Tuesday, March 24, 2015

Прогулянки по Cтарая Буді. Рибальський бастіон і Церква Святого Матяша

    Одним з найбільш популярних і улюблених місць Старої Буди є Рибальський бастіон і колоритна Церква Святого Матяша. Звідси, з Будайського пагорба, відкривається приголомшливий вид на сторону Пешт, будівля Угорського парламенту, на величний Дунай і знамениті мости. Кожен камінь тут пам'ятає злети і падіння угорської історії. Казкові вежі Рибальського бастіону і ажурні гострі шпилі Собору Св. Матяша створюють красивий архітектурний ансамбль.

    Угорці дуже дбайливо ставляться до традицій і минулого свого народу. Рибальський бастіон, пам'ятник королю Святому Іштвану біля нього і Собор Св. Матяша на площі Святої Трійці - данина пам'яті та поваги національним героям і іменитим королям Угорщини.

    Мальовничу площу Святої Трійці прикрашає головний фасад чудовою Будайської Церкви Богородиці або Собору Св. Матяша, Його народі назвали на честь одного з наймудріших і справедливих королів Угорщини Матяша Корвіна. Цей Собор відомий ще як храм угорських королів. У ньому два рази вінчався Св. Матяш, тут коронували останніх королів Угорщини, а також імператора Франца - Йосифа I і його дружину Єлизавету, знамениту Сісі.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Вид на церковь Матяша из улочки Старой Буды
    Вид на церкву Матяша з вулички Старої Буди     Подивитися інші фото до статті

    Історія храму насичена подіями. Заснований Собор був ще Іштваном Великим - першим королем Угорщини в 1015 г. На місці сучасного Собору тоді спорудили Церква Діви Марії. Через два століття татаро монголи зрівняли храм із землею. Але церква, закладена Великим Іштваном, була відновлена королем Белою IV після звільнення країни в 1270 г. Вона будувалася разом Будайської замком.

    Під час правління короля Матяша Корвіна з 1468 по 1490 р.р. Угорське Королівство стало сильним, незалежним і процвітаючою державою, а місто Буда - його столицею. Церква Cв. Матяша в той час отримала статус головного католицького храму столиці. Вона постійно перебудовувалася і вдосконалювалася. Висока південна вежа храму з дзвіницею була побудована за наказом самого короля Матяша.

    Будівля Собору, його вітражі було настільки гарними, що у захопили місто в 1541 р турок, рука не піднялася повністю зруйнувати храм. Вони розграбували і викинули всі прикраси, вибілили стіни і переробили величний храм під мечеть. 145 років Собор Св. Матяша був центральною мечеттю Буди.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Церковь Матяша — кафедральный собор Старой Буды
    Церква Матяша - кафедральний собор Старої Буди     Подивитися інші фото до статті

    За старовинним переказами, Церква Св. Матяша зіграла ключову роль у звільненні Буди від турецького панування. Під час облоги турецької Буди в 1686 сталося велике чудо. Тисячі турків молилися в переробленій ними мечеті. Під час молитви після попадання артилерійського снаряда звалилася стіна храму і прямо перед ними постала статуя Пресвятої Діви Марії. Турецькі війська були деморалізовані і в цей же день здали місто.

    Багато років пішли на відновлення Собору Святого Матяша. Відомий угорський архітектор Фрідеш Шулек керував будівництвом храму 22 роки, починаючи з 1874 р Церква Св. Матяша, завдяки ідеям архітектора, придбала свій унікальний первинний вигляд, такий же як в 13 столітті. Дуже постраждав Собор під час Другої світової війни.

    Готичні шпилі Собору Святого Матяша видно здалеку. А його дзвіниця заввишки 80 м. Вважається найвищою спорудою Старої Буди. Церква вражає своєю витонченою ажурною архітектурою. Не перестаєш дивуватися дивовижному поєднанню легкості, легкості і добротної ґрунтовності. Особливо радує око колоритний орнамент з різнокольоровий черепиці на даху Собору. Ця черепиця зроблена руками майстрів відомої угорської фабрики «Жолнаї» з міста Печ.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Церковь Матяша в Старой Буде
    Церква Матяша в Старій Буді     Подивитися інші фото до статті

    На південній дзвіниці можна помітити герб із зображенням ворона з кільцем у дзьобі, також ворон сидить і на шпилі Церкви Св. Матяша. Цей птах - символ угорського короля Матяша Корвіна, на честь якого названо Собор. «Корвинус» з латини перекладається як «ворон». Історія появи цього загадкового символу наповнена легендами. Одна з них розповідає таку історію.

    Матяш Корвинус був молодшим сином засновника династії Корвінов, угорського воєначальника і регента Угорщини Яна Хуньяди. Ян - незаконнонароджений син угорського короля Сигізмунда і не дуже знатної дівчини. Щоб уберегти свого сина, Сигізмунд відправив кохану разом з немовлям в далеку Трансільванію. Перед від'їздом він подарував малюку кільце, як знак його королівського роду і права на трон Угорщини. Під час відпочинку в довгій подорожі до новонародженого підлетів ворон і викрав кільце з пелюшок. Охоронець спробував вистрілити в птаха, як раптом несподівано для всіх ворон повернувся і поклав кільце до ніг маленького Яна.

