Saturday, March 14, 2015

Брно - історична столиця Моравії

    Брно - досить незвичайне місто Чехії. Тут збереглися унікальні звичаї, традиції та архітектура, нехарактерні для інших регіонів, і навіть час тут тече по-своєму. Особливий хід часу пояснюється цікавим історичним подією, про яку ви дізнаєтеся в тексті статті. Головні пам'ятки столиці Моравського краю: Площа Свободи, Собор Святих Петра і Павла, фортеця Шпільберг та інші ...

    Брно, друге за величиною місто Чехії після Праги. Тут збереглися унікальні звичаї і традиції, костюми місцевого населення сильно відрізняються від національного одягу, характерної для інших регіонів, і навіть час тут тече по-своєму. Особливий хід часу пояснюється цікавим історичною подією. Так, у далекому XVII столітті шведської військо оточило столицю Моравії, але наполегливі жителі не побажали здати місто. Стомлені безрезультатними спробами взяти укріплене місто, шведи поклялися, що якщо до полудня не візьмуть місто, то знімуть облогу. Однак дзвонар застосував хитрість і пробив полудень о 11:00, після чого шведське військо віддалилося геть. З тих пір міські годинник, розташований на будівлі собору Петра і Павла, відстають на годину від часу, загальноприйнятого в Чехії.
    Короткий екскурс в історію Брно
    В XI столітті королівська династія Пршемисловічей заснувала укріплений замок на злитті річок Світави і Свратка. Місце для зведення фортифікації, яка мала захистити східні кордони держави, було вибрано дуже вдало, і навколо неприступного замку швидко розрослися міські квартали. Спочатку Брно стає центром удільного князівства, а в 1243 році отримує статус вільного міста. У XIV столітті влада перейшла до міської ради, до якого увійшли дванадцять чоловік, очолюваних старостою.
    Місто Брно повністю виправдовує свою назву, яке з чеської мови можна перекласти як «броня». Він є єдиним населеним пунктом в Моравії, який жодного разу не був захоплений ворогом. У XV столітті його жителі успішно відбили напад гуситів, в 1643-1645 роках шведам так і не удалость взяти укріплене місто ні штурмом, ні облогою, і навіть воїни Османської імперії, які не знають поразок, не змогли увійти на територію Брно.
    Фото достопримечательностей Чехии: Вид на историческую часть Брно с башни собора Петра и Павла
    Вид на історичну частину Брно з вежі собору Петра і Павла     Подивитися інші фото до статті
    У XVIII-XIX сторіччі місто перебувало на піку економічного підйому, а на його території будувалися мануфактури і відкривалися фабрики, що призвело кс додатковому припливу населення. Однак під час II Світової війни через бомбардування і тривалих боїв було зруйновано чимало старовинних будівель. Але вже через десять років після звільнення міста основні архітектурні шедеври були повністю відновлені, і тепер привертають увагу туристів.
    
    Щоб відчути колорит і чарівність столиці Моравії, знайомство з містом рекомендується почати з огляду історичної частини, яка давно перетворилася на пішохідну зону. Тут сконцентровані середньовічні споруди в стилі бароко і ренесансу, готичні собори і просторі площі.
    Площа Свободи
    У самому серці Брно розташовується площа Свободи, зовні нагадує величезний трикутник. Вона була заснована ще в XIII столітті на перетині трьох торгових вуличок, і отримала назву «Нижній ринок». У часи середньовіччя по периметру площі розташовувалися будинку заможного моравського дворянства і багатих городян, а архітектурною домінантою був костел Святого Мікулаша.
    Наприкінці XIX століття площа Свободи піддалася радикальної перебудови. Готичний костел знесли, а замість середньовічних будівель були зведені будинки в стилі неоренесансу. Найоригінальнішою пам'яткою Брно, розташованої на площі Свободи, залишається Чумний стовп. Він з'явився на карті столиці Моравії в 1680 році, коли епідемія чуми в місті припинилася. Стовп прикрашений зображеннями покровителів Брно - фігурками Рока і Карла Боромейского, Франциска Ксаверского і Святого Себастьяна.
    Фото достопримечательностей Чехии: Площадь Свободы — самая большая в Брно
    Площа Свободи - найбільша в Брно     Подивитися інші фото до статті
    Іншими цікавими архітектурними об'єктами на площі Свободи є палаци Клейн і Коуніц, а також будинок з незвичайною назвою «У чотирьох телепнів». Оригінальне будівля, побудована для фонду Герстбауера, з'явилося на цьому місці в 1902 році, а його проект розробляв архітектор Німецько Вандерлей. Будівля прикрашають чотири дивні фігури, яких городяни охрестили «бовдурами». На його першому поверсі зараз розташовується кондитерська, де туристи зможуть придбати різні солодощі, а також марципани у вигляді крокодилів і забавних дракончиків.
