Tuesday, March 17, 2015

На Різдво в Будапешт - Тропікаріум та різдвяні ярмарки

    Будапешт сліпучий в будь-який час року, але передріздвяний період Адвента робить його ще більш привабливим і яскравим. У ранкові і денні години найбільш відвідуваними є Тропікаріум-Океанаріум і великі шопінг-центри. А ввечері люди спрямовуються в світиться, прикрашений святковими вогнями центр міста, де на площі Vorosmarty ter вас чекає найбільша різдвяний ярмарок Будапешта з незабутньою атмосферою, кухнею та сувенірами.

    У зимовий різдвяний Будапешт ми вирушили 7 грудня разом з тур фірмою. У цей період практично всі тур. агенства пропонують подібний маршрут. Особливо це підходить тим, хто вже був у Будапешті, але ще не був у Тропікаріум-Океанаріумі - найбільшому у східній Європі. А неодмінний атрибут Адвента, різдвяні ярмарки, порадують і дорослих і дітей.

    У Тропікаріум ми прибули близько 11 ранку, знаходиться він на південній околиці міста і є частиною величезного торговельно-розважального комплексу Campona (адреса Nagytetenyi ut 37-43).

    Про Тропікаріум ми вже писали окрему статтю, можете почитати тут , але поділюся особистими враженнями від побаченого. В цілому Тропікаріум виявився не такий великий, як я його собі уявляла, його можна обійти максимум за годину з докладним розгляданням мешканців. Найцікавішими є штучні тропічні джунглі, де вільно літає кілька тропічних птахів, живуть два алігатора і черепахи, а в озері плаває величезна кількість китайських помаранчевих коропів. Приблизно раз на пів години в «джунглях» гримить грім і ллється дощ (відвідувачів, на щастя, він не зачіпає :) У скляному вольєрі живуть міні-об'езьянкі і ростуть великі тропічні пальми і ліани.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Уголок тропиков в Тропикариуме Будапешта
    Куточок тропіків в Тропікаріум Будапешта     Подивитися інші фото до статті

    З водної фауни найбільше вразив, звичайно, акваріум з акулами і скатами, всередині якого прокладений 10-ти метровий тунель, в якому на 180 градусів відкривається огляд справжнього морського дна. Буквально за стінами «моря» пропливають величезні акули, скати і безліч інших риб дрібніші.

    Власне, заради тільки одного акулячого акваріума варто відвідати Будапештський Океанаріум. Навпаки фасадної частини акваріума розташовані лавочки, як у театрі, де можна дуже довго спостерігати за підводним життям. Якщо пощастить, можна потрапити на показове годування акул, яке раз на день проводять спеціально навчені водолази. Відео годування можете подивитися тут .

    Фото достопримечательностей Будапешта: Аквариум с акулами и скатами в будапештском Океанариуме. Люди на заднем плане находятся в тоннеле аквариума
    Акваріум з акулами і скатами в будапештському Океанаріумі. Люди на задньому плані знаходяться в тунелі акваріума     Подивитися інші фото до статті

    При виході з океанаріуму розташований магазин сувенірів, з різними іграшками та сувенірами у вигляді мешканців Тропікаріума-Океанаріума.

    Після відвідин екзотичного і підводного світу до вашого розпорядження надається один з найбільших ТРЦ Будапешта «Campona». На кількох поверхах у висоту і кілька сот метрів у довжину розташовані безліч кафе, магазинів одягу та взуття, в тому числі брендових, дитячих майданчиків та зон відпочинку. У передріздвяний період ви неодмінно знайдете магазини зі знижками і розпродажами. Відмінна можливість купити собі і близьким подарунки до нового року.

    Ближче до вечора ми вирушили в Пешт, через проспект Андраші на площу Героїв . Різдвяні вогні парадній вулиці Будапешта, включеної в список спадщини Юнеско, вже починали світитися. Майже кожна будівля або вілла на проспекті Андраші привертає до себе увагу, і не дивно, адже на початку 19 століття, до святкування тисячоліття Угорщини, його будували найвидатніші архітектори. Грандіозний проект оновлення проспекту Андраші тривав близько 40 років і включав в себе знесення старих застарілих будівель і зведення нових. У підсумку шикарний проспект став найбільш знаменитою вулицею Будапешта, його своєрідними «Єлисейськими полями».

