Friday, March 13, 2015

Замок Бойніце - найромантичніший замок Словаччини

    У центрі Словаччини в невеликому містечку Бойніце знаходиться один з найкрасивіших замків країни. Романтичний вигляд Бойніцькому замку надав його останній власник граф Ян Франтішек Палфі, який був вражений красою і витонченістю замків вздовж річки Луари у Франції. Нас замок здивував в першу чергу контрастом архітектури. З одного боку це потужне оборонну споруду, з іншого - витончений романтичний палац, немов вийшов з казки. Всередині замок прекрасно зберігся, в кімнатах - оригінальний інерьер і обробка, а також безліч старовинних рідкісних творів мистецтва ...

    Бойніцкий замок належить до найвідоміших пам'ятників архітектури в Словаччині. Підноситься на травертинові пагорбі і є домінантою міста. За кілька кілометрів можна розглядати його загострені бірюзові купола і золотисті шпилі. Поїздку в Бойніце краще запланувати на цілий день. Всередині замку варто побувати обов'язково, це займе більше години. Поруч із замком знаходиться і досить великий зоопарк, який є найстарішим у Словаччині. Красиво і на головній вулиці бійницями, яку кілька років тому реконструювали і виклали плиткою. Там є безліч приємних кафе і відкривається гарний вид на замок. Влітку Вас порадує відпочинок в купальнях Бойніце, які пропонують різноманітні басейни та лікувальні води.

    Ми добиралися громадським транспортом, поїздом до Пріевідзи (Prievidza) - це найближче місто до Бойніце, який раніше був з ним одним цілим. Від Пріевідзи до Бойніце можна дістатися навіть пішки за 20-30 хвилин.
    Трохи історії

    Перша письмова згадка про існування граду знайдемо в літописі Зоборского абатства 1113. Спочатку був дерев'яним і поступово протягом 13-го сторіччя був добудований з каменю як володіння роду Познанових. В кінці 13-го століття замок перейшов у володіння угорського вельможі Матуш Чака Тренчіанского, і належав йому до 1321 року. Потім, за часів 14-15-го століть власниками замку були інші дворянські пологи.

    Фото достопримечательностей Словакии: Главный фасад Бойницкого замка, башни и въездные ворота
    Головний фасад Бойніцькому замку, вежі і в'їзні ворота     Подивитися інші фото до статті

    У 1489 році король Матей Корвін подарував Бойніцкий замок своєму позашлюбному синові Яну Корвіну. Після смерті короля Матея замок перейшов до рук знатного роду Турзових. З 1527 Турзови перебудовують споруда на комфортну ренесансну садибу. Ще через сто років замок знову переходить до корони. І в 1637 році імператор Фердинанд III за двісті тисячі злотих віддає в заставу Бойніцькому маєток графу Павлу Палфі. А в 1643 році рід Палфі отримав право успадковувати замок і приналежну йому територію.

    Останній власник замку, граф Ян Франтішек Палфі (Jan Frantisek Palfi) успадкував володіння в 1852 році. Граф, вражений красою і витонченістю замків вздовж річки Луари у Франції, вирішує надати Бойніцькому замку неоготичний стиль. Зразком для нового романтичного образу замку стали також папський палац в Авіньйоні , готичні тірольські замки і рання італійська ренесансна архітектура.

    Фото достопримечательностей Словакии: Замок в Бойницах, задний фасад
    Замок в бійницями, задній фасад     Подивитися інші фото до статті

    Архітектором був призначений Йозеф Губерт, Одако всі креслення, проекти і керівництво будівництвом здійснював особисто граф Франтішек Палфі. Цілих 22 роки тривала масштабна реконструкція Бойніцькому замку, з 1889 по1910 роки. На жаль, сам граф не дожив до повного закінчення будівництва, помер у Відні 2 червня 1908. Прямих спадкоємців граф не мав, тому після його смерті постало питання про майбутнє замку. Так, в 1923 році між родичами графа Палфі і Чехословацькою владою було підписано угоду про перехід замку і його вмісту під охорону держави.

    У 1939 замок та прилеглу до нього територію викупила фірма "Bata". Після Другої світової замок в бійницями знову переходить у володіння державі. З 1950 року в замку знаходиться музей, який є частиною Словацького народного музею.
    Усередині Бойніцькому замку

    Всередині замку варто побувати обов'язково. Вся обстановка, оздоблення залів і двориків відмінно збереглися. Розкіш і в той же час стиль, в якому обставлені інтер'єри залів, вражають. Всередині замок здається ще більшим і заплутаним, Вас будуть водити по численних залах, коридорах, сходах, внутрішніми двориками. Побачите і замкову печеру з невеликим озером і верхню терасу з внутрішнім французьким садом замку. Екскурсії проходять і російською мовою, докладніше дивіться на окремій вкладці до статті.

