Friday, March 27, 2015

Музей і галереї сучасного мистецтва Ерарта

    Від музею сучасного мистецтва багато очікують якихось шокуючих, незрозумілих і дивних творів мистецтва. Музей сучасного мистецтва Ерарта в Санкт-Петербурзі ламає ці стереотипи. Цей музей представляє сучасне російське мистецтво - живопис, інсталяції, відео-арт, скульптури - дуже просто і дуже професійно. У класичну музейну обстановку акуратно вплітаються модернові способи подачі матеріалу, які тільки підкреслюють - неможливо подавати складну тему нового мистецтва старими методами.

    Почати варто з того, що Ерарта - це не тільки музей. Оголосивши свій основною метою просування сучасного російського мистецтва, проект Ерарта розгорнув міжнародну мережу галерей, в яких виставляються російські художники. Виставляються і, що важливо, продаються. Наближені до світу живопису знають, як складно організувати виставку за кордоном, як складно зламати старі жорсткі межі, в яких існували радянські художники ХХ століття. Світ сучасного мистецтва (а «сучасним» мистецтво в наші дні вважається те, яке було створено з 1945 року) сформувався без участі величезній території з безліччю талановитих імен. Ерарта виконує складну роботу, методично піднімаючи завісу як перед іноземними, так і перед вітчизняними глядачами. У світі існує вже п'ять галерей Erarta: в Санкт-Петербурзі (поєднане з музеєм), в Цюріху, в Лондоні, в Нью-Йорку і в Гонконзі. Багато молоді художники вперше виставлялися за кордоном саме в галереях мережі Ерарта.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Здание музея и галерей современного искусства Эрарта в Санкт-Петербурге
    Будівля музею та галерей сучасного мистецтва Ерарта в Санкт-Петербурзі     Подивитися інші фото до статті

    У Санкт-Петербурзі, як уже згадувалося, знаходяться і музей, і галерея Ерарта. Звідси і повна назва: музей та галереї сучасного мистецтва Ерарта. Проект знаходиться в одному великому будинку площею 10 000 кв. метрів на Василівському острові, в будівлі колишнього НДІ класичної сталінської архітектури. Ймовірно, щоб «осучаснити» псевдо-класичний дизайн будівлі з колонами, перед входом в Ерарта стоять статуї цілком сучасного вигляду - це богині Era і Arta авторства Дмитра Жукова. Бронзові богині і дали ім'я проекту - Erarta або «ера мистецтва».

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Скульптуры художника Дмитрия Жукова «Era» и «Arta» у входа в музей Эрарта
    Скульптури художника Дмитра Жукова «Era» і «Arta» біля входу в музей Ерарта     Подивитися інші фото до статті

    У п'ятиповерховій будівлі - два крила. Ліве крило віддано під постійну експозицію музею. У зборах Ерарта налічується більше 2300 робіт художників з усіх регіонів Росії. Сьогодні число художників, які співпрацюють з Ерарта, перевалило за 170 чоловік. В постійної музейної експозиції розміщені не тільки роботи російських авторів, а й власні проекти Ерарта. Серед авторських проектів: тотальні інсталяції U-space, анімовані історії картин в «Ізоанімаціі», озвучені картини, кінозал з мультсеріалом про мистецтво «Чорний квадрат», театр без акторів у мультимедійному спектаклі «Чому люди не літають?» І безліч що не кидаються відразу в очі цікавих знахідок. Наприклад, кожен відвідувач Ерарта може написати про картину, яка його надихнула. Есе буде надруковано і повішено поряд з картиною. Також Ерарта має власну програму арт-патронажу і підтримує інтерактивну взаємодію з експонатами (тільки з деякими, звичайно).

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: U-space «Вишневый сад» в музее современного искусства Эрарта
    U-space «Вишневий сад» в музеї сучасного мистецтва Ерарта     Подивитися інші фото до статті

    Всі вищезазначені проекти входять у вартість музейного квитка - крім кімнат U-Space. Тотальні інсталяції або кімнати U-space - унікальний проект, більше в такому форматі мистецтво не представляється ні в одному російському чи європейському музеї. Кожна кімната має свою тему, якої підпорядковано все: звук, світло, запах і сама інсталяція. Всього кімнат U-Space в Ерарта п'ять. У кожну треба купувати квиток на ресепшен. Квиток діє протягом 15 хвилин, і в цей час ніхто не завадить вам поринути в чарівний вигаданий талановитими художниками світ.

    Загальний музейний квиток діє і в другому, правому крилі Ерарта. У правому крилі знаходиться Санкт-Петербурзька Erarta Gallery (на першому поверсі), а також проходять тимчасові виставки. В місяць може відкриватися до п'яти нових виставок. Таким чином, на всіх поверхах виставки повністю змінюються кожні 1,5 місяця. Для зручності відвідувачів, в крило тимчасових виставок продається окремий квиток, який коштує в два рази дешевше загального музейного квитка. Якщо припустити, що ви вже досконально вивчили музейну експозицію лівого крила (але музей, тим не менш, оновлює колекцію регулярно), то квиток тільки на тимчасові виставки більш актуальне.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Залы музея Эрарта
    Зали музею Ерарта     Подивитися інші фото до статті

    У Ерарта - кілька виставкових проектів. Mixed Media, наприклад, представляє молодих художників, які працюють на стику технологій і представляють нову цифрову еру мистецтва. Виставки проекту Mixed Media завжди містять безліч інсталяцій, цікавих знахідок і несподіваних технологічних рішень. Інший виставковий проект, «Росія в Ерарта» - більш консервативний. В рамках цієї програми Ерарта вивозить частини своєї колекцій на виїзні виставки в міста Росії. У рік проходить не менше п'яти виїзних виставок. Також ця програма передбачає і зворотний зв'язок: Ерарта приймає у себе виставки художників з різних міст нашої великої країни, а не тільки з Петербурга чи Москви (як це відбувається в більшості музеїв).

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Персональный зал художника Елены Фигуриной в музее современного искусства Эрарта
    Персональний зал художника Олени Фігурін в музеї сучасного мистецтва Ерарта     Подивитися інші фото до статті

    А ще в Ерарта просто затишно і зручно. У будівлі музею знаходиться і ресторан Erarta Cafe (цокольний поверх), і невелика кав'ярня на третьому поверсі. На першому поверсі в сувенірному магазині можна знайти недорогі пам'ятні речі з зображеннями робіт з колекції Ерарта, дизайнерські подарунки та предмети інтер'єру. Також на першому поверсі знаходиться відмінний книжковий магазин з багатим вибором рідкісних книг і журналів з мистецтва та магазин-салон принтів. Насправді, магазин принтів показує лише частина можливостей - готові принти і жікле найпопулярніших картин з колекції Ерарта. А замовити у вигляді принта або жікле можна будь-яку картину з колекції! У будівлі музею розміщується власна майстерня Ерарта, де швидко і якісно роблять репродукції картин в будь-яких розмірах і в будь-якому багетну оформленні.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Ресторан Erarta Café на цокольном этаже музея
    Ресторан Erarta Cafe на цокольному поверсі музею     Подивитися інші фото до статті

    У Ерарта не всі роботи сприймаються легко, не всі подобаються. Деякі, без сумніву, здадуться і шокуючими, і дивними, і незрозумілими. Але все ж, кожен відвідувач знаходить ті роботи, які припадають йому до душі. А це вже не мало.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org