Thursday, March 12, 2015

Рейнський водоспад у Швейцарії - зачаровує міць води

    Багата, чиста і надзвичайно доглянута Швейцарія в усі часи була одним з найпривабливіших туристичних напрямків у Західній Європі. Крім знаменитих на весь світ гірськолижних курортів, ця альпійська країна притягувала людей своїми захоплюючими дух природними красотамі.Сімволамі країни вже давно стали покриті шапками снігу гірські піки та альпійські долини, порослі буйними травами з квітучими на них едельвейсами. Однією з найвідоміших, природою створених пам'яток Швейцарії, є Рейнський водоспад (Rheinfall), що знаходиться практично на кордоні з Німеччиною.

    Цей водоспад офіційно вважається найбільш великим у Європі, хоча його висота не перевищує 23 метрів, що приблизно відповідає розмірам семиповерхового будинку. Можна заперечити, що висота того ж водоспаду Деттіфосс в Ісландії на 21 метр вище рейнського. Проте за кількістю води, яка скидається вниз, Рейнський водоспад попереду Європи всієї.

    У теплу пору року в одну мить з його вершини обрушується вниз близько 700 кубометрів води. У зимовий час цей показник дещо менше - близько 250 м?. Але і це, повірте, видовище не для слабких духом. Справа в тому, що ширина потоку води в Рейнському водоспаді сягає більше 150 метрів. І ця міць, шум води, кудлата піна і багатобарвна веселка, іскриста на тлі бризок в сонячну погоду, не може не зачаровувати погляд. Тому туристи, які відвідують Швейцарію, одним з обов'язкових пунктів на мапі своєї подорожі вважають невелике містечко Нойхауз-ам-Райнфалль, що в кантоні Шаффхаузен, в околицях якого і знаходиться знаменитий водоспад.
    Історія Рейнського водоспаду

    Відразу ж відзначимо, що письмових свідчень народження цього дива природи ви ніде не знайдете з тієї простої причини, що він утворився на карті Європи ще в Льодовиковий період, коли рух величезних мас льоду радикально змінювало ландшафт і повертало русла давніх річок. Вчені припускають, що Рейнський водоспад почав формуватися близько 500 тисяч років до нашої ери, коли ще не існувало жодних слідів перебування людини розумної, і набув свого остаточного вигляду приблизно 15 тисяч років тому. За цей час води Рейну поступово розмивали вапнякові грунтові породи, що відносяться до Юрського періоду. Залишки повністю вимитого скелястого берега річки можна сьогодні спостерігати у вигляді двох скель, самотньо стирчать посеред водоспаду. На одній з них, до речі, сьогодні обладнана ефектна оглядовий майданчик.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Еще одна площадка для обзора водопада на камне-утёсе
    Ще один майданчик для огляду водоспаду на камені-кручі     Подивитися інші фото до статті

    Справедливості заради слід зазначити, що ерозія цих скель відбувається вкрай повільно, так як чистота Рейну в цих місцях просто кришталева: вода не містить в собі великої кількості твердої суспензії, розточуючі породу. Зважаючи надзвичайної чистоти води туристи можуть навіть розглянути великі косяки форелі, яка у величезних кількостях водиться в цих місцях.

    З розвитком промисловості в цьому районі люди намагалися використовувати міць падаючої води в своїх цілях. Починаючи з XVII століття, в районі водоспаду будувалося велика кількість дерев'яних водяних млинів. Одна з них, яка сьогодні відіграє суто декоративну роль, знаходиться в околицях водоспаду і привертає до себе увагу туристів. З часом плани приборкати річку набували більш грандіозні масштаби, і в середині XX століття вже всерйоз розглядався проект спорудження в районі Нойхауз-ам-Райнфалль потужної гідроелектростанції для потреб місцевого металургійного комбінату. Лише тільки під тиском культурної громадськості Швейцарії цей природний пам'ятник був збережений, а сам проект відхилили.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Рейнский водопад и замок Лауфен с высоты полета
    Рейнський водоспад і замок Лауфен з висоти польоту     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися до водоспаду

    Не дивно, що сама мирна країна Європи має досить розвиненою транспортною інфраструктурою. Тому добратися до Рейнського водоспаду зовсім не складно. Більш того, можна вибрати будь-який з вподобаних вам шляхів: на автомобілі або ж громадському транспорті.

