Sunday, March 22, 2015

Каунас - самий литовський місто

    Місто Каунас, в якому рідко чути російську мову, так як більшість жителів не знають цієї мови, називають самим литовським з усіх міст. Тут вдало поєднуються середньовічні пам'ятники, овіяні легендами, і будівлі зі скла і бетону, побудовані в минулому столітті, вузькі старовинні вулички та широкі сучасні проспекти, готичні церкви і монументальні костели. Вдале розташування і близькість Каунаса до Вільнюсу роблять подорож в цей литовське місто дуже комфортним і легким.

    Другий за площею і значимістю місто Литви - Каунас (Kaunas) - був побудований в мальовничому місці, де зливаються дві річки - Німан і Неріс. Зараз це районний центр, де життя тече розмірено і тихо. А раніше тут кипіли пристрасті, змінювалися правителі, стрімко розвивалася торгівля.
    Трохи історії

    За місцевою легендою, місто заснував людина на ім'я Каунас. Він був сином римлянина, який переховувався в тутешніх місцях від свавілля тирана Нерона. І хоча сучасні вчені вважають, що в назві міста використана частина слова, що позначає «болотисте місце», все-таки романтично налаштовані жителі Каунаса вірять, що він був названий на честь засновника. Вперше в літописних джерелах Каунас, а також його потужний замок, який захищає поселення від набігів завойовників, згадується в 1361 році.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Вид на Старый город Каунаса со стороны района Алексотас
    Вид на Старе місто Каунаса з боку району Алексотас     Подивитися інші фото до статті

    Історія Каунаса непроста. Він приблизно 20 разів міняв правителів, його грабували і відновлювали практично з попелу. Іноді місто добровільно віддавали союзникам-німцям, щоб довести свою лояльність. Природно, ніхто не збирався повертати Каунас назад, тому доводилося його відвойовувати. І так повторювалося багато разів. Споконвіку Каунас вважався купецьким містом. Близькість двох річок дозволяла вчасно доставляти товари в Західну Європу і назад. У 1441 Каунас вступив в Ганзейського союзу, що зробило його одним з найбільших економічних центрів Литви.

    Але період розквіту змінився важкими часами. XVII і XVIII століття були найскладнішими в історії Каунаса. Спочатку місто було завойоване військами російського царя Олексія Михайловича, потім сюди прийшли шведи, які грабували і вбивали. У 1708 році тут вибухнула епідемія чуми, майже повністю знищила населення міста. Потім більша частина Каунаса була знищена грандіозним пожежею. Потім з'явилися солдати Наполеона, які спустошили місто двічі: коли йшли до Росії і коли йшли з неї.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Каунас, вид на набережную
    Каунас, вид на набережну     Подивитися інші фото до статті

    Довелось Каунасу, хоч і недовго, побувати столицею Литовської республіки. Це сталося в 1920-1940 роках. Після війни головним містом Литви знову став Вільнюс, а Каунасу залишилося згадувати славні деньки і вітати цікавих туристів.
    Дорога в Каунас

    Більшість мандрівників приїжджають сюди на один день зі столиці Литви. Дорога з Вільнюса до Каунаса займає півтори години на комфортабельному автобусі і обійдеться приблизно в 8-10 євро в обидва боки. Автовокзал Каунаса знаходиться за межами Старого міста. Можна сісти на автобус чи тролейбус, що йде в потрібну сторону, і проїхати приблизно 5-6 зупинок, а можна почати вивчення міста з іншого району, який розташований в двох кварталах від автовокзалу.

    Ми пропонуємо вам відправитися до центру міста на громадському транспорті, а назад повернутися пішки. Каунас, як і всі інші європейські міста, абсолютно безпечний. Рівень злочинності тут низький, хоча в місцевій пресі досі публікують матеріали про міфічних гангстерів. Однак приїжджі можуть без побоювань навіть вночі ходити по вулицях. До речі, ввечері Каунас особливо прекрасний. Знавці вважають, що вулиця Вільняус - це найкраще місце для вечірніх і нічних прогулянок у всій Європі.
    Каунаський замок - відкритий усім вітрам

    Серце міста і головна його визначна пам'ятка - Каунаський замок. Ця фортеця, що складається з вежі і декількох господарських будівель, здається присадкуватою, але в минулі часи вона відмінно захищала жителів Каунаса від набігів недружніх сусідів, в першу чергу - від хрестоносців. Замок з двома фортечними стінами, що було нововведенням для тих часів, побудували в XIV столітті. Така оборонна система дозволяла оперативно реагувати на будь-яку атаку. Хрестоносці замок все-таки взяли, але були настольно знесилені, що їх завойовницький похід на цьому і закінчився.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Каунасская крепость
    Каунаська фортеця     Подивитися інші фото до статті

