Sunday, March 22, 2015

Замок Фредеріксборг: нетлінний символ датської монархії

    У 30-ти км від столиці Датського королівства, неподалік від міста Хіллеред, знаходиться дивовижної краси замок. Його багатовікова історія, величне оздоблення внутрішніх приміщень і чудовий парк не залишають байдужими жодного відвідувача, кількість яких з кожним роком все збільшується. Після закінчення будівництва цей замковий комплекс носив назву Хіллередсхолм (співзвучне містечку, поблизу якого він зведений), але незабаром він був перейменований в Фредериксборг.

    Історія замку Фредеріксборг (данський: Frederiksborg Slot) починається в далекому 1560, коли на чолі Данії перебував король Фредерік II. Він придбав маєток Хіллередсхолм і наказав звести тут замок, який було вирішено «поставити» на три острівця, розташованих серед вод мальовничого озера слотс. На найбільшому з них знаходиться центральна будівля замкового комплексу, що складається з трьох поверхів і трьох крил. На двох інших островах, які поменше, були побудовані будиночки з підсобними приміщеннями та кімнатами для прислуги.

    Фредерік II вирішив не вигадувати нову назву своєму дітищу і залишив те, яке було спочатку, - Хіллередсхолм. А ось його син, Крістіан IV, не тільки перейменував комплекс (назвавши його на честь батька), але і значно змінив зовнішній вигляд будівель. Будучи закоханим у голландський ренесанс, він наказав перебудувати в цьому стилі практично весь замок. Всі роботи по наданню замку нового виду були закінчені до 1608, і лише зведення каплиці завершили тільки через 9 років. Надалі, за часів інших правителів, Фредериксборг зазнавав деяких змін, але його стиль залишився колишнім.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Главный фасад замка Фредериксборг, Дания
    Головний фасад замку Фредеріксборг, Данія     Подивитися інші фото до статті

    Руйнування і відродження символу датської монархії

    В історії замку присутні як приємні моменти, так і не дуже. До числа перших, наприклад, можна віднести те, що його каплиця з 1671 по 1840 була місцем коронування всіх датських правителів. Цей факт зробив Фредериксборг символом датської монархії. А ось неприємними моментами є війна Данії зі Швецією в 1657-1659 роках і пожежа в 1859 році.

    Під час війни війська ворога захопили і повністю розграбували замок. На щастя, тодішньому правителю Крістіану V вдалося досить швидко повернути резиденції монархів колишню розкіш і велич. А ось пожежа призвела до більш нищівним наслідків: від замку вціліли лише каплиця і кілька залів.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Разрушительный пожар в замке Фредериксборг в 1859 году, картина датского художника Ричарда Фердинанда
    Руйнівна пожежа в замку Фредеріксборг в 1859 році, картина данського художника Річарда Фердинанда     Подивитися інші фото до статті

    Майже відразу ж після пожежі Фредериксборг взялися відновлювати, і брали участь у цій нелегкій справі безліч бажаючих. Жителі Данії приносили пожертви на проведення робіт, з усіх куточків привозили старовинне розкішне убрання для кімнат (гобелени, меблі, картини і т.д.), але найбільший внесок у відродження Фредеріксборг вніс Якобі Якобсен, засновник пивоварної компанії «Карлсберг». Він підтримав проект фінансово і домігся, щоб замок став Музеєм національної історії.

    Сьогодні нашому погляду з'являється саме цей, відновлений після великої пожежі замок Фредеріксборг. Варто відзначити, що майстри підійшли до реставрації цього важливого для Данії об'єкта вельми відповідально. Були «підняті» збереглися креслення, плани і малюнки, опитані всі, хто мав хоч якесь відношення до даного місця і міг знати що-небудь про його внутрішній вигляді. Завдяки такій скрупульозності нинішній Фредериксборг можна з упевненістю назвати точною копією того замку, який стояв тут до великої пожежі.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Замковый комплекс Фредериксборг находится на озере
    Замковий комплекс Фредериксборг знаходиться на озері     Подивитися інші фото до статті

    Гуляючи по Фредеріксборг

    Для відвідувачів повністю відремонтований і відреставрований замковий комплекс відкрився 1 лютого 1882. У стінах цього чудового будови можна знайти багато цікавого і пізнавального. Тут все облаштовано так, щоб кожен відвідувач міг ознайомитися з життям і побутом датських монархів. Численні портрети, якими обвішані стіни, розкажуть про мешканців цього місця та їх родичів.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Фонтан у главного входа в замок
    Фонтан біля головного входу в замок     Подивитися інші фото до статті

