Tuesday, March 31, 2015

Стародавній Самбір - там, де зупинився час

    Колишні володіння польських королів, містечко Самбір, розташований в історичний області України під назвою Галичина, знаменитий не тільки своїм поважним віком, але й унікальною святинею. У храмі Різдва Пресвятої Богородиці зберігається частка мощей святого Валентина - того самого покровителя всіх закоханих. Любителі старовини знайдуть у Самборі обов'язкову для західноукраїнських міст Ринкову площу, і численні костели, шпилі яких плутаються в хмарах, і акуратні будиночки, побудовані в минулих століттях.

    Самбір - це не просто один з провінційних містечок Львівщини. Це населений пункт зі своєю історією. У Самборі народилися і виросли багато прославлених особистості, серед яких і Марина Мнішек - панянка, якій не пощастило вийти заміж за двох Лжедмитриев, і Лесь Курбас - легендарний актор і режисер з непростою долею, і Андрій Кузьменко - фронтмен популярної української групи «Скрябін».
    Як доїхати до Самбора

    Оскільки Самбір знаходиться у Львівській області, найпростіше відправлятися в нього зі Львова. Від центрального залізничного вокзалу туди регулярно курсують маршрутні таксі. Можна також скористатися електричкою Львів-Сянки, щоправда, вона відходить з приміського вокзалу.

    Якщо ви плануєте відвідати Самбір на власному автомобілі, то виїжджати зі Львова потрібно по вулиці Городоцькій, а за селом Лапаївка повернути ліворуч. Дорога, звичайно, як і у всій Західній Україні, залишає бажати кращого, але вибирати не доводиться.
    Стародавнє місто Самбір

    Коли з'явився місто Самбір? Задовго до 1241, коли про нього вперше напишуть в літописах. На думку місцевих краєзнавців, Самбір раніше називався Погонич. Заснували його давньоруські племена, які поряд з селищем на пагорбі побудували укріплений град, де можна було сховатися в разі нападу ворога. Точної дати заснування цього селища немає.
    Прикарпатті, де знаходиться Самбір, давно привертало людей. Теплий клімат, сприятливе розташування поблизу річок і торгових шляхів, що проходять по цій території, - переваг у тутешній місцевості було дуже багато. Не дивно, що археологи, які проводять розкопки на одній з вулиць Самбора, раптово натрапили на предмети, які можна було датувати IX-VIII ст. до н. е.

    Фото достопримечательностей Львова: Вид на Самбор с высоты птичьего полета
    Вид на Самбір з висоти пташиного польоту     Подивитися інші фото до статті

    Цікаво, що Самбором насправді називався зовсім інше місто. Він знаходився на відстані 18 км від Погонич. У 1241 році його повністю знищили татаро-монголи. Жителі із Самбора швиденько перебралися під захист воїнів Погонич, який з часом стали називати Новим Самбором, а потім і просто Самбором.

    У Середні століття Самбір процвітав: тут зупинялися східні каравани, що везуть до Європи свої товари. Жителі північних міст, вирушаючи на південь, теж обов'язково проїжджали Самбір. Приплив грошових коштів у місто не зменшувався, городяни багатіли і благословляли долю за таке вдале положення свого Самбора.

    Галичина в минулі століття вважалася дуже ласим шматочком, тому за неї боролися майже всі сусідні держави. Вона ставала частиною Угорського та Польського королівств, входила до складу Галицько-Волинського князівства та Австрійської імперії. Проте всі правителі приділяли достатньо уваги розширенню і благоустрою Самбора. Завдяки воєводам, король і королева у Самборі з'явилося безліч історичних пам'яток, які і зараз радують місцевих жителів і туристів.
    У пошуках натхнення - пам'ятки Самбора

    Будь-який мандрівник, який опинився в Самборі, першою справою відправляється в історичний центр міста на головну площу, яка називається Ринок. Домінантою площі вважається ратуша, побудована в 1606 році, про що свідчить табличка над входом. Місцеву мерію, одну з самих старовинних в Україні, ніж неймовірно пишаються місцеві жителі, прикрашає 40-метрова вежа, на якій розташований оглядовий майданчик. Нагору ведуть 110 сходинок, подолавши які можна отримати чудову нагороду: панораму розкинувся, як на долоні, Самбора з його 13 храмами, а також зеленими парками і тінистими садами. Розглядаючи місто і намічаючи об'єкти для огляду, варто бути уважнішими і не притулятися до поручнів, які огороджують оглядовий майданчик. У деяких місцях вони досить старі і можуть послужити причиною нещасного випадку.

