Monday, March 23, 2015

Ермітаж - вітчизняна колекція всесвітньої спадщини

    Вирушаючи на екскурсію по Санкт-Петербургу, будь-який мандрівник неодмінно відвідає своєрідний пам'ятник російських монархів - Двірцеву площу. Частиною прекрасного архітектурного ансамблю цієї площі є Зимовий палац «кисті» знаменитого архітектора Растреллі. Звідси і починається захоплююча подорож по країнах і епохах, пам'ять про яких зберігає в своїх стінах один з найбільших музеїв світу - Ермітаж. Це цілий музейний комплекс з п'яти основних будівель, з'єднаних між собою: Зимовий палац, Малий Ермітаж, Великий (або Старий) Ермітаж, Ермітажний театр і Новий Ермітаж. Експозиції розміщені в більш ніж 350 залах! Прекрасний вид на будівлі музею відкривається з Неви.

    «Куточок усамітнення» російської імператриці

    Основою музею стала приватна колекція Катерини ІІ. У 1764 році вона отримала 225 картин, зібраних берлінським купцем І.Е. Гоцковского для прусського короля. Існує кілька версій цієї угоди, кожна з них претендує на істину, і ми не будемо тут розглядати їх детально. Головне - вперше в російській столиці виявилося так багато робіт найвидатніших художників: Рубенса, Тиціана, Беллотто, Рафаеля, Рембрандта, Фуке ... До речі, в той час серед європейських монархів і представників вищого суспільства ознакою освіченості і витонченого смаку було володіння зібранням творів мистецтва. Колекція стала пристрасним захопленням Катерини, не позбавленої художнього смаку, і протягом усього життя вона поповнювала свою скарбницю мистецтва не тільки картинами, а й бюстами, статуями.

    Для зберігання зборів на березі річки Неви був споруджений Малий Ермітаж, одну з будівель сучасного музейного комплексу. Будівля складалося з Північного і Південного павільйонів, усередині яких були розміщені оранжерея і Висячий сад. Стіни павільйонів прикрашалися картинами. Слово «Ермітаж» має французьке коріння і означає «місце усамітнення». Тут імператриця любила відпочивати в колі наближених. У Малому Ермітажі влаштовувалися концерти, спектаклі, літературні вечори.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Комплекс дворцов Эрмитажа в лучах рассвета
    Комплекс палаців Ермітажу в променях світанку     Подивитися інші фото до статті

    Але для стрімко разраставшейся колекції цієї будівлі виявилося недостатньо, тому в 1787 році на березі Неви збудували ще одну споруду - Великий Ермітаж. Колекція поповнилася різьбленими каменями, цінними бібліотеками, старовинними монетами, коштовностями. Також при Катерині ІІ був споруджений Ермітажний театр (1783). Тут розігрувалися вистави, які давно вже стали традиційними при дворі. Для обраних гостей проводилися театральні обіди та новорічні маскаради.

    Комплекс будівель Ермітажу був дійсно відокремленим місцем, вхід в який був доступний лише імператриці і вузькому колу наближених. Але вже її онук Микола І вирішив зробити музей надбанням громадськості. Для експонування наявних в колекції творів мистецтва було зведено ще одне принципово нове з архітектурної точки зору будівля - Новий Ермітаж - спочатку йменувалося Імператорський Музеум. У 1852 році воно відкрилося для публіки. На першому поверсі розташовувалася колекція старожитностей, а на другому - розкішна картинна галерея. В якості експонатів були представлені багатющі зібрання давньоєгипетських, давньосхідних, античних і середньовічних пам'яток, європейського мистецтва. Також в музеї зберігалися полотна російських живописців і цінності, отримані в результаті археологічних розкопок.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Дворцовая площадь, Санкт-Петербург
    Палацова площа, Санкт-Петербург     Подивитися інші фото до статті

