Saturday, March 21, 2015

Палац Шенбрунн і його прекрасний парк

    Палацово-парковий комплекс Шенбрунн є однією з найбільш відвідуваних визначних пам'яток Відня. Щорічно поглянути на краси будови, виконаного в стилі бароко, на розкішний парк і різні споруди, зведені на території замково-паркового комплексу, приїжджає близько 6 млн. Чоловік. У грудні 1996 року міжнародна організація ЮНЕСКО внесла весь комплекс в Список культурної спадщини, взявши під свій захист навіть зоопарк, який знаходиться при ньому.

    У XIV столітті на території, де нині височить це розкішна будова, було невелике маєток, що складається з житлового будинку, стайні, млини та присадибної ділянки. Ним володів Клостернойбургскій монастир. У 1569 році будова перейшло у володіння Габсбургів. Імператор Матвій любив зупинятися в цьому будиночку під час своїх поїздок на полювання. Легенда свідчить, що одного разу під час блукань по околицях він наткнувся на невелике джерело, який в подальшому став основним джерелом води для замку. Побачивши це дзюркотливі диво, яке прокладає собі шлях серед густих заростей трави, імператор вигукнув: «Schone Brunnen!» (З нім. - Прекрасне джерело). Згодом ця фраза закріпилася за що з'явилися тут замком і стала його назвою.

    Фото достопримечательностей Вены: Общий вид на дворцово-парковый комплекс Шенбрунн с высоты. Колонны с орлицами у входа были поставлены в честь Наполеона, который дошел с армией до Вены
    Загальний вид на палацово-парковий комплекс Шенбрунн з висоти. Колони з Орлиця біля входу були поставлені на честь Наполеона, який дійшов з армією до Відня     Подивитися інші фото до статті

    Сподобався цей куточок і імператору Фердинанду II, який любив тут проводити літні місяці разом зі своєю дружиною. У 1637 правитель помер, і овдовіла Елеонора Гонзага остаточно переїхала в Шенбрунн, де провела решту свого життя. У 1683 році Відень облягали турецькі війська. В результаті боїв будова серйозно постраждало. Через 13 років його вирішили не просто відновити, а звести тут інше, більш розкішна будівля. Спеціально для цих цілей імператор Леопольд I запросив відомого архітектора Йоганна Бернарда Фішера фон Ерлаха.
    Історія сучасного замку Шенбрунн

    Взявши за зразок французький Версаль, Йоганн приступив до будівництва. У 1713 році велика частина робіт вже була виконана. У 1728 році власником замку Шенбрунн став імператор Карл VI, який презентував будова свій дочки і майбутньої імператриці Марії Терезії. Ця жінка зіграла ключову роль в житті замку. За часів її правління колишня мисливська резиденція стала центром придворної і політичного життя і перетворилася на розкішне і велична будова. У 1742 році за її наказом ремонтні та будівельні роботи продовжилися. Більшість кімнат були оновлені і розкішно мебльовані, а стіни і стелі деяких з них прикрасили чудові розписи. Марія Терезія також виступила організатором будівництва театру, який вже в 1747 році дав перші уявлення для королівської сім'ї та їх гостей. У цьому ж році, крім театру, у Шенбрунна виникли й інші прибудови.

    Фото достопримечательностей Вены: Главный фасад немного сбоку
    Головний фасад трохи збоку     Подивитися інші фото до статті

    Ще одне розширення будови відбулося в 1750 році, в результаті чого західне крило було доповнено мезоніном, а також з'явилася велика кількість службових приміщень. До розвитку і процвітанню Шенбрунна доклав руку і чоловік імператриці - Франц I. Він виступив за зведення при замку оранжерей і теплиць, куди з Капської колонії і Вест-Індії були завезені різні екзотичні рослини. А в 1752 році за наказом того ж Франца I на території замково-паркового комплексу заснували перший у Європі зоопарк, який і зараз залишається одним з кращих в Європі. Королівська родина приходила в нього не тільки милуватися тваринами, але і проводила тут різні заходи.

    Фото достопримечательностей Вены: Глориетта — триумфальная колоннада на вершине парка
    Глоріетта - тріумфальна колонада на вершині парку     Подивитися інші фото до статті

    Останнім етапом формування остаточного вигляду замку Шенбрунн стала перепланування саду, яка почалася в 1770-их роках. Очолював роботи архітектор Йоганн Фердинанд Хецендорф фон Хенберг, з ініціативи якого в парку з'явилося безліч скульптур, Фонтан Нептуна і Фонтан Обеліск, Римські руїни і Глоріетт Австрійський імператор Франц Йосиф до останніх днів жив у Шенбрунні .