    Фото достопримечательностей Львова: Самбор, городская ратуша
    Самбір, міська ратуша     Подивитися інші фото до статті

    При підйомі на ратушу можна оглянути механізм годинника, які встановлені на вежі. Вони виготовлені в Празі і придбані містом в 1885 році.
    Підземне місто

    У минулі століття в підвалах ратуші була в'язниця, де тримали державних злочинців. Зараз тут йде ремонт, після чого місто отримає новий музей. Колись катом тут служив місцевий аптекар. Він рятував городян від різних хвороб, а особливо провинилися рубав голови. Це лише одна з історій про місцеві підземеллях. Краєзнавці запевняють, що під Самбором прокладена ціла мережа підземних коридорів, які з'єднуються біля костьолу Іоанна Хрестителя.

    У XVI столітті у Самборі з'явилися настільки широкі підземелля, що за ним міг проїхати екіпаж, запряжений кіньми. Коридори під землею створювалися для того, щоб під час пожеж або в разі нападу ворожих армій з центру міста можна було б безперешкодно дістатися до його околиць. Сучасне місто зараз дуже страждає від цих підземних комунікацій: земля постійно осідає, а подекуди навіть обрушается.

    Фото достопримечательностей Львова: Самбор, площадь Рынок
    Самбір, площа Ринок     Подивитися інші фото до статті

    Місцеві святині

    Один з найкрасивіших храмів Самбора - костел Іоанна Хрестителя. Це дивовижна церква, оскільки її вівтар розташований в східній стороні храму, як прийнято в православній традиції, а не в західній, як зазвичай його розміщують католики. Так сталося тому, що спочатку церква зводила православна громада. Однак будівництво зажадало занадто великих витрат, тому недобудований храм передали полякам-католикам. Ті вирішили заощадити і не ламати вже зроблене, тому костел був закінчений так, як і задумувався спочатку. Стіни цього храму пам'ятають саму Марину Мнішек, так як саме тут відбулася її заручини з російським царем-самозванцем Лжедмитрієм I.

    Фото достопримечательностей Львова: Костел Иоанна Крестителя в Самборе
    Костел Іоанна Хрестителя у Самборі     Подивитися інші фото до статті

    Ще один дивовижний храм розташований на Церковній площі майже в самому центрі Самбора. Церква Різдва Пресвятої Богородиці була першим православним храмом, побудованим в межах міста. До появи цієї церкви українці молилися в невеликій дерев'яній капличці, що стояла на околиці. Коли у старовинній церкві з'явилася справжня святиня - чудотворна ікона Божої Матері, яка виливала миро, поляки, в ті часи керували Самбором, дозволили місцевим православним прихожанам побудувати храм для зберігання цієї ікони. Зображення, зване Самбірської Богоматір'ю, досі зберігається в храмі.

    Фото достопримечательностей Львова: Храм Рождества Пресвятой Богородицы в Самборе. Здесь находятся мощи Св. Валентина
    Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі. Тут знаходяться мощі Св. Валентина     Подивитися інші фото до статті

    Тут же виставлені частки мощей святого Валентина, привезені до церкви з Італії в 1759 році. Цей святий, бачачи щиру молитву, допомагає зберегти шлюб і дарує тим, хто шукає любов. Тому церква Різдва Пресвятої Богородиці вважається дуже романтичним місцем, куди приїжджають молодята навіть після проведення весільних обрядів в інших храмах.

    Самбір - це тихий, спокійний містечко, яке зараз переживає не найкращі часи. Здається, що час тут зупинився десь в позаминулому столітті. О 18.00 магазини і різні розважальні заклади закриваються, зате на вулицях починається справжні веселощі: все місто виходить на прогулянку.

    Фото достопримечательностей Львова: Раква с мощами Святого Валентина в церкви Рождества Богородицы в Самборе
    Раква з мощами Святого Валентина в церкві Різдва Богородиці у Самборі     Подивитися інші фото до статті

    Туристів тут мало, тому інфраструктура поки що не відповідає високим вимогам бувалих мандрівників. Але історію тут знають і люблять, можуть розповісти безліч цікавих легенд, пов'язаних з тим чи іншим архітектурним об'єктом, а то й провести цілу екскурсію для гостей.

    Самбір обов'язково сподобається романтичним натурам, які вірять у прикмети, пов'язані з ім'ям святого Валентина. Також будуть задоволені поїздкою в цей західноукраїнське містечко ті, хто захоплюється історією.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org