Tuesday, March 24, 2015

Відкриваючи невідому Прагу

    Як тільки не називають Прагу! Містичної, таємничої, прекрасної, таящей тисячі чудес. До кінця Прагу дізнатися неможливо. Вона все одно буде мати свої таємниці, незвідані маршрути, непобаченого храми. Гуляти по Празі пішки цікаво: на кожному розі зустрічаються красиві, будівлі та пам'ятники зі своєю історією. Пропонуємо вашій увазі новий маршрут по Празі, який починається від Вацлавській площі і закінчується біля Танцюючого будинку. Прогулянка триває близько трьох годин і включає в себе відвідування кількох церков, що знаходяться на віддалі від центру, Вишеграду і набережної.

    Прага відноситься до тих міст, куди хочеться повертатися знову і знову. У свій п'ятий чи шостий візит несподівано розумієш, що всі туристичні маршрути давно знайомі, усі стежки, рекомендовані в путівниках, виходжу, а душа все ще вимагає нових відкриттів. Для тих, хто бачив у Празі майже всі, пропонуємо новий пішохідний маршрут, який ви не знайдете в жодному путівнику. Отже, запасаємося картою і вирушаємо на Вацлавську площу, бо наш шлях починається саме звідти.
    Майже центр

    Пройдемося по Вацлавській площі до її центру до вулиці Штепанской, яка розташована по сусідству зі знаменитим пасажем Люцерна. Якщо пройти по цій вулиці хвилин 5-6, то з лівого боку можна побачити величну готичну церкву святого Штепана. Свого часу цей храм був парафіяльним для цілого району - Нового Місця. Засновником церкви вважається король Карл IV, пам'ятник якому можна побачити біля празького Карлового мосту. Будівництво церкви почалося в 1351 році і закінчилося через 50 років - у 1401. Церква кілька разів піддавалася переробкам, ода з яких подарувала їй нову каплицю, в якій похований знаменитий скульптор Матіаш Браун.

    Фото достопримечательностей Чехии: Прага. Церковь святого Штепана
    Прага. Церква святого Штепана     Подивитися інші фото до статті

    На що звернути увагу туристам, заглянув до церкви? На картини часів бароко. На одній з них можна побачити святого Яна Непомука, виконуючого бажання. Також цікава панель 1472 із зображенням Штепанской Богородиці.

    Вулиця Штепанска переходить у вулицю Липова, яка в свою чергу перетинається з вулицею Катерінской. На перехресті цих двох магістралей розташований костел святої Катерини Олександрійської. Цей храм знаходиться на території лікарні, але пройти до нього можна вільно. Його можна помітити здалеку, завдяки вузькій вежі висотою 51,3 метра, що розриває хмари і спрямовуються вгору. Костел побудований за наказом все того ж Карла IV. Він дуже почитав великомученицю Катерину і захотів увічнити її ім'я в назві нового костелу. На жаль, в незмінному вигляді до наших днів дійшли тільки фрагменти стін і кілька цеглин у вежі. Церква працює по годинах, тому іноді може бути закрита.

    Фото достопримечательностей Чехии: Церковь святой Екатерины в Праге
    Церква святої Катерини у Празі     Подивитися інші фото до статті

    Дорога до Вишеграду

    А ми вирушаємо далі по вулиці Вінічна, яка продовжує Липова. Проходимо олдін квартал і повертаємо направо на вулицю Аполлінарскую. Майже відразу за поворотом буде церква святого Аполлінарія на Вєтрова. Цей храм в готичному стилі розташований на вітрове пагорбі і відомий, перш за все, своїми добре збереженими внутрішніми розписами. Деякі з них датуються 1390 роком. У цьому костелі в 1789 році був відкритий перший пологовий будинок для простих людей, а поруч з ним працювала школа, яку відвідували багато відомих людей. До костелу прилягають 42-метрова дзвіниця і будівля каноніків. Костел святого Аполлінарія був відкритий після реставрації не так давно - в 1983 році, але всередину можна потрапити тільки під час проведення служби. Церква велика, світла, прикрашена численними скульптурами святих. У наші дні в цій церкві модно вінчатися, бо молоді пражани вважають, що близькість до костелу пологового будинку - це відмінний знак, і молодих незабаром очікує поповнення у сім'ї.

