Sunday, March 29, 2015

Синтра - скарб Португалії

    У 27 км від Лісабона розташований невеликий місто Синтра, занесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Колишнє мавританское притулок було уподобано чернечими і лицарськими орденами, а потім перетворено на королівську резиденцію. У наші дні на огляд цього міста потрібно виділити хоча б два дні. Сучасна Синтра - це численні палаци, оточені екзотичними парками з тропічної зеленню і красивими фонтанами, вузькі петляють по пагорбах вулички, круті драбинки, побудовані масонськими ложами. Цим містом захоплювалися королі і принци, тут творив сам Байрон, бував проїздом Ганс Крістіан Андерсен. Яскраві фарби Сінтри, химерні деталі інтер'єрів, унікальна фауна тутешніх місць запам'ятаються надовго.

    Синтра ... Навіть сама назва цього містечка звучить як музика. Побувати в Лісабоні і не заїхати хоча б на пару годин в його передмістя вважається непристойним. Це якраз той випадок, коли відвідування невеликого міста може виявитися цікавіше прогулянок по гучній столиці Португалії. Синтра - це місто палаців і парків, літня столиця монархів Португалії, свідчення багатства і процвітання колись могутньої імперії.
    Робимо подорож приємним

    Навіть якщо ви приїхали в Синтру абсолютно непідготовленим і абсолютно нічого не знаєте ні про її історію, ні про її визначні пам'ятки, ви отримаєте максимально повну інформацію про всі місцевих історичних об'єктах. Для цього варто звернутися в туристичне бюро і запастися відмінно виданими картами як всієї Сінтри, так і кожного палацу і парку окремо. Всі буклети надаються безкоштовно і дозволяють намітити найцікавіші об'єкти для огляду.

    Фото достопримечательностей Португалии: Синтра — город дворцов и замков
    Синтра - місто палаців і замків     Подивитися інші фото до статті

    На жаль, португальці прекрасно усвідомлюють, що численні туристи, які приїжджають в їх країну, прагнуть не тільки залишити свої кошти в місцевих магазинах, але ще й побачити чудово збереглися фортеці та палаци, тому вхід на територію цих музейних комплексів є платним. Найчастіше ціна квитка дуже велика. Щоб трохи заощадити і не відмовити собі в задоволенні відвідати більшість місцевих пам'яток, можна придбати картку «Парки і палаци Сінтри», що надає знижки при візиті в той чи інший об'єкт. Власники карток «Lisboa card» теж будуть у виграші, тому що, по-перше, можуть не стояти в загальній черзі за квитками, а проходити прямо до входу в цікавлять їх об'єкт, а по-друге, отримують приблизно 15-20% знижки від вартості квитка.
    Історична довідка

    Синтра була заснована більше 10 століть тому, вона існувала ще за часів панування маврів в тутешніх місцях. Досі численні туристи досліджують покинуту людьми мавританський фортецю, побудовану колись на узвишші над містом, зі стін якої відкривається чудовий вид на околиці. 1147 був ознаменований вигнанням маврів з Португалії. Християнський світ зітхнув спокійно і приступив до будівництва монастирів на території країни, в тому числі і в Сінтрі. Першими оцінили сприятливе розташування міста тамплієри. Вони побудували тут свою обитель і розпоряджалися великими землями, дарованими їм португальськими монархами. Незабаром і самі королі усвідомили, наскільки привабливий місто недалеко від столиці.

    Тут почалося будівництво розкішного королівського палацу. Синтра перетворилася на місце літньої резиденції монархів. Слідом за своїми монархами в це місто перебралися та представники португальської знаті, які дуже швидко забудували тихий місто чудовими віллами. Одного архітектурного стилю ніхто не дотримувався. Багато аристократи розбагатіли, подорожуючи різними країнами, тому і палаци вони будували в екзотичній манері, прийнятої в іноземних державах. Зараз Синтра являє собою зібрання строкатих, дивних палаців, не схожих один на одного і тим і цікавих.
    Казкові палаци Сінтри
    Палац королів

    Напевно, головною визначною пам'яткою і серцем міста Синтра є палац Паласиу-Nacional, який також іменують Пасу-Реал. Це та сама споруда, з якої і почалася слава Сінтри як королівського міста. Цей палац, увінчаний двома високими світлими трубами, службовцями димоходами, а тому помітний з будь-якої точки міста, став свідком безлічі важливих моментів, пов'язаних з історією Португалії. Тут відійшов в інший світ король Афонсу V і був обраний монархом Жуан II, тут Мануелю I повідомили про відкриття нових земель, а значить, про розширення меж його імперії, звідси король Себаштіана вирушав у свій невдалий похід. У палаці Паласиу-Націонал вперше була прочитана вголос поема «Лузіади», написана «Гомером Португалії» поетом Луїсом Камоенса.

