Friday, March 13, 2015

Сентендре, Вишеград, Естергом - мальовничі міста Угорщини в закруті Дунаю

    На північ від Будапешта розташовані прекрасні міста, гідні уваги мандрівника. Їх необхідно відвідати, щоб відчути угорський колорит, дізнатися більше про історію цієї країни. У 20 км від Будапешта - місто майстрів і художників Сентендре, вражаючий своєю автентичною атмосферою. Мальовнича дорога вздовж закруту Дунаю призведе до старовинної фортеці Вишеград. Естергом - стародавнє місто, перша столиця Угорщини. Він знаходиться всього в 60 км на північ від Будапешта, на південному березі Дунаю на кордоні зі Словаччиною.

    Сентендре (Szentendre), що в перекладі з латинської означає Святий Андрій, був заснований ще в 11 столітті. Назва йому дав угорський король Іштван. У 14 столітті сербські і грецькі біженці відбудували іспепелённий татаро-монголами містечко. Зручне розташування на Дунаї сприяло розвитку торгівлі і ремесел. Сентендре став притулком для багатьох націй, ця суміш релігій і культур зробила архітектуру і колорит міста унікальним. У ньому збереглися і діють досі красивий католицький храм Святих Петра і Павла, реформаторська церква Успіння і чотири православних храми 18 століття: Преображенська церква, грецька Благовіщенська, сербські церкви Богоявлення і Соборна. Римсько-католицька парафіяльна церква 8-9 століття відома найстаршими настінними пісочним годинником.

    З початку 19 століття прекрасне місто облюбували художники. Сентендре наповнився численними художніми майстернями, це стало новим витком розвитку містечка. З'явився навіть такий термін в художньому мистецтві як «сентендрейская школа».

    Місто-музей Сентендре розташовує до неспішним романтичних прогулянок по затишним невеликим вуличках, по гарній набережній. Особливий інтерес викликають вузькі вулички між низькими будинками, прикрашені зверху маленькими арками. Вони називаються «тёз». Вхід в такі вулички нагадує вхід в невеликий дворик, але коли заходиш всередину, бачиш що піднімаються вгору вузькі міські сходи. Удвох важко розминутися на оригінальних вуличках тёз.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Сентендре (Szentendre), Венгрия
    Сентендре (Szentendre), Угорщина     Подивитися інші фото до статті

    Приємно в Сентендре посидіти на площах за столиками затишного кафе або в одному з численних автентичних ресторанчиків з національною угорською кухнею. Центральна вулиця насичена сувенірними крамницями. Уздовж торгових рядів гуляють туристи, з цікавістю розглядають і покпают сувеніри: угорські приправи або вишитий одяг, які реально коштують удвічі, а то й утричі дешевше в супермаркеті або на ринку. Але усвідомлення того, що річ куплена в казковому місті майстрів Сентендре, напевно, варто переплачених грошей.

    Прогулюючись уздовж центральних вулиць міста, розглядаючи торгові ряди і фасади ресторанчиків, час від часу згортайте в один з численних музеїв Сентендре. Музей марципану - ось, де роздолля для ласунів. Поряд з музеями Талліна і Любека, він входить до трійки найвідоміших музеїв Європи, присвячених цій солодощі. На першому поверсі розташована майстерня та магазин. Ви можете побачити, як створюються і розписуються солодкі марципанові шедеври, і придбати їх. А другий поверх музею займає приголомшлива експозиція фігур, зроблених з марципану.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Музей марципана в Сентендре. Все экспонаты изготовлены исключительно из марципановой массы
    Музей марципану в Сентендре. Всі експонати виготовлені виключно з марципанової маси     Подивитися інші фото до статті

    Кожен зал має свою тематику. Веселі персонажі диснеївських мультфільмів, маленькі і в зріст людини, змушують «прилипати» до вітрин дітей і розчулюватися дорослих. Чого тільки не побачиш в цьому музеї: фігури значущих людей Європи, членів Королівських сімей, спортсменів, багаті марципанові замки, витончені меблі, елегантні карети і химерні автомобілі, величезний апетитний торт, об'ємні картини та цілі сюжети на всю вітрину з різних відомих казок. Музей марципану виробляє найяскравіші враження, які можна закріпити дегустацією купленого в магазині солодкого марципанового сувеніра.

    Ще один солодкий музей - кондитерська Добош. Це традиційний угорський торт, названий на честь його творця Йожефа Добоша. Відомо національне кондитерський виріб з декількох шарів бісквіта з карамельною глазур'ю і шоколадним кремом з 1885года. Це улюблений торт австрійської та угорської імператриці Єлизавети, відомої під ласкавим ім'ям Сісі.

    Цікавий музей вина. Угорщина славиться оригінальним і неповторним смаком цього напою. Причому в кожній області країни смак і аромат вина різний, залежно від кількості сонячних днів, температури, ландшафту місцевості. Тут можна за окрему плату відвідати дегустацію цього напою богів. Вхід до музею може бути безкоштовним, якщо Ви придбаєте на виході пляшку вина.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Сентендре (Szentendre), Венгрия
    Сентендре (Szentendre), Угорщина     Подивитися інші фото до статті

    Центр невеликій площі Фе тир займає Чумна колона 1752 г, увінчана православним хрестом Лазаря. Поруч височить храм Благовіщення у вишуканому стилі рококо. На площі Ви знайдете багато художніх музеїв: картинна галерея в сербському торговому домі 18 століття, музей родини художників і скульпторів Ференці, недалеко музей художника-графіка Лайоша Вайди.

    Музей кераміки Маргіт Ковач дуже популярний в Угорщині. Саме ця відома у всьому світі художниця вперше застосувала гончарний круг для виготовлення скульптур і композицій великого розміру. Проїхавши кілька зупинок міського автобуса, або легко осилив невелику відстань на автомобілі, Ви потрапляєте в старовинний світ Угорщини 18-20 століть. Це Сканзен - Етнографічний музей під відкритим небом. Тут варто побувати, щоб познайомитися з укладом життя, побутом, архітектурою, культурою угорського народу. Близько 400 унікальних будинків, зібраних з усіх областей Угорщини та відновлених у музеї, розподілені по зонах, залежно від «віку» будівлі.

    Безкоштовно на вході Ви можете взяти путівник по Сканзену і сміливо вирушати в дорогу. По музею курсує і підвозить відвідувачів до різних зупинок старовинний паровоз, пихкаючи клубами диму і видаючи довгі гудки. У Сканзене дуже цікаво і пізнавально як дорослим, так і дітям. Стародавні дерев'яні та кам'яні церкви зі старовинними іконами і рушниками захоплюють своїм оздобленням і атмосферою. Відновлена міська вулиця з кам'яними будинками, бруківки, магазинами і лавками переносить Вас у 18 століття. У майстернях Ви можете не тільки подивитися, як працюють ремісники, шевці, прачки, миловари, гончарі, але й самі спробувати виготовити який-небудь виріб.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Этнографический музей под открытым небом недалеко от Сентендре
    Етнографічний музей під відкритим небом неподалік від Сентендре     Подивитися інші фото до статті

    Відновлена село з млинами і будинками бідних і багатих жителів, знайомить з укладом життя в сільській місцевості. Захват і захоплення у дітвори викликає селянський двір з живими курми, гусьми, коровами, буйволами, вівцями, свинями, кіньми. Їх можна погодувати, погладити. А дитячі старовинні народні забави, в які із задоволенням грають навіть допитливі дорослі, цікаві майстер-класи з народних промислів, ковальства допомагають дізнатися більше культуру і традиції минулих століть Угорщини.

    Для прогулянки по Сканзену обов'язкове зручне взуття, головний убір, великий запас води і 2-3 години вільного часу.
    Мальовничі береги Дунаю вражають своєю красою. Велична річка несе свої води через багато країн Європи. В Угорщині Дунай розгортається на південь на 90 градусів. Тут долина річки, оточена з обох боків горами, утворює закрут. Дорога вздовж Дунаю вражає розкішшю природного пишноти.

    В 50 км від Будапешта на горі над долиною Дунаю височіла в 13 столітті могутня фортеця Вишеград, побудована після татаро-монгольської навали. Багато облог і битв в середні віки витримала ця фортеця, але в 18 столітті вона була знищена Габсбургами в ході війни за угорські землі. Зараз від потужної фортеці залишилися тільки зруйновані кріпосні стіни і одна вежа Соломона. Стіни цієї вежі, товщиною 8 метрів, 12 років надійно охороняли одного з найжорстокіших людей Європи, Влада Цепеша, відомого всім як граф Дракула. Тут він і помер.

    Усередині башти музейна експозиція, що розповідає про епоху лицарів. До фортеці варто піднятися, щоб насолодитися казковим видом на закрут Дунаю і околиці з однієї з оглядових майданчиків. Недовгий час в 14 столітті місто Вишеград був столицею Угорської держави. Недалеко від фортеці, біля підніжжя гори, майже на березі Дунаю, король Матяш наказав побудувати чудовий мармуровий палац. У 14-16 століттях після перенесення столиці Угорщини в Буду, Вишеградський палац став літньою резиденцією угорських королів. Разом з фортецею в 18 столітті гарний палац був стертий з лиця землі. Зараз археологи відновили тільки двір, кілька кімнат і колодязь Геркулеса. Побродивши по руїнах королівського палацу, вирушаємо далі по дорозі уздовж берегів Дунаю.

    Естергом (Esztergom) - один з найстаріших і найкрасивіших міст на закруті Дунаю в 60 км від Будапешта. Це стародавнє місто, заснований в 1 столітті, мав велике значення в культурному, державному та релігійному розвитку Угорщини. Естергом був першою столицею країни, тут знаходиться резиденція угорського примаса архієпископа Естергомський.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Эстергом (Esztergom) — один из самых старых и красивейших городов на излучине Дуная
    Естергом (Esztergom) - один з найстаріших і найкрасивіших міст на закруті Дунаю     Подивитися інші фото до статті

    Уже здалеку при під'їзді до міста видно купол Базиліки Святого Адальберта і кріпосні стіни Королівського палацу династії Арпадів, що підносяться над околицями на горі Вархедь. Базиліка Святого Адальберта - головний діючий католицький храм Угорщини, найвища і найбільша церква країни. Висота Базиліки 100 м, побудована вона в 1010 г королем Іштваном Святим як перший християнський собор Угорщини. У Естергоме улюблений угорським народом Іштван був коронований. За минулі століття не раз цей собор руйнувався і відновлювався. Сучасний вигляд Базиліки зберігся після нового будівництва, закінченого освячений храм в 1856 р

    Вхід в Базиліку із західного боку, тут же знаходиться каса. Вражає оздоблення собору: мармурові скульптури і колони, красиві старовинні фрески і мозаїка, ікони та вівтар, зроблені майстерними угорськими та італійськими майстрами. Велично підноситься орган, в 1856р на відкритті Базиліки знаменитий угорський композитор Ференц Ліст виконував на ньому урочисту Гранскую месу.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Базилики Святого Адальберта в Эстергоме
    Базиліки Святого Адальберта в Естергоме     Подивитися інші фото до статті

    Скарбниця Базиліки Святого Адальберта справляє приголомшливе враження. Розкішно прикрашена коштовностями, золотом і сріблом церковне начиння, облачення королів і архієпископів, тонкого золотого лиття хрести, вишуканий посуд - всього більше 400 чудових експонатів представлені в багатій скарбниці. До речі, при виході з неї є невеликий магазинчик, в якому можна купити книги, сувеніри за більш дешевими цінами, ніж під стінами храму.

    Під Базилікою знаходиться крипта - місце поховання відомих архієпископів, кардиналів, відомих діячів Угорщини. Їх могили прикрашені скульптурами, а сама крипта декорована в похмурому давньоєгипетському стилі.

    Обов'язково підніміться на купол Базиліки. Висота храму 100 м і велика висота пагорба, на якому він розташований, дозволяють оглянути все навколо. З купола відкривається чудовий і неповторний вид на Дунай, словацьке місто Штурово, що на протилежному березі річки, і на сам старовинний і розкішний Естергом. Дух захоплює від цієї краси.

    З купола Базиліки видно внутрішній двір Королівського палацу, який розташований поряд з храмом. У палаці розмістився цікавий міський музей. Ви можете побачити колекцію зброї 15-18 століть, різьблені камені, що збереглися від першої базиліки, закладеної королем Іштваном Святим, познайомитися з історією міста від заснування і до наших часів.
    З пагорба, на якому височить Королівський палац і Базиліка, насолодіться видами закруту Дунаю, затишними угорськими та словацькими будиночками по обидва береги величної річки. Пов'язує берега 500-метровий міст Марії Валерії, названий на честь дочки Франца Йосифа, імператора Австро-Угорщини. Він був побудований 1895 і підірваний в 1944 р при відступі німецьких військ. Відновлений цей красивий міст тільки в 2001 г, а до цього місцеві жителі користувалися переправою через Дунай.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Эстергом (Esztergom), Венгрия
    Естергом (Esztergom), Угорщина     Подивитися інші фото до статті

    Після такого насиченого екскурсійного туру побалуйте себе і відпочиньте в Аквапарку Естергома. Він знаходиться недалеко від основних визначних пам'яток міста. Невеликий, але затишний аквапарк, з красивими басейнами і різними водними гірками користується популярністю серед жителів Угорщини та Словаччини.

    Угорщина - унікальна країна, тут своєрідна мова, не схожий на інші, особлива культура, цікава історія, доброзичливі люди. Сентендре, Вишеград, Естергом - мальовничі міста вздовж закруту Дунаю запам'ятовуються своїм колоритом, багатою історією і культурою, чудовою природою.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org