Tuesday, March 31, 2015

Фортеця Стара Любовня - перлина Пряшівського краю Словаччини

    Колись королівське прикордонне укріплення нагадує казкове місце не тільки здалеку, але й поблизу - біля головних воріт Любовніанской фортеці вас зустрінуть дівчата-екскурсоводи в середньовічних сукнях, на вуличках і галереях фортеці доноситься звучання старовинної музики і стукіт ковадла у військовому таборі. А прямо біля стін ренесансного оборонної споруди розташувався затишний музей-скансен з дерев'яними церквами і будиночками, що датуються від 17-го століття. Ласкаво просимо в одне із семи чудес північно-східної Словаччини!

    Фортеця Стара Любовня

    Якщо ви плануєте відвідати північний або східний регіон Словаччини, обов'язково зупиніться в містечку Стара Любовня (Stara Lubovna), одного дня вистачить, щоб побачити його пам'ятки - Любовніанскую фортецю і народний музей архітектури та побуту Північного Спіша біля її підніжжя.

    Фортеця, хоч і частково в руїнах дуже мальовнича, сповнена життя і енергії. Вже на вході вас зустрінуть польські шляхтічни у відповідних нарядах, у внутрішніх двориках теж людно і гамірно. Трудиться над над жаровнею коваль, гордо походжають зброярі та ключники, а якщо пощастить, то потрапите на рацарскій турнір. Діточок порадують великі шахи, майже зростанням з 7-ми річної дитини. Щогодини починаються екскурсії по приміщеннях замку, розповідь йде на словацькій, але на прохання видадуть брошуру з текстом російською мовою.

    Фото достопримечательностей Словакии: Вид на крепость Старая Любовня с территории скансена
    Вид на фортецю Стара Любовня з території скансену     Подивитися інші фото до статті

    Кілька разів на день на верхньому дворі замку устарівается показове шоу хижих птахів. Під цікаві розповіді дресирувальниць про хижих птахів, над головами глядачів будуть пролітати сокіл, яструб, боривітер або орел. Поблизу ці хижаки дуже ефектні, наприкінці шоу з ними можна буде безкоштовно сфотографуватися або погладити.

    Ну а якщо ви після всього цього зголодніли, перекусити можна тут же в замковій корчмі, вибір невеликий, але наїстися можна, дуже смачні у них картопляні деруни, що подаються на глиняних тарілках, дуже в тему з середньовічною атмосферою цього місця.

    Фото достопримечательностей Словакии: Неприступные стены крепости в Старой Любовне
    Неприступні стіни фортеці в Старій Любовні     Подивитися інші фото до статті

    Важливе з історії фортеці

    Фортеця в Старій Любовні почала будуватися на рубежі 13 і 14-го сторіччя за наказом угорського короля Ондрея Третього. У 1412 в стінах фортеці відбулася важлива подія. Угорський король Зигмунд Люксембурзький і польський король Владислав II підписали заставний договір, згідно з яким тринадцять Спішського міст разом із замком на 360 років переходили під польське володіння. На протяг 1655-1661 років під час нападу Польщі шведами в Любовніанской фортеці були заховані на зберігання польські королівські реліквії, знайшов безпеку в стінах фортеці і сам тодішній польський король Казимир.

    Фото достопримечательностей Словакии: Сокровища и регалии польских королей в крепости Старая Любовня
    Скарби і регалії польських королів у фортеці Стара Любовня     Подивитися інші фото до статті

    У 1553 році фортеця була повністю знищена під час пожежі, але за наказом польського короля Сигізмунда II була заново відновлена до колишнього вигляду.

    Спішський заставу в 1772 році був скасований імператрицею Марією Терезією і фортеця разом з прилеглими до неї землями перейшли до складу Австро-Угорської імперії.

    Фото достопримечательностей Словакии: Барокковая часовня 1647-го года на территории крепости
    Барокова каплиця 1647-го року на території фортеці     Подивитися інші фото до статті

    У 1825 році замковий комплекс купив угорський вельможа Юрай Фелікс Райс. Фортеця належала його роду до 1880 року.

    З 1882 по 1945 рік фортеця переходить у володіння дворянського польського роду Замойських, які були останніми власниками замку. Після Другої світової війни Любовніанскій град переходить під опіку Чехословаччини, а нині є власністю і охоронюваним архітектурним пам'ятником Словацької республіки.

    Крім експозиції, присвяченої історії фортеці і життя її численних власників, тут можна побачити експозицію ремесел і цехів, колекцію саней, возів і карет. Обов'язково підніміться на оглядовий вежу - найвищу точку комплексу. Звідти на всі чотири сторони відкривається казковий вид на Левочскіе пагорби, ліси, луки, що потопають у зелені, річку Попрад і затишні словацькі села.

    Фото достопримечательностей Словакии: Вид с обзорной башни открывается на много километров вдаль
    Вид з оглядової вежі відкривається на багато кілометрів вдалину     Подивитися інші фото до статті

    Музей народної архітектури та побуту Північного Спіша

    Біля підніжжя замкового пагорба прямо під фортецею Стара Любовня розкинувся скансен народної архітектури північно-східного Спіша. Домінантою ареалу є греко-католицька дерев'яна церковця Архангела Михаїла, яка спочатку була побудована в 1833 році в селі Матісова, а потім привезена сюди, як музейний експонат. Усередині церкви зберігся автентичний інтер'єр і цінні ікони з 17-го століття.

    Фото достопримечательностей Словакии: Деревянная церковь Архангела Михаила в скансене Стара Любовня
    Дерев'яна церква Архангела Михаїла в скансені Стара Любовня     Подивитися інші фото до статті

    Кожен будиночок скансену цікавий по-своєму. В одному можна побачити справжню сільську школу з примикає кімнатою вчителя, в іншому - як жила сім'я коваля, в тертого мельника, у четвертому - шкіряника і т.д. Скрізь представлені одяг, начиння, майстерня, обстановка кімнат аж до дитячих іграшок і прикрас інтер'єру.

    Фото достопримечательностей Словакии: Внутри одной из хаток
    Всередині однієї з хаток     Подивитися інші фото до статті

    Фото достопримечательностей Словакии: Музей-скансен под открытым небом
    Музей-скансен під відкритим небом     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися

    Місто Стара Любовня знаходиться недалеко від північних кордонів Словаччини з Польщею. Якщо ви добираєтеся громадським транспортом, напевно доберетеся поїздом або автобусом з найближчих великих міст Попрада (Poprad) або Прешова (Presov), актуальний розклад автобусів дивіться на сайті www.cp.sk.

    Прибувши на вокзал в Старій Любовні, до замкового пагорба потрібно буде близько 2 кілометрів йти пішки на північ. Дорога пролягатиме по красивій природі уздовж доглянутих вуличок і будиночків міста.

    На своєму або орендованому автомобілі буде все швидше і простіше, ото Попрада потрібно буде їхати по трасі 67, потім 77; від Прешова по трасі 68; з боку Польщі - по трасі 87 потім 68.
    Режим роботи і вартість

    Фортеця Стара Любовня відкрита цілий рік, з травня по вересень з 9 до 19 години. У жовтні та квітні з 9 по 16 годин. З листопада по березень з 10 до 15 годин. У дні державних і релігійних свят (католицькі Різдво, Великдень) фортеця відкрита тільки з травня по жовтень, інші місяці в ці дні закрита.

    Скансен відкритий тільки з травня по жовтень!

    Вартість входу на територію фортеці: дорослі - 5 євро, діти - 2.5 євро. Спільний квиток на фортецю і скансен - 6 євро дорослі, 3 євро - для дітей.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org