Monday, March 23, 2015

Шенбруннський зоопарк - дика республіка в імперській Відні

    У розкішному палацово-парковому комплексі Шенбрунн, розташованому у Відні, крім інших пам'яток і музеїв, знаходиться імператорський зоопарк, який вважається найстарішим у світі. Від решти зоопарків цей відрізняє те, що тут дійсно відчувається розкіш у всьому: підстрижені, доглянуті алеї, красиві павільйони, задоволені жовтня у відмінних умовах. Не дарма в 2012 році імператорського звіринцю в Шенбрунні було присвоєно звання кращого зоопарку Європи.

    За роки свого існування звіринець пережив безліч негараздів і війн, але його вольєри постійно поповнювалися новими мешканцями. В даний час тут проживають коали і панди, мавпи і бегемоти, величезні африканські слони, сурикатів і водосвинки, гігантські черепахи і тигри, альпаки і нутрії, для яких створені просторі вольєри. До звіринцю можна доїхати на метро, а по його території курсує жовто-зелений паровозик з відкритими вагончиками, проте в зимовий період такий транспорт не функціонує. Влітку паровозик відправляється з кінцевої станції кожні 45 хвилин, проїжджаючи повз Імператорського кафе, тірольського парку та павільйону слонів.

    Фото достопримечательностей Вены: Территория Шенбруннского зоопарка в Вене
    Територія Шенбруннського зоопарку у Відні     Подивитися інші фото до статті

    Історія Віденського зоопарку

    Віденський зоопарк є частиною величезного палацово-паркового комплексу Шенбрунн . Заснований він був імператором Францем I в 1752 році, проте звіринець на цьому місці функціонував ще з 1750 року, але тоді помилуватися рідкісними тваринами могли тільки відвідують палац гості. За наказом правителя на території зоопарку звели павільйон для сніданків, і до даного спорудження примикали тринадцять вольєрів з рідкісними тваринами. Місце для павільйону спеціально вибирали маги і астрологи. Зараз у цьому самому красивому будинку зоопарку функціонує Імператорська кафе, що пропонують своїм відвідувачам розкішний сніданок з 9:00 до 11:00 ранку.

    Фото достопримечательностей Вены: Центральный павильон — украшение зоопарка и шикарное кафе
    Центральний павільйон - прикраса зоопарку і шикарне кафе     Подивитися інші фото до статті

    Щоб поповнити зібрання рідкісних звірів, імператор Франц I відправляв королівські експедиції в різні екзотичні країни, зокрема Африку та Південну Америку. У результаті до кінця 18-го століття у віденському звіринці налічувалося близько 3'500 видів тварин. Це була небувала колекція для Європи на той час, багато хто навіть не підозрювали про існування деяких екзотичних видів тварин. Наприклад, поява довгошийого жирафа справило в столичній Відні такий фурор, що навіть аристократки стали купувати одяг з характерним малюнком. З 1779 року на територію Віденського зоопарку стали безкоштовно впускати всіх бажаючих.

    Фото достопримечательностей Вены: Жирафы
    Жирафи     Подивитися інші фото до статті

    Проблеми у імператорського зоопарку почалися в період Першої світової війни, оскільки доглядачам було складно знайти відповідний корм для тварин. А Друга світова війна, коли більша частина території парку була знищена бомбардуваннями, ледь не призвела до закриття звіринця. Врятували зоопарк пожертви простих людей Відня, яким не була байдужа доля цієї унікальної пам'ятки. У 80-ті роки ХХ століття імператорський парк фінансувався недостатньо добре, і тому до 90-м рокам його вирішили передати в приватні руки, що сприяло подальшому розвитку і поліпшенню Шенбруннського зоопарку.
    Особливості зоопарку

    Керівництво Віденського зоопарку головною метою ставить турботу про тварин, що проживають на його території. Для вихованців створені просторі вольєри, де звірі можуть жити практично в природних умовах. Всі тварини чисті, ситі і задоволені. Зоопарк досить великий - 17 гектарів, за одне відвідування рідко кому вдається обійти його повністю, тому перерахуємо найбільш цікаві павільйони. Це, в першу чергу, павільйон з великими пандами, тиграми і леопардами, африканськими слонами, білими ведмедями. «Родзинкою» можна назвати тропічний павільйон, де можна помилуватися екзотичними рослинами і орхідеями. Цікаві павільйони, що імітують пустелю і північний полюс. Крім тварин відповідних кліматичних поясів там знаходиться безліч навчальних і наочних посібників (карти, інтерактивні картинки та відео).