    Деякі твори мистецтва та пам'ятники минулих епох були знищені або продані на аукціоні за наказом Миколи І. Цьому послужили різноманітні причини, серед яких навіть особиста неприязнь імператора до того чи іншого твору, автору. В результаті музей втратив значну частину експонатів. Але й придбано за Миколи І чимало. Багато шедеври були куплені ним під час подорожей Європою. Але, напевно, найбільш значним справою імператора було відкриття музею для громадськості. Таким чином, Ермітаж став першим в Російській імперії публічним музеєм.
    Зимовий палац: непідвладний вітрам історії

    Головною будівлею Ермітажу вважається Зимовий палац. Тут знаходиться вхід в музей. Будівля виконана в стилі бароко і являє собою замкнутий чотирикутник з великим внутрішнім двором. Фасади прикрашені колонами, великою кількістю ліпних деталей, ваз і статуй, що характерно для бароко цього періоду. Трикутний фронтон над центральним в'їздом прикрашений бронзовими скульптурами Нептуна і Амфітрити. У нього також вмонтовані круглий годинник з боєм.

    Палац зазнав багаторазові зміни в різні історичні періоди. Його будівництво почалося ще за цариці Єлизаветі як офіційної імператорської резиденції. Під час пожежі 1737 був знищений дощенту, але незабаром відновлений. Під час царювання Миколи ІІ він перестав бути офіційною імператорською резиденцією, але залишався місцем урочистих прийомів. У роки Першої світової війни в кількох залах був влаштований госпіталь імені цесаревича Олексія. Тимчасовий уряд зробило його своєю резиденцією, частина цінностей була евакуйована в Москву. У жовтні 1917 року Зимовий палац сильно постраждав під час штурму ...

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Зимний дворец в ночной подсветке
    Зимовий палац у нічний підсвічуванні     Подивитися інші фото до статті

    Після революційних подій нова влада, як не дивно, зрадила своєму правилу «до основанья, а затем ...» і оголосила Зимовий палац і Ермітаж державними музеями. У парадних залах почали влаштовувати концерти, кінематографічні сеанси. Евакуйовані цінності повернули в музей, відкрилися виставки. В результаті революції було націоналізовано безліч приватних колекцій творів мистецтва, частина яких була передана в Ермітаж. Це значно збільшило кількість експонатів. У їх числі були роботи Боттічеллі, Рембрандта, ван Дейка, Делакруа, а також скарби Великих Моголів. З 1920 до початку Великої вітчизняної війни в будівлі Зимового палацу існував Державний музей Революції. У роки війни музейні підвали служили бомбосховищами. Сильно постраждав Зимовий палац, реставраційні роботи в ньому тривали довгі роки після війни.

    Парадні зали Зимового палацу викликають захват пишнотою і неповторністю інтер'єрів. Головна сходи - Йорданська. Названа так тому, що в царські часи на свято Хрещення по ній проходив хресний хід до ополонки в Неві, яка символізувала Йордань. Сходи прикрашена сірими гранітними колонами і алебастровими статуями.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Иорданская лестница в Зимнем
    Йорданська сходи в Зимовому     Подивитися інші фото до статті

    Вельми цікавий також Білий зал, скульптурне оздоблення якого складається з жіночих фігур над колонами, що символізують різні види мистецтва, барельєфних фігур із зображеннями богів Олімпу, фігурок граючих дітей. Присутній також військова емблематика і рельєфний орнамент. Тут можна побачити мистецтво Франції другої половини XVIII ст., Пейзажі Г. Робера, портрети роботи Ж.-Л. Вуаля і М.-Л.-Е. Віже-Лебрен, ваза севрської порцеляни, а також меблі в стилі класицизму роботи Д. Рентгена (1743-1807).

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Белый зал в Зимнем дворце
    Білий зал в Зимовому палаці     Подивитися інші фото до статті

    У концертному залі розташовується багата ермітажна колекція російського срібла XVII - початку XX століття, центром якої є своєрідний пам'ятник середини XVIII століття - срібна Рака Олександра Невського. У будівлі Зимового палацу розташовані тронні зали: Петровський (або Малий тронний) і Георгіївський (Великий тронний). Перший присвячений пам'яті Петра І. В обробці залу використовувався вензель імператора, герби і корони. Над срібним троном височіє картина «Петро I з богинею мудрості Мінервою» Аміконі. Крім того, зал прикрашений полотнами із зображенням великих битв часів Петра І. У Георгіївському залі проходили важливі церемонії і прийоми.

