Wednesday, March 11, 2015

Новодівочий монастир Смоленської ікони Божої Матері

    Монастир розташований на дівочому поле в закруті Москви-ріки, поблизу Лужників, в самому кінці історичної Пречистенки (нині Великій Пироговській вулиці). Є одночасно чинним монастирем та філією Державного історичного музею. З 2010 року переданий Московської єпархії РПЦ і є церковним музеєм.

    Місто Смоленськ стоїть на зручній дорозі провідною з Польщі до Москви, при тому це дуже зручний пункт в стратегічному сенсі, і тому він часто ставав каменем спотикання в боротьбі за володіння Руссю або ж у боротьбі за її свободу і незалежність. Тому коли князю Василю третьому вдалося відвоювати Смоленськ у Речі Посполитої, він наказав на дівочому поле заснувати монастир на честь Смоленської ікони Божої Матері. Монастир був заснований завдяки перемозі, і деякий час йому довелося служити не тільки чернечого обителлю, а й важливою ланкою південного оборонного пояса столиці, який утворювали кілька монастирів в число яких, крім Новдевічьего, входили також Донський, Данилов і Симонов.

    У Москві були Зачатьевский монастир, іменований Стародевічьім і Вознесенський в Кремлі, тому новому монастирю було призначено отримати назву Новодівочий. Про що і було засвідчено в патріаршій грамоті де говорилося, що монастирю слід називатися: «Пречесний Велика обитель Пречистої Богородиці Одигітрії Новий Дівочий монастир».

    А ще за десять років до заснування монастиря великий князь дав указ, на місці переправи через річку по льоду побудувати церкву. Повертався князь із взятого Смоленська, з однойменної іконою Богородиці, храм і назвали на честь цього образу. За часів Івана Грозного монастир перетворився на якусь посилання для неугодних дружин князів і бояр, проте сам цар звільнив монастир від усіляких податків. У соборі монастиря патріарх Іов вінчав на царство Бориса Годунова. І в пам'ять про це новий цар замінив старий дерев'яний паркан на новий кам'яний, який був збудований за прикладом стін Московського Кремля. Для охорони монастиря до нього був приписаний гарнізон стрільців, але статут монастиря не дозволяв стрільцям знаходиться на території жіночого монастиря, тому для їх проходу на стіни фортеці використовувалися спеціальні в'їзні арки на круглих баштах.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Новодевичий монастырь Смоленской иконы Божией Матери
    Новодівочий монастир Смоленської ікони Божої Матері     Подивитися інші фото до статті

    Але за швидкою славою швидко прийшло розорення, Смутні часи торкнулося монастиря розоренням, за наказом пана Гонсевскій монастир випалили, про що свідчить літопис: «... Прийди Понизовая сила під Москву і Новий дівочий монастир взяша і черниць з монастиря виведоша в табори і монастир разоріша і визгоша весь ». Але не дивлячись на смуту в монастирі були насельниці, і як і раніше тут постригали в чернецтво.

    При воцаріння Романових монастир був наділений вотчинами і знову розцвів. В кінці 17 століття монастир сильно засмучується, саме з цього в ньому гармонійно переважає один стиль архітектуру званий Московським бароко. За указом Петра I при монастирі був заснований притулок для дівчаток, числом більше 250 чоловік, і лікарня для солдатів і офіцерів.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Новодевичий монастырь в ночных огнях
    Новодівочий монастир в нічних вогнях     Подивитися інші фото до статті

    За часів Вітчизняної війни 1812 року, Наполеонівські війська захопили монастир і влаштували тут батарею. При відході вони хотіли підірвати монастир, але черниці встигли загасити запали і зберегти обитель. На згадку про цю подію 9 жовтня щороку здійснювався хресний хід. На монастирському цвинтарі навколо Смоленського собору та Успенської церкви поховані: поет, герой Вітчизняної війни Денис Давидов, письменники М. Н. Загоскіна, І. І. Лажечников, А. П. Чехов (могила перенесена на Новодівочий цвинтар), М. П. Погодін , історик Сергій Михайлович Соловйов, філософ Володимир Сергійович Соловйов, генерал А. А. Брусилов, відомий математик професор Н. В. Бугаєв, граф А. С. Уваров, перша ігуменя монастиря Олена девочкіной.

    Після революції 1917 року монастир закрили, і на його території відкрили музей, на початку «музей розкріпачення жінки», а потім Історико-побутовий і художній музей «Новодівочий монастир». Крім того на монастирський цвинтар і перенесені останки Н. В. Гоголя, А. С. Хомякова, Н. М. Язикова, С. Т. і К. С. Аксакових, Єрмолової, Ісаака Левітана. У 1994 році в монастир повернулася чернече життя. А Першої насельницею монастиря після його відновлення була ігуменя Серафима (Варвара Василівна Чорна-Чичагова), колишня до чернецтва великим вченим-хіміком, доктором технічних наук, професором, зокрема, вона створювала скафандр Юрія Гагаріна.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Панорама Новодевичьего монастыря, автор Андрей Уляшев
    Панорама Новодівичого монастиря, автор Андрій Уляшев     Подивитися інші фото до статті

    План монастиря розроблений строго симетрично. Центр його це Собор Смоленської ікони Богоматері, найстаріша будова в обителі. Собор шестистовпний, п'ятиглавий на високому підкліть, оточений критою галереєю. У соборі збереглися фрески та іконостас 16 століття. Неповторність і красу монастиря висловлює велику кількість в ньому архітектурного стилю названого «Московським бароко». Це Успенська церква з трапезної, Дзвіниця з церквою святих Варлаама і Іоасафа, Лопухінского палати, надбрамна Покровська церква.

    Також звертають на себе увагу стіни обителі - це неправильний п'ятикутник, протяжність їх 870 метрів, висота 11. Кожна башта має свою назву: Царицинському вежа, Микільська вежа, Іоасафовская вежа, швальню вежа, Чеботарная вежа, Покровська (Вороб'ївська або Богородіцская) вежа, Предтеченская (Ірининська) вежа, Сетунского вежа, затрапезного вежа, Саввінская вежа, Напрудная вежа, Лопухінского вежа. За основними кутах обителі вежі круглі - Нікольська, Напрудная, Сетунского, Чеботарная. Решта вісім квадратні. Під стінами монастиря розташований Великий Новодівочий ставок, біля якого зона відпочинку названа «Новодівичому ставки» площею 9,3 гектара.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Новодевичий монастырь с высоты
    Новодівочий монастир з висоти     Подивитися інші фото до статті

    З Великій Пироговській вулиці, що веде до монастиря, відкривається прекрасний вид на монастир. Ця обитель, одна з візитних карток Москви, взята під заступництво ЮНЕСКО. Потік туристів і паломників величезний і не припиняється. А Новодівочий цвинтар донині приймає до себе діячів політики, науки і мистецтва: Хрущов і Єльцин, Ейзенштейн і Шнітке, Утьосов і Гурченко, - далеко не повний список похованих тут знаменитостей.

    Зараз монастир численний, велика кількість туристів, прочан і просто роззяв, не дають можливість усамітнитися. Але велич минулого і краса будівель не дають суєті поглинути того, хто шукає не тільки видиму, але і вічну, добру красу.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org