Saturday, March 14, 2015

Виноробство на острові Майорка - минуле, сьогодення і майбутнє

    Вино і Майорка. Зв'язок між двома цими словами міцніше сталі і старше тисячоліть. Якщо ми візьмемо в наші руки хронограф часу і подивимося на час, який минув з того моменту, коли на острові з'явилися перші виноградна лоза, і протягнемо цю стрічку часу до наших днів, то відстань на ній буде одно 2135 рокам.

    Ця історія почалася в 123 році до н. е., коли Балеарські острови були завойовані римськими легіонами Квінто Сісілія заметіль, а разом з легіонерами на острів потрапила перша виноградна лоза і культура виноробства. Зараз, коли проїжджаєш по рівнинній частині острова, плантації виноградної лози здаються нескінченними, що йдуть далеко за горизонт. Але в наші дні розміри сучасних виноградників і слава знаменитих майоркінскіх вин набагато скромніше від колись колишньої величі.

    У своїй книзі «Історія походження» знаменитий римський історик і натураліст Гай Пліній Старший писав: «У виноградниках Іспанії отримують багато вина, але з того що вони отримують за якістю, то Балеарські вина можуть мати порівняння з кращими винами з Італії ...»

    Під час римського правління і з розширенням християнства виробництво вина набувало все більшої значущості, адже червоне вино стало вживатися для церковних обрядів, однак через сторіччя, вже під владою арабів, виробництво вина потрапило під заборону, так як мусульмани шанували Коран, який забороняє пити вино. Це сталося в 903 році, коли араби завоювали острів Майорка. Заборона на виробництво вина затримав історію виробництва майоркінскіх вин майже на п'ять століть. Але за цей час не відбулося нічого непоправного. Виноградна лоза продовжувала зростати, і плантації навіть розширилися за допомогою сучасних систем зрошення, винайдених арабами. Для арабського світу виноград і ізюм стає дуже значущою частиною в щоденному раціоні.

    У 1229 році війська арагонського короля Хайме I повернули острів Майорка в християнське царство. Одним із перших заходів, які зробив король, стала видача ліцензій для виноградників в містечках Bunyola, Campos, Felanitx, Manacor, Porreres і Valdemossa. Історики роблять на цьому особливий акцент, тому що ліцензії видавалися саме для вирощування винограду з подальшим перетворенням його на вино.

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Виноделие на Майорке развивается несколько тысяч лет
    Виноробство на Майорці розвивається кілька тисяч років     Подивитися інші фото до статті

    З цього моменту виробництво вина на острові змінювалося часом підйомів і спадів, але справжній розквіт виноробства почався у вісімнадцятому столітті. У цей час іспанська монархія стала диктувати протекціоністські заходи для місцевих вин і почала надавати податкові пільги, такі як звільнення виробників вина від мит на шість років і до двадцятирічного звільнення від податків для фермерів, які вирішили посадити на своїй землі виноградники. Відповідь не змусила себе довго чекати, виробництво вина стало збільшуватися з 88000 гектолітрів вина в 1777 році до 148 554 в 1790 році і 335 331 в 1820 році.

    Але основний бум у виробництві вина на Майорці почався в дев'ятнадцятому столітті. У цей час на півдні Франції з'явилася незвичайна форма кореневої попелиці - філоксера, завезена в Європу з Північної Америки. З надзвичайною швидкістю вона поширилася по всіх європейських областям виноградарства. Але не все так погано виявилося для острова Майорка, ізольованого від континенту і цієї страшної хвороби Середземним морем. Страшна епідемія філоксери вразила практично всі виноградники на континенті, залишивши виноробні виробництва майже без сировини. Зовсім скоро французькі винороби почали купувати виноград з Майорки для виробництва своїх вин. Це стимулювало виробництво місцевого вина.

    Терміновий попит на цьому ринку дав поштовх до висадки нових виноградників і збільшення виробництва вина. Це дозволило збільшити площі виноградників до 1890 року до 33 000 га і провести значну кількість вина - 750 000 гектолітрів. Ця економічна радість для острова була настільки велика, що навіть дала поштовх для створення судноплавних компаній, присвячених виключно експорту цієї дорогоцінної рідини. Але, на жаль, филлоксера також виявилася здатною до подорожі на кораблі. У 1891 році на острові були виявлені перші шкідники кореневої попелиці. Після вторгнення комах виноградники швидко в'яли і вирубувалися, а незабаром спустошені землі були зайняті посадками мигдальних дерев.

