Monday, March 16, 2015

Королівські (вільні) міста Словаччини

    У північно-східній частині Словаччини є регіон Гірського Шариш і Спіша - це місцезнаходження чотирьох королівських (вільних) міст: Бардейов, Кежмарок, Левоча і Стара Любовня. Це прекрасний маршрут з багатою історією і великою кількістю пам'яток культури. Ці міста також є ідеальним місцем для активного відпочинку, що сполучається зі знайомством з їх минулим і атмосферою середньовіччя.

    Це один з найкрасивіших міст Словаччини, який в 1986 році першим у Словаччині отримав Європейський приз - золоту медаль за збереження та оновлення пам'яток культури. Історичне ядро міста та єврейська субурбія стали четвертим місцем у Словаччині, яке у 2000 році було внесено до Списку об'єктів світової культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.

    Привелегия вільного міста була дарована Бардейова в 1376 році. Завдяки розвитку торгівлі, цехів, ремесел, освіти та культури Бардейов в середні віки був одінм із значних міст Угорського королівства.

    Унікально зберігся центр старого Бардейова утворює широка прямокутна Ратушна площа, з трьох сторін оточена оформленими в готичному, позднеренессансной і бароковому стилі будинками.

    Фото достопримечательностей Словакии: В центре площади Бардейова сохранилась уникальная ратуша 1511 года постройки
    У центрі площі Бардейова збереглася унікальна ратуша 1511 споруди     Подивитися інші фото до статті

    Розташована посеред площі ратуша є унікальною готично-ренесансної спорудою 1505-1511 р.р. Вікна, еркер і портали на поверсі являють собою перший прояв ренесансу в словацькій архітектурі.

    Один з найцінніших пам'яток культури - Базиліка Св. Егідія. В її інтер'єрі збереглася унікальна колекція 11 готичних стулчастих вівтарів XV - початку XVI століття.

    Фото достопримечательностей Словакии: Базилика Св. Эгидия — одна из достопримечательностей Бардейова
    Базиліка Св. Егідія - одна з визначних пам'яток Бардейова     Подивитися інші фото до статті

    Бардейов в середні віки був захищений міським укріпленням, яке відносилося до числа найдосконаліших. В даний час воно є одним з найбільш збережених фортифікаційних споруд у Європі.

    Урбаністичної унікальністю всієї східно-словацькому області є Єврейська субурбія в Бардейові - комплекс будівель кінця XVIII століття.

    У 1247 році угорський король Бела IV подарував територію, на якій розташовується сучасний курорт з мінеральними джерелами, місту Бардейов. Виниклі тут Бардейовське Купелі є не тільки одним з найстаріших, але й одним з найпопулярніших і відвідуваних місць в даний час курортів Словаччини, котрі володіють найбільшою кількістю ліжко-місць.

    Фото достопримечательностей Словакии: Здание Бардейовских купелей
    Будівля Бардейовське купелей     Подивитися інші фото до статті

    Шарішскій музей (Sarisske muzeum) в Бардейові є одним з самих старовинних регіональних музеїв Словаччини. У спеціальній експозиції Шарішского музею представлена найбільша і найцінніша в Словаччині колекція ікон. Він включає в себе Музей Народної архітектури в Бардеевскіе Купелі - скансен (музей під відкритим небом). Скансен представляє народну культуру і зодчество жителів верхнього Шариш і північного Земплін.

    Міста Бардейов, Стара Любовня, Кежмарок і Левоча знаходяться в одному регіоні (дивіться вкладку Карти) на вельми близькому відстані один від одного. Загальна довжина маршруту близько 120 км. Починати краще з Бардейова, тому що він найбільш насичений туристичними пам'ятками. Якщо у вас немає можливості подорожувати самостійно, можна звернутися за допомогою до тур. агенству, наприклад, туристична компанія Турбо пропонує тури практично по всьому світу, в тому числі до Словаччини.

    Кежмарок (Kezmarok)

    Місто Кежмарок в Подтатрах - важливий міський архітектурний заповідник Словаччині - є скарбницею пам'яток. До найбільш значним з них відноситься дерев'яний євангелічний артікулярний костел, в 2008 внесений до списку ЮНЕСКО, як складова частина комплексу Дерев'яних храмів.

