Monday, March 23, 2015

Банська Штявніца - срібна скарбниця Словаччини

    Банська Штявніца (Banska Stiavnica) - один з найкрасивіших міст Словаччини. Нехай вас не бентежить те, що кілька століть тому це був шахтарське містечко, адже добували тут не вугілля, а срібло, дорогоцінні камені, і навіть золото. Від цього і статус міста був особливий, Банська Штявніца була головним постачальником срібла в Австро-Угорщині. На сьогоднішній день в Банська Штявніца збереглася старовинна архітектура, два оборонних замку, Чумна колона - найбільша в Європі, оригінальні шахти з 13 століття і багато іншого, що робить це місто одним з найпривабливіших для туризму в Словаччині.

    Оточена Штявніцкімі пагорбами Банська Штявніца вважається справжньою коштовністю Середньої Словаччини. Приваблюють сюди туристів старовинні пам'ятки архітектури, багатовікова історія і неповторна атмосфера шахтарської, заможного міста, який завдяки покладам срібла, золота і дорогоцінних металів був одним з найбагатших і удостоюється уваги міст тодішньої Австро-Угорщини.
    Королівський шахтарське місто

    Перша згадка про знаходження на території Банська Штявніца срібла, золота, кольорових металів і дорогоцінного каміння відноситься до 1075. Статус вільного міста і законне право видобувати корисні копалини Банська Штявніца отримав вже в 1238 році. Після цього місто почало стрімко розвиватися, отримав статус вільного королівського міста, тут з'явилася резиденція королівського шахтарської відомства, освітні, наукові та дослідні установи в галузі видобутку корисних копалин. У той час лише деякі міста в світі могли похвалитися таким статусом.

    Фото достопримечательностей Словакии: Банска Штявница — одна из улиц, ведущая к центру города
    Банська Штявніца - одна з вулиць, що веде до центру міста     Подивитися інші фото до статті

    Так, в 1735 році в цьому регіоні відкривається перша шахтарська школа в Австро-Угорщині (тоді сучасна Словаччини знаходилася на території Австро-Угорщини). А в 1762 році за рішенням імператриці Марії Терезії в Банська Штявніца була заснована академія Гірського справи, що стала першим у світі вищим навчальним закладом, навчальному гірничої справи. Незабаром Бансько-штявніцкая академія Гірського справи стала зразком для виникнення Політехніки в Парижі. Функціонувала академія аж до 1919 року і за цей час випустила в світ сотні професіоналів в області видобутку корисних копалин, лісництва, технічних та природних наук.

    Історичний центр Банська Штявніца в 1950 році був проголошений міським архітектурним заповідником, а в 1993 році разом з прилеглими околицями внесений до списку культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.

    Фото достопримечательностей Словакии: Утопающая в зелени и цветах Банская Штявница
    Потопає в зелені і квітах Банська Штявница     Подивитися інші фото до статті

    Пам'ятки Банська Штявніца, які потрібно побачити

    Багато хто, хто подорожували по Словаччині, стверджують, що Банська Штявница - красиве місто країни. Це відкрита книга з історії, архітектруре, промислові й науці в Словаччині. Місто, незайманий часом, який тут ніби застиг. Розкішні будинки і палаци багатих шахтовласників, різні храми, оборонні споруди, Штявніцкая Калварія - одне з найвідоміших паломницький місць у Словаччині, шахти і музеї - це лише загальний опис пам'яток Банська Штявніца.
    Старий замок

    Домінанту Банська Штявніца утворюють два замкових зміцнення: Старий і Новий замки. Це не дивно, адже місто з такими рідкісними русурсов повинен був добре оборонятися. Старий замок з невеликої дерев'яної базиліки 13-го століття поступово перебудувався спочатку до кам'яного храму а потім до масштабів серйозного зміцнення, яке протистояло турецькій навалі в 16-му столітті. Замок добудовувався і брав сучасні риси аж до 19 століття, набуваючи всі відомі на той час архітектурні стилі: неоготика, готика, ренесанс, бароко.

