Thursday, March 12, 2015

Перлина Поділля - Вінниця та її околиці

    На мальовничих берегах річки Південний Буг в 200 км на північний захід від Києва затишно розташувався місто Вінниця. Це самобутній обласний центр з цікавою історією. Колоритні вулички, будинки старої споруди і нові сучасні будівлі створюють неповторну атмосферу цього чарівного старовинного міста. Подорож вихідного дня по Вінниці і її красивим околицях захоплююче і незабутньо.

    Місто-дар - так звучить одна з версій походження назви Вінниця від слова старослов'янською мовою «вьно». Є ще більш «приземлені» і практичні версії появи назви міста. Колись тут варилося пиво і робилося вино, «винокурня» стало основою слова Вінниця. Невелика річка носила ім'я Виннички - наступна версія.

    Для мандрівника Вінниця та її околиці - справжній подарунок. У самому центрі радує жителів і гостей міста великою прекрасний парк ім. Горького. Вхід в цей парк прикрашає величезна біла арка, яка є символом Вінниці. Любителям активних розваг тут можна покататися на ковзанах у Льодовому Центрі, освоїти скейт на спеціальному майданчику, діткам покататися на каруселях, романтиків по річним вихідним порадує виступ духового військового оркестру.
    Погулявши по парку, послухавши музику фонтанів і помилувавшись красивими деревами і квітами, не поспішаючи продовжимо свою подорож уздовж центральної вулиці Вінниці, що має назву Соборній, до скверу Козицького. Затишна тінь дерев дарує прохолоду, а старовинні будівлі по сторонах - неповторну автентичну атмосферу.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Алея у Вінницькому парку ім. Горького
    Алея у Вінницькому парку ім. Горького     Подивитися інші фото до статті

    На перехресті вулиць Соборної та Театральної варто розкішна будівля Вінницького музично-драматичного театру ім. Садовського. Воно побудоване ще в 1910 г всього за 11 місяців. Внутрішньо оформлення робило, відоме на ті часи, одеське ательє М. Басовского, що прославилося виготовленням декору для Олександрійського імператорського театру міста Петербурга. Увечері театралів вразить чудова гра акторів, акустика і краса залу. Один з найкращих сучасних вистав - комедія «Будинок, в якому переночував Бог».

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Вінницький музично-драматичний театр ім. Садовського.
    Вінницький музично-драматичний театр ім. Садовського.     Подивитися інші фото до статті

    Вже на підході до скверу Козицького здалеку Ви побачите другий символ міста Вінниці - старовинну водонапірну башту. Оригінальна червоно-цегляна кладка і годинник на вежі, побудованої Вінницьким архітектором Г. Артиновим, служать прикрасою цієї будівлі. Спочатку вежа задумана як основа вінницького водогону. Під час Великої Вітчизняної війни вона була спостережним пунктом за ходом боїв на околицях міста. Зараз в будівлі водонапірної башти розмістився цікавий музей пам'яті воїнів-афганців.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Старовинна водонапірна башта - символ Вінниці
    Старовинна водонапірна башта - символ Вінниці     Подивитися інші фото до статті

    У парку Козицького на площі біля вежі приємно посидіти в кафе, відпочити, погодувати прямо з рук численних голубів. Настрій піднімають забавні скульптури вздовж алеї - залізні чоловічки. Вони нагадують казкового Залізного Дроворуба з книги «Чарівник смарагдового міста».

    Йдемо далі по вулиці Соборній у бік моста через річку Південний Буг. З висоти пагорба і вулиці Соборній відкривається приголомшливий вид на річку і мальовничі береги. На такому пагорбі в 1610 році монахами-єзуїтами були побудовані Вінницькі мури. Це комплекс оборонних споруд 17 століття. Він включав в себе єзуїтський костел, колегіум, конквіт, що означає чернечі келії, і домініканський костел. Ці будівлі були оточені високим муром з вежами. Така потужна фортеця над Південним Бугом отримала назву Мури.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Комплекс "Вінницькі мури". Фотограф Василь Бондарчук
    Комплекс "Вінницькі мури". Фотограф Василь Бондарчук     Подивитися інші фото до статті

