Friday, March 13, 2015

Ліллафюред, Мішкольц, Егер - унікальні міста-курорти Угорщини

    На північний схід від Будапешта розкинулися в мальовничій місцевості біля гірського масиву Бюкк унікальні старовинні курорти Угорщини. Ліллафюред привертає неповторними природними красотами, глибокими печерами, прозорим кришталем гірського озера Хаморі. Всього в 12 км від цього містечка розкинувся четверте за величиною місто Угорщини Мішкольц, відомий, завдяки термальною печерної купальні в передмісті Тапольца. Ближче до Будапешту в 130 км знаходиться стародавній Егер - місто бароко і знаменитої соляної купальні в селищі Егерсалок.

    Подорож містами Ліллафюред, Мішкольц, Егер - це чудова можливість поєднати «корисне з приємним»: познайомитися з історією, природою, культурою Угорщини та оздоровитися на чудових унікальних термальних курортах.
    Прекрасна природа гірського Національного парку Бюкк, на території якого знаходиться невелике містечко Ліллафюред, нікого не залишить байдужим. Чудові гори Бюкк, покриті густим лісом, скелі і глибокі каньйони - перше, що захоплює при під'їзді до містечка. Казкове, прозоре озеро Хаморі, оточене горами і скелями, як чарівне диво несподівано з'являється в просвіті густих зелених заростей і заворожує мандрівника. У такий вид неможливо не закохатися з першого погляду.

    Полюбив його в кінці 19 століття і граф Андраш Бетлена і вирішив в цьому чудовому місці заснувати курорт, названий на честь дружини Лилла Вей. Пізніше в 1930 р тут був побудований дивно красивий замок у стилі бароко. Зараз це фешенебельний готель «Палас», який став візитною карткою Ліллафюред. Оселитися в цьому готелі - дороге задоволення, але для постояльців є прекрасна можливість, попросивши ключ на ресепшені, піднятися на одну з високих веж готелю і насолодитися красою озера, гір і містечка Ліллафюред.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Замок-дворец в окрестностях Лиллафюред
    Замок-палац в околицях Ліллафюред     Подивитися інші фото до статті

    Чудовий будинок палацу, оточеного великим парком з рідкісної краси деревами і квітами, створюють атмосферу респектабельності і затишку. Чисте гірське повітря, неповторна природа, кришталева гладь озера, спів птахів, що порушує тишу, розташовує до неспішним прогулянкам і спокійному відпочинку.

    У садах палацу поряд з високим водоспадом є вхід до печери Анни, відкриту в 1929 г для відвідувачів. Вона вражає химерними кам'яними мереживами, утвореними з скам'янілих коренів дерев, водоростей, гілок, листя. Особливість гірського масиву Бюкк - численні глибокі карстові печери.

    Ще одну печеру Святого Іштвана Ви можете відвідати, піднявшись по дорозі вгору від готелю. Вона утворилася в тріасовий період і була знайдена в 1913 р Сюди випадково провалилася собака, довго і відчайдушно вила. Місцеві жителі врятували собаку і виявили величезну глибоку печеру, яку відкрили в 1931 г для відвідувачів. Вхід в печеру платний і тільки групами у супроводі екскурсовода, через кожну годину. Одягніться тепліше, печера дуже глибока, холодна і довга, близько 710 м. Екскурсія триває приблизно 45 хв.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Лиллафюред, пещера Святого Иштвана
    Ліллафюред, печера Святого Іштвана     Подивитися інші фото до статті

    Враження від екскурсії неймовірні. Сталактити і сталагміти химерними візерунками прикрашають печеру, високі склепіння вражають витонченістю. Залежно від освітлення печери, фантазія малює різні загадкові образи. В глибині є невелике підземне озеро. Печера Святого Іштвана - справжнє природне диво, тут необхідно побувати.
    Мішкольц

    Мішкольц - велике промислове місто в 12 км від Ліллафюред і 175 км від Будапешта. Він розкинувся біля підніжжя гір Бюкк, на річці Шайо. Багатоповерхові однотипні будинки, побудовані в період соціалістичної Угорщини, не особливо цікаві мандрівникові. У Мішкольці заслуговує на увагу гарний історичний центр - старе місто Белвароші. Пішохідна головна вулиця Сечені і Ратушна площа вражають витонченими будівлями 18-19 століття в стилі бароко. Забавна особливість вулиці Сечені - старі раритетні трамваї середини минулого століття.

    У Мішкольці всього 2 маршрути трамваїв. №1 привезе Вас до стародавньої фортеці Дьёшдьёр 13 століття, що мала величезне значення в історії Угорщини. Її зображення можна побачити на купюрі в 200 форинтів. Король Угорщини Лайош I заснував фортецю на важливому стратегічному шляху з Угорщини до Польщі і подарував її в 1364 г своєму васалу, феодалу по імені Дьёшдьёр. У цьому ж році він дарував Мішкольц статус міста.