    Фото достопримечательностей Словакии: Панорама Старого замка
    Панорама Старого замку     Подивитися інші фото до статті

    Зараз в Старому замку розташовані унікальні музейні експозиції, одна з найцікавіших - це музей курильних трубок і їх виробництва. Збереглося не тільки безліч зразків трубок різних форм і розмірів, але і обладнання для їх виробництва, випалу і сушіння. Трубки в той час дуже цінувалися, дозволити їх собі могли тільки заможні люди або представники королівського двору.

    Є в замку колекція мішеней для стрільби, музей годинників, ковальська майстерня, а також археологічна експозиція "Гірники приходять", з якої можна дізнатися все про тогочасне життя гірників і корисних копалин які вони добували, а це срібло, золото, дорогоцінні камені і кольорові метали .

    Фото достопримечательностей Словакии: Цитадель на территории Старого замка
    Цитадель на території Старого замку     Подивитися інші фото до статті

    В одному з приміщень замку знаходиться дійсно приголомшлива серія старовинних дерев'яних рельєфів і скульптур 18-го століття, що описують останні дні Ісуса Христа перед розп'яттям. Ця колекція була перенесена в замок на зберігання і для захисту від вандалізму з комплексу Калварія, що відтворює шлях Христа на гору Голгофу, про це місце буде написано нижче.

    Не забудьте піднятися на дзвіницю замку, звідти відкривається гарна панорама Банська Штявніца, відмінно видна Калварія і Новий замок. Перегляд всіх експозицій замку разом з відвідуванням оглядового майданчика на дзвіниці коштує 3 євро.
    Новий замок

    Це символ і одна з домінант Банська Штявніца. Замок був споруджений в 1564-1571 роках як сторожова вежа в оборонній системі міста. За часів турецької експансії біля замку розміщувалися гармати, які захищали дороги, що ведуть до міста. Усередині Нового замку на декількох поверхах знаходиться експозиція, присвячена історії визволення міста від турецьких загарбників - це різні предмети, карти, документи, зброю.

    Фото достопримечательностей Словакии: Ренессансный Новый замок
    Ренесансний Новий замок     Подивитися інші фото до статті

    Білий, витончений, з темною дахом, він видно мало не з будь-якої точки міста, а щогодини із замку на весь Старе місто розносяться гудки, сигналізуючи про новий годині. Ця традиція збереглася з давніх часів. Коли турецька небезпека минула, в замку оселилося пожежне депо, і пожежники кожні 15 хвилин гучними гудками повідомляли місту, що вони на місці і готові прийти на допомогу. А дзвони на ратушній вежі, як громадські годинник, оповіщали дзвоном кожен цілу годину. Крім того, стукання молоточків вежа з ім'ям Клопачка сповіщала зміни гірників у шахтах. Не відомо, як цю систему сигнальних звуків переносили жителі міста, але Новий замок своїми "живими годинами" прославився так, що цю традицію зберегли досі, на щастя гудіння із замку доноситься тільки кожну годину, а не кожні 15 хвилин.

    Фото достопримечательностей Словакии: Вид на площади Святой Троицы на Чумную колонну и Новый замок
    Вид на площі Святої Трійці на чумних колону і Новий замок     Подивитися інші фото до статті

    Ратушна площа і костел Св. Катерини

    Ансамбль Ратушній площі (Radnicne namestie) складають міська Ратуша, костьол Святої Катерини та Євангельський костел. Ще з середньовіччя Ратуша була місцем міського управління міста, свої витончені архітектурні форми вона набула під час своєї класичної перебудови в 1788 році. Одна особливість: не куштуйте звіряти час по ратушним годинах, їх хвилинна і годинна стрілки поплутав місцями. Точно не відомо, як сталася ця оказія, але існує кілька версій, за однією з яких годинникар помилився і переставив стрілки, а керівництво міста якраз святкувало завершення перебудови Ратуші та випило більш ніж треба, не помітивши дивацтва зі стрілками. Коли ж прийшли в себе, годинникар вже покинув місто, а стрілки вже так більш ніхто не виправляв, поступово звикли :)