    Замок кілька разів руйнували і відновлювали, востаннє його зрівняли з землею під час польсько-російської війни 1654-1667 років. Так би ми й не побачили це чудове будова, якби не група ентузіастів, які відновили його в XX столітті.
    У наші дні в замку розташований туристичний центр, до входу в який веде високі сходи. Якщо стояти на сходах обличчям до ріки, то по ліву руку можна побачити масивний комплекс, побудований в стилі пізньої готики. Він включає в себе храм святого Георгія і монастир. З часів його споруди в 1492 році протягом ста років ця будівля вважалося найбільшим в Каунасі. Зараз комплексом завідують францисканці. Поряд з ним знаходиться семінарія, загорнувши за яку можна вийти на Ратушну площу.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Храм Св. Георгия
    Храм Св. Георгія     Подивитися інші фото до статті

    Серце Старого міста

    Ратушна площа досить простора. Не лінуйтеся обійти її по периметру, щоб побачити невеликі скульптурні композиції, встановлені в різних куточках цієї площі. Взагалі, в Каунасі люблять прикрашати великі простори різноманітними статуями. Якщо є вільні кілька метрів, чому б не поставити на них який-небудь пам'ятник? І неважливо, що по сусідству вже є скульптура, або стела, або фонтан.

    У центрі площі на висоту 53 метрів підноситься стрункий будівлю Ратуші. Оглядовий майданчика в ній немає, але побувати всередині можна: там працюють туристичний інфо центр і ЗАГС. Ратуша була побудована в 1542 році, її поверхи використовувалися для різних цілей: на першому довгий час була тюрма для державних злочинців, на другому розташовувався суд. Побачити цю будівлю, немов прагне розрізати своїм шпилем небо, варто хоча б тому, що це одна з трьох ратуш, які збереглися до наших днів у Литві.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Здание городской Ратуши Каунаса
    Будівля міської Ратуші Каунаса     Подивитися інші фото до статті

    На Ратушній площі також розташовані Літературний музей ім. Майроніса і величний костел святого Франциска Ксаверія, де розташована одна з оглядових майданчиків міста. Монастир належить єзуїтам, як і перебуває по сусідству гімназія. Якщо від Ратушній площі згорнути на вуличку, що веде до Німану, то можна побачити будівлю з червоної цегли, яке називають Будинком Перкуно по випадкову знахідку археологів. Під час реконструкції в стіні цього будинку був виявлений древній божок, якому поклонялися предки литовців. Так було зроблено припущення, що на місці цієї будівлі колись було святилище Перуна. Зараз Будинок Перуна належить єзуїтській гімназії.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Один из красивейших домов Каунаса — дом Перкуна
    Один з найкрасивіших будинків Каунаса - будинок Перкуно     Подивитися інші фото до статті

    На набережній річки розташований ще один міський храм - костел Вітовта. Кажуть, що це перший храм, який з'явився в Каунасі, і заснував його ніхто інший, як Вітовт Великий (пам'ятник йому можна побачити на алеї Лайсвес). Цей литовський князь вирішив віддячити Святу Діву за свій порятунок в одній з битв і звів це готична будівля. Храм живописно відображається в швидких водах Німану. Його найкрасивіші фотографії виходять з мосту, який слід перейти, щоб піднятися на оглядовий майданчик на тій стороні ріки. Фунікулер працює з години дня, в решту часу на гору можна піднятися сходами. Звідти відкривається чудовий вид на околиці.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Костел Св. Витовта на набережной Каунаса
    Костел Св. Вітовта на набережній Каунаса     Подивитися інші фото до статті

    Неспішний променад

    Закінчити прогулянку стоїть на центральній пішохідній алеї Лайсвес, де розташовані безліч бутіків, книжкових крамничок, кафе і фешенебельних ресторанів. Можна посидіти в одному з таких закладів, де подають національні литовські страви. Обов'язково спробуйте цепелліни - м'ясний фарш, загорнутий в картопляне тісто. Литовська кухня задоволена проста і ситна. Вона сподобається всім без винятку. В якості сувенірів в Каунасі, як і у всій Литві, слід купувати бурштинові прикраси та вироби з цього каменю на будь-який смак і гаманець.

    Фото достопримечательностей Прибалтики: Старинная улочка в историческом центре Каунаса
    Старовинна вуличка в історичному центрі Каунаса     Подивитися інші фото до статті

    Одного дня, відведеного для візиту в Каунас, буде мало, адже тут є ще Музей чортів, Виставка кераміки, Військовий музей, приголомшливий костел Воскресіння, нагадує монументальну вежу, зведену на пагорбі над містом, і безліч пам'ятників в зелених скверах і парках. Це означає, що сюди потрібно буде обов'язково повернутися!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org