    Кежмарок отримав права вільного міста у 1269 році. У 15 столітті угорський король Матей Корвін дарував місту чергові привілей, наприклад, право меча і право мати свій власний герб. Останній, до речі, досі зберігається в міському музеї.

    Особливістю міста є вилоподібно форма площад і, з одного боку упирається у фортецю, з розташованою в центрі ратушею. В архітектурі площі представлені практично всі історичні архітектурні стилі.

    Група будинків на Головній площі являє собою зразок характерних для Спіша міщанських будинків з двосхилим дахом і фронтонами. В одному з них знаходиться Музей міщанської культури побуту в місті Спиш.

    Дерев'яний артікулярний євангелічний костел є унікальною будівлею, побудованим в 1717 році без єдиного цвяха. Неповторним є і його прекрасний бароковий інтер'єр.

    Фото достопримечательностей Словакии: Кежмарок. Деревянный артикулярный евангелический костел 1717 года
    Кежмарок. Дерев'яний артікулярний євангелічний костел 1717     Подивитися інші фото до статті

    Замок - один з небагатьох міських замків на території Словаччини, спочатку готичний, пізніше перебудований родом Тёкёлі в стилі ренесанс і реконструйований в наші дні. Цікавою особливістю є те, що о н укріплений і з боку міста.

    У приміщеннях замку розташовується музей. Крім приміщень замку, найціннішим з яких є оформлена у вигляді бароко каплиця, музей пропонує велику кількість унікальних експозицій і цікавий акцій.

    Фото достопримечательностей Словакии: Град в Кежмарке
    Град в Кежмарке     Подивитися інші фото до статті

    Цікаво, що жителі Кежмарка були першовідкривачами Високих Татр. У пам'ять про це в одній з експозицій розташованого в замку музею виставлена велика мальована панорамна карта Татр.

    Фото достопримечательностей Словакии: Панорама города Кежмарок на фоне высоких Татр
    Панорама міста Кежмарок на тлі високих Татр     Подивитися інші фото до статті

    До найдавніших об'єктах у місті відноситься спочатку укріплений комплекс будівель з монументальної готичної Базилікою мінор Св. Хреста з ренесансною баштою. Дуже цінним є готичний і ренесансний інтер'єр Базиліки, в якому домінує встановлене на головній вівтарі Розп'яття, створене Майстром Паволом з Левочі.
    Левоча (Levoca)

    Стародавня Левоча - міський архітектурний заповідник з прекрасно збереженими, оточеним кріпосними стінами історичним ядром, прославлена позднеготическим різьбярем майстром Паволом, в 2009 році була віднесена до Спишський Град і також увійшла в список ЮНЕСКО.

    У 1271 році о Левоче згадується як про місто, яке отримав королівські привілеї. Крім самоврядування місто отримало судові повноваження, право добувати руду, використовувати ліси, розвивати ремісництва і торгувати. Левоча так стала важливим економічним і торговим центром області, що позитивним чином вплинуло і на її культурно-архітектурне розвиток.

    Площа Майстри Павола є однією з найбільших площ такого типу в Європі. Її прямокутну конфігурацію обрамляють більше 60-ти готичних і ренесансних будинків міщан і патриціїв, більшість з яких були побудовані в XIV-XV століттях.

    Історична ратуша Левочі належить до найбільш фотографованим будівлям Словаччини. Ренесансні аркади відносяться до 1559, на південному фасаді в 1615 році були намальовані алегоричні фігури п'яти міщанських моралістів.

    Фото достопримечательностей Словакии: Историческая ратуша Левочи
    Історична ратуша Левочі     Подивитися інші фото до статті

    Костел Св. Якуба в Левочі - друге за велич культове будова в Словаччині. Разом з колекцією дерев'яних стулчастих вівтарів та творів різьбяра Майстри Павола, рідкісної настінним розписом, цінними меблями і творами барочного ювеліра Яна Сзілассі воно утворює неповторну гармонію архітектури, живопису, скульптури і декоративного мистецтва.

    Головний вівтар Св. Якуба є найвищим (18,62 м) позднеготическим дерев'яним вівтарем у світі. Він був виготовлений з деревини липи без використання металевих цвяхів або дроту в 1507-1517 р.р. в майстерні різьбяра Майстри Павола з Левоча.