    1. Через Вінтертур (Winterthur). Дорога від Цюріха до цього швейцарського «міста музеїв» займає не більше 20 хвилин. Вже від нього на електричці за 25 хвилин можна дістатися до станції Schloss Laufen am Rheinfall, від якої до водоспаду рукою подати. Зауважимо, що в сезон відвідувань водоспаду (з травня по жовтень) електрички курсують часто, з періодичністю в 30 хвилин.
    2. Через Шаффхаузен (Schaffhausen). Цей варіант дуже зручний, але буде коштувати вам трохи дорожче. В даному випадку дорога від Цюріха займає близько 40 хвилин, але в якості бонусу ви можете ознайомитися з визначними пам'ятками міста Шаффхаузена. Від самого міста до Schloss Laufen am Rheinfall йде автобус.
    3. Через Вінтертур і Ньюхауз. До Вінтертура (як у першому варіанті) можна дістатися на електропоїзді, а з нього до Ньюхауз йде електричка (близько півгодини їзди).
    4. Через Бюлах (Bulach). Виїхавши на поїзді з Цюріха, ви через 20 хвилин вже прибудете в Бюлах. Потім слід пересісти на електричку S22 і їхати до Ньюхауз (26 хвилин), а вже від нього йти 5 хвилин до Рейнського водоспаду. На набережній ви побачите причал катерів, отвозящіх туристів до водоспаду.
    Для бажаючих подорожувати на автомобілі з боку замку є зручна і безкоштовна парковка.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Рейнский водопад, ночная съемка
    Рейнський водоспад, нічна зйомка     Подивитися інші фото до статті

    Що можна подивитися в районі водоспаду

    Насолодитися надзвичайно красивим видовищем Рейнського водоспаду можна з двох оглядових майданчиків. Перша, далеко висунута в бік річки, знаходиться прямо за платформою електрички. Спускаючись зверху на неї, не можеш позбутися відчуття, що цей дико ревучий потік води в одну мить змете тебе зі сходів і понесе в невідомі дали. До речі, багато хто вважає, що саме цей майданчик дозволяє пережити найбільш повну гаму відчуттів від мощі Рейнського водоспаду. Однак вхід на неї платний і обійдеться вам в 5 швейцарських франків.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: По объему воды, которая низвергается вниз, Рейнский водопад крупнейший в Европе.
    За обсягом води, яка скидається вниз, Рейнський водоспад найбільший в Європі.     Подивитися інші фото до статті

    Другий майданчик знаходиться на вершині однієї з скель, що стоять в самому центрі русла річки. Дістатися до неї можна на спеціальних катерах, які регулярно відправляються від причалів, розташованих по обидва боки річки. Вартість поїздки приблизно дорівнює 6 франків, а для дітей обійдеться на пару франків дешевше.

    Біля Рейнського водоспаду знаходяться два замки. Перший - замок Лауфен, який є приватним володінням, розташовується на вершині скелі, що нависає над річкою. Кажуть, що він веде свою історію, починаючи з IX століття. Всередині замку знаходиться милий і затишний дворик, милує око великою кількістю квітів і доглянутих газончиків. У ньому також є дорогою приватний пансіонат (враховуючи його видові особливості), експозиція історії Рейнського водоспаду, а також сувенірна крамниця, в якій можна придбати собі що-небудь на пам'ять.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Замок Лауфен, возвышающийся над Рейнским водопадом
    Замок Лауфен, що підноситься над Рейнським водоспадом     Подивитися інші фото до статті

    Замок Верт, що знаходиться трохи нижче за течією річки, розташований на невеликому острівці. Він трохи молодше Лауфен, так як був побудований в XII столітті для захисту річкового торгового шляху від Боденського озера до Базеля. Сьогодні в цьому замку знаходиться прекрасний ресторан національної кухні і сувенірний магазин.

    У районі Рейнського водоспаду регулярно проводяться ознайомчі круїзи на невеликих катерах. Подібні тури тривають приблизно від півгодини до години і коштують приблизно від 7 до 13 швейцарських франків з людини. Деякі круїзи відправляються тільки при наявності в групі 25 чоловік, тобто повного комплекту. В даному випадку годинна оренда катера обходиться приблизно в 170 франків.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Ночная панорама Рейнского водопада
    Нічна панорама Рейнського водоспаду     Подивитися інші фото до статті

    Екскурсоводи ведуть розповідь на декількох мовах. Правда, для наших співвітчизників більш зрозумілими можуть виявитися англійська, німецька або французька мови. Крім огляду водоспаду в програму круїзу входить спуск вниз по річці, знайомство з місцевими пам'ятками, а при бажанні можна влаштувати навіть невеликий пікнік з дегустацією вина і шашликами.
    Коли найкраще відвідувати Рейнський водоспад

    Безумовно, в теплу пору року, а ще більш переважно - влітку. У цей час над Швейцарією стоїть прекрасна погода, а могутній Рейн демонструє всю міць, на яку він тільки здатний. Крім того, перший день серпня є національним святом Швейцарії, тому, крім незвичайно сильного враження від падаючої води, ви ще станете свідками урочистих заходів, що традиційно проходять в районі Рейнського водоспаду. А на заході дня можна побачити надзвичайно барвисту феєрію святкового феєрверку, який тут проводиться з року в рік.

    Поза всяким сумнівом, відвідати Рейнський водоспад в Швейцарії варто. Не так багато залишилося в серці Старої Європи подібних місць, де людина повною мірою може відчути велич і красу дикої природи, що не зіпсованої цивілізаційними процесами.
    І Рейнський водоспад є одним з них.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org