Saturday, March 28, 2015

Мон-Сен-Мішель - «фортеця віри» в сипучих пісках Нормандії

    Подорож по Франції буде неповним без відвідування легендарного острова-фортеці Мон-Сен-Мішель (Гора Святого Михаїла) в Нижній Нормандії. Головний об'єкт споглядання - унікальний монастир монахів-бенедіктенцев, що нараховує більше 1000 років. Стіни монастирського комплексу пережили експансію вікінгів, облогу в Столітній війні, «мерзоту запустіння» у часи французької революції, спустошливий пожежа. Щорічно це місце відвідує понад 2,5 млн. Туристів, більший інтерес представляє лише Ейфелева вежа. Замок включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Острів Мон-Сен-Мішель являє собою гранітну скелю висотою 78 метрів над рівнем моря в протоці Ла-Манш. Зв'язок з материковою сушею грунтовно налагоджена з 1789 року спорудою греблі. Але навіть вона стає непотрібною під час припливу, коли 14-метрова хвиля (найвищий прилив в Європі!) Просувається вглиб моря на відстань до 20 кілометрів. Припливи і відливи відбуваються через кожні 25 годин. Вчені вважають, що острів виник у VIII столітті, коли сильний шторм змінив берегову лінію. Частина суші пішла під воду і була згодом похована хиткими пісками, а 2 високих пагорба, один з яких - цікавий для нас об'єкт - стали островами. У ті часи він називався Могильної горою, з доісторичних часів до початку нашої ери тут залишалися кельтські капища.

    Що ж приваблює сюди туристів? Головна визначна пам'ятка острова - однойменне абатство ченців-бенедиктинців, будівництво якого почалося ще в 708 році. Існує поширена версія його виникнення, але солідний історичний пласт навряд чи дозволить привідкрити істину.

    Фото достопримечательностей Франции: Франция, крепость Мон-Сен-Мишель
    Франція, фортеця Мон-Сен-Мішель     Подивитися інші фото до статті

    Архангел Михаїл і недовірливий єпископ

    До наших днів дійшла історія, як єпископу Обер Авраншскому явився у сні Архангел Михаїл і повелів побудувати на острові каплицю його імені. Як справжній християнин, єпископ засумнівався в знаменні через сон, але ангельське відвідування було триразовим і підкріпилося відчутним повчанням: архангел ткнув пальцем до недовірливої голову слуги Господнього ... Цікаво, що згодом, під час канонізації Обера, при огляді мощей в черепі святого дійсно виявили отвір.

    Як би там не було, але єпископ розпорядився про початок будівництва. Зведення каплиці супроводжувалося багатьма чудесами, як би підтверджуючи присутність небесного покровителя. Незабаром в невигадливій аскетичної капличці зазвучали слова молитов. Тут оселилася чернеча громада каноніків. Але полум'яний воїн-архангел не обіцяв спокійне життя своєму дітищу ...

    Фото достопримечательностей Франции: Вид на аббатство Мон-Сен-Мишель (Le Mont-Saint-Michel)
    Вид на абатство Мон-Сен-Мішель (Le Mont-Saint-Michel)     Подивитися інші фото до статті

    На вітрах історії

    IX століття - час активного «переділу власності» в Європі. Ось і на землю франків завітали північні сусіди - вікінги (або нормани). Вони вміли добре воювати і незабаром захопили пристойну частину Франції на півночі. Щоб не втратити всю країну, король «дарував» захоплені землі вікінгам і оголосив їх вождя Роллана герцогом нової країни - Нормандії. Той прийняв християнство і прихильно ставився до святинь нової віри.

    Нащадок Роллана Рішар I знайшов життя каноніків не надто благочестивою, і в 966 році отримує папське благословення на облаштування в Мон-Сен-Мішеля бенедиктинського абатства. (Правда, подейкували, що справжньою причиною такої «перестановки» були контакти чернечої общини з сусідньою Бретанню - джерелом конфліктів з Нормандією). Згодом сюди стікається все більше паломників, біля підніжжя острова виникає селище з супутньою інфраструктурою. До XII століття це місце стало досить відомим, його відвідували багато знатні люди і короновані особи.

    Але постійні конфлікти між Англією і Францією з приводу нормандських земель не сприяли спокійній молитовного життя. У 1204 абатство сильно постраждало від підпалу союзниками Франції, пожежа ледь не знищила весь острів.

