Sunday, March 15, 2015

Південний берег Криму - чарівна казка наяву

    Блакитне море, величні гори, глибокі каньйони, вируючі водоспади, красиві ліси, таємничі печери, старовинні фортеці, палаци і прекрасні парки з екзотичним рослинами - це далеко не все багатство Південного берега Криму. Вузька прибережна смуга довжиною в 150 км на південній стороні Головної гряди Кримських гір тягнеться від мису Айя на сході і до гірського масиву Кара Даг на заході. На Південному березі Криму затишно розмістилися відомі селища і міста-курорти: Форос, Алупка, Ялта, Гурзуф, Алушта, Судак. ПБК - справжній подарунок для мандрівника. Отже, читайте про красу ПБК і дивіться фото ..

    З 19 століття Південний берег Криму славиться як елітний курорт. Він стає улюбленим місцем відпочинку та оздоровлення російських монархів і дворянства. Порекомендував і відкрив ПБК як здравницю знаменитий лікар С.П. Боткін. Природа тут унікальна, клімат субтропічний, завдяки надійному захисту Головним хребтом Кримських гір від холодних північних вітрів. Повітря має приголомшливі цілющими властивостями через близькість моря і чудових лісів, багатих на корисні фітонцидами. Тут, дійсно, дихається легко і приємно.

    Подорож по Південному березі Криму, овіяному таємничими легендами і насиченому багатою історією, цікаво, а ще дуже корисно для здоров'я. Поєднати «приємне з корисним», що може бути краще для якісного відпочинку допитливого туриста!
    Балаклава і мис Айя

    Початкова точка подорожі по мальовничому Південному березі Криму - селище Балаклава і мис Айя. Маленький гарне містечко розсипав свої будиночки на березі Балаклавської бухти, що сховалася в скелях. Балаклава вважається південно-східною околицею Севастополя. Це найдавніший місто, яке налічує більше 2500 років. М. Волошин писав про Балаклаву: «Яких последов в цьому грунті немає! Для археолога і нумізмата - від римських блях і еллінських монет до ґудзики російського солдата! ».

    Балаклава пройшла шлях від широко відомого в стародавньому світі поселення до строго засекреченого об'єкту в радянські часи. З 7-8 століть до н.е. зручну, захищену від ворогів морем і горами, бухту населяли горді й сильні племена таврів і скіфів, в 1 столітті їх витіснили з нажитих місць римляни, а пізніше греки, заснувавши селище Ямбол. Балаклава зустрічається в Одіссеї Гомера, саме тут жили кровожерливі і страшні лістригони. До речі, у А. Купріна є чудовий розповідь про Балаклаві «Лістригони». Прогулюючись по мальовничій набережній зустрічаємо пам'ятник письменнику, які жили і творили в містечку з 1904 по 1906 рр ..

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Вид на поселок Балаклава, Крым
    Вид на селище Балаклава, Крим     Подивитися інші фото до статті

    Колоритні та імпульсивні генуезці в 14 в. захопили селище і звели в 1343 над входом в бухту на горі Кастрон могутню фортецю Чембало, що стала одним із символів сучасної Балаклави. Залишки колись величної споруди видно здалеку. Піднявшись стежкою до фортеці, торкаємося до древніх каменів, що зберігає таємниці героїчних боїв. Звідси, з обриву, відкривається захоплюючий вид на незвичайно бірюзове море і Балаклавську бухту.