    До площі Свободи примикає вуличка Rasinova, по якій можна дійти до середньовічного костелу Святого Якуба, побудованого в XVI столітті в готичному стилі. На одному з вікон храму сидить людська фігурка, яка привертає увагу завдяки оголеного місця, розташованому нижче спини. Оригінальна скульптура немов повернута задом до Старої Ратуші, і нагадує про ставлення архітектора до місцевої влади, які вирішили заощадити на оплаті його роботи.
    Фото достопримечательностей Чехии: Костел Св. Якуба в брно
    Костел Св. Якуба в Брно     Подивитися інші фото до статті
    На площі Свободи знаходиться незвичайний пам'ятник, що нагадує гільзу. Насправді це годинник, який щодня відбивають дзвін рівно в 11 ранку. Як ми вже писали, саме полуденну дзвін об одинадцятій ранку врятував місто від захоплення шведами. Крім того, годинниковий механізм кожен раз виштовхує із себе скляну кулю, яку може собі забрати будь-який, кому вона дісталася. Саме тому кожен день ще задовго до 11 години ранку біля пам'ятника збираються численні туристи, охочі дістати спеціальний трофей.
    Фото достопримечательностей Чехии: Часы в виде гильзы на площади Свободы в Брно
    Годинник у вигляді гільзи на площі Свободи в Брно     Подивитися інші фото до статті
    Стара Ратуша
    Найвідомішою пам'яткою Брно є Стара Ратуша, розташована поруч з колишнім «зеленим» ринком. У будівлю можна пройти через оригінальний портал, оформлений в позднеготічеськие стилі, а під арочним проходом підвішений не хто інший як крокодил, якого прийнято називати «Брненським драконом». Опудало крокодила в столицю Моравії доставили з Туреччини в XVII столітті, і місцеві жителі відразу назвали досі небачене чудовисько драконом, а за століття воно встигло перетворитися на головний символ міста.
    Фото достопримечательностей Чехии: Чучело крокодила в арочном входе Старой ратуши Брно
    Опудало крокодила в арочному вході Старої ратуші Брно     Подивитися інші фото до статті
    Всередині ратуші розташовуються історичні кімнати та галереї, доступні для відвідин туристами, а всі бажаючі зможуть піднятися на 63-метрову вежу, щоб помилуватися з її висоти панорамою міста. Вежу, побудовану в ренесансному стилі, можна помітити здалеку, дізнавшись її по незвичайній даху, виконаної у формі шолома.
    Фото достопримечательностей Чехии: Внутренний дворик Старой ратуши
    Внутрішній дворик Старої ратуші     Подивитися інші фото до статті
    Площа Капуцинів і площа Овочевого ринку
    За вуличці Masarykova туристи дійдуть до площі Капуцинів, де розташовується однойменний костел. Фасад будівлі, пофарбованого в жовтуваті тони, виглядає досить скромно, а в якості декору використана тільки одна настінна фреска і великий дерев'яний хрест. В усипальниці костелу Капуцинів покояться муміфіковані останки шістнадцяти ченців, похованих без трун. Недалеко від площі знаходиться розкішний палац Дітріхштейн, в будівлі якого розташовується Моравський музей з досить цікавою експозицією. У цьому місці дбайливо зберігається статуетка «Вестоницька Венера» - найдавніше виріб з кераміки, знайдене археологами.
    Фото достопримечательностей Чехии: Самая активная площадь Брно — Овощной рынок. В центре — оригинальный фонтан
    Найактивніша площа Брно - Овочевий ринок. У центрі - оригінальний фонтан     Подивитися інші фото до статті
    Площа Овочевий ринок з'явилася в Брно ще в XIII столітті, а городянки протягом століть купували в цьому місці птахів і свіжі овочі. Найбільш цікавою пам'яткою площі є фонтан «Парнас», спроектований в кінці XVII віденським майстром Фішером фон Ерлаха. У його центрі знаходиться фігура богині Європи, що стоїть на драконі, а по боках розташовуються інші алегоричні зображення. Так, корона і крилатий лев асоціюються з Вавилоном, стріли в сагайдаку і дракон ототожнюються з Грецією, а ріг достатку нагадує про Персії.
