Незабаром там виникає козацька станиця.

    Будівництво йшло жвавими темпами, і незабаром постало питання про диригента, який підпорядкував би єдиному звучанню безладні архітектурні елементи. Так в Горячеводск з'являються брати Бернардацці - швейцарці італійського походження, відомі архітектори з Санкт-Петербурга. Вони з радістю прийняли запрошення генерала Єрмолова, вкладаючи в нову справу всю душу. Зі знаменитими архітекторами місто знайшло своє неповторне обличчя - до наших днів у багатьох куточках курорту вгадується рука італійських майстрів.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Гора Машук – гора мечтаний, Гора невыдуманных снов, Гора любви, переживаний, Гора невысказанных слов...
    Гора Машук - гора мрій, Гора невигаданих снів, Гора любові, переживань, Гора невисловлених слів ...     Подивитися інші фото до статті

    У травні 1830 поселення Горячеводск було офіційно оголошено повітовим містом з назвою П'ятигорськ. Його облаштування продовжується, з Москвою налагоджено пряме залізничне сполучення, і вже в середині 19 століття новий курорт стає найпрестижнішим в імперії. Тут розташовується літня резиденція царської сім'ї. На початку 20 століття в П'ятигорську з'являється навіть трамвайна лінія.

    У радянський час розвиток курорту триває. Широко досліджуються холодні і теплі джерела нарзану, відкривається перший в СРСР бальнеологічний інститут. У ці роки він стає справжньою всесоюзною здравницею. Зараз П'ятигорськ продовжує розвиватися і може конкурувати з багатьма європейськими курортами. Крім цілющих джерел, він відомий як туристичний, археологічний і культурно-музейний центр Передкавказзя.

    У місті багато цікавих місць і пам'яток. Значна їх частина пов'язана з ім'ям геніального російського поета М.Ю. Лермонтова. П'ятигорськ став для нього містом першого кохання, місцем написання головних творів та останнім притулком ...

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Лермонтовкая галерея в Пятигорске
    Лермонтовка галерея в П'ятигорську     Подивитися інші фото до статті

    За лермонтовським місцям

    На вулиці, названій іменем поета, знаходиться музей «Будиночок Лермонтова». Це маленька непримітна козацька хата, де поет квартирував під час своєї другої посилання в 1842 році, борючись у чині поручика на Кавказькій війні. Сюди ж привезли його тіло після фатальної дуелі. У будиночку збереглися особисті речі поета, відтворено інтер'єр того часу. З 1956 року тут проводяться щорічні лермонтовські наукові форуми.

    Ще один музей - будинок Ворзелян - місце, де часто збиралася гвардійська молодь П'ятигорська для спільного проведення часу. Тут частенько бував і Лермонтов. Саме в цьому будинку на одній з вечірок відбулася сварка молодого поручика-віршотворця з гвардійським офіцером Мартиновим, яка призвела до фатальної дуелі ... Зараз тут розташовується літературний відділ музею Лермонтова, де можна побачити його листи, автографи, авторські картини.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Грот Лермонтова в Пятигорске
    Грот Лермонтова в П'ятигорську     Подивитися інші фото до статті

    Одне з найулюбленіших місць відпочинку курортників - грот Лермонтова. Ця природна печера, облагороджена братами Бернардацці, стала місцем романтичної зустрічі Віри і Печоріна з роману «Герой нашого часу». У гроті Діани, штучному творенні геніальних архітекторів, поет любив бувати часто. Є відомості, що за тиждень до своєї загибелі він влаштував тут бал, на якому говорив про передчуття швидкого кінця. Цей грот був відкритий в 1829 році на честь першого сходження на Ельбрус експедиції генерала Г. Еммануеля.