    На сьогоднішній день місце, де були славні вінницькі мури, займає цілий квартал міста та історико-архітектурний комплекс «Мури». Ви побачите прекрасний Свято-Преображенський кафедральний собор у стилі бароко, головний православний храм Вінниці. Він знаходиться в будівлі колишнього домініканського костелу. Навпаки Преображенського Собору височіє костел Діви Марії. Це будівля побудована ченцями-єзуїтами в оригінальному стилі тосканського бароко в 17 столітті. Багато на своєму віку пережив цей костел: пожежі, з 19 століття частина будівлі займали казарми, жіноча і чоловіча гімназії, кілька разів закривався храм за часів радянської влади. З 90-х років костел реставрується і відроджується і належить громаді католиків Вінниці. На жаль, збереглися тільки фрагменти південно-західній частині фортечних стін з кутовою вежею. Щоб їх побачити потрібно обійти Костел Діви Марії із зворотного боку.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Вінницький Свято-Преображенський кафедральний собор
    Вінницький Свято-Преображенський кафедральний собор     Подивитися інші фото до статті

    Поруч з Преображенським собором двоповерхова цегляна будівля в стилі бароко - це єзуїтський колегіум. З 17 століття в ньому розміщувалася повітова школа, польська та російська гімназії. Зараз колегіум продовжує свою історичну місію. Тут розташований технічний ліцей та обласний архів.

    Будівля єзуїтського конквіта 17 століття, в якому знаходилися келії ченців, доповнилося корпусом, в якому розміщений зараз Вінницький обласний краєзнавчий музей. Сюди обов'язково варто зайти. На 3 поверхах розмістилася приголомшливо цікава експозиція. Близько 200 тисяч примірників, серед яких є унікальні скіфські та сарматські предмети, колекція монет різних періодів. Автентично і колоритно виглядає етнографічна експозиція. Гончарні, вишиті народні шедеври, ткацькі вироби переносять в стародавні часи. Захоплююче подивитися на відновлені фрагменти української подільської хати. Відчувається, що все в цьому музеї зроблено з любов'ю справжніми ентузіастами. Величезним, в прямому сенсі цього слова, гідністю Вінницького краєзнавчого музею, є скелет мамонта, знайденого на території області.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Вінниця. Будівля єзуїтського конквіта
    Вінниця. Будівля єзуїтського конквіта     Подивитися інші фото до статті

    Справжнім подарунком для вінничан та гостей міста став музей старовинної техніки з оригінальною назвою «Автомотовелофоторадіо». Він відкрився на початку 2013 року і вже стає популярним. Знайти його просто, зійдіть від Преображенського собору вниз, і справа біля мосту в будівлі автосалону побачите цей ретро-музей. Близько 100 раритетних експонатів з приватної колекції, які збиралися протягом 35 років вінницьким колекціонером А .Стрембіцкім, представлені в музеї. Це старовинні фотоапарати, радіо, патефони, телевізори, велосипеди, мотоцикли, автомобілі часів Другої світової війни і радянського періоду. Всі моделі діючі. Цікаво, що цей музей інтерактивний. Кожен бажаючий може посидіти за кермом мотоцикла або авто, сфотографуватися в історичному костюмі. Завдяки цьому, Ви з цікавістю поринете в збіглу радянську епоху.

    Цікавим розвагою стане для Вас прогулянка на катері по Південному Бугу. На іншій стороні моста є причал, від якого з травня по вересень відправляються катери в гарне село Сабарів і назад. Це місце славиться своєю красою, колоритними скелями, густим лісом. Тут люблять відпочивати вінничани, купатися в річці, влаштовувати пікніки, сюди приїжджають молодята. З катера Ви насолодитеся прекрасними пейзажами міста Вінниці та берегів Південного Бугу.

    Незабутнє враження залишить вечірня набережна Вінниці. Витончена і святкове підсвічування соборів, костелу, мосту через Південний Буг створює романтичну атмосферу. Фантастичні відчуття Вам гарантовані при вигляді приголомшливих ефектів знаменитого світломузичний фонтан Рошен.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Світломузичний фонтан Roshen, Вінниця
    Світломузичний фонтан Roshen, Вінниця     Подивитися інші фото до статті

    Світломузичний фонтан ROSHEN - це один з найбільших і найкрасивіших фонтан в Європі. Його унікальність - у тому, що він знаходиться на відкритій річці Південний Буг (орієнтир - район острова Фестивальний), а не монтується в штучних басейнах з системами очищення, як більшість сучасних фонтанних систем. Фонтан ROSHEN розташований на плавучій платформі в майже 95 метрів, побудованої за всіма канонами кораблебудування. На зиму фонтан надійно «ховають» під лід.