    Основна частина фортеці називалася верхнім містом Св. Миколая. Тут колись були побудовані церква, ратуша і замок консула, який керував генуезької колонією. Внизу Чембало була додатково укріплена широкої фортечною стіною з трьома зубчастими вежами, оснащеними вузькими бійницями. Це місце нижнього міста Св. Георгія, в якому жили прості селяни, рибалки і ремісники. Збереглися залишки воріт, а за ними фундаменти двох церков і декількох житлових будівель. Переходила фортецю від одного володаря до іншого. Історія Чембало - історія всієї Балаклави.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Остатки крепости Чембало в Балаклаве
    Залишки фортеці Чембало в Балаклаві     Подивитися інші фото до статті

    Сучасна назва містечка Балак-Юве, що означає «Рибний мішок», дали турки, що захопили в 1475 р весь Крим. Балаклавська бухта - місце героїчних подій Кримської, Першої та Другої світових воєн. Багато туристів їдуть в Балаклаву, щоб відвідати об'єкт ГТС № 825, нагадування про ще одну війну - Холодної. До 1990-х рр. містечко було закритою секретної територією радянських властей. В горі на західному березі бухти вирубаний цілий комплекс протиатомного стійкості площею 10 кв. км, в якому розміщувався секретний підземний завод з обслуговування та ремонту підводних човнів. Тут цілком могли одночасно поміститися 10 підводних човнів, а стіни споруди витримати пряме попадання атомної бомби.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: История крепости Чембало — история всей Балаклавы
    Історія фортеці Чембало - історія всієї Балаклави     Подивитися інші фото до статті

    Після розвалу Радянського Союзу багато чого розтягнули і вивезли, а з того, що вдалося зберегти створили військово-морський музей «Балаклава». Сюди варто піти, щоб усвідомити масштаб і трагедію Холодної війни, побачити унікальні водні канали, цілу систему коридорів і укріплень - потужне укриття від ядерної загрози. Екскурсія по музею залишає незабутнє враження, вона триває 1 годину. У підземних приміщеннях досить холодно, краще взяти з собою теплі речі.

    Мис Айя, в перекладі з грецької «Святий», виступає в море, немов гігантський єдиноріг. Він знаходиться між Балаклавської і Ласпинской бухтою. Дістатися в цей незайманий заповідний світ можна по важкодоступній стежці, що йде від фортеці Чембало, або по морю. З мальовничій набережній Балаклави регулярно ходять катери до Близького і Золотому пляжам біля мису Айя.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Мыс Айя
    Мис Айя     Подивитися інші фото до статті

    Дбайливо зберігають прибережні води біля мису таємниці незліченних скарбів. Під час Кримської війни у листопаді 1854 розгулялася гігантська буря, і з 24 кораблів англо-французької ескадри 21 судно розбилося хвилями об прибережні камені. У їх числі був корабель «Чорний принц», на борту якого, кажуть, були величезні гроші золотом. Багато коштів і зусиль витрачено на пошуки цього цінного затонулого скарбу, споряджалася не одна експедиція французами, англійцями, італійцями, японцями і радянською владою. Але золото «Чорного принца» так і не знайшли. Чи було воно насправді - залишається загадкою для романтиків. Але досі на дні моря біля мису Айя іноді знаходять золоті монети ...

    Мис велично підноситься над морем, на 558 м над рівнем моря видна гора Кокія-Кала, що означає Блакитна скеля. Схили, вкриті тисячолітніми малахітовими ялівцями, високими реліктовими соснами Станкевича, різко обриваються у накочуючись хвиль. Рідкісні рослини мису Айя та тутешнього урочища Батіліман охороняються державою.
    Біля берега, вкритого галькою, природа розкинула величезні валуни. Безмежне щастя і захоплення навколишньою красою охоплює тебе. Аромат соснового повітря, шум дерев і прибою, що накочує на прибережні камені, сонячні відблиски в кристально-чистій воді - все це створює відчуття чарівної казки наяву. Мис Айя, одне з найтепліших і чистих місць на всьому ПБК, дарує чудовий відпочинок далеко від цивілізації.
    Заповідна бухта Ласпі

    «Кримської Африкою» називають самий жаркий і спекотний шматочок Південного берега Криму - заповідну бухту Ласпі, вона знаходиться між мисом Айя і горою Ільяс-Кая, або горою Іллі. У перекладі з грецької Ласпі означає «брудний». Такими були води бухти до землетрусу 1790 р через численних джерел, струмочків, впадає в Чорне море, і забруднювали морську воду біля берега. Більшість річечок «пішло» в глибокі розломи, що утворилися після землетрусу.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Бухта Ласли
    Бухта Ласло     Подивитися інші фото до статті