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Солнечный виноград на солнечной Майорке
    Сонячний виноград на сонячній Майорці     Подивитися інші фото до статті

    На початку двадцятого століття на острові почало відбуватися повільне і дуже обережне відновлення знищених виноградників, до 1930 року їх площа сягала 8000 гектарів. Але, незважаючи на те, що Громадянська війна обійшла острів стороною, подальша потім влада диктатури не давала можливості для подальшого розширення плантацій виноградної лози, яка до 1940 року займала всього 7000 га, а в 1958 році трохи більше 2000 га.

    На початку 60-х років на Майорку прийшов «новий фрукт», який згодом буде займати все більші землі і думки остров'ян, назва цього фрукта - туризм. Діти виноробів Майорки із зневагою стали ставитися до важкої праці і такому скромному спадщину своїх батьків, тому що вони хотіли поповнити ряди нових багатіїв, якими тепер стали власники готелів. Крім того, ніхто з туристів не шукав назву Майорка на етикетці вина, яке він пив, і це стало ще однією причиною занепаду виноробства на острові.

    Здавалося в цей момент, що історія розвитку та виробництва вина на Майорці підходить до свого завершення, але завдяки деяким ентузіастам з великою часткою романтики, і трохи божевілля, які не побоялися взяти на себе відповідальність продовжити цю знамениту історію і не дали поставити крапку у розвитку виноробства на острові. Сьогодні ми можемо бути впевнені, що виробництво вина все ще має своє право на майбутнє.
    Виноробне господарство Can Coleto

    Про один з таких ентузіастів і піде подальша розповідь. Народившись в невеликому містечку Петра, Мігель Хайме (Miquel Jaume i Horrach) вирішив продовжити традиції своїх батьків з виробництва місцевого вина. Будучи дипломованим викладачем фізики і хімії, ось уже майже як двадцять років він займається своїм хобі. Зараз це заняття з простого хобі поступово перетворюється в другу професійну діяльність. Для своєї першої плантації він відібрав сорти винограду, що мають гарну врожайність на Майорці, що дозволяють отримувати вина кращої якості, такі як Каберне Совіньон, Шардоне, Мерло, Шираз. Для того, щоб не втрачати своїх коренів Мігель Хайме посадив лозу старовинних сортів винограду, які раніше використовувалися на острові Кайет, Фогонеу і Манто Негро.

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Сегодня, спустя множество лет упорного труда, Мигель Хайме с гордостью демонстрирует, что его система производства экологически чистого вина работает
    Сьогодні, через безліч років наполегливої праці, Мігель Хайме з гордістю демонструє, що його система виробництва екологічно чистого вина працює     Подивитися інші фото до статті

    З самого початку він почав обробляти свою виноградну плантацію за екологічно чистою технологією без внесення хімічних добрив і застосування синтетичних засобів захисту. Поступово плантація збільшувалася, сьогодні вона займає площу в 2,5 га. Незважаючи на досить невелику площу, Мігель Хайме збирає майже 20 тисяч кг винограду на рік, з якого він виробляє близько 13 тисяч літрів вина, цей результат залежить головним чином від кліматичних умов. Незважаючи на те що це порівняно невеликі цифри на тлі великих господарств, виноробня Can Coleto виробляє вісім різних сортів вина. Звичайно, справжньою гордістю господаря є те, що все вироблене їм вино містить виноград, що росте на його плантації, і має марку екологічно чистого продукту. Сезон збору врожаю винограду наступає на Майорці в перших числах вересня, і цій події присвячений свій особливий свято - Вендімія (vendimia). Родичі, друзі і просто знайомі приїжджають допомогти Мігелю зібрати його урожай, це вони роблять абсолютно безкоштовно. В кінці роботи щедрий господар накриває великий стіл з частуваннями для всіх помічників, ну і, звичайно, кожного чекає особливий приз - пляшка екологічно чистого вина з погреба господаря.