    У дворі замку відвідувачів зустрічає чудовий фонтан Нептуна, прикрашений бронзовими статуями героїв різних міфів. У самому ж замку захопленими поглядами постають величезні гобелени, предмети палацового ужитку, дерев'яні меблі, прикрашена різьбленням, чудова колекція лицарських щитів, родові герби, картини, кольорові вітражі та багато іншого.
    Своєрідним шедевром мистецтва є стелі практично всіх залів будови. Вони прикрашені позолотою, розписом на релігійну тематику, всілякої ліпниною і дерев'яними барельєфами, а в одному із залів (зал Астрономії) навіть зображена карта зоряного неба.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Внутренние помещения замка
    Внутрішні приміщення замку     Подивитися інші фото до статті

    Всі приміщення центрального будівлі Фредеріксборг, розташованого на найбільшому острові озера слотс, відкриті для відвідування. Найбільш грандіозними з оформлення та оздобленню є Малий і Великий лицарські зали, Тронний і Мисливський зали, Аудієнц-зал. Втім, інші куточки цього замку також здатні подарувати всім його відвідувачам масу приємних моментів та емоцій.

    Окремої уваги заслуговує каплиця. У ній і сьогодні проводять служби, а щочетверга влаштовується концерт органної музики. Це не дивно, адже саме тут знаходиться один з найстаріших органів світу. Його створив брауншвейзький майстер Компеніус в 1610 році. Вражаюче, але механізм даного музичного інструмента, його міхи і дерев'яні труби і донині у відмінному стані, внаслідок чого його звучання продовжує радувати любителів органної музики.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Часовня замка Фредериксборг внутри
    Каплиця замку Фредеріксборг всередині     Подивитися інші фото до статті

    Не менш значним «експонатом» каплиці є і вівтар. Він цілком виконаний із золота і прикрашений аплікаціями зі срібла і чорного дерева. Автором цього дива є майстер ювелірних справ з Гамбурга Яків Морас.
    Фредеріксборгскій парк

    Вдосталь насолодившись красою замку Фредеріксборг, можна прогулятися по тутешньому парку. До речі, можливість помилуватися зеленим куточком даного замкового комплексу з'явилася не так вже давно. Якщо на відновлення замку гроші знайшли, то на утримання його величезного саду, на жаль, коштів не вистачало. Лише в 1993 році були розпочаті роботи з відновлення цього невід'ємного атрибуту Фредеріксборг.

    Для відвідування парк відкрили у 1996 році. Тут можна побачити чудовий водний каскад з безліччю каналів і фонтанів. З кущів самшиту (а їх тут без малого 65 тис.) «Споруджені» чотири королівські монограми. Настільки витіювате переплетення зелених насаджень багато хто часто приймають за лабіринт, але насправді це складний візерунок із самшиту, круглий рік підтримуваний професійними садівниками парку. Розглядаючи самшитові візерунки з вікон верхнього поверху замку, в цьому можна переконатися на власні очі.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Парк и замок Фредериксборг
    Парк і замок Фредеріксборг     Подивитися інші фото до статті

    Під час приведення в порядок парку майстри попрацювали на славу в плані відновлення його рослинності. Крім величезного числа самшитових кущів, тут було висаджено 7 тис. Грабових і 166 тисовий зрілих дерев, а також безліч квітучих рослин. Сучасний парк Фредеріксборг, з вкрапленнями англійської та французької садово-паркового мистецтва, як і сам замок, був відтворений згідно з історичними документами і повністю відповідає парку часів Крістіана IV.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Парк Фредериксборг в английском стиле, повсюду ручьи и озерка с водой
    Парк Фредериксборг в англійському стилі, всюди струмки і озерця з водою     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися

    До замку Фредеріксборг з Копенгагена можна дістатися за допомогою швидкісного поїзда. У цьому випадку дорога до міста Хіллеред займе всього півгодини, а потім - 10 хвилин ходьби від станції до замку. Якщо ж хочеться під'їхати прямо до воріт даної пам'ятки, то краще скористатися автобусним маршрутом.
    Для тих, хто прибув помилуватися Фредеріксборг на особистому транспорті, недалеко від замку є зручна і простора парковка.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org