Sunday, March 22, 2015

Русалочка - незмінний символ Данії. Цікаві факти і фотографії

    Пам'ятника Русалоньку, що вважається символом не тільки Копенгагена, але й цілої Данії, в серпні 2013 виповнилося сторіччя. Героїня знаменитої казки Андерсена постає перед датчанами і туристами у вигляді витонченої бронзової скульптури, встановленої на гранітному постаменті в порту Копенгагена. Історія цього пам'ятника також непроста як і доля однойменної героїні з казки "Русалочка" Ганса Християна Андерсена.

    У серпні 2013 пам'ятника-символу Копенгагена виповнилося 100 років. Русалочка - героїня відомої на весь світ однойменної казки знаменитого данського казкаря Х.-К. Андерсена. Русалочка являє собою витончену бронзову фігурку висотою 125 см і вагою 175 кілограм, розташовується вона в порту Копенгагена недалеко від набережної Langelinie.
    Історія цього казкового персонажа відома всім

    З казки ми пам'ятаємо, що під час аварії корабля добра русалочка закохується в тонучого принца, рятує юнака, але після цього більше не може жити без нього у своєму водному світі. Вирішивши звернутися до могутньої чаклунки за допомогою, добра дочка Посейдона дарує їй свій прекрасний голос, а та взамін перетворює риб'ячий хвіст у дві стрункі ніжки. Щоб залишитися з принцом, русалочка повинна була всього за пару днів зачарувати його, але в підсумку юнак закохується в іншу. Русалка могла повернутися до колишнього життя у водній стихії тільки через смерть коханого, однак вона бажає йому щастя і воліє перетворитися на морську піну, приречена вічно прагнути з моря на берег, так і не досягнувши суші.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Дания, Копенгаген. Печальная, но милая Русалочка
    Данія, Копенгаген. Сумна, але мила Русалочка     Подивитися інші фото до статті

    Із казки в балет

    Портрет балерини Еллен Прайс, яка стала моделлю для голови Русалочки Цю зворушливу історію Андерсен написав в 1836 році, а вже через 73 роки сюжетна лінія казки стала основою для балету «Русалочка». У число багатотисячних глядачів постановки входив Карл Якобсен - цінитель мистецтва і син Якоба Якобсена - засновника великого пивоварного заводу «Carlsberg».

    Історія кохання русалоньки справила на мецената настільки сильне враження, що він вирішив спонсорувати створення присвяченій їй статуї, доручивши роботу датському скульптору Едварду Еріксону.

    Скульптору позувала балерина Еллен Прайс, яка виконувала роль русалоньки в знаменитому спектаклі. Оскільки вона не побажала позувати оголеною, балерина стала моделлю тільки для голови русалоньки, а для створення тіла казкової героїні позувала Еліні Еріксен, що була дружиною скульптора.

    Перетворення в символ Копенгагена

    Після створення статуя була подарована столиці Данії, і в 1913 році її встановили на набережній. Про незвичайну скульптуру всьому світу повідав журналіст із США, після чого у всьому світі Русалочку почали ототожнювати з Данією - батьківщиною знаменитого казкаря. Дана скульптура відображає і географічну сутність Данії, яка є острівною державою, оточеним з усіх боків водними просторами. Багато гостей Копенгагена починають знайомство з датською столицею саме з огляду та фотографування поруч з Русалочкой.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Изящный символ Дании — памятник Русалочки
    Витончений символ Данії - пам'ятник Русалочки     Подивитися інші фото до статті


    Раніше камінь з Русалочкой перебував впритул до набережної, проте з 2007 року за рішенням місцевої влади вона була перенесена далі в гавань, щоб перешкодити взбіранія на неї туристів і як спробу припинити не припиняються акти вандалізму.

    Цікаво, що за свою історію Русалочка один раз покидала своє традиційне місце на тривалий термін. У 2010 році статуя брала участь у Всесвітній виставці в Шанхаї. Під час перевезення цілу дорогу пам'ятник супроводжувала охорона від можливих актів вандалізму. На Батьківщину повернулася Русалочка через три роки, на свій столітній ювілей в 2013 році. На час відсутності символу міста на місці пам'ятника була встановлена відео-інсталяція із зображенням статую Русалочки.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: В 2010 году статуя Русалочки участвовала во всемирной выставке в Шанхае, для чего была под охраной экспедирована
    У 2010 році статуя Русалочки брала участь у всесвітній виставці в Шанхаї, для чого була під охороною експедірована     Подивитися інші фото до статті

    Багато хто, прогулюючись по набережній Лангелінье, недалеко від пам'ятника Русалочки з подивом виявлять її дивне подобу, якусь русалочку-мутанта, скоріше не казкове, а фантастична істота з полотен Сальвадора Далі. Серія таких "генетично модифікованих" скульптур з'явилася в Копенгагені в 2006 році. Їх автор Бьорн Ноергаард (Bjorn Norgaard) спробував показати людям на простому прикладі, як генна інженерія може нашкодити людству. Скульптурний проект з близько десятка різних скульптур, включаючи мутантну Русалочку, носить назву «Генетично змінений рай».

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: "Генетически измененная" русалочка. Этой скульптурой, которая находится недалеко от "нормальной" Русалочки, автор Бьорн Ноергаард попытался предостеречь людей об опасности генной инженерии
    "Генетично модифікована" русалочка. Цією скульптурою, яка знаходиться недалеко від "нормальної" Русалочки, автор Бьорн Ноергаард спробував застерегти людей про небезпеку генної інженерії     Подивитися інші фото до статті

    "У Данії все буде добре, поки Русалочка ціла"

    Русалочка стала не менш знаменитим символом для Копенгагена, ніж лондонський Тауер або паризька Ейфелева вежа. Ставши візитною карткою датської столиці, скульптура Русалоньки не раз привертала увагу вандалів. Пам'ятник казкової героїні за своє існування пережив чимало бід, мало який пам'ятник відомим політикам і знаменитим воєначальникам пережив стільки ж.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Памятник Русалочке трижды за свою столетнюю историю лишался головы
    Пам'ятник Русалоньку тричі за свою сторічну історію позбувався голови     Подивитися інші фото до статті


    У 1984 році вандали відпиляли Русалоньку руку, в 1964, 1990 і 1998 роках відрізали голову, багаторазово обливали фарбою і розфарбовували частини тіла, 11 вересня 2003 пам'ятник хтось підірвав, перекинувши статую в море. Крім цих гучних актів, були і менші: на знак протесту про вступ Туреччини до ЄС невідомі одягли Русалочку в паранджу, на міжнародний жіночий день у 2006 році до її руки був приклеєний фалоімітатор а сама скульптура облита фарбою, в 2007 році Русалочку знову "нарядили ", цього разу в мусульманське плаття.

    Фото достопримечательностей Стран Скандинавии: Памятник Русалочке в порту Копенгагена
    Пам'ятник Русалоньку в порту Копенгагена     Подивитися інші фото до статті

    Але кожен раз пам'ятник відновлювали, а потім встановлювали на колишнє місце на радість туристам і на заспокоєння жителям міста. Вже кожен датчанин переконаний, що в країні все буде добре, поки відлита в бронзі Русалочка сидить на своєму камені ціла і неушкоджена!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org