    Природа бухти унікальна: 300-річні ялівцеві гаї, пухнасті дуби, рідкісний дрібноплодний суничник, більше 20 видів граціозних орхідей. Захват і засмучення відчуваєш дивлячись на Ласпі з оглядового майданчика на Ласпінський перевалі. Захват, тому що дух захоплює від побаченої краси унікального куточка природи, оточеного величними горами і бірюзовим морем. Прикрість викликають численні будівлі готелів, дач, садиб - свідчення невгамовної спраги людини користуватися природою, безжально знищуючи при цьому її багатство. Доступ в бухту для будівництва з'явився тільки після того, як проклали нову трасу по ПБК в 1972 р, до цього Ласпі був райським недоторканим куточком.

    Ласпінський перевал - найвище місце шосе Ялта-Севастополь, яке побудувалася в 1972 р Тут звели також каплицю і пам'ятний знак на честь інженера-будівельника дороги Н. Гаріна-Михайлівського. Зазвичай на оглядовому майданчику перевалу днем багато туристів, краще насолоджуватися чудовими видами рано вранці.
    Гора Іллі

    Ільяс-Кая, висотою 682 м, підноситься зі східного боку бухти Ласпі. У 9-13 століттях на вершині гори був укріплений грецький чоловічий монастир Св. Іллі. До храму вела тільки одна дорога зі східного боку, з інших сторін скельний монастир був недоступний. Гора Іллі та знаходяться поруч унікальні скелі Тишлар, звані Кібен-Кая, Храмом Сонця, Квіткою Сили і навіть Кримським Стоунхенджем - один з популярних сьогодні туристичних маршрутів. Дістатися сюди можна по стежці над яром, яка починається за зупинкою «Ласпі» на трасі «Ялта -Севастополь ». Приблизно через 2 км шляху по петляє в надзвичайно красивому лісі доріжці виходимо на невелику галявину з двома билинними богатирями. Дерев'яні фігури мовчазно охороняють таємниці чарівного лісу. Почуття казки наяву не покидає, а зростає з новою силою. Направо підеш - доторкнешся до загадки стародавнього храму, наліво підеш - відчуєш таємницю магічних скель Тишлар.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Скалы Тышлар они же Кибен-Кая, Храм Солнца, Цветок Силы и даже Крымский Стоунхендж
    Скелі Тишлар вони ж Кібен-Кая, Храм Сонця, Квітка Сили і навіть Кримський Стоунхендж     Подивитися інші фото до статті

    Звертаємо в напрямку храму. Короткий, але крутий підйом вгору. У повітрі пахне різнотрав'ям, в каменях раз у раз миготять ящірки. На місці старої кріпосної стіни, що захищала колись єдиний шлях до монастиря Св. Іллі зі сходу, лежить гряда каменів. Це все, що залишилося від потужної стіни завдовжки 50 м. На жаль, на вершині Ільяс-Кая тільки залишки кам'яної кладки нагадують про існував древньому храмі. Але панорама, яку видно звідси, грандіозна і незабутня. Куди не глянь - захоплює дух!

    З північної сторони блакитне дзеркало Чорноріченського водосховища в Байдарській долині переливається на сонці. Захід - демонструє у всьому природному пишноті бухту Ласпі, зелене «море» Батілімана і грізні скелі гори Куш-Кая (Пташиної гори) над ними. Мірно пливуть пишні хмари, облизуючи гори.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Скалы Тышлар или Храм Солнца. Загадав здесь желание, люди верят в то, что оно обязательно сбудется
    Скелі Тишлар або Храм Сонця. Загадавши тут бажання, люди вірять в те, що воно обов'язково збудеться     Подивитися інші фото до статті

    Мис Сарич

    На південній стороні врізається в море мис Сарич, він і є самою південною точкою Криму. Поруч з ним в 5 км - селище Форос привертає увагу помаранчевими дахами елітних котеджів, в тому числі і колишньої дачі першого і єдиного президента СРСР М. Горбачова. Синя гладь моря зливається на горизонті з блакитним небом в одне ціле так, що не розгледиш межі між ними, тільки біла димка вдалині.