    У 16 столітті фортеця Дьёшдьёр була захоплена і спалена турецькою армією. Остаточно її зруйнували австрійські війська в 18 столітті. З 1950 г частково замок відреставрували і відкрили музей. У ньому є цікава колекція середньовічної зброї, археологічні знахідки, дві галереї з восковими фігурами. Одна присвячена побуті жителів Дьёшдьёра, інша - значимого події в історії, підписанню в замку в 1381 г Туринського мирного договору між королем Угорщини Лайошем і венеціанським посланником. За цим договором Венеція зобов'язувалася піднімати прапор Анжуйского двору на площі Святого Марка щонеділі і в свята.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Мишкольц, крепость Дьёшдьёр
    Мішкольц, фортеця Дьёшдьёр     Подивитися інші фото до статті

    Прекрасний вид на Мішкольц та околиці відкривається з гори Аваш. На самому верху розмістилася середньовічна дозорна вежа. Тут височіє над містом також гострий купол Протестантської церкви 13 століття. Біля підніжжя гори Аваш- унікальна дерев'яна Кальвіністська церква 1З століття. Вражає оригінальне внутрішнє оздоблення з дерева. Навколо храму - старовинне кладовище, на якому поховані відомі політики, поети, актори. Дзвін дзвонів розноситься навколо кожні 15 хвилин з дзвіниці, збудованої в 1557г поруч з церквою і кладовищем.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Мишкольц, уникальная деревянная Кальвинистская церковь 1З века
    Мішкольц, унікальна дерев'яна Кальвіністська церква 1З століття     Подивитися інші фото до статті

    Після насиченого огляду визначних пам'яток подаруйте собі приголомшливий релакс в печерної купальні, що знаходиться в тихому передмісті Мішкольц-Тапольца. Вражає те, що купальня створена в справжніх печерах, за тисячоліття вимитих термальною водою. Це єдина купальня такого роду в Європі. Цікаво побродити в м'якій воді під кам'яними склепіннями, загадковими гротами, освітлюваними спеціальними лампочками, постояти під водоспадами, насолодитися водним масажем в джакузі. Тут навіть повітря корисне для здоров'я.

    У купальні є кілька басейнів з термальною лікувальною водою різної температури. У них прийнято спокійно приймати оздоровчі процедури, заборонено пірнати і плескатися. Дорослі і дитячі басейни, а також кілька водних гірок працюють в теплу пору на відкритому повітрі. На такому пляжі плавати одне задоволення, адже крім цілющих водних процедур, Ви насолоджуєтеся чудовими природними красотами. Навколо купальні розкинувся чудовий зелений парк.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Пещерная купальня в Мишкольц-Тапольце
    Печерна купальня в Мішкольц-Тапольце     Подивитися інші фото до статті

    Цікаво, що слава термальних купалень в Мішкольц-Тапольца існує ще з часів правління римлян. Виявивши цілющі джерела, вони побудували на цьому місці першу терми. У 13 столітті тут спорудили бенедиктинський монастир Святого Петра, який згодом в 16 столітті був знищений турками. Нові купальні на унікальних за своїм складом теплих термальних джерелах побудували в 18 столітті, причому це були басейни тільки на відкритому повітрі. На початку 20 століття Мішкольц- Тапольца отримав офіційний статус курорту. Сучасна печерна купальня відкрилася в 1959 г, вона постійно вдосконалюється і модернізується для максимального комфорту відвідувачів.
    Егер

    Місто-фортеця, місто-курорт, місто бароко і виноробства - так можна назвати древній Егер, назва якого перекладається як «вільха». Він затишно розташувався біля південного підніжжя гори Бюкк і Матра в 130 км на північний схід від Будапешта. У стародавні часи тут жили німецькі племена, потім їх змінили слов'яни. У 10 столітті місто стало надбанням угорців. Король Іштван Святий на початку 11 століття заснував на високому Кріпосному пагорбі єпископство, побудував красивий собор. Навколо пагорба почав будується місто, виростали будівлі, розвивалися ремесла. Егер став містом стратегічного значення, адже перебував на перехресті важливих доріг.