    Фото достопримечательностей Чехии: Церковь св. Аполлинария
    Церква св. Аполлінарія     Подивитися інші фото до статті

    Крута вуличка Аполлінарская, мощена бруківкою, виведе нас на широку трасу На Слупя. Наш шлях буде пролягати по цій вулиці, нам потрібно повернути ліворуч і майже відразу завмерти перед храмом святої Марії Семіскорбной, фасад якої оформлений у бароковому стилі. Цікаво, що вежа цієї церкви була запозичена з одного празького монастиря, а не побудована спеціально для цього костелу. Як би там не було, місце дуже приємне, тихе, якщо не вважати проносяться повз зі свистом автомобілі, улюблене і місцевими жителями, і гостями столиці. Церква відкрита нечасто, розклад її роботи вивішено на вході.

    Пройшовши трохи вперед по вулиці На Слупя, ми побачимо православну церкву Благовіщення Діви Марії на Травнічку. Забавно, що вежа цього храму, побудованого в 1360 році, трохи нахилена, так як стоїть не на твердому грунті, а на піску. Помилка будівельників зробила цю церкву дуже популярною. Ще одна дивна особливість будови полягає в тому, що вся конструкція спирається лише на один несучий стовп. Церква міцна і довговічна і не збирається розсипатися на ваших очах, тому можна без остраху відвідати її.

    Фото достопримечательностей Чехии: Церковь св. Марии на Травничку
    Церква св. Марії на Травнічку     Подивитися інші фото до статті

    Вона знаходиться недалеко від залізничного переїзду, який потрібно перейти, щоб потрапити до одного з найдивовижніших куточків Праги, звідки, власне, і починалося зародження міста - до пагорба Вишеград. Зручне розташування церкви дозволило використовувати її для обстрілу фортеці під час Гуситських воєн.
    Таємне серце Праги

    Чудова фортеця Вишеград знаходиться на березі річки Влтава. Зазвичай у всіх путівниках рекомендується приїхати до неї на метро, але ми дійшли до неї пішки і потрапимо всередину через масивні фортечні ворота. Якщо ви знаєте празькі легенди, пов'язані з утворенням чеської держави, то будьте впевнені, всі їхні персонажі так чи інакше відзначилися у Вишеграді.

    Фото достопримечательностей Чехии: Парк в Вышеграде
    Парк у Вишеграді     Подивитися інші фото до статті

    Кажуть, що саме тут княгиня Лібуше передбачила появу Праги, саме тут мешкав її батько князь Крок. І в цій землі знайшли заспокоєння багато їх нащадки. Могили, звичайно, не збереглися, але останки всіх князів Пржемишловічей зібрані в одному місці - в базиліці святих Петра і Павла. Цей величний храм є центром Вишеграду. Він був заснований приблизно в той же час, що і фортеця, але багато разів перебудовувався, поки не придбав свій теперішній вигляд. Вхід в храм платний, всередині збереглися цікаві картини в стилі модерн і старовинний малюнок Праги 1420.

    Біля храму розташовано невелике кладовище, де поховані багато видатних діячів чеської культури. Тут можна відшукати гробниці Карела Чапека, Яна Неруди, Божени Нємцової, Бедржиха Сметани та інших.

    Фото достопримечательностей Чехии: Кладбище в Вышеграде, где похоронены выдающихся чехи
    Кладовищі у Вишеграді, де поховані видатних чехи     Подивитися інші фото до статті

    Можна піднятися і на фортечні стіни, звідки відкривається чудовий вид на Празький Град, на місто, що розкинулося внизу, річку Влтаву і безліч мостів через неї. Біля річки за межами Вишеграду знаходяться руїни сторожової вежі, яку ще називають лазнею Либуше. Кажуть, що княгиня купалася в цьому будиночку з молодими чоловіками, яких потім скидали зі скелі. До бані пройти не можна, можна лише подивитися на неї з висоти.