    АйкПетринская яйла видніється вдалині зі східного боку Ільяс-Кая. І, здається, зовсім поруч внизу, немов пелюстки гігантського таємничого квітки, розкинулися скелі Тишлар. До них і прямуємо, спустившись назад до двох богатирям і звернувши по стежці вліво. Одна з вузьких доріжок призведе до центрального каменю скель, який називається Вівтар. Звідси добре видно шість «пелюсток». Це і є містичний Храм Сонця або Квітка Сили. Сюди так і тягне екстрасенсів, уфологів, езотериків і просто допитливих туристів.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Словно лепестки гигантского таинственного цветка, раскинулись скалы Тышлар
    Немов пелюстки гігантського таємничого квітки, розкинулися скелі Тишлар     Подивитися інші фото до статті

    Скелі Тишлар

    Загадкою залишається походження скель Тишлар. Вони могли бути рифами в море Юрського періоду, залишками карстової лійки або величезною антеною для зв'язку з космосом. Легенда свідчить, що поруч з цим місцем у середньовіччі було село Ласпі. На камені-вівтарі дбайливо розкладені «дари людські» - монети, фрукти, цукерки. Залишивши їх у місці сили і загадавши тут бажання, люди вірять в те, що воно обов'язково збудеться. Людині властиво шукати таємниці в тому, що він не може пояснити. На всякий випадок загадати бажання і залишимо монетку, а раптом збудеться ...
    Стародавній Форос

    Форос - дивно затишний і красивий містечко Південного узбережжя Криму, всього в 38 км від Севастополя і 45 км від Ялти. Близько 2500 років тому тут була заснована грецька колонія. Генуезці, захопивши узбережжі, звели тут укріплену могутню фортецю Форія. У 19 столітті Форос розвивається як елітний місто-курорт. А.С Кузнєцов, «чайний король», який поставляв чай імператорської сім'ї, заклав чудовий Фороський парк з 200-ми рідкісними видами екзотичних середземноморських рослин.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Форосская церковь в сумерках
    Фороська церква в сутінках     Подивитися інші фото до статті

    Чудовий вид на Форос і безкраї морські дали відкривається з Червоної скелі висотою 400 м, на якій побудована витончена Фороська церква. Храм Воскресіння Христового велично підноситься над містом. Він був споруджений на кошти А.С. Кузнєцова в 1892р на честь порятунку царської сім'ї в аварії поїзда. Пережив храм трагедії і спустошення під час радянської влади. Відновлена в 1992 г церква Воскресіння Христового - одне з найпопулярніших і відвідуваних місць на ПБК. Насолодитися атмосферою спокою й умиротворення, помилуватися вишуканим внутрішнім оздобленням храму і надзвичайною красою з оглядового майданчика краще в будні дні. У вихідні на під'їзді до Фороської церкви утворюються великі пробки.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Замечательный вид на Форос и бескрайние морские дали открывается с Красной скалы высотой 400 м, на которой построена изящная Форосская церковь
    Чудовий вид на Форос і безкраї морські дали відкривається з Червоної скелі висотою 400 м, на якій побудована витончена Фороська церква     Подивитися інші фото до статті

    Південний берег Криму - дивно чарівне місце. Незважаючи на забудову цих місць, дорожнечу і не дуже хороший сервіс, враження від подорожі залишаться незабутніми. Унікальна природа, чисте повітря, наповнене ароматом кримських сосен і різнотрав'я, блакитне море і заколисуючі хвилі, величні Кримські гори, прекрасна архітектура палаців і романтичні легенди Південного берега Криму - це цікава казка, героєм якої Ви можете стати наяву.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org