    Фото достопримечательностей Словакии: Городская ратуша Банской Штявницы с часами, в которых перепутаны стрелки
    Міська ратуша Банська Штявніца з годинником, в яких переплутані стрілки     Подивитися інші фото до статті

    Найбільш вражаючим будівлею на Ратушній площі є костел Святої Катерини. Цей раннеготических храм, завершений у 1491 році, є одним з найкрасивіших і найважливіших в місті. Усередині храм є цінною мистецькою галереєю: оригінальна кам'яна купіль для хрещення, рельєфи на тему розп'яття Христа, скульптура Діви Марії з Немовлям, фреска на всю стіну, що зображає Останній суд - все це твори з 15-17-го століть.

    Фото достопримечательностей Словакии: Ратуша (слева) и Неоготический костел Св. Катарины
    Ратуша (ліворуч) і Неоготичний костел Св. Катаріни     Подивитися інші фото до статті

    Площа Святої Трійці

    Уздовж бічного фасаду костелу Святої Катерини пройдемо до площі Святої Трійці. В її центрі височіє величезна Чумна колона зі скульптурою Святої Трійці на вершині. Чумні колони (або стовпи) в середньовіччі встановлювалися практично у всіх містах Європи як подяку святим за позбавлення від епідемії чуми. Чумна колона в Банська Штявніца є однією з найбільших в Європі. Це грандіозне скульптурне споруду було створено в 1764 році в майстерні скульптора Діоніса Станетті.

    Фото достопримечательностей Словакии: Плошадь Святой Троицы в Банской Штявнице
    Плошадь Святої Трійці в Банська Штявніца     Подивитися інші фото до статті

    Площа зберегла свій вигляд від моменту свого існування, тобто з 14 - 16 століть. Навколо площі розташовані палаци і будинки багатих міщан і титулованих осіб. У минулому це була головна площа міста, такий статус вона має і зараз. Біля підніжжя грандіозної Чумної колони практично постійно проходять якісь культурні заходи: концерти, зустрічі, танці ...
    Банскоштявніцкій Бетлегем

    Обов'язково загляньте у дворик за адресою Radnicne Namestie 11/20, недалеко від міської Ратуші. Тут, у приміщенні на площі 21 м. Кв. знаходиться неймовірне витвір мистецтва - модель середньовічного міста Банська Штявніца, повністю вирізана з дерева. Створено модель по типу бетлегемів (у католиків це відтворення сцени народження Христа). Крім відтвореного Старого центру міста з усіма вулицями, будинками, костелами, по місту рухаються фігурки людей, всього їх близько 800, 400 з яких рухаються.

    Фото достопримечательностей Словакии: На площади 21 м. кв. расположена вырезанная из дерева модель Банской Штявницы
    На площі 21 м. Кв. розташована вирізана з дерева модель Банська Штявніца     Подивитися інші фото до статті

    Рух фігурок підпорядковане певним змістом, який відтворює історичні події Банська Штявніца, її суть і повсякденне життя. Так, на гору Калварії піднімаються паломники, по центру проїжджає знати, ремісники працюють над своєю справою, шахтарі вивозять з надр пагорбів тачки, а біля Нового замку рухаються турецькі воїни, стримувані обороною міста.