    Офіційне відкриття Фонтану ROSHEN відбулося 4 вересня 2011; воно супроводжувалося красивим світломузикальним шоу, що зібрав десятки тисяч глядачів. Помилуватися фонтаном приїжджають гості з усього світу. Це диво подарував вінничанам і всім українцям світовий лідер кондитерської галузі - Кондитерська корпорація ROSHEN.
    Фонтан у Вінниці по видовищності входить в десятку кращих в світі. У сезон роботи фонтану, який стартує в 20-х числах квітня, у вечірній час починається світломузичне уявлення. Захоплююче шоу створюється за допомогою голографічного лазера і величезного водного екрану (близько 16 м у висоту і 45 метрів завширшки), який утворюють струмені води. При цьому висота центрального струменя сягає 60-70 м, а фронтальний розліт води становить 140 метрів. Спеціальні рухомі елементи, обертаючись навколо осі, міняють кут нахилу струменів води. Красиві фонтанні ефекти забезпечують 67 насосів, а звукова потужність аудіосистеми складає 3840 Вт

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Фонтан "Рошен" - гордість Вінниці
    Фонтан "Рошен" - гордість Вінниці     Подивитися інші фото до статті


    Під водою перебувають 560 ліхтарів, що змінюють колір залежно від програми шоу, яка щорічно оновлюється. Так, у 2012 році до відкриття на фонтані були встановлені три додаткові лазерні системи, які дозволили збільшити кількість спецефектів і зробити програму більш насиченою. У 2013 році українців чекає не менш захоплююче лазерне 3D-шоу! Яскраві, незабутні емоції залишаться надовго!

    Після відкриття сезону Фонтан ROSHEN працює щодня:
    • в понеділок, середу, четвер і п'ятницю з 14:00 до 22:00;
    • у вівторок з 18:00 до 22:00;
    • в суботу, неділю та вихідні дні - з 12:30 до 22:00.
    Пам'ятки в околицях Вінниці

    Наступний пункт у подорожі - садиба-музей відомого вченого, хірурга М.І. Пирогова. Розташована вона на південно-західній околиці Вінниці. Це цілий музейний комплекс. Затишна садиба з назвою «Вишня» розташувалася в прекрасному меморіальному парку на березі невеликого озера. У парку дбайливо охороняються дерева, які посадив учений. У садибі розмістився музей і кабінет Н.І. Пирогова. Тут Ви можете докладніше дізнатися про те, як жив цей геніальний чоловік, як працював над своїми важливими для людства досягненнями в медицині.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Музей-садиба Пирогова на околиці Вінниці
    Музей-садиба Пирогова на околиці Вінниці     Подивитися інші фото до статті

    Поруч аптека-музей, тут Ви побачите операційну і приймальню Н.І. Пирогова. Ви як-ніби переноситесь в минуле і спостерігаєте з боку за подіями, адже в композиції аптеки-музею представлені не просто експонати, а й воскові фігури «чудесного доктора» Н.І Пирогова в операційній, його учнів і відвідувачів. Миколаївська церква - мавзолей, в якій з 1881 р покоїться забальзамоване тіло М.І. Пирогова, знаходиться всього в 1,5 км від садиби-музею.

    В околицях Вінниці недалеко від села Стрижавка, в 8 км від міста, була під час Другої світової війни ставка Гітлера «Вервольф». Дістатися туди можна автомобілем по трасі Вінниця- Житомир або автобусом. У повороту на дорогу до ставки встановлено пам'ятник 14 тисячам загиблих військовополонених, які її будували і були всі розстріляні по завершенню секретних робіт. У важких умовах, страждаючи від голоду, холоду, жорстокості, вони трудилися з осені 1941 по весну 1942

    У ставці Вервольфа спорудили близько 80 будівель та два підземні товстостінних глибоких бункера. Тут були житлові будинки генералів, басейн, телефонна станція, їдальня для вищого офіцерського складу, персональне житло Гітлера. Звідси він особисто вів командування фашистськими військами на Східному фронті.

