Saturday, March 28, 2015

Плитвицкие озера - край дзвенячих струмків

    Національний заповідник Плитвицкие озера розташований в центрі Хорватії. Цей унікальний куточок живої природи самі хорвати вважають одним з найкрасивіших і мальовничих місць у своїй країні. Світова спільнота згідно з ними, тому Плитвицкие озера знаходяться під охороною ЮНЕСКО. Що ж собою являє цей заповідник? Близько сотні водоспадів, природні водойми з чистою водою кольору бірюзи, вікові ліси навколо, запаморочливий повітря - напевно, якби на Землі був рай, він виглядав би саме так.

    Плитвицкие озера розташовані приблизно на однаковій відстані і від столиці Хорватії Загреба, і від головного міста Північної Далмації Задара. Тому до заповідника можна доїхати на рейсовому автобусі, який йде в напрямку будь-якого з цих міст. Автобусне сполучення в Хорватії налагоджено добре. Наприклад, тільки із Загреба до Плітвіци автобус ходить 19 разів на день.
    В краю дзвенячих струмків

    Плитвицкие озера не даремно називають краєм дзвенячих струмків. Шум, гуркіт, дзвін і плескіт падаючої води наповнюють простір парку. Іноді до цих заспокійливим звукам приєднуються жаб'ячий хор, спів птахів, шум вітру в кронах вікових дерев. Людини тут майже не чути, хоча місцева влада зробили все для того, щоб люди почували себе тут з природою на рівних. По всьому парку прокладені стежки з дерев'яних дощечок, згортати за межі яких не рекомендується. Хотілося б думати, що такі правила створені для того, щоб зберегти унікальну спадщину для наступних поколінь, але це тільки частково правда. Справа в тому, що на території Плітвіцких озер досі мешкають люті хижаки, наприклад, ведмеді. Цікаво, що відвідувачів настійно просять їх не лякати і не ображати. Ведмеді не виходять на стежки і намагаються не перетинатися з людьми, показати їх зможе лише місцевий екскурсовод.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Хорватия, водопады в Плитвицких озерах
    Хорватія, водоспади в Плітвіцких озерах     Подивитися інші фото до статті

    Але численні відвідувачі приїжджають сюди, звичайно, не через ведмедів. Їх вабить унікальна екосистема, якій вже більше чотирьох тисяч років. Основною визначною пам'яткою заповідника вважаються 16 великих озер, з'єднаних між собою в одне ціле за допомогою 92 проток і водоспадів. Такий феномен став можливий завдяки тому, що озера розташовуються на різній висоті.

    Більшість туристів починає екскурсію по Плітвіцьких озер з найкрасивішого з Верхніх озер - Прошчанско, чия довжина складає більше 2 кілометрів. Вода з цієї водойми мальовничими каскадами потрапляє в Нижні озера. Одним з найпопулярніших і легкодоступних місцевих озер вважається водойму Козяк. Він прикрашений невеликим острівцем, зелень якого відтіняє безтурботну синь води. Так і співіснують на обмеженій території парку смарагдові крони, вигорілі на сонці мохи, неяскравого відтінку лугові трави і переливається бірюза озер. До тутешньому полотну доклав свою руку талановитий художник, ім'я якому - Природа.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Хорватия, красота Плитвицких озер
    Хорватія, краса Плітвіцких озер     Подивитися інші фото до статті

    Дерев'яні туристичні стежки пролягають через пишні галявини, розмальоване яскравими волошками та ромашками, непрохідні лісові нетрі, де рідко з'являється сонце, по краю озер, щоб збільшити рівень огляду і дозволити зробити гарні знімки, над водоспадами, де так приємно задумливо стояти в хмарі освіжаючою водяного пилу . Лише деякі затишні куточки парку закриті для відвідувачів. До них відносяться заповідні тисячолітні ліси, які потребують особливого захисту і являють найвищу цінність Хорватії. Але туристи і не рвуться на околиці парку, їм цілком вистачає пропонованих природних красот, серед яких не останнє місце займають водоспади різної висоти. Якщо перейти дерев'яними містками через озеро Козяк, то можна побачити гордість місцевого парку - 80-метровий водоспад Саставці. Вода з шаленою силою падає вниз на скелі і вливається в річку Корану. У сонячний день тут за один раз можна побачити відразу кілька веселок.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Хорватия, заповедник Плитвицкие озера
    Хорватія, заповідник Плитвицкие озера     Подивитися інші фото до статті

    Заблукати в парку неможливо. Разом з квитком кожен відвідувач виходить карту, на яку нанесені всі місцеві визначні пам'ятки. Куди піти першим ділом, вирішує кожен мандрівник самостійно.
    Інші чудеса Плітвіцких озер

    Про властивості місцевої води ходять легенди. Кажуть, що вона вирощує камені. Вона настільки насичена мінералами, що будь-який предмет, який потрапляє у воду, через короткий період часу перетворюється на камінь - пористий туф. Тут кам'яніє все: що впали гілки, невеликі листочки, травинки, пташині пір'їнки.