    Фото достопримечательностей Чехии: Вид на Пражский град с Вышеграда
    Вид на Празький град з Вишеграду     Подивитися інші фото до статті

    Ще одна легенда, пов'язана з фортецею на пагорбі Вишеград, свідчить, що в надрах цього пагорба приховано небачене багатство. Цей скарб відкриється тільки в одну, найкоротшу ніч у році і лише людині, яка ніколи в своєму житті не грішив. Кажуть, що скарб так ніхто і не відшукав. А ще розповідають, що під фортецею сплять кінні лицарі, які у важку хвилину стануть на захист Чехії.

    Гуляти по Вишеграду можна дуже довго. Потрібно обов'язково оглянути ротонду святого Мартіна, побачити Чортів стовп, відвідати кілька музеїв на території фортеці, а потім тим же шляхом вийти на вулицю На Слупя і повернутися повз вже знайомих нам двох церков до вулиці Аполлінарской.
    У пошуках Танцюючого будинку

    Ми продовжимо наш шлях повз Ботанічного саду, який залишиться по праву руку, по вулиці Вишеградської до двох церквах, які розташовані навпроти один одного: церкви святого Яна на Скальці і монастирю Емаус. Перший храм, побудований в 1730 році в стилі бароко, розташований на узвишші, до нього ведуть круті сходи. Костел майже постійно закритий. Поряд з ним знаходиться відомий будинок Фауста - місце, де оживають легенди, де казки стають реальністю. Потрапити в будинок Фауста, на жаль, не представляється можливим, оскільки він належить медичному факультету. Тому залишається тільки помилуватися ним з боку і повернутися до монастиря Емаус, який також називається На Слованех.

    Фото достопримечательностей Чехии: Церковь св. Яна
    Церква св. Яна     Подивитися інші фото до статті

    Друге найменування монастиря пов'язане з його мешканцями. Тут жили ченці з Хорватії, які здійснювали богослужіння старослов'янською мовою. Монастир свого часу був найвідомішим освітнім центром Праги, підтримував гуситів, був неодноразово зруйнований і відновлений. Востаннє він постраждав від американських бомбардувань (союзники в 1945 році щось переплутали і скинули бомби на Прагу), у нього повністю була зруйнована дах. Зараз його прикрашає нова покрівля, яка є гордістю монастиря і нагадує по своїй формі вітрила. Цей монастир добре видно з площі Під Емаус, звідти виходять найефектніші знімки. Щоб спуститися зі скелі, потрібно пройти крізь монастирський дворик до сходинок, що ведуть вниз. Місцеві жителі часто користуються цією дорогою, тому просто слідуйте за поспішають у своїх справах пражанам.

    Фото достопримечательностей Чехии: Монастырь Эмаус
    Монастир Емаус     Подивитися інші фото до статті

    Спустившись вниз, повз Міністерства праці - фундаментального, солідного будівлі, що нагадує радянські споруди, потрібно пройти до вулиці Гораздовой, яка приведе нас на вулицю Рессловой. Залишається повернути ліворуч, пройти пару метрів і побачити по ліву руку один із шедеврів празької архітектури - незвичайний Танцюючий будинок. Його часто називають Джинджер і Фред на честь відомих американських акторів Д. Роджерс і Ф. Астера. Він побудований у стилі деконструктивізму, складається з двох частин, які як би сплітаються в танці. Коли цей будинок звели на місці зруйнованого в часи другої світової війни, народ не зрозумів настільки сміливих ідей. Хвиля критики вихлюпнулася на сторінки періодичних видань. І ніхто в ті часи навіть подумати не міг, що скоро це офісна будівля стане одним із символів прекрасною, дивовижною Праги.

    Фото достопримечательностей Чехии: Тот самый Танцующий дом в Праге
    Той самий Танцюючий будинок у Празі     Подивитися інші фото до статті

    На самому вехньої поверсі будинку є прекрасний французький ресторан з оглядовим майданчиком. Найкрасивіші знімки будинку виходять з боку Йіраскува моста.

    Ось ми і підійшли до кінцевої точки нашого маршруту. Якщо у вас є бажання продовжити прогулянку, пройдіть вперед по набережній до Карлового моста або скрутіть за Національним театром на проспект Народні Тріда, який виведе вас на Вацлавську площу, звідки і починалася наша прогулянка.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org