    Ставка проіснувала 2 роки. Навесні 1944 р відступаючі німецькі війська підірвали всі наземні будівлі і входи в бункер. Припускають, що під землею можуть і зараз зберегтися цілими внутрішні приміщення Вервольфа. На сьогоднішній день від ставки залишилися тільки великі бетонні брили на поверхні землі, що нагадують про канула в лету Вермахті, мужність і героїзм радянських солдатів, які визволили нашу землю від фашистських загарбників.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Те, що залишилося від ставки Гітлера "Вервольф"
    Те, що залишилося від ставки Гітлера "Вервольф"     Подивитися інші фото до статті

    Далі маршрут подорожі по околицях Вінниці веде до села Вороновиця та затишного містечка Немирів. До них просто дістатися автобусами або маршрутками з Вінниці. У самому центрі Вороновиці, що в 20 км від Вінниці, Ви побачите старе елегантна будівля 18 століття - це колишній палац польських дворян Гроховський. Чудова архітектура, красива ліпнина, витончені форми будівлі вражають.

    Але не тільки цим відомий цей палац. З 1869 по 1876 г палацом володів офіцер, винахідник першого літака в світі А.Ф Можайський. Саме тут він жив, працював над своїми винаходами і проводив перші випробування літальних апаратів. У палаці відкрито музей історії авіації та космонавтики ім. А.Ф. Можайського. Він займає 2 великі зали. Але відвідати його стоїть не стільки заради експозиції, скільки для того, щоб побачити чудову ліпнину на стелі залів, єдине, що залишилося від колишньої розкоші.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Колишній палац польських дворян Гроховський в с. Воронцовіца. Нині музей історії авіації та космонавтики
    Колишній палац польських дворян Гроховський в с. Воронцовіца. Нині музей історії авіації та космонавтики     Подивитися інші фото до статті

    Немирів - невелике повітове містечко в 40 км від Вінниці з багатою історією. Знаменитий на весь світ, завдяки відомому однойменним алкогольному бренду. Він виник на місці давньоруського поселення і спочатку називався Міров. При в'їзді в місто з правого боку Ви побачите старий млин і першу електростанцію в місті, побудовані на початку 20 століття.
    Найзнаменитіша будівля Немирова - це палац Марії Щербатової, онучки польського графа Потоцького, одним з володінь якого був і відомий парк Софіївка в Умані. Палац знаходиться у великому красивому дендропарку Немирова, що займає майже 85 га. Це улюблене місце відпочинку жителів Немирова. Парк на сьогоднішній день доглянутий, але штучні озера втратили свій колишній респектабельний вигляд.

    Фото пам'яток Інших пам'яток України: Палац Марії Щербатової в Немирові
    Палац Марії Щербатової в Немирові     Подивитися інші фото до статті

    Побудований в стилі неокласицизму чеським архітектором Іржі Стібралой, палац став окрасою міста. Цей талановитий архітектор, найнятий Щербатової, створив ще й парк, нова будівля спиртзаводу, перший електростанцію, водонапірну башту поруч з палацом. Трагічна доля Марії Щербатової. Відома своєю благодійною діяльністю і співчуттям до людей, вона разом з родиною на початку 1920 р була розстріляна червоноармійцями.

    Зараз в будівлі розташувався санаторій «Авангард» і повз гордих левів, що охороняють головний вхід до палацу, замість дам у витончених нарядах і елегантних кавалерів шарудять тапочками відпочиваючі в домашніх халатах. Життя в парку кипить. На дитячому майданчику поряд з будівлею веселиться дітвора, молодь зграйками несеться вглиб парку, літні люди затишно влаштувавшись на лавках спокійно спостерігають за подіями і час від часу прогулюються по алеях.

    Поділля - це чудовий край з приголомшливо красивою природою, гарними людьми, цікавими історичними та сучасними пам'ятками. Вінниця - перлина Поділля, прикраса цього краю. Прекрасне місто, що заслуговує уваги мандрівника і підкорює своєю неповторною колоритною атмосферою, красою і самобутністю околиць.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org