    Фото достопримечательностей Португалии: Национальный дворец Синтры Пасу-Реал
    Національний палац Сінтри Пасу-Реал     Подивитися інші фото до статті

    Королівський палац багато разів перебудовувався відповідно до смаків його власників, які проживали в різні епохи. Тому зараз ми бачимо будівлю, в якій химерно переплелися і змішалися різні архітектурні стилі. В арабських традиціях оформлені деякі зали палацу, майже позбавлені меблів і прикрашені м'якими подушками. Дерев'яні стелі, різьблені панно на стінах, розписні кахлі теж були створені під впливом мавританського стилю. Однією з найцікавіших кімнат палацу вважається «Сорочий зал», стеля якої прикрашений зображенням безлічі сорок. Цей зал з'явився в палаці невипадково. Король Жуан I, спілкуючись з придворними дамами, дав привід однієї з них бажати більшого. Це тут же стало предметом палацових пліток. Тоді король покликав живописців і наказав їм намалювати на стелі кімнати сорок, які б символізували балакучість. Таким чином, дами отримали алегоричне попередження про те, що свої роти слід тримати закритими.

    Фото достопримечательностей Португалии: Потолок в сорочьем зале во дворце Пасу-Реал
    Стеля в Сорочий залі в палаці Пасу-Реал     Подивитися інші фото до статті

    Любителям історії сподобається Збройовий зал, стіни якого обвішані гербами самих знатних родин Португалії.
    Палацово-парковий комплекс Піна

    Дорога від історичного центру Сінтри до палацового комплексу Пена, заради якого в місто і приїжджають тисячі туристів щорічно, займає всього 10 хвилин на автомобілі або 50 хвилин пішки.

    Палац Пена побудований в псевдосредневековом стилі на скелі Сірка-ді-Синтра і своїм химерним поєднанням яскравих східних мінаретів, традиційних для замків Європи башточок, масивних кріпосних стін, ренесансних пишних порталів, високих містків нагадує палац з чарівної казки. Його стіни пофарбовані в червоно-жовті тони, що лише додає йому пишності і розкоші.

    Фото достопримечательностей Португалии: Грандиозный дворцовый комплекс Пена в Синтре
    Грандіозний палацовий комплекс Пена в Синтре     Подивитися інші фото до статті

    Замовником палацу вважається принц крові, чоловік португальської королеви Марії II. В якості основи для нового королівського замку був узятий покинутий монастирський комплекс. Принц Фердинанд хотів звести в Португалії другий Нойшванштайн. Навколо романтичного замку був розбитий великий парк, в який привозили рослини з різних куточків Землі. У ті часи входив у моду англійський стиль оформлення парків, тому зараз ми бачимо буйний тропічний ліс, здавалося, висаджений без жодного плану. Насправді, під час прогулянки по палацовому парку можна побачити безліч мальовничих куточків, над якими працювали кращі дизайнери того часу.

    Фото достопримечательностей Португалии: Фантастический дворец Пена. Главные въездные ворота.
    Фантастичний палац Пена. Головні в'їзні ворота.     Подивитися інші фото до статті

    Палац зараз перетворений на музей, тому можна оглянути його прекрасно збереглися з XIX століття інтер'єри.
    Палац Монсеррат

    Серед інших визначних пам'яток Синтри можна відзначити палац Монсеррат, побудований в 1856 році в мавританському стилі для багатого магната Френсіса Кука, який займався торгівлею сукном. Цікавим буде і відвідини абатства капуцинів, датованого XVI століттям. Чудова пишна садиба Кинта-да-Рігалейра колись належала торговцю кави по імені Антоніу Монтейру, який був містиком і філософом, підтримував масонів, тому створив на території свого маєтку виту сходи, що йде на кілька поверхів вниз під землю. Вона використовувалася для проведення різних таємничих обрядів.