    Військовій тематиці присвячено три зали в Зимовому палаці: фельдмаршальський (стіни якого прикрашені портретами російських фельдмаршалів), пікетні або Новий зал (присвячений історії російської армії і прикрашений рельєфами із зображенням шоломів, щитів, списів, обладунків, медальйонів зі сценами битви), Військова галерея ( складається з портретів російських генералів, які брали участь у війні 1812 року).
    Малий Ермітаж

    Будівлі Зимового палацу і Малого Ермітажу з'єднані підвісним садом. Він розташований на рівні другого поверху Малого Ермітажу і складається з безлічі квітучих рослин: дерев, чагарників, квітів найрізноманітніших сортів. Висячий Сад з'єднує Північний і Південний павільйони Малого Ермітажу. У Північному павільйоні знаходиться Павільйони зал. Саме там можна побачити знаменитий годинник «Павич», виготовлені в Лондоні в 1770-х і подаровані імператриці Катерині ІІ. Цікаво, що годинник досі перебувають в робочому стані. Їх заводять щосереди о 19.00. Годинники складаються з безлічі деталей, але головну роль виконують декоративні сова, павич і півень. Коли механізм приходить в рух, розігрується ціла вистава, супроводжуване дзвоном дзвіночків.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Висячий сад в Малом эрмитаже
    Висячий сад в Малому Ермітажі     Подивитися інші фото до статті

    В архітектурному ансамблі Малий Ермітаж служить переходом від бароко Зимового палацу до Великого Ермітажу в дусі класицизму.
    Великий (Старий) Ермітаж

    У Великому Ермітажі розташовані Лоджії Рафаел я, що представляють собою галереї з копіями рафаелевскіх фресок.
    Колись Катерина II зберігала тут бібліотеку Вольтера, що дісталася їй після смерті філософа. Однак після перемоги французької революції імператриця не ризикнула тримати в Росії такий потужний заряд прогресивної думки, який мався на творах Вольтера. Поступово бібліотека була розпорошена і перестала існувати.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Галереи Рафаэля в Большом Эрмитаже
    Галереї Рафаеля у Великому Ермітажі     Подивитися інші фото до статті

    У залах другого поверху представлені роботи майстрів епохи Відродження: Леонардо да Вінчі, Рафаель, Джорджоне, Тиціана. Широко представлені венеціанська живопис і скульптура. Саме ця будівля найчастіше мають на увазі обивателі, бажаючи похвалитися відвідуванням знаменитого музею.
    Новий Ермітаж

    Зали, що представляють італійське мистецтво, є і в будівлі Нового Ермітажу. Кілька залів цієї будівлі відведено під картини Рафаеля, а також під давньоримське і давньогрецьке мистецтво. Крім того, в Новому Ермітажі є зал Рубенса, зали іспанської та голландського живопису (Шатровий зал). Це роботи таких майстрів як Ян ван Гойен, Пітер де Хох, Рембрандт Харменс ван Рейн та інші. Крім того, в музеї зберігаються колекції англійської, французької, старонидерландской живопису і лицарський зал з експозицією старовинних обладунків.

    Колекція античних старожитностей в Ермітажі налічує понад 106 000 пам'ятників. Обширна їх експозиція знаходиться в залах першого поверху Нового Ермітажу. Досить повно представлені всі основні види римської скульптури: культові статуї, рельєфи, декоративна скульптура, портретна пластика.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Здание Нового эрмитажа
    Будівля Нового ермітажу     Подивитися інші фото до статті

    Парадний вхід в будівлю з боку Мільйонної вулиці прикрашають десять гранітних статуй атлантів. Вони є одним із символів Санкт-Петербурга. У музеї також експонується знаменитий «Чорний квадрат» Казимира Малевича. Кажуть, що ця картина володіє особливою енергетикою. Розглядаючи її, деякі починали відчувати себе погано, інші ж навпаки приходили в несамовите збудження. «Чорний квадрат» ще називають «іконