Monday, March 23, 2015

Києво-Печерська Лавра - головна святиня Києва

    Одна з найголовніших визначних пам'яток Києва - Києво-Печерська лавра, цілий монастирський комплекс, на території якого розміщуються не тільки храми, але й багато київські музеї. Відвідування лаври - це можливість доторкнутися до справжньої духовної святині, якою майже 10 століть. І весь цей час лавра була місцем, де знаходили заспокоєння багато святих, де повітря наповнене благодаттю і смиренням, де навіть атеїсти починали відчувати присутність якоїсь вищої сили.
    Щоб оглянути кожен куточок Києво-Печерської лаври знадобиться приблизно 3 години.

    Збираючись до Києва, потрібно обов'язково запланувати відвідування Києво-Печерської лаври, яка вважається візитною карткою столиці України. Не дарма існує думка, що, не побачивши лаври, ви не бачили Києва.
    Лавра - що це таке?

    Давайте визначимося, що ж означає термін «лавра». У перекладі з грецької лавра - це селище, село. У наші дні так називається монастир з певним порядком. У період з IV по VI століття лавра була не самостійним закладом, а була частиною спільноти, кожен член якого жив відокремлено, вів своє господарство, але при цьому розумів, що у нього є сусіди, які в разі чого завжди допоможуть. Тобто в лаврі жили не самітники, а ченці, які шукали усамітнення, але при цьому співіснували в громаді.

    Лаври були особливо поширені на Сході. Дуже багато їх було в Палестині. З плином часу лаврою стали називати старовинний, багатий і шанований монастир, що відрізняється великою територією і великою кількістю ченців.
    В Україні на даний момент є три лаври ( Почаївська , Святогірська та Києво-Печерська). Всі вони підпорядковуються Московському патріархату.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Вид на архитектурный комплекс Киево-печерской Лавры
    Вид на архітектурний комплекс Києво-Печерської Лаври     Подивитися інші фото до статті

    Правила і заборони

    У наші дні відвідати православну святиню - Києво-Печерську лавру може будь-хто. Мандрівник може бути як християнином, так і людиною іншого віросповідання, але повинен дотримуватися деяких правил пристойності, щоб не образити почуттів інших віруючих. Природно, шорти і короткі спідниці тут не вітаються. Для відвідування печер, де покояться мощі багатьох святих, потрібно бути одягненим в кофти з довгими рукавами. Жінки також не повинні входити під склепіння печер з непокритою головою. Косинки продаються тут же, якщо турист не подбав про неї заздалегідь.

    На території лаври потрібно вести себе тихо, говорити упівголоса, висловлювати свій захват стримано. Не забувайте, що це в першу чергу святе місце, а вже потім музейний комплекс.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Тенистая аллея монастырского сада
    Тіниста алея монастирського саду     Подивитися інші фото до статті

    Перекази давнини глибокої

    Вчені точно знають, як створювалася лавра, і хто був її засновником. Про це не раз згадується в літописах, які вважаються цілком достовірним джерелом. Біля витоків лаври стояв святий преподобний Антоній, який прибув до Києва в 1050 році в пошуках місця для відокремленої молитви. Він відшукав такий куточок в печері на одному з київських пагорбів, де і залишився, підносячи подяки Богу і дотримуючись суворого посту. Через деякий час до печери потягнулися миряни, які почули про святу людину. Сам князь Ізяслав відвідав старця. Крім цікавих, були й ті, які шукали такий же скромного життя. Так, у печері по сусідству з Антонієм оселився молодий Феодосій, який став учнем старця. Незабаром з'явилися й інші пустельники. Тоді Антоній заснував монастир з дуже суворим статутом. Князь Святослав Ярославович віддав святим отцям землю, на якій знаходилися печери.

    Серед ченців Києво-Печерської лаври були дуже талановиті люди, наприклад, відомі літописці, які розповіли своїм нащадкам про історію Русі. На території лаври були створені «Повість временних літ» та «Києво-Печерський патерик». Приблизно в той же час створювали свої чудотворні ікони Аліпій і Григорій, лікував мирян від хвороб Агапіт.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Красивый алтарь в одном из храмов Киево-Печерской лавры
    Гарний вівтар в одному з храмів Києво-Печерської лаври     Подивитися інші фото до статті

    Спочатку була побудована Верхня лавра, яка потім стала розширюватися з приходом все нових і нових ченців. Першим ділом був споруджений Успенський собор. З його будівництвом пов'язано багато різних чудес. Зодчі прибутку в лавру з самого Константинополя. Причому вони розповідали, що приїхали на прохання Антонія і Феодосія, які їм уже заплатили за будівництво храму, хоча святі отці ні на мить не покидали обитель. Кілька разів іконописці, запрошені для розпису собору, пропливали по Дніпру в пошуках Києво-Печерської лаври, і човен сама приставала до берега в потрібному місці. Саме в ті часи лавра і отримала головне свій скарб - ікону Успіння Божої Матері, подаровану обителі самої Богородицею. На жаль, доля ікони зараз невідома. Вона пропала містичним чином в 1941 році, коли Успенський собор підірвали. Хто це зробив - невідомо досі. Історики сперечаються до хрипоти, відстоюючи свою думку. У радянський час вважалося, що собор знищили фашисти, українські краєзнавці вважають, що його підірвав представник НКВД, який готував замах на деяких фашистських чиновників. Як би там не було, ікона в собор, відбудований у 2000 році, не повернулася. Зараз доступний один з її списків.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Собор Успения Пресвятой Богородицы на территории Киево-печерской Лавры
    Собор Успіння Пресвятої Богородиці на території Києво-Печерської Лаври     Подивитися інші фото до статті

    Але повернемося на кілька століть тому. Лавра користується неймовірним повагою, її відвідують всі правителі Росії, які роблять багаті підношення і прикладаються до чудотворної ікони.