    У 13 столітті на Кріпосному пагорбі була зведена потужна фортеця. Погуляйте всередині неї під стінами та вежами, торкніться руками каменів, що зберегли радість перемог і біль поразок, відчуєте глибину століть. Обов'язково підніміться на стіни фортеці, щоб отримати задоволення від відкривається виду мальовничих околиць, старовинних площ і вузьких вуличок Егера. У фортеці відкрита прекрасна картинна галерея.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Крепость в Эгере
    Фортеця в Егері     Подивитися інші фото до статті

    У 14-16 століття Егер був успішним і процвітаючим містом. Клімат сприяв розвитку виноробства. Червоне вино «Бича кров» славиться своїм чудовим насиченим смаком, його й багато інших сорти егерських вин можна спробувати і придбати в 200 винних погребах знаменитої Долини красунь. Вона знаходиться всього в 20 хвилинах ходьби від центру міста.
    Турецьку навалу в 16-17 століттях призвело до занепаду Егер. Прикладом приголомшливого героїзму стала оборона Егерської фортеці в 1552 р 80 тисяч воїнів турецької армії так і не змогли взяти обложену фортецю, яку обороняли всього 2000 угорських захисників на чолі з капітаном Іштваном Добо.

    Героїзм обложених і вистояли солдатів фортеці чудово описаний в історичному романі угорського письменника Гези Гардони «Зірки Егера». Капітан Іштван Добо і письменник Геза Гардони поховані у фортеці. У ній відкритий для відвідувачів музей героя Іштвана Добо, в його честь названа центральна площа Егера.

    У 1596 г військам Османської імперії вдалося захопити неприступну фортецю. Період правління турецької влади відбився на архітектурі міста. Християнські храми вони перетворили на мечеті, увінчані високими мінаретами, побудували турецькі лазні. Мінарет Кетуда 17 століття зберігся дотепер і височіє над центральними вулицями міста. Він вважається самим північним мінаретом на території колишньої Османської імперії. Після вигнання турків, на честь перемоги над ісламом цей мінарет, на відміну від інших мечетей Егера, руйнувати не стали, а увінчали хрестом. З балкона мінарету відкривається чудовий вид на місто. На ньому є оглядовий майданчик, на яку ведуть 93 круті східці дуже вузьких сходів.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Венгрия. Ночной Эгер
    Угорщина. Нічний Егер     Подивитися інші фото до статті

    Наступним витком успішного розвитку Егера стало в 18 столітті правління Габсбургів, які визволили місто від турецьких військ. У цей час в Егері з'явилося багато храмів і палаців в стилі бароко. Більшість старовинних будівель успішно збереглося до сьогоднішнього дня. Їх пишністю можна насолодитися, гуляючи по центральних історичним мощення вулицями і затишним площам Егера, справжнього міста бароко.

    Один з найбільших і значущих храмів Угорщини, другий за величиною після базиліки в Естергоме, є Базиліка в Егері. Вона була побудована в 1836 г і являє неокласичний стиль в архітектурі міста. Знаменита Базиліка найбільшим діючим органом в Угорщині.

    Навпаки Базиліки - будівля ліцею 1785 г, одного з найстаріших навчальних закладів Угорщини. Зараз у ньому величезна бібліотека і музей астрономії. На північ від Базиліки підноситься розкішний палац архієпископа в стилі бароко, побудований в 15 столітті. Тут Ви можете відвідати музей релігійного мистецтва.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Эгер. Костел Св. Антония на центральной площади Иштвана Добо
    Егер. Костел Св. Антонія на центральній площі Іштвана Добо     Подивитися інші фото до статті

    На красивою і затишною центральній площі Іштвана Добо церква мінорітов 1773 г, друга назва якої Святого Антонія Падуанського. Вона вражає чудовою бароковою архітектурою. Егер - приголомшливо красиве місто зі своєю особливою атмосферою. Приємно тут відпочивати за столиком невеликого кафе і отримувати задоволення від навколишнього тебе архітектурної краси, створеної умілими руками людини.

    Краса природна очікує на Вас у невеликому селищі Егерсалок, що в 5 км від Егера. Він розташований у мальовничій долині струмка Лашко, між горами Матра і Брюкке. Знаменитий Егерсалок термальною купальнею з унікальною водою і високим соляним пагорбом. Вода в Егерсалоку визнана однією з кращих серед сірчаних лікувальних вод.

    Лікувальна гідрокарбонатна вода пробивається з глибини 410 м, має температуру 68 градусів. Вона настільки насичена мінеральними солями, що поступово намиває новими вигадливими візерунками високий соляної пагорб. До речі, такий пагорб єдиний в Європі. У всьому світі відомо ще два таких геологічних освіти: в турецькому Памуккале і в національному парку Йосеміт, в США.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Соляные холмы в поселке Эгерсалок
    Соляні пагорби в селищі Егерсалок     Подивитися інші фото до статті

    Термальна купальня Егерсалок ідеальна для оздоровлення та релаксу. 17 різних басейнів, водні гірки радують дорослих і малят. Це прекрасне свято для душі і тіла.

    Ліллафюред, Мішкольц, Егер - гостинні міста-курорти з чудовими термальними купальнями, зі своєю колоритною атмосферою, з надзвичайною архітектурної та природною красою.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org