    Про цю подію сповістили короля Сигізмунда. Тут же він наказав створити для Яна фамільний герб з вороном, що тримає кільце в дзьобі. Цей геральдичний знак став гербом угорської королівської династії Корвінов. Фантастична історія не закінчилася на Яні Хуньяди. Його молодший син Матяш народився в Трансільванії в 1443 У 15 років він знаходився в ув'язненні у Австрійського короля у Відні, а потім у Празі. Темної холодної січневої ночі 1458 дворянське зібрання, стоячи на замерзлому льоду Дунаю, обрало Матяша Корвіна угорським королем.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Ворон с кольцом в клюве — символ династии Корвинов
    Ворон з кільцем у дзьобі - символ династії Корвінов     Подивитися інші фото до статті

    Звістка про обрання Матяша королем Угорщини приніс юнакові Ворон. Тільки так мати змогла повідомити йому про цю подію. Через місяць, заплативши викуп, мама звільнила сина з в'язниці. А Ворон став символом поштової служби Угорщини. Ось така драматична легенда про Вороні з кільцем і пророчих словах короля Сигізмунда про продовження королівського роду і сходженні на трон династії Корвінов.

    Короля Матяша називали в народі «справедливим». Він часто переодягався у простий одяг і подорожував по країні, дізнаючись про потреби і надії свого народу. Разом з тим, Матяш Корвін відомий, як король угорського ренесансу. Він став покровителем поетів, художників, архітекторів, скульпторів. Матяш заснував одну з найбільших бібліотек Європи 15 століття. Її назвали Корвініана. До нашого часу збереглося тільки 216 книг, вони знаходяться в різних країнах.

    Розкішно і велично виглядає внутрішнє оздоблення і головний вівтар Собору Св. Матяша. Архітектор Фрідеш Шулек запросив кращих художників і скульпторів Угорщини Кароя Лотц і Берталана Секея. Витончена різьба по дереву, елегантна позолота, унікальні картини і скульптури - справжні витвори мистецтв. Вражає гра сонячних променів, проникаючих в храм крізь різнокольорові скла вітражів.

    У Церкві Св. Матяша поховані король Бела III і його дружина Анна. У підземній крипті покояться багато іменитих люди Угорщини. Поруч у галереї - цікавий музей релігійного мистецтва. У храмі представлена копія Корони Св. Іштвана, святий корони Угорщини, яку повернув на батьківщину Матяш Корвін. У Соборі чудова акустика, тут проводяться концерти та вечори органної музики.

    Вхід в Церква Св. Матяша варто для дорослого близько 3 євро, для студентів та пенсіонерів - близько 1,5 євро. Для дітей вхід безкоштовний. Можна взяти аудіогід за 1,5 євро і дізнатися більше про історію і унікальних творах мистецтва храму.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Архитектурный комплекс Рыбацкий бастион, построенный в честь тысячелетия Венгрии
    Архітектурний комплекс Рибальський бастіон, побудований на честь тисячоліття Угорщини     Подивитися інші фото до статті

    Архітектору Фрідеша Шулек, відновити Собор Св. Матяша, також належить ідея доповнити його Рибацьким бастіоном. Вийшов дивно красивий архітектурний ансамбль, створений спеціально до свята Тисячоліття Угорщини в кінці 19 ст. Сам бастіон ніколи не служив оборонною спорудою. Свою назву він отримав, бо на цьому місці був рибний ринок, а на схилах Будайського пагорба - велике селище рибалок.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Рыбацкий бастион. Вид из арки
    Рибальський бастіон. Вид з арки     Подивитися інші фото до статті

    Сім веж Рибальського бастіону є символами семи племен, які заснували державу угорців. Приємно неспішно погуляти по сходинках, башточками і стіні бастіону, випити чашку ароматної кави в ресторані і насолодитися видами Дунаю і Будапешта.

    Фото достопримечательностей Будапешта: На башнях Рыбацкого бастиона есть несколько обзорных площадок, из которых открывается прекрасный вид на Пешт
    На баштах Рибальського бастіону є кілька оглядових майданчиків, з яких відкривається прекрасний вид на Пешт     Подивитися інші фото до статті

    На площі, оточеній галерей Рибальського бастіону, гордовито підноситься вершник на коні. Це пам'ятник засновнику угорської держави, головному святому покровителю Угорщини та першому королю країни Іштвану Великому. Скульптор Алайош Штробль трудився протягом 10 років і створив скульптуру до 1906 року. Він постарався відобразити в ній всі значущі події з життя Іштвана Святого. Іштван Великий приніс християнство угорцям, тому він тримає в руці хрест. На барельєфах пам'ятника можна побачити коронацію і важливі життєві етапи першого угорського короля. Скульптор А. Штробль зобразив навіть себе уклінним перед Святим Іштваном і показує макет майбутнього храму.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Памятник Иштвану Великому, над которым скульптор работал 10 лет
    Пам'ятник Іштвану Великому, над яким скульптор працював 10 років     Подивитися інші фото до статті

    Рибацький Бастіон і Собор Св. Матяша - своєрідна візитна картка Будапешта і національна гордість Угорщини.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org