    З приходом радянської влади лавра втрачає статус монастиря і перетворюється в історико-культурний заповідник. Ченці повернулися в монастир тільки лише в 1988 році, коли вся країна святкувала тисячолітній ювілей заснування Русі.
    Верхня лавра

    Верхня лавра - це серце монастиря, яке створювалося, зміцнювалося і оберігалася протягом періоду в 8 століть - з XI по XIX століття. Ця частина лаври була заснована на узвишші над тими печерами, де спочатку селилися відлюдники.
    Могутні фортечні стіни, покликані не тільки захистити скарби лаври, але й забезпечити його мешканцям усамітнення, були побудовані за наказом гетьмана Івана Мазепи. Стіни можна побачити і в наш час.

    Велика лаврська дзвіниця, на якій розташований оглядовий майданчик, була зведена в XVIII столітті. Її силует дуже пізнаваний: він тиражується на листівках, календарях і є одним із символів Києва. Дзвіниця прикрашена годинником, який справно працюють з 1903 року.

    Троїцька надбрамна церква підноситься над основним входом в лавру - Святими воротами. Вона була побудована на основі старовинного храму, кошти на який виділив князь Святослав, який правив у Чернігові. І сталося це в 1106-1108 роках. Потім церква була перебудована в стилі українського бароко. При реконструкції були збережені цінні фрески, виконані в XVIII столітті.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Трапезный храм
    Трапезний храм     Подивитися інші фото до статті

    Цікавими для огляду і Трапезна палата з пов'язаною з нею церквою святих Антонія і Феодосія. Ці будівлі були споруджені одними із самих останніх на території лаври (1893-1895 рр.). Церква тривалий час використовувалися в якості основного храму цього монастиря. Трапезна створювалася для того, щоб вмістити всіх мешканців лаври, а їх до того моменту налічувалося більше тисячі.

    Звернувши за кут трапезній, можна потрапити на оглядовий майданчик, звідки відкривається шикарний вид на місто і Нижню лавру.
    На території лаври працюють кілька музеїв. Ковнірскій корпус, де раніше розташовувалася місцева пекарня і книжкова крамниця, відданий під Музей коштовностей. Саме тут зберігається знаменита Скіфська пектораль, зроблена з золота і важить більше кілограма.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Троицкая Надвратная церковь
    Троїцька Надбрамна церква     Подивитися інші фото до статті

    Музей книги і друкарства ви знайдете в будівлі колишньої лаврської друкарні. Тут можна побачити рукописи, створені в часи Київської Русі, «Апостол» Івана Федорова та інші дорогоцінні книги. До речі, всі монахи лаври повинні були багато читати. При лаврі велася велика робота з переписування і переплетення фоліантів.

    В митрополичих покоях, що служили будинків для митрополитів і приймали російських царів, розмістився Музей народного декоративного мистецтва. Серед його експонатів можна відзначити вироби, виконані українськими майстрами: яйця-писанки, килими, фарфоровий посуд, глиняні горщики, вишиті рушники і сорочки. У сусідніх приміщеннях працює експозиція мініатюр Миколи Сядристого. Їх можна побачити тільки під мікроскопом. Також в лаврі можна відвідати Музей театрального, музичного та кіномистецтва.
    Нижня лавра

    Комплекс Нижньої лаври, куди можна пройти з території Верхньої, цікавий в першу чергу своїми печерами. Очевидці розповідають, що після повернення лаври монахам в 1988 році деякі мощі, наприклад, святого Климента, що спочивають глибоко під землею, раптово стали мироточити.

    У Києво-Печерській лаврі можна відвідати Ближні та Дальні печери. Це цілий лабіринт підземних переходів, де потрібно пересуватися один за одним, тримаючи в руці воскові свічки. Печери створювали монахи, які спочатку там жили, але з розвитком монастиря стали використовувати їх для поховань.

    Фото достопримечательностей Киева и Киевской области: Вид на Дальние пещеры
    Вид на Дальні печери     Подивитися інші фото до статті

    І Ближні, і Дальні печери мають по три підземних церкви, де іноді проводяться богослужіння. Під час спуску в печери в стінах підземних коридорів можна побачити невеликі віконця. Вони приховують за собою келії, де раніше молилися подвижники.

    У підземному лабіринті зберігаються мощі літописця Нестора, богатиря Іллі Муромця, цілителя Агапіта, чернігівського князя Святослава та багатьох інших. Сама по собі екскурсія по печерах справить незабутнє враження на паломників і туристів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org