    Фото достопримечательностей Вены: Северные олени с детенышем
    Північні олені з дитинчам     Подивитися інші фото до статті

    Вцілому Шенбруннський зоопарк відрізняє те, що він виглядає як продовження палацового парку, з гармонійно вписаними в нього тваринами. Клітин, які б огороджували тварин, на території майже немає, їх замінюють природні рови, рослинність, вода або скло. Від цього в зоопарку дуже затишно, контакт з тваринами облаштований оптимально так, щоб ніхто один одному не заважав. Йти звідси просто не хочеться.

    Фото достопримечательностей Вены: Вот на таких тележках можно катать самых маленьких посетителей зоопарка
    Ось на таких візках можна катати найменших відвідувачів зоопарку     Подивитися інші фото до статті

    Раду. Шенбруннський зоопарк найкраще відвідати в кінці травня, коли народилися навесні дитинчата вже підростуть і будуть гуляти по вольєру разом з батьками. Наприклад, наприкінці травня ми бачили дитинчат леопарда, слонів, північних оленів, жирафів і косуль. Зовсім Дурга, більш яскраві, враження залишаються, коли спостерігаєш за життям і поведінкою дитинчат.
    Тварини Віденського зоопарку

    У збори Віденського зоопарку входить безліч різновидів звірів. Відвідувачі можуть побачити мавп і пінгвінів, слонів і жирафів, вовків і рисей, великих крокодилів. Морські тварини представлені в океанаріумі. Найціннішими вихованцями, що мешкають у віденському зоопарку, є великі панди. У 2007 році тут народився перший у Європі чорно-біле ведмежа, зачата природним шляхом.

    Фото достопримечательностей Вены: Павильон с большими пандами
    Павільйон з великими пандами     Подивитися інші фото до статті

    Гості зоопарку також побачать унікальних рудих панд, які зовні нагадують кішок, і для них створено окремий відкритий вольєр. Дуже цікаво спостерігати за сонними коалами, що ховаються посеред зеленої рослинності.

    Для величезних бегемотів побудований просторий вольєр з великим басейном, сконцентрованим таким чином, щоб відвідувачі могли побачити дно через скло. Гості добре розглянуть, як гіпопотами пірнають, відштовхуються лапами від дна, виринають, вилазять з басейну і лягають на бік, щоб відпочити. У приміщенні для орангутанга знаходяться кольорові кубики і стільчик, щоб людиноподібна мавпа могла грати.

    Фото достопримечательностей Вены: Бегемот — один из самых эффектных обитателей Венского зоопарка
    Бегемот - один з найефектніших мешканців Віденського зоопарку     Подивитися інші фото до статті

    Для левів у Віденському зоопарку створені справді царські умови. У розпорядження тварин надано цілий будинок, де царі звірів почуваються вільно. Деякі птахи пересуваються по всьому периметру зоопарку поза вольєрів, це качки і павичі, серед яких виділяється білий павич-альбінос. В окремих вольєрах представлені північні олені, розміри ріг яких просто вражають.

    Пінгвіни займають велику територію з штучним нагромадженням каменів і водоймою. Пелікани і рожеві фламінго дуже ефектно виглядають серед мальовничого павільйону, практично як у природних умовах проживання.

    Фото достопримечательностей Вены: Африканские пингвины
    Африканські пінгвіни     Подивитися інші фото до статті

    Забивни грайливі тюлені і великий лінивий морський лев, який більшу частину дня проводить лежачи на камені гріючись на сонечку.

    Фото достопримечательностей Вены: Морской лев потягивается
    Морський лев потягується     Подивитися інші фото до статті

    Зараз в імператорському зоопарку проводяться регулярні екскурсії, включаючи спеціальні програми для дітей та нічні відвідування. На його території функціонує сучасна ветеринарна клініка, а також ведеться наукова діяльність.

    Час роботи Шенбруннського зоопарку: щодня з 9 до 18.30 (у листопаді та грудні до 16.30)

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org