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Виноградные плантации Мигеля Хайме.
    Виноградні плантації Мігеля Хайме.     Подивитися інші фото до статті

    Сьогодні, через безліч років наполегливої праці, Мігель Хайме з гордістю демонструє, що його система виробництва екологічно чистого вина працює. І хоча його виноробне господарство займає на карті Майорки всього лише одну маленьку крапку, він із задоволенням відзначає, що більшість його вин завоювало покликання не лише на острові Майорка. Багато з його вин мають нагороди, отримані як на місцевих, так і на міжнародних конкурсах.

    У літні місяці, коли безліч туристів з різних країн прилітають на острів за новими враженнями, гостинний господар люб'язно відкриває двері своєї плантації для всіх охочих дізнатися, як звичайний виноград перетворюється на іскрить напій, що дарує при розумному споживанні тільки радість духу та гарний настрій. Особливо Мігелю приємно бачити щасливі обличчя людей, яким сподобалося його вино, адже він вклав в нього не тільки багато праці, але також і частинку своєї великої душі.

    Потрапити в виноробне господарство Can Coleto можна тільки з екскурсоводом, приватних відвідувачів тут не буває, а познайомиться з його продукцією можна на сайті

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Виноградники частной винодельни Can Coleto в городке Петра
    Виноградники приватної виноробні Can Coleto в містечку Петра     Подивитися інші фото до статті

    Майбутнє виноробства на Майорці

    Звичайно, ні хто не знає, що принесе наше майбутнє. Тим часом час іде, і потихеньку місцеві винороби намагаються витягти з землі ту енергію, яку вони згодом перетворять на вино. Продовжуючи терпляче слідувати повільному процесу виробництва вина, насолоджуючись його благотворним смаком разом з друзями та своїми гостями. Майбутні вина на Майорці будуть рости в якості, а не кількості. В останні десять років, занурені в атмосферу здорової конкуренції місцеві винороби зловили прагнення вбудувати назву Майорка в самий ексклюзивний список великих виноробних районів. І кожен з них, сьогодні шукає правильний баланс між своїми секретами, гідними великих алхіміків минулого і впровадження нових технологій, для того, щоб отримати продукт, гідний того шляху, який простягнувся через тисячоліття, для того, щоб зберегти для майбутніх поколінь тісний зв'язок між словами вино і Майорка.
    Про користь вина

    Звичайно, тут не можна не згадати про корисні властивості цього чудового напою, мова тут піде про натуральних сухих винах. Прохання не плутати його з солодким напоями, такими як сангрия. Справжнє сухе вино сприяє поліпшенню травлення, оскільки вміє розщеплювати білки і заважає утворенню холестерину. За результатами численних досліджень властивостей вина, помічено, що 1-2 келихи вина в день дійсно корисні для серцево-судинної системи і знижують ризик інфаркту міокарда. Особливо ефективно червоне вино, оскільки воно багато натуральними антиоксидантами: танинами і флавоноїдами, а крім того, вино містить речовини, які володіють протиракову, протимікробну і судинорозширювальний ефект, і навіть вміють відновлювати шкіру після засмаги. Застосовувати всередину! Проте лікарі настійно рекомендують, обмежитися всього 1 - 2 келихами вина в день.

    Фото достопримечательностей острова Майорка: Винодельня Can Coleto производит восемь разных сортов вина
    Виноробня Can Coleto виробляє вісім різних сортів вина     Подивитися інші фото до статті

    Згідно з іспанським законодавством (La Ley del Vino espanola) вино, яке виробляється на території Іспанії, підрозділяється на наступні типи:

    Crianza: Витримка протягом 24 місяців і не менше 6 місяців в дубовій бочці.
    Reserva: Витримка протягом 36 місяців і не менше 12 місяців в дубовій бочці.
    Gran Reserva: Витримка протягом 60 місяців і не менше 18 місяців в дубовій бочці.

1 comment:

  1. Это моя статья...
    Мне даже приятно что меня переводят на другие языки
    Поставьте пожалуйста имя автора...

    ReplyDelete

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org