    Зі смертю Марії Терезії в бурхливому житті замку настало затишшя. Він став використовуватися як літня резиденція. У 1817-1819 роках в замку були проведені ремонтні роботи, в ході яких деякі його приміщення стали виглядати суворіше і позбулися своїх пишних декорацій.

    У 1830 році в стінах Шонбрунна з'явився на світ майбутній імператор Франц Йосиф. Будучи закоханим у цей замок він за часів свого правління знову наповнив його життєвою енергією. Шенбрунн знову перебував у центрі уваги і був головною резиденцією монарха. Численні ремонтні роботи, затіяні імператором напередодні свого одруження з прекрасною Елізабет Сісі, додали розкоші будовою і його кімнатах.

    Наприкінці Другої світової війни замок трохи постраждав від бомбардувань, а по закінченні бойових дій в ньому розташувався штаб британського командування. У 1992 році Шенбрунн в своє розпорядження отримала компанія Schonbrunn Kultur, яка взяла на себе всі витрати по реставрації замку і подальшому підтриманню його стану.
    Внутрішнє оздоблення

    Всього в замку налічується 1441 приміщення різного розміру і призначення. 190 з них сьогодні здаються в оренду приватним особам. Приїхавши в Шенбрунн туристи мають можливість відвідати кілька його залів і 40 кімнат. А решта поки недоступні для огляду. Але і цього цілком достатньо для того, щоб повністю переконатися у величі і влади династії Габсбургів.

    Дзеркальний зал примітний своїми величезними дзеркалами, які візуально збільшують приміщення. За часів Марії Терезії тут приймали присягу, а в ХIХ столітті його переобладнали під їдальню. Китайські синяво білі вази і чудовий вівтар із зображенням Діви Марії притягують погляди відвідувачів.

    Не менш чудові Велика і Мала галереї. Велика галерея, звана ще Бальним залом, вразить своїми розмірами і оздобленням. Довжина зали - 40 метрів, ширина -10. Колись тут проводилися всі важливі зустрічі, державні заходи і, звичайно, пишні бали. У другому залі, що примикає до Великої галереї, влаштовувалися бенкети і концертні вистави. З вікон Малої галереї відкривається чудовий вид на замковий парк.

    Фото достопримечательностей Вены: Большая галерея (Бальный зал)
    Велика галерея (Бальний зал)     Подивитися інші фото до статті

    У Великому залі Роза можна насолодитися роботами Йозефа Роза. Пейзажі Швейцарії та Північній Італії, чудовий портрет Марії Терезії ... Не дивно, що зал назвали на честь цього художника. Він вніс значний внесок у створення декору даного приміщення.

    Сповнений картин і Робочий кабінет. У ньому свого часу вирішував важливі державні справи імператор Франц Йосиф. Кабінет і спальня цього монарха виглядають вельми скромно. Це говорить про смаки імператора, який віддавав перевагу простоту і прктічность, без будь-якого розкішного оздоблення. Інтерес викликають деякі туалетні приналежності Франца Йосифа і його портрет, намальований протягом доби після його смерті.

    Фото достопримечательностей Вены: Ореховая комната — одна из красивейших во дворце (фото www.schoenbrunn.at)
    Горіхова кімната - одна з найкрасивіших у палаці (фото www.schoenbrunn.at)     Подивитися інші фото до статті

    Портрет імператриці Елізабет Сісі Кабінет з терасою виділяється унікальним оформленням стін: вони оббиті французьким шовком. Колись це були покої імператриці Елізабет Сісі (1837 - 1898), подружжя Франца Йосифа. Розповідь про цю особі заслуговує окремої статті, але лише скажемо, що свого часу вона була першою красунею Відня, найбільш ефектною габсбурзької імператрицею, еталоном краси і жіночності, хоча характер мала не дуже поступливий. Вона фанатично підтримувала свою красу і фігуру, сильно обмежувала себе в їжі і займалася гімнастикою. Вона боялася старості, була нервовою і досить болючою. З чоловіком Францем Йосипом вони мали 4 дитини - 3 дівчинки і хлопчика, одна з дівчаток померла в ранньому віці від хвороби. Загинула Елізабет досить трагічно і безглуздо у віці 61 року в Женеві, коли на неї з ножем у руці накинувся італійський анархіст. Багато кімнати в палаці пов'язані з нею, а в покоях імператриці Сісі навіть встановлена її скульптура в розкішній сукні і з шикарними волоссям до п'ят. У палаці є навіть окремий тур, присвячений імператриці Елізабет і сувенірний магазин її імені.