    Взагалі, завдяки тому, що туф у воді озер виростає на 1 метр за 30 років, русла місцевих річок і потічків поступово змінюються, що робить цю місцевість неповторною і постійно оживляє ландшафт. Ви можете стояти на березі озера, а через кілька років просто не впізнати цю ділянку суші, який або піде під воду, або відсунеться подалі від озера.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Окаменевшие деревья на дне прозрачных озер
    Скам'янілі дерева на дні прозорих озер     Подивитися інші фото до статті

    Місцеві скелі з вапняку не відрізняються особливою міцністю: вода і тут відіграє велику роль, підточуючи їх і створюючи в них глибокі печери. Деякі з місцевих печер відкриті для відвідувань. Це абсолютно особливе підземне царство, де вщухають всі звуки, тільки повільно, але наполегливо далеко капає вода, нагадуючи відвідувачам про головну володарці парку Плітвіцькі озера.

    Печери не змушують людину згинатися в три погибелі: вони досить високі і широкі. Їх прикрашають химерні сталагміти та сталактити. За деякими кам'яним «бурулькам» стікає вода, інші давно вже не пам'ятають блиск вологи.
    У печери без екскурсовода спускатися не варто. По-перше, це небезпечно, а по-друге, тільки місцевий гід зможе показати найцікавіші місця під землею, продемонструвати незвичайні кам'яні статуї і розповісти про них масу легенд.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Зимняя сказка в национальном парке Плитвицкие озера
    Зимова казка в національному парку Плітвіцькі озера     Подивитися інші фото до статті

    Плитвицкие озера на екрані

    Як і всяке мальовниче місце на планеті, парк Плітвіцькі озера не уникнув уваги кінематографістів. Старше покоління глядачів згадає місцеві пейзажі, зафіксовані на плівці фільму про індіанця Виннету, який називався «Скарби Срібного озера». У 1962 році німецька кіногрупа вирішила, що тутешні місця можуть з успіхом замінити дикий американський Захід.

    Національний парк Плітвіцькі озера чудово підходить для зйомок який-небудь чарівної казки. Сподіваємося, що незабаром сценаристи і режисери звернуть увагу на цей красивий куточок природи.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Зелень и синева Плитвицких озер
    Зелень і блакить Плітвіцких озер     Подивитися інші фото до статті

    Особливості відвідування парку

    Щоб потрапити на територію заповідника Плитвицкие озера, потрібно придбати квиток, який дозволяє не тільки користуватися всіма прокладеними пішохідними стежками, але й один раз проїхатися на річковому трамвайчику, і покататися на місцевому поїзді, який є такою ж визначною пам'яткою парку, як і природа. Якщо ви прибули в національний парк на автомобілі, то в квиток входить оплата парковки. Нарешті, кожен власник вхідного квитка виявляється застрахований від нещасного випадку на час перебування на території парку.

    Фото достопримечательностей Хорватии: Корабликом за красотами Плитвицких озер
    Корабликом за красотами Плітвіцких озер     Подивитися інші фото до статті

    Стоіомсть входу (на 2014-2015 рік):

    З 1 листопада по 31 березня: 55 кун - дорослі, 35 кун - діти.
    З 1 квітня по 30 червня та з 1 вересня по 31 жовтня: 110 кун - дорослі, 55 кун - діти.
    З 1 липня по 31 серпня: 180 кун - дорослі, 80 кун - діти.

    Площа заповідника Плитвицкие озера - 200 км кв. Природно, за один день оглянути всі краси парку неможливо, про що добре поінформоване місцеве керівництво. Саме тому в касах можна купити квиток, що дозволяє дослідження Плітвіцких озер протягом двох днів. Мандрівники, які вирішили затриматися в царстві води і ліси, можуть переночувати в готелі, розташованому в заповідній зоні.

    Гуляти парком можна як самостійно, так і в супроводі екскурсовода. Екскурсії проводяться англійською, німецькою, італійською та іспанською мовами. Мінімальна тривалість екскурсії - 3 години.

    Відвідування Плітвіцких озер сподобається і дітям, і їхнім батькам. Малюки із задоволенням приймуть участь в пошуку ведмедя або який-небудь птиці (їх тут, до речі, близько 120 видів), а дорослі туристи будуть у захваті від захоплюючої дух, заспокійливою краси.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org