    Фото достопримечательностей Португалии: Дворец Монсеррат выполнен в настоящем мавританском стиле
    Палац Монсеррат виконаний в сьогоденні мавританському стилі     Подивитися інші фото до статті

    Садиба масонів Рігалейра

    Романтична садиба Кинта-да-Рігалейра розташована недалеко від центру Сінтри. Дорога до неї пролягає по мальовничій місцевості, яка сама по собі є пам'яткою. Якщо ви не хочете чекати рейсового автобуса, то до садиби можна прогулятися і пішки.

    Особняк Кинта-да-Рігалейра був побудований в XVII столітті, але в той час це був звичайний будинок, позбавлений тих загадок і флеру романтики, які привніс в його вигляд найзнаменитіший власник Антоніу Аугушту Карвалью Монтейру. Філософ, масон, який захоплюється езотерикою, і просто надзвичайно начитаний і освічена людина, Монтейру повністю перетворив дісталася йому садибу, прагнучи перетворити її в якесь райське місце. Благо кошти дозволяли.

    Фото достопримечательностей Португалии: Дворец Ригалейра в Синтре
    Палац Рігалейра в Синтре     Подивитися інші фото до статті

    Отже, старий будинок був знесений, а на його місці з'явився новий палац, побудований італійцем Луїджі Маніні. Родзинками особняка вважалися таємні ходи, що зв'язують хазяйські покої з віддаленими місцями в парку, який оточував садибу. Розкішний парк приховував в собі безліч загадок: кожна печера, кожна статуя в ньому щось символізували. Релігійні переконання господаря і захоплення різними філософськими течіями дозволили створити унікальний простір, яке досі приваблює любителів езотерики. Одним з найбільш цікавих місць у парку є колодязь з широкою гвинтовими сходами, зарослій буйною зеленню. Раніше це місце використовувалося в масонських обрядах.

    Фото достопримечательностей Португалии: Колодец-лестница во дворце Риголейра
    Колодязь-сходи в палаці Ріголейра     Подивитися інші фото до статті

    На жаль, екскурсія по внутрішніх покоїв палацу не буде настільки пізнавальною. Майже всі предмети розкоші, що належали Монтейру, були втрачені.
    Португальська Версаль

    Другим Версалем називають великий палацовий комплекс в Келуші, який розташований на дорозі, що сполучає Лісабон з Сінтра. Великий палац, зведений у стилі рококо, оточений мальовничим французьким садом з фігурно підстриженими деревами, прямими алеями, групами фонтанів і скульптурними композиціями, що викликають захоплення і подив.
    У наші дні палац Келуш, колись літня королівська резиденція, відкритий для відвідувань. У ньому збереглися в чудовому стані всі інтер'єри: відвідувачі із задоволенням оглядають велику колекцію меблів, розкішне зібрання живопису та інших творів мистецтва.

    Фото достопримечательностей Португалии: Синтра, дворец Келуш — Palácio de Queluz
    Синтра, палац Келуш - Palacio de Queluz     Подивитися інші фото до статті

    Проте найцікавішим залишається оформлення королівських покоїв, над яким працювали прославлені місцеві майстри XVIII століття. Деякі зали, призначені для урочистих прийомів, прикрашені розкішної ліпниною, вузькими дзеркалами венеціанської роботи, крихкими люстрами з гірського кришталю. Інші - особисті покої королівської сім'ї - декоровані більш стримано.

    Палацовий комплекс Келуш став власністю португальської корони, можна сказати, завдяки вдалому збігу обставин. Раніше землями, на яких розташована ця резиденція, володів аристократ Кріштован ді Мор, який співчував іспанцям, панівним на території Португалії. Після звільнення країни від гніту Іспанії, ді Мор позбувся всієї своєї власності. Його мисливський будиночок в Келуші зруйнували і побудували на його місці великий палац.

    Фото достопримечательностей Португалии: Дворцово-парковый комплекс Келуш в Синтре. Palácio de Queluz
    Палацово-парковий комплекс Келуш в Сінтрі. Palacio de Queluz     Подивитися інші фото до статті

    Всі ці палаци і монастирі оточені прекрасними садами, в яких обладнані пішохідні стежки, що дозволяють насолодитися самотою і тишею, а потім з новими силами вирушити на вивчення скарбів Сінтри.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org