    Фото достопримечательностей Франции: Франция, крепость-остров Мон-Сен-Мишель
    Франція, фортеця-острів Мон-Сен-Мішель     Подивитися інші фото до статті

    Столітня війна не додала стабільності чернечої обителі. В цілому майже 30 років острів знаходився в облозі, яку з честю витримав. Фортецю захищали 119 сміливих лицарів, успішно відбивали атаки англійців. Навіть у періоди, коли вся Нормандія перебувала в руках ворога, Мон-Сен-Мішель залишався острівцем французькій території. Але після війни прийшли інші випробування. У 1469 році король Луї XI «на базі» ченців замку заснував орден святого Михайла. Тепер він приймав і всі кадрові рішення за призначенням настоятелів монастиря. Така практика виявилася згубною для обителі. Оскільки настоятелі часто навіть не були ченцями, чернече життя все більше пронизували спокуси світу. Напоумленням не слугував навіть пожежа від блискавки в 1594 році. На багато десятиліть духовне життя Мон-Сен-Мішеля занепала.

    А попереду була французька революція. Революціонери чомусь завжди не дружать з Богом. Тому закономірно, що монахи абатства були вигнані, а стіни замку стали в'язницею для політв'язнів, у тому числі і для священиків. В'язницю цинічно іменували «Горою свободи». Деякий час тут розміщувалася навіть фабрика, де виготовляли капелюшки. З поверненням конституційної монархії король Наполеон III оголошує Мон-Сен-Мішель національним пам'ятником історії. Він довго відбудовується, і до 1884 набуває сучасного вигляду.

    Фото достопримечательностей Франции: Франция, Мон-Сен-Мишель, вид со стен монастыря
    Франція, Мон-Сен-Мішель, вид зі стін монастиря     Подивитися інші фото до статті

    Майже через 100 років, в 1966 році, сюди повертаються монахи-бенедиктинці. Їх прихід був приурочений 1000-річчю утворення чернецтва. У 1979 році ЮНЕСКО внесла острів-замок в список Всесвітньої Спадщини. Адже він унікальний не тільки багатою історією, а й своєю архітектурою.
    Абатство між небом і землею

    Від непримітною каплиці до сучасного вигляду монастиря пройшло чимало років. Його облаштування закінчилося лише в XVI столітті. Зате тепер його по праву називають «восьмим чудом світу». У 922 році практично всі дерев'яні споруди були знищені пожежею. Тому 1023 став початком зведення кам'яного монастиря в романському стилі під керівництвом абата Гільдерберта. У ході громадянської війни 1090 замок перебував в облозі, в результаті чого обрушилася північна стіна. На початку XII століття абат Роже II благословив зведення тут кам'яної вежі. Тут ченці працювали і відпочивали. Крипта Notre-Dame-Sous-Terreхі дійшла до наших днів, товщина стін в ній - 2 метри! Оздоблення монастиря досить скромне. У цей час Мон-Сен-Мішель відвідує багато паломників, його міць зростає, в різних куточках Франції з'являються землеволодіння, даровані абатству.

    Фото достопримечательностей Франции: Франция, Мон-Сен-Мишель в ночной подсветке
    Франція, Мон-Сен-Мішель в нічний підсвічуванні     Подивитися інші фото до статті

    У 1128 на північному схилі острова з'являється грандіозна споруда - готичний монастир Ла-Мервей («Чудо»). Воно було зведено в період з 1211 по 1228 р.р. за розпорядженням французького короля ФіліппаII. Будівля розташувалося на 3-х рівнях. Зі східного боку на 1 поверсі розташовуються на нічліг прочани, 2-й служить приймальні для абата. Останній поверх займає трапезна. Західна частина Чуда - це комора на нижньому поверсі, потім зал для зберігання манускриптів (в давнину тут була канцелярія переписувачів), 3 поверх - «обитель спокою», тут монахи моляться і споглядають. Така ієрархія в розташуванні невипадкова, в ній закладено глибокий філософський зміст. Нижній поверх - це «плотські» потреби, середній - «вправи для розуму», верхній поверх символізує духовні потреби людини.

    Архітектура Чуда вражає своєю легкістю практично над урвищем. Всілякі арки, полуарки, колони, склепінні стелі надають кімнатам надзвичайну легкість. Вхід в абатство можливий через єдину вулицю Гранд-рю. (Grande Rue). Тут розташовані готелі, безліч сувенірних магазинів і ресторанчиків. На острові постійно знаходиться близько 60 жителів, вони зайняті в сфері обслуговування туристів. Є правоохоронна служба, лікарня. Влітку тут багато паломників і мандрівників. В даний час дамбу готується замінити приливно-відливної бар'єр. Передбачається, що туристів почнуть підвозити поромами, щоб не забруднювати унікальний пам'ятник архітектури вихлопними газами автомобілів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org