    У Кімнаті Марії Антуанетти, молодшої дочки Марії Терезії, можна помилуватися картинами (в тому числі і портретом мешканки цих покоїв), а також дерев'яною обробкою, прикрашеної золотими узорами.

    Найбільш розкішні та цінні кімнати палацу носять соотвествующие назви: Мільйонна і Багата. Перша унікальна тим, що всі стіни в ній оброблені мозаїкою з рідкісної породи рожевого дерева і прикрашені панно в золотий візерунчастою обробці. Все це виглядає навіть не на один мільйон.

    Фото достопримечательностей Вены: Миллионная комната Шенбруннского дворца (фото www.schoenbrunn.at)
    Мільйонна кімната Шенбруннського палацу (фото www.schoenbrunn.at)     Подивитися інші фото до статті

    Для першого знайомства з внутрішніми інтер'єрами замку рекомендуємо Grand Tour, триває він приблизно 50 хвилин, охоплює 40 кімнат, серед яких є найбільш цінні і коштує 14,5 EUR для дорослих, 9,5 EUR для дітей. Щоб не стояти у величезній черзі в касі замку, можна квиток купити онлайн тут , на офіційному сайті Шенбруннського палацу. На вході Вам видадуть безкоштовно аудіогід (є практично на всіх мовах, в т.ч. російською), який буде Вашим провідником по кімнатах палацу. Фотографувати всередині замку, на жаль, заборонено.
    Палацовий парк - жива коштовність Шенбрунна

    Гуляючи по парку замку Шенбрунн, не можна не насолодитися красою численних квіткових клумб, садів і садків, "живих арок" з кучерявих троянд і гліциній, живоплотами з акуратно підстрижених дерев. Зелена зона замку займає близько 160 га, а сам парк був закладений Жаном Трее в 1705-1706 роках.

    Фото достопримечательностей Вены: Вид на клумбы и тоннель из роз
    Вид на клумби і тунель з троянд     Подивитися інші фото до статті


    Безпосередньо за палацом починається смуга французьких садів, кожен з яких оформлений у своєму стилі. Найбільш вражаючими є галерея з червоної кучерявою троянди, галерея з гліциній і розарій в період свого цвітіння.

    Без сумніву, найбільш красиві Шенбруннський сади в період цвітіння троянд, це середина травня - кінець червня. Гліцинія цвіте з кінця березня по середину квітня, але рожеве цвітіння, на наш погляд, все одно краще. Квітуча стіна з троянд або різнокольоровий розарій з сотнею сортів королеви квітів не залишать байдужим нікого!

    Фото достопримечательностей Вены: Боковой фасад дворца Шенбрунн на фоне арки из цветущих роз
    Бічний фасад палацу Шенбрунн на тлі арки з квітучих троянд     Подивитися інші фото до статті

    На території регулярного парку платними є два саду: лібірінт з самшитових кущів і сад коронованого принца Рудольфа, в який влітку з оранжереї переносять цитрусові дерева, багато з плодами. Вхід в ці сади коштує близько 2,5 євро.

    Фото достопримечательностей Вены: Сад принца Рудольфа с цитрусовыми деревьями
    Сад принца Рудольфа з цитрусовими деревами     Подивитися інші фото до статті

    Дуже красиво будівля самої оранжереї, кажуть, влітку вона майже порожня, так як всі екзотичні рослини і пальми переносять в сади під відкритим небом. Однак невеликий парк, розбитий біля оранжереї, варта того, щоб сюди дійти і побачити.

    Фото достопримечательностей Вены: Пальмовая оранжерея в Шенбрунне
    Пальмова оранжерея в Шенбрунні     Подивитися інші фото до статті

    Фото достопримечательностей Вены: Сад вблизи оранжереи
    Сад поблизу оранжереї     Подивитися інші фото до статті

    Окремої уваги заслуговує колонада Глоріетт, зведена в 1775 році на честь перемоги австрійської армії над прусської. Вона замислювалася як Тріумфальна арка для Марії Терезії. Будова побудовано в ранньо-класичному стилі, а його автором був архітектор фон Хоенберг.

