Friday, March 13, 2015

Вестмінстерське абатство - релігійно-духовний центр Великобританії

    Кожна європейська країна має свій релігійно-духовний центр. Для України це Києво-Печерська Лавра, для Росії - храм Христа Спасителя, Франція має свій центр у Соборі Паризької Богоматері, італійці собор Святого Петра у Ватикані, а для самої стриманою нації Європи це соборна церква святого Петра, більш відома як Вестмінстерське абатство.

    Цікаво те, що англійці, всім відомі своїм консерватизмом і любов'ю до традицій і старовини, одні з перших зробили в своїй країні революцію. Крім того: ця нація, коли то католицька, одна з перших створила свою національну протестантську церкву. Правда на цьому вони зупинилися, і досі Великобританія це королівство, нехай і конституційне, і Англіканська церква є основною релігійною організацією в цій країні.

    Початок своє ця церква бере з 7 століття, коли тут був заснований монастир. Монастир розоряли ворожі набіги, потім його відновлювали. Поки в 1245 році Генріх третій наказав зруйнувати східну частину старої церкви, а на цьому місці побудувати новий чудовий храм. Будували храм до початку 17 століття.

    Генріх 8 скасував монастир а замість нього храм зробив соборним капітулом, а ще пізніше Вестмінстерська церква стала єпископською кафедрою Міддльесексского графства. Правда Едвард 6 знову повернув церкви статус капітулу. Королева Єлизавета заснувала тут школу, яка існує і понині.

    Збір має форму латинського хреста. Поздовжній корпус має три нефи, поперечний теж три. Розміри Церкви вражають: довжина 161 метр, довжина поперечного корпусу 50 метрів, висота середнього нефа 31 метр. Храм своїм стилем не схожий на традиційні Англійські, в архітектурі переважають нотки французької готики. Це не дивно: королівський двір того часу орієнтувався на Францію, що і відбилося на архітектурі собору.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Вестминстерское аббатство (Westminster Abbey)
    Вестмінстерське абатство (Westminster Abbey)     Подивитися інші фото до статті

    Від первозданного храму збереглася лише стара каплиця і переходи під дорміторії, зведені вони були англосаксонським королем Едуардом сповідником, чия племінниця, принцеса Гіта, вийшла заміж за князя київського Володимира Мономаха, і стала матір'ю Юрія Долгорукого. Є ще одне місце в абатстві не займане перебудовами - це скарбниця. Довгий час вона вважалася найбільш таємницею і важкодоступній частиною абатства. Але в кінці 19 століття реставратори знайшли потайні двері в стіні. На дверях були знайдені клаптики білої шкіри, експертиза показала, що ця шкіра людська.

    Історія появи шкіри на двері цікава, але жорстока. У 1303 король Едуард 1 відправився до Шотландії придушувати повстання непокірних горців. У цей час Вестмінстерський абат Уенлох і 48 ченців почали виносити з скарбниці коштовності і збувати їх за допомогою торговця вовни Річарда Поуделікота. Коштовностей в скарбниці було достатньо щоб забезпечити два річних бюджети країни, і ченці не встояли перед спокусою легкої наживи. Піддані великим спокусі йшли на все, щоб збагатитися, але не забули про обережність: за наказом Уенлоха навпроти входу до скарбниці була посіяна конопля, висока поросль якої повинна була закрити злодіяння жадібних ченців. Одного вечора повз скарбниці проходив священик отець Бенедикт, побачивши що відбувається грабіж він спробував присоромити ченців, але його як небезпечного свідка вбили.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Вестминстерское аббатство (Westminster Abbey), Великобритания
    Вестмінстерське абатство (Westminster Abbey), Великобританія     Подивитися інші фото до статті

    До осені того ж року до короля дійшли чутки про відбуваються беззаконня в абатстві, їм була відправлена комісія для розслідування обставин справи, яка розкрила небувале за своєю зухвалістю розграбування скарбниці. Украдене стали повертати, коштовності знаходили на території всього королівства, багато було заховано в могильних склепах на території самого абатства, але багато чого і не було знайдено, можливо досі кладовищі святої Маргарити зберігає в собі ці скарби.
    Кара чекала злочинців, ченців врятувало їх духовне звання - вони були укладені в лондонському Тауері, а ось Поуделікот не знайшов милості короля, з нього живого здерли шкіру і прибили до дверей скарбниці, щоб не повадно було його послідовникам дерзати ставати на злочинний шлях грабіжників державної скарбниці .

    Зовнішній вигляд храму неодноразово змінювався: старіли вітражі, обвітрювалися камінь - все це замінювалося новим і в процесі реставрації трохи змінювалося, але величність і краса собору змогли зберегтися до наших днів. Цікаво одне з нових скульптурних нововведень абатства - це встановлені на західному фасаді скульптури мучеників двадцятого століття, тут зібрані люди різних часів і конфесій: Максиміліан Кольбе, Манчі Масемола, Джанані Лувум, Велика княгиня Єлизавета Федорівна, Мартін Лютер Кінг, Оскар Ромеро, Дітріх Бонхеффер, Естер Джон, Лусіан Тапіеді, Ван Чжімін. Велика княгиня Єлизавета, внучка англійської королеви Вікторії, казненная червоними під час громадянської війни, була канонізована Російською Православною Церквою в 1992 році.

    Фото достопримечательностей Великобритании (Англии): Вестминстерское аббатство, интерьер храма
    Вестмінстерське абатство, інтер'єр храму     Подивитися інші фото до статті

    А присутність на стінах англіканського храму людей не колишніх англіканцями можна пояснити активною участю Англіканської церкви в екуменістичном русі, яке активно розвивалося в двадцятому столітті. З центрального храму католицької церкви Англії Вестмінстерське абатство стало центральним собором національної церкви Королівства Великобританії, главою цієї церкви є монарх, і першенствуючого єпископа обирає парламент, вибір якого підтверджує король або королева.

    Одне з найкрасивіших архітектурних місць Англії, Вестмінстерське абатство зазнало безліч змін, як зовнішніх: в стінах, каменях, скульптурах, так і внутрішніх: з католицьких на англіканські. Але не втратило свого значення, як естетичного, так і морально духовного. Абатство радує око і туристів і корінних жителів - це символ пройшов крізь століття, символ нації яка при своєму знаменитому консерватизмі дала світу безліч нововведень економічних і культурних.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org