Wednesday, March 11, 2015

Солсберскій собор - найвищий у Великобританії

    Солсбері - місто в Англії в 150 кілометрах на захід від Лондона. Місто розташоване біля злиття п'яти річок - це наддер, Еббл, Уайлі і Бурн які впадають в Ейвон. Недалеко від міста розташований знаменитий Стоунхендж. Але місто знаменитий не тільки кам'яною будівлею невідомого походження. Пам'яткою міста є найвищий у Великобританії собор - це готичний собор Діви Марії або просто Солсберскій собор (Salisbury Cathedral), висота якого 123 метри.

    Солсбері - місто в Англії в 150 кілометрах на захід від Лондона. Місто розташоване біля злиття п'яти річок - це наддер, Еббл, Уайлі і Бурн які впадають в Ейвон. Недалеко від міста розташований знаменитий Стоунхендж. Але місто знаменитий не тільки кам'яною будівлею невідомого походження. Пам'яткою міста є найвищий у Великобританії собор - це готичний собор Діви Марії або просто Солсберскій собор (Salisbury Cathedral), висота якого 123 метри.

    Розташований собор не в центрі міста а у видаленні на 3 кілометри від міської площі, в саду оточеному зеленню. Раніше, ще в залізному столітті, тут знаходилося земляне укріплення, з приходом римлян була побудована невелика кам'яна фортеця. Потім тут виростає місто, Вільгельм Завойовник будує тут замок і собор.

    Місто називалося Олд Сарема, знаходився в невеликому видаленні від Солсбері, точніше сказати: Солсбері виріс неподалік від Олд Сарема. А побудували новий собор за межами замку. За однією версією місце вказала пущена зі стін фортеці стріла, за іншою Сама Пречиста Діва вказала місце будівництва нового собору для єпископів. Так з часом Олд Сарема зачах як місто і центр місцевої провінції, а Солсбері став Нью Сарема і увібрав в себе всі привілеї старого міста, хоча Олд Сарема навіть ж будучи невеликим поселенням те саме селі посилав до парламенту своїх депутатів, скоріше як в данина історії а не як провінційний центр.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Англия, Солсберский собор
    Англія, Солсберскій собор     Подивитися інші фото до статті

    Місце на якому стоїть собор болотисте, та й історія споруди такого величезного і високого храму до наших днів не дійшла. Все це обросло містикою і легендами, і вже в 20-му столітті надихнуло англійського письменника У. Голдінга написати роман «Шпиль» і в ньому висловити свою теорію виникнення і будівлі собору на цьому місці.

    Грандіозність, висота, краса і загадковість собору притягує до себе не тільки віруючих англійців і паломників, а й чимало туристів і зівак. За рік собор відвідує понад 700 тисяч триста. Собор був споруджений в 13 столітті, за порівняно короткий термін з 1220 по 1284 роки. Будівництвом керував єпископ Річард Пур і архітектор Еліаш Дерем.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Внутреннее убранство Солсберского собора в Англии
    Внутрішнє оздоблення Солсберского собору в Англії     Подивитися інші фото до статті

    Збудований в собор в англійському готичному стилі. У ньому немає властивих для готичних храмів шпилів над західним фасадом, їх замінили невисокими шатрами. Вежа над средокресіем поставлена пізніше в 1313 - 1320 роках. Цікаво те, що основа вежі не більше метра, тобто ця вежа масою 6000 тонн стоїть практично без фундаменту, і коштує 7 століть! Кажуть якщо стати під колонами підтримують центральний шпиль і подивитися вгору, то можна бачити як вони прогнулися під його величезною масою.

    Собор часто реставрували, і не завжди вдало. Він сильно постраждав в часи Реформації - іконоборці-протестанти позбивали багато скульптурні зображення на стінах храму, зараз їх замінюють сучасні копії. Вікна собору багато прикрашені вітражами, деякі з них старовинні деякі замінялися у вікнах під час реставрації.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Солсберский собор — самый высокий в Великобритании
    Солсберскій собор - найвищий у Великобританії     Подивитися інші фото до статті

    Загалом собор притягує до себе. У ньому є і англійська стриманість, і середньовічне благородство з загадковістю, і церковне благоліпність, і притаманне західним храмам готичне прагнення вгору, вгору, туди, до Бога. Крім своєї архітектурної особливості собор володіє самим старовинним у світі працюючим годинниковим механізмом, і однією з чотирьох уцілілих примірників «Великої хартії вольностей». У ній регулювалася життя держави і громадян, з 63 положень записаних у ній зараз силу мають тільки 3 - змінюються люди, змінюються цінності, а за ними змінюються і закони. Ця, так звана Магна Карта, являють собою середньовічну декларацію прав людини датовану 15 червня 1215, оригінал підписаний королем Іоанном не зберігся.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org