    Фото достопримечательностей Будапешта: Замок Вайдахуняд. На месте озера готовят огромный каток
    Замок Вайдахуняд. На місці озера готують величезний каток     Подивитися інші фото до статті

    Помилувавшись площею Героїв ми пройшли в парк Варшолігет, де крім зоопарку, купалень Сечені і парку атракціонів, знаходиться витончений замок Вайдахуняд, який за бажанням громадськості був побудований після виставки, присвяченій тисячоліттю Угорщини. Детальніше про замок можна прочитати цю статтю повністю .

    Від площі Героїв прямуємо назад в сторону Дунаю, там на площі Vorosmarty ter ( дивіться карту ) вже почала свою бурхливу діяльність одна з найбільших різдвяних ярмарків Будапешта. Організовано все на хорошому рівні: достатньо місця навіть для великого скупчення людей, столики для їжі, різноманітна і дуже смачна кухня у верстатах, гарне підсвічування, безкоштовні, добре обладнані туалети.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Рождественская подсветка площади Vörösmarty tér
    Різдвяна підсвічування площі Vorosmarty ter     Подивитися інші фото до статті

    Тут по-справжньому можна відчути національний угорський колорит. Кухня, напої, солодощі, сири, вина і ковбаси. З гарячого рекомендуємо спробувати домашню ковбасу на грилі, картопляні плацинди, угорський гуляш в хлібі. Дуже сподобалися різні соління (огірки, капуста, перець, салати), там вони здалися якимись особливими.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Вид на примыкающую к площади Vörösmarty tér улицу
    Вид на примикає до площі Vorosmarty ter вулицю     Подивитися інші фото до статті

    З напоїв переважає гаряче вино різних сортів, для дітей є різні фруктові чаї та безалкогольні пунші.
    З солодкого рекомендуємо в першу чергу марципани, в продовженні ярмарки на вулиці Vaci знаходиться лавка компанії Kiralyi marcipan (Королівський марципан), де продається кілька десятків видів цукерок з марципану ручної роботи. Одна цукерка коштує 1,5 євро, 6 штук у фірмовій упаковці - 10 євро, проте смак цих цукерок коштує того!

    Фото достопримечательностей Будапешта: Точка продажи марципанов от Királyi marcipán, это место нельзя пройти мимо :)
    Точка продажу марципанів від Kiralyi marcipan, це місце не можна пройти повз :)     Подивитися інші фото до статті

    На самій же площі Vorosmarty не можна не помітити світле красива будівля-палац, там знаходиться одна з найзнаменитіших кондитерських в Будапешті Gerbeaud. Кажуть, там готують унікальні неперевершені десерти Угорської кухні.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Здание элитной кондитерской Gerbeaud
    Будівля елітної кондитерської Gerbeaud     Подивитися інші фото до статті

    Окремо варто розповісти про сувеніри. Тут вони теж своєрідні. Дуже багато виробів з дерева, причому не незграбно, а якісно і оригінально зроблені. Наприклад обробна дошка з піхвами для безпечного зберігання ножа. Всілякі дерев'яні іграшки, в тому числі напів-механічні та розвиваючі.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Это изделия из дерева, игрушки и сувенирные карандаши
    Це вироби з дерева, іграшки та сувенірні олівці     Подивитися інші фото до статті

    Посуд тут з національної розписом, власне як і вишиті національними візерунками скатертини і рушники.
    Загалом, очі розбігаються від великої кількості і строкатості, сувенірна частина ярмарки здалася нам музеєм народної творчості угорського народу.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Глиняная посуда, роспись уже совсем другая
    Глиняний посуд, розпис вже зовсім інша     Подивитися інші фото до статті

    Що можна сказати в порівнянні з Віденської різдвяною програмою ? У Будапешті вона, безсумнівно, скромніше, але не менш цікава. Народу менше, черги за їжею і в туалети відповідно. В цілому було дуже комфортно і затишно. Пощастило ще з погодою, був тихий, що не морозний вечір. Сподіваюся і вам пощастить, не тільки з погодою, а й побувати там!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org