Monday, March 16, 2015

Є на Волзі стародавнє місто ...

    Ті з нас, хто хоч трохи знайомий з вітчизняною історією, не раз стикався з ім'ям Козьми Мініна. Разом з князем Дмитром Пожарським він очолив Друге ополчення в 1612 р, звільнило Москву від польської інтервенції і способствовавшее обранню на російський престол династії Романових. Мало хто знає, що батьківщиною Козьми Мініна є Балахна - місто з багатою історією і красивими місцями.

    Літопис Балахни насичена найважливішими подіями. Перша згадка про місто пов'язане з солевидобутком. Поселення Соль-на-Городці - первинна назва Балахни - розташувалося на правому березі Волги і до початку XVII в. стало великим соляним центром. На річці досі збереглися залишки соляних колодязів. Одна з місцевих легенд говорить, що нинішня назва міста походить від слова «балахон» - довге вбрання, що захищало шкіру та одяг поселенців при видобутку солі.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Старинный соляной колодец в Балахне
    Старовинний соляна криниця в Балахне     Подивитися інші фото до статті

    Основна частка соляного промислу належала купецьким династій Латухіних і Осокіним, а також Спаської церкви і Покровського монастиря. У 1474 поселення отримало офіційний статус міста. У 1552 в Балахну приїхав Іван IV Грозний, а через 11 років, за указом матері царя, Олени Глинської, в місті була зведена Балахнінского дерев'яна фортеця. До XVII в. з 254-х міст держави Російської Балахна по числу дворів займала дванадцяте місце: в 1671 році налічувалося 514 дворів. Місто стало повітовим центром.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Земский староста К. Минин и князь Д. Пожарский
    Земський староста К. Мінін і князь Д. Пожарський     Подивитися інші фото до статті

    Балахна розглядалася царською сім'єю в якості нового об'єкта суднобудування. Вже на той час там будувалися корабельні розшиваючи і струги. Перший російський корабель під назвою «Фрідріх» був побудований саме в Балахне в 1636 г. Через тридцять років місто стало однією з великих суднобудівних верфей. Тут під пильним контролем Петра будувалися суду для походу на Азов в 1695 і Балтійського флоту в 1722 р Саме в Балахне була побудована галера Катерини Великої, призначена для річкового подорожі по Волзі. До середини XIX в. Балахнінского верфі будували до ста барж на рік, місцеві суднобудівники славилися самими неперевершеними майстрами, а їхні кораблі по міцності, краси і споруді не мали рівних.

    Сьогодні Балахна, поряд з Арзамасом і Городцом, входить в першу сотню міст-пам'яток Росії. Вона славиться своєю історичною спадщиною: старовинними храмами і величними купецькими особняками. Сьогодні в Балахне ведуться роботи по відродженню Покровського чоловічого монастиря і розташованих на його території Покровської та Микільської церков. Повернулися під крило нижегородської єпархії Воскресенська, Знам'янська і Троїцька церкви. Ведуться переговори про повернення Храму Воздвиження Хреста Господнього. Діють Спаська, Христорождественская і Стрітенська церкви. Кожен з цих храмів є унікальною пам'яткою Балахнінского зодчества.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Въезд в Балахну из Н.Новгорода
    В'їзд в Балахну з Н.Новгорода     Подивитися інші фото до статті

    В пам'ять про земляка Козьме Мініну, що прославив Балахнінского землю, в місті встановлено пам'ятник. Його ім'ям названо площу і одна зі шкіл міста. Наприкінці XVIII століття в повітовому місті Балахне почалася кардинальна перебудова. Причиною цьому масштабному явищу став указ Катерини Великої про знесення всіх безладних забудов в містах губернського і повітового значення.

    Одним з таких будинків Балахни є будинок Миколи Яковича Латухіна, героя Наполеоновской війни, побудований в кінці XVIII століття. Н. Я Латухін доклав руку до будівництва будівлі повітового земства, в якому сьогодні знаходиться Балахнінского відділення поліції. Всього пару століть тому в цьому будинку з парадним ганком і що виходять на центральну вулицю балконами засідали члени міської управи.

    На вулиці Рязанова стоїть будівля колишньої Балахнінськой в'язниці, будівництво якого почалося в 1901 році. До теперішнього часу збереглися тюремні камери, карцеру, потужні двері з ґратами і очками. Сьогодні в цьому будинку знаходиться філія Нижегородського обласного архіву.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Балахна. Дом Латухина
    Балахна. Будинок Латухіна     Подивитися інші фото до статті

    Цікавий будинок кінця XIX століття, розташований на вулиці ЦКК і належав родині Чаришнікова, що займалися відливом церковних дзвонів. До списку пам'яток можна додати з дание пожежного депо, меморіал загиблим в 1941-45 роках на Комсомольській площі, колишня будівля лікарні для душевнохворих 1907 будівлі, міську садибу на вулиці Дзержинського кінця XVIII століття, колишня будівля Присутніх місць (нині Центральне Балахнінского відділення Пошти Росії ) кінця XVIII століття, будинок Серебряннікова (тепер військкомат), середини XIX століття ...

    На вулиці К. Маркса, колишньої Набережній, недалеко один від одного стоять міські садиби купців-суднобудівників Плотникова і Худякова, побудовані в середині XIX століття. Вони є унікальними історичними пам'ятками регіонального значення і увійшли до складу Балахнинского музейного історико-художнього комплексв.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Балахна. Особняк купца Плотникова
    Балахна. Особняк купця Плотникова     Подивитися інші фото до статті

    Загальна площа триповерхового особняка, що належав багатому суднобудівникові, міському голові та купцеві I гільдії А.А. Плотнікову, досягає 900 квадратних метрів. Незважаючи на націоналізацію, численні перебудови і перепланування, і навіть кілька пожеж, його зовнішній вигляд практично не постраждав. Зовсім недавно в особняку закінчилися реставраційні роботи.

    У комплекс міської садиби А.А. Худякова входить купецький будинок, флігелі, стайня, сад і парк. На щастя збереглися багата майстерна ліпнина на стінах і стелях, паркет, печі зі знаменитими Балахнінского кахлями і сходи з дубовими перилами. До теперішнього часу відреставровані і відновлені парадне ганок, ворота, флігель, балюстрада, димникі і вазони.
    В обох будівлях розміщені експозиції, присвячені історії та Балахнінского промислам: солевидобутком, суднобудуванню, різьбі по дереву, виробництву кахлів і знаменитому Балахнінского мереживоплетінню.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Усадьба А. А. Худякова в Балахне
    Садиба А. А. Худякова в Балахне     Подивитися інші фото до статті

    Описати в одній замітці всі цікаві місця і передати невимовну атмосферу цього найстарішого міста неможливо. Це все потрібно побачити і відчути самому. Співробітники Балахнинского музейного історико-художнього комплексу проводять безліч цікавих екскурсій та заходів для гостей та мешканців міста.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org