    Замок Шпільберг
    Лаконічний і одночасно величний замок Шпільбкерг входить до числа найбільш часто відвідуваних визначних пам'яток Брно. Він був закладений в XIII столітті, під час правління короля Премисле Отакара II, і саме навколо нього розрісся місто, якому згодом судилося стати столицею Моравії. Після пожежі, що сталася в 1578 році, фортифікація придбала новий вигляд, отримавши ренесансний вигляд, а під час подальшої перебудови їй були додані риси бароко. У XIX столітті старий замок перетворився на неприступну в'язницю, в якій встигли побувати політичні в'язні, чеські вільнодумці, польські повстанці і французькі революціонери.
    Фото достопримечательностей Чехии: Брно. Замок Шпилберк
    Брно. Замок Шпілберк     Подивитися інші фото до статті
    Під час німецько-фашистської окупації замок Шпільберг також використовувався в якості в'язниці. Зараз фортифікація перетворена на музей з постійною експозицією, що розповідає гостям про найцікавіші моменти в історії містечка Брно і самого замку. Туристи зможуть спуститися в навівають жах підземні каземати, де представлено безліч знарядь тортур. На вежі замку обладнана оглядова площадка, звідки відкривається панорама старого міста. Фортеця найкраще відвідувати в дні проведення культурних заходів, що включають театралізовані вистави, концерти та тематичні виставки.
    Кафедральний собор Петра і Павла
    У число найбільш відомих пам'яток Брно входить собор Петра і Павла, побудований в XIII столітті в готичному стилі на високому пагорбі. Храм, до якого можна дійти по вулиці Біскупаса, немов домінує над вузькими вуличками, тісно переплітаються між собою. На початку ХХ століття до суворого готичному будівлі були збудовані дві 84-метрові вежі з довгими шпилями, що впираються в хмари. Портал храму прикрашений цитатами з Євангелія, написаними латинською мовою, а інтер'єр оформлений в стилі бароко. Щодня о 11:00 лунає дзвін, що нагадує про ченця, який в 1654 році захистив населення міста від нападу шведів, відбивши опівдні на годину раніше.
    Фото достопримечательностей Чехии: Кафедральный собор Св. Петра и Павла в Брно
    Кафедральний собор Св. Петра і Павла в Брно     Подивитися інші фото до статті
    На соборі Петра і Павла є оглядовий майданчик з видом на південну (ділову) і північну (історичну) частини міста. Вартість підйому близько 3 євро (70 крон). Квиток включає і відвідування скарбниці собору, в якій зібрані святині і реліквії починаючи з XII століття.
    Костел Святого Яна
    В історичному центрі розташовується костел Святого Яна, що перетворився на улюблене місце туристів і городян. Він привертає увагу завдяки чудовим розписним зводам і незвичайного прикрасі престолу, а всі відвідувачі відчувають гармонію, насолоджуючись звучанням старовинного органа. Святий Ян вважається покровителем закоханим, а старовинна легенда розповідає, як він відмовився розповісти королю, про що на сповіді говорила королева, і за це був страчений. Тому молоді пари охоче відвідують костел, просячи у святого допомоги та підтримки.
    Пам'ятки в околицях Брно
    В околицях історичної столиці Моравії розташовується ще одна архітектурна «перлина» - замок Славков, який за часів наполеонівських воєн носив назву Аустерліц. Це красиве двоповерхова будівля в стилі бароко, праве і ліве крило якого покривають дахи пірамідальної форми. Всередині знаходиться 115 розкішних кімнат. Замок, фасад якого пофарбований в біло-жовті тони, оточений регулярним парком, за стилем оформлення нагадує французькі сади. Про наполеонівських війнах нагадує також одноповерхова будівля старої пошти, де колись знаходилися штаби ватажків великих армій.
    У годині їзди від Брно є й інша природно-архітектурна пам'ятка - Ледницько-Валтіцкій ареал , перлиною якого є містечко Леднице з шикарним Ледницько замком і прекрасним парком.
    Фото достопримечательностей Чехии: Замок Леднице находится всего в часе езды от Брно
    Замок Леднице знаходиться всього в годині їзди від Брно     Подивитися інші фото до статті
    На відстані тридцяти кілометрів від Брно знаходиться природна пам'ятка - унікальні карстові печери. Вони відомі під назвою «Моравський Крас», і завдяки своїй красі притягують щороку безліч туристів. Мандрівникам дозволяється спуститися в п'ять облаштованих печер, де для зручності переміщення прокладені освітлювані доріжки, а найсміливіші можуть здійснити нетривалий плавання по підземній ріці.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org