    У цьому ж приміщенні знаходиться магазин з дерев'яними виробами та іграшками, створеними руками майстрів цього приголомшливого дерев'яного містечка. Побачити рухомий Бетлегем коштує близько 1.5 євро з людини, відкритий він з 10 до 16 годин.
    Банскоштявніцкая Калварія

    Спочатку трохи про те, що означає термін Калварія для католиків. З латинської Calvaria перекладається як Голгофа. Це комплекс сакральних споруд на піднесеній місцевості, який імітує шлях Христа на гору Голгофу. На всьому шляху, який зазвичай досить складний і довгий, зустрічаються каплички, гроти або просто таблички із зображенням певної сцени з життя Ісуса Христа перед розп'яттям, наприклад, прощання з матір'ю, зустріч з учнями, ноша хреста, бичування, і так далі, і, нарешті, на вершині знаходиться храм з Розп'яттям Христа, де можна відпочити після важкого шляху вгору і помолитися. Комплекс Калварія - це, в першу чергу, важливе паломницьку місце для віруючих.

    Фото достопримечательностей Словакии: Комплекс Банскоштявницкая Калвария
    Комплекс Банскоштявніцкая Калварія     Подивитися інші фото до статті

    Банскоштявніцкая Калварія - це один з найбільших комплексів такого типу в Словаччині, крім того барокові будови (храми і каплиці) внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Будувався комплекс в період з 1744 по 1751, ареал утворюють 17 каплиць, три храми (Нижній, Середній і Верхній), споруди "Темниця" і "Божий гріб". У кожній каплиці знаходився дерев'яний барельєф зі сценою з певний етапу хресного шляху Христа. Зараз ці цінні барельєфи перебувають під охороною в Старому замку.

    Фото достопримечательностей Словакии: Средневековые деревянные рельефы, перенесенные на сохранение в Старый замок из Калварии
    Середньовічні дерев'яні рельєфи, перенесені на збереження в Старий замок з Калварії     Подивитися інші фото до статті

    Багато десятиліть архітектурний комплекс був покинутий і схильний вандалам, багато каплички і храми потребували реконструкції. З 2007 року, після того, як Банскоштявніцкая Калварія була внесена до сотню найбільш схильних знищенню пам'яток світу, почали створюватися програми і проводиться реальні дії по реконструкції та відновлення цього комплексу.
    Шахтарський музей-скансен під відкритим небом

    Цей геопарк в природі познайомить вас з історією гірничої справи в околицях Банська Штявніца. Тут знаходяться автентичні шахтарські будиночки, інженерні споруди для видобування корисних копалин, транспортні засоби та багато іншого, все це в періоді від середньовіччя до сучасності. Є тут і можливість відвідати підземні простори історичної шахти Бартоломей. Знаходиться музей на вулиці J. Hella 12. Музей працює від квітня до листопада.

    Фото достопримечательностей Словакии: Шахтерский музей под открытым небом в Банской Штявнице
    Шахтарський музей під відкритим небом в Банська Штявніца     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися?

    Банська Штявніца розташована в центрі Словаччини в Бансько-Бистрицький краї, якщо ви не на своєму автомобілі, то зручніше за все буде дістатися до Зволена (Zvolen), в який можна приїхати практично з будь-якого міста Словаччини (розклад поїздів та автобусів можна подивитися на сайті www. cp.sk), а потім з Зволена автобус або поїзд доставить вас до Банська Штявніца приблизно за одну годину. Від автобусної зупинки (називається Кріжоватка) можна за 15 хвилин дійти до історичного центру.

    Фото достопримечательностей Словакии: Вид со смотровой площадки Старого замка на город, вдали хорошо видна Калвария
    Вид з оглядового майданчика Старого замку на місто, далеко добре видна Калварія     Подивитися інші фото до статті

    Це місто, витесаний біля підніжжя стрімких пагорбів, вросла в дику природу. Сюди добре приїжджати в будь-який час року, взимку в околицях міста відкрито безліч гірськолижних центрів, влітку порадують піші екскурсії по довколишніх лісах або поїздка в містечко Святий Антон (всього 15 хвилин від Штявниця), де розташований великий красивий замок з приголомшливими інтер'єрами і зоологічної музейною експозицією .

    На сьогоднішній день туризм і культура стали головним мотором Штявниця: кіно, література, музика, театр, художні мистецтва і традиційні ремесла. Банська Штявніца - унікальна, автентична, магічна, це місто має душу.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org