    Фото достопримечательностей Словакии: Первый коридор замка. Здесь собраны восковые фигуры знаменитых владельцев Бойницкого замка
    Перший коридор замку. Тут зібрані воскові фігури знаменитих власників Бойніцькому замку     Подивитися інші фото до статті

    Починається екскурсія з коридору, в якому висять портрети і коштують воскові фігури найславетніших власників замку. Далі буде картинна галерея, орієнтальний салон з турецьким інтер'єром 17 століття, музичний салон і інші зали. Найкрасивішим приміщенням в замку є Золотий зал, де варто затриматися подовше.

    Свою назву зал отримав через позолоченого стелі, вирізаного з ялівцевого дерева. Ця стеля є копією ангельського стелі Музею Академії у Венеції (L'Accademia di Belle Arti). У 1907 році для графа Палфі цей шедевр створила фірма Colli. У середині стелі знаходиться медальйон з ангелом, що тримає герб роду Палфі. Стіни Золотого залу прикрашають величезні картини 17 і 19 століття. Найстаршим у залі є роккоковий стіл з позолоченою інкрустацією у вигляді візерунків з квітами та музичними інструментами.

    Фото достопримечательностей Словакии: Золотой зал, один из красивейших в замке. Дракула там обитает только в день "Духов и ужасов" :)
    Золотий зал, один з найкрасивіших у замку. Дракула там мешкає тільки в день "Духів і жахів" :)     Подивитися інші фото до статті

    Кожне приміщення замку унікально, і в той же час підпорядковано одному стилю в стилі. Проектуючи інтер'єри, граф Палфі хотів, щоб вони гармоніювали з архітектурним стилем внешенго виду замку.

    Варто уваги також Мармуровий круглий зал з унікальною меблями і писаними стінами. Справжній шедевр предстявляет собою саркофаг, витесаний з червоного мармуру. Там покоїться найвидатніший господар Бойніцькому замку граф Ян Франтішек Палфі. Це справжній витвір мистецтва виконали каменярі фірми Sieber за проектом від фірми Colli.

    Фото достопримечательностей Словакии: Надгробие графа Палфи из красного мрамора
    Надгробок графа Палфі з червоного мармуру     Подивитися інші фото до статті

    З другого поверху замку можна потрапити на терасу вічнозеленого французького Парчик, який знаходиться прямо в стінах замку. З парку є вихід вниз, в замкову печеру. Печера має довжину 22 метри і досягає 6 метрів у висоту. У печері природним чином образоавлісь два озерця. Печера існувала від самого заснування замку і служила його жителям таємним укриттям від ворогів. Для досліджень печеру відкрили в 1988 році, а для відвідування туристами вона була відкрита з 1967 р

    Фото достопримечательностей Словакии: Один из внутренних двориков замка
    Один з внутрішніх двориків замку     Подивитися інші фото до статті

    Події в Бойніцькому Замку

    Бойніцкий замок дуже багатий на різноманітні подієві фестивалі. Приблизно з 14 по 17 лютого в замку проходить день Всіх Закоханих. У залах романтичного Бойніцькому замку розігруються казкові театральні вистави про кохання.

    У дні католицького Великодня в замку проводяться дні зустрічі весни.

    У травні кілька разів проходить Фестиваль духів і жахів. Саме в один з таких днів ми і потрапили в замок. Екскурсій в дні фестивалю немає, але зате всі відвідувачі можуть подивитися в приміщеннях замку театральні сценки за участю духів власника замку, Дракули, привидів та інших потойбічних суб'єктів. :)
    Що ще подивитися в околицях замку

    Насамперед потрібно обійти замковий парк, він невеликий, але гарний. У парку знаходиться невеликий павільйон, готичний фонтан і найстаріша липа в Словаччині, якої вже близько 700 років. Посаджена була приблизно в 1301 році і названа липою короля Матея. Згідно історії, король Матей під час свого перебування в Бойніцькому замку розташувався зі своїм Лагар саме під цією липою. Нині стовбур липи має діаметр 12,5 метрів, а саме дерево охороняється законом.

    Недалеко від замку знаходиться Бойніцкий зоопарк, теж найстаріший у Словаччині. Зоопарк невеликий, але приємний. Тварини поміщені в просторі вольєри, доглянуті і красиві. На території є океанаріум і тераріум. Гуляючи по зоопарку не раз відкриваються красиві види на далекі пагорби, ліси і, звичайно, купола Бойніцькому замку. Для цього передбачені спеціальні зручні оглядові майданчики.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org