    Фото достопримечательностей Вены: Вид на Глориетту с нижней террасы парка
    Вид на Глоріетт з нижньої тераси парку     Подивитися інші фото до статті

    З Глоріетт відкривається чудовий вид на палац і його околиці. Усередині Глоріетт працює кафе з панорамним видом на округу.

    Фото достопримечательностей Вены: Вид на задний фасад дворца Шенбрунн из Глориетты. В кадр попали летящие утки
    Вид на задній фасад палацу Шенбрунн з Глоріетт. У кадр потрапили летять качки     Подивитися інші фото до статті

    Також на території парку є безліч скульптурних статуй, фонтанів, павільйонів, штучно створені Римські руїни і навіть зоопарк, про яке буде написано нижче. Найбільш вражаючим є фонтан Нептуна, розташований на нижній терасі парку. Складно все описати словами, дивіться фото.

    Фото достопримечательностей Вены: Фонтан Нептуна — крупнейший в комплексе
    Фонтан Нептуна - найбільший в комплексі     Подивитися інші фото до статті

    Фото достопримечательностей Вены: Одна из многочисленных аллей в парке Шенбрунн
    Одна з численних алей в парку Шенбрунн     Подивитися інші фото до статті

    Музей карет

    При замку Шенбрунн працює музей імператорських карет. Він був створений в 1922 році. У ньому можна побачити понад 60 екземплярів даного транспортного засобу. Деякі з карет були виготовлені ще в ХVII столітті. Також тут представлено спорядження та одяг для верхової їзди, наряди лакеїв і кучерів, різні картини із зображенням екіпажів.

    Фото достопримечательностей Вены: Музей императорских карет в Шенбрунне
    Музей імператорських карет у Шенбрунні     Подивитися інші фото до статті

    Вхід в музей карет для дорослих коштуватиме 6 євро, для дітей 4,5.
    Зоопарк в Шенбрунні

    Імператоской резиденції - імператорський зоопарк. Так можна коротко описати Шенбруннський зоопарк, який у 2012 році удостоївся нагороди "Кращий зоопарк Європи". У цьому ви переконаєтеся і самі, коли обійдете хоча б частину величезної території зоопарку. Вольєри з тваринами відмінно проглядаються, при цьому люди не заважають його мешканцям.

    Зоопарк, як перший в Європі, був створений в 1752 році, в основному за рахунок зусиль та ентузіазму дружина Марії Терезії Франца I Стефана Лотарингского, який віддавши кермо влади дружині, захоплювався ботанікою, зоологією та іншими науками.

    Фото достопримечательностей Вены: Розовые фламинго в Шонбруннском зоопарке
    Рожеві фламінго в Шонбруннском зоопарку     Подивитися інші фото до статті

    У 1779 році зоопарк уже був відкритий для відвідувачів. На початку ХIХ століття він дещо розширив свої кордони, а вольєри з тваринами стали більш зручними для огляду.

    Сьогодні в ньому знаходиться близько 4500 тварин і птахів. Основні його мешканці розподілені в 13 вольєрів, які облаштовані навколо центрального павільйону. На території є кілька кафе, для діточок ігрові майданчики та дитячий куточок.

    І знову рекомендуємо відвідати Шенбрунн на початку літа. У зоопарку в цей період рождається чимало дитинчат, спостерігати за якими і дорослим і дітям одне задоволення! Ми бачили 3 кошеняти леопардів, африканських слоненят, оленят, в тому числі оленяти північного оленя.

    Фото достопримечательностей Вены: Слоны со слонятами в зоопарке Шонбрунна
    Слони зі слоненятами в зоопарку Шонбрунна     Подивитися інші фото до статті

    Найбільш ефектні екземпляри, які потрібно побачити в першу чергу, поки є час, це велика панда, бегемоти, рожеві фламінго, білий ведмідь, морський лев, сибірський тигр і леви.

    На закінчення додам, що в Шенбрунн потрібно їхати мінімум на цілий день, нам повного дня з 10 до 18 годин вистачило тільки на зоопарк (не весь), французькі сади біля палацу (не всі), піднятися на Глоріетт, відвідати замок всередині по Гранд Туру і посидіти в кафе. До речі, в замковому кафе готують яблучний віденський штрудель за оригінальним рецептом 18-го століття. А кожну годину можна потрапити на показове приготування кухарями того самого штрудля. Загалом, приводи повернутися в Шенбрунн знайдуться завжди.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org