    Часто згадується в творах Лермонтова П'ятигорська Ресторація. Це готель у парку «Квітник». У ній жили майже всі персонажі з «Героя нашого часу». Деякий час знімав тут номер і сам автор твору. Зупинялися в Ресторації О. Пушкін, Л. Толстой та інші знаменитості. Сучасники можуть бачити лише відновлену копію будівлі, підірваного фашистами під час окупації. Зараз тут науково-дослідний інститут.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Елизаветинская, ныне Академическая галерея в Пятигорске
    Елизаветинская, нині Академічна галерея в П'ятигорську     Подивитися інші фото до статті

    Елизаветинская галерея була дуже популярна у сучасників Лермонтова. Тут його персонажі приймали ванни, пили лікувальну воду, сварилися, призначали побачення ... У радянський період галерея була перейменована в Академічну і охороняється тепер як пам'ятник федерального значення.

    Озеро Провал, розташоване на крутому схилі гори Машук, Михайло Юрійович описує як давно згаслий вулкан, наповнений найчистішої гарячою мінеральною водою. Тут також зустрічаються і гуляють його літературні герої. Цікавий такий факт: в лермонтовські часи ще не було тунелю, по якому можна було підійти до води, і найвідчайдушніші кавалери під дружне вищання дам спускалися вниз на кошиках, прив'язаних до мотузках.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Площадь перед пещерой с озером "Провалъ"
    Площа перед печерою з озером "Провал'"     Подивитися інші фото до статті

    Біля підніжжя Машук туристам обов'язково покажуть місце дуелі Лермонтова і Мартинова. У 1915 році тут встановили обеліск з горельєфом поета. Неподалік від музею Лермонтова знаходиться старе П'ятигірське кладовищі, де поховано багато знаменитих людей. Об'єкт охороняється державою як п'ятигористий Некрополь. Тут майже рік було початкове поховання поета. Потім тіло перенесли в родовий маєток бабусі в Пензенській губернії. Зараз на огорожі колишньої могили встановлено меморіальну дошку, неподалік - пам'ятник геніальному синові російського народу.

    З інших визначних пам'яток П'ятигорська можна відзначити кам'яну альтанку в античному стилі під назвою еолові арфа, творіння рук братів Бернардацці. З неї відкривається чарівний вид на околиці. Ось що придумали архітектори, представники самого музичного народу: в підлогу альтанки були вмонтовані 2 арфи в дерев'яному футлярі. На куполі встановили флюгер, який обертався під дією вітру і приводив у рух пристрій, пов'язане зі струнами арф. Залежно від сили вітру звучала різна мелодія. Сучасники, звичайно, все банально спростили: на місці живих арф встановлений електроінструмент.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Каменная беседка Эолова арфа
    Кам'яна альтанка еолові арфа     Подивитися інші фото до статті

    Креслення парку «Квітник» були першим проектом Джузеппе і Джованні Бернардацці по їх прибутті в майбутній П'ятигорськ. Практично на болоті були розбиті липові, каштанові, тополині, кленові алеї, висаджено безліч квітів. Тут розташовані гроти, штучні печери. Уже згадувана знаменита Ресторація сусідами з ваннами гарячих цілющих джерел. Раніше ванни називалися Миколаївськими, але в пам'ять про лікування тут майбутнього поета були перейменовані в Лермонтовські.

    Вхід в «Квітник» охороняє бронзовий персонаж Ільфа і Петрова з «Дванадцяти стільців» Кіса Вороб'янінов, хто просить милостиню. Адже саме в П'ятигорську розгорталася дія роману.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Памятник Кисе Воробьянинову у входа в парк Цветник в Пятигорске
    Пам'ятник Кісі Вороб'янінову біля входу в парк Квітник в П'ятигорську     Подивитися інші фото до статті

    Детально познайомитися з містом-курортом і назавжди закохатися в нього допоможе канатна дорога. Таким чином можна за 3 хвилини дістатися на вершину гори Машук і завмерти в захопленні: погляду відкриється ціла гряда височин Головного Кавказького хребта, туманний Ельбрус, п'ять голів гори Бештау, неозора степ і обриси інших міст Кавказьких Мінеральних Вод. Тільки заради цього видовища варто взяти квитки до П'ятигорська.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org