    Фото достопримечательностей Словакии: Главный алтарь в соборе Св. Якуба
    Головний вівтар у соборі Св. Якуба     Подивитися інші фото до статті

    Міські стіни - прекрасний зразок середньовічної архітектури. За своєю масивністю й схоронності стін, бастіонів і воріт вони відносяться до унікальних у всій Європі. Зміцнення виникло в XIII столітті, від первісної довжини 2,5 км. збереглося 80 відсотків.

    Готичний коридор з хрестовим склепінням в Старому монастирі мінорітов - єдиний пам'ятник свого роду в Словаччині з райським двориком, фонтаном і фрагментами фрескових прикрас.

    Місцевим раритетом є кліть ганьби - оригінальний середньовічний шестигранний ганебний стовп XVI в.

    Маріанська гора в Левочі є одним з найстаріших і найвідоміших паломницьких місць Словаччини. Самое велелюдне паломництво (більше 650 тисяч віруючих), відбулося тут 3 липня 1995 в присутності Папи Івана Павла II. Центром ареалу є Костел Явища Діви Марії - Базиліка мінор.

    Фото достопримечательностей Словакии: Марианская гора в Левочи — важное место паломничества в Словакии
    Маріанська гора в Левочі - важливе місце паломництва в Словаччині     Подивитися інші фото до статті

    Стара Любовня (Stara Lubovna)

    Серед мальовничої природи на півночі Спіша розташований колишній вільний королівське місто Стара Любовня. На підноситься над містом пагорбі височіє величний кам'яний замок, спочатку колишній однією з резиденцій короля, пізніше унікальним ренесансним зміцненням, а сьогодні є однією з найбільших туристичних визначних пам'яток в околицях.

    Привелегии Стара Любовня отримала в 1364 році від угорського короля Людовіта I, який підвищив місто до вільного королівського міста з правом меча.

    Фото достопримечательностей Словакии: Дома на площади Св. Николая в Любовне
    Будинки на площі Св. Миколая в Любовні     Подивитися інші фото до статті

    Історичне ядро Старої Любовні утворює мальовнича прямокутна Площа Св. Миколая. Стару дерев'яну забудову знищили пожежі 1556 і 1639 років, після чого будинки стали будувати з міцного будівельного матеріалу в ренесансному стилі.

    Один з примітних будинків на площі - Провінційний дім №12 - раніше був резиденцією керуючих закладеними Спішського містами. Це арочний будинок, інтер'єр якого утворюють склепіння з багатими ліпними прикрасами. В даний час в провінційному будинку розташовується міська галерея, і в ньому знаходяться пам'ятні кімнати, пов'язані з історичними особистостями в Старій Любовні.

    Культової цінністю Старої Любовні є римсько-католицький костел Св. Миколая, побудований в 1280 році. Його бароковий інтер'єр приховує кілька творів мистецтва. Найціннішими з них є тріумфальна арка кінця XIII століття, позднеготическая кам'яна купіль, що відноситься до 1360 року скульптура Мадонни з Любовні, готичний пастофорій, позднеготічеськие могильні плити.

    Фото достопримечательностей Словакии: Римско-католический костел Св. Николая 1280 года в Старой Любовне
    Римо-католицький костел Св. Миколая 1280 в Старій Любовні     Подивитися інші фото до статті

    Варто відвідати і будинок любовненского міщанина, який тепер є міським музеєм, що відображає життя обивателів Старої Любовні в кінці 19 століття. Складовою частиною експозиції є монетний двір, де кожен відвідувач може власноруч викарбувати Любовненскій золотий.

    Любовненскій замок - побудований після 1292 за ініціативою угорського короля Андрія III. B XVI столітті кремль був перебудований в чудову ренесансну фортецю. В замку зберігалися польські королівські регалії і утримувався під вартою знаменитий авантюрист Моріц Беньовський.

    Фото достопримечательностей Словакии: Стара Любовня. Замок
    Стара Любовня. Замок     Подивитися інші фото до статті

    Після складної реконструкції був відкритий доступ в найбільший об'єкт замку - ренесансний палац, в якому виставлені унікальні експозиції: замкова пивоварня і винокурня Старої Любовні.

    Красу народної архітектури Спіша і Шариш першої третини XX століття відображає Любовненскій сканзен. Найціннішим об'єктом експозиції є невеликий рубаний греко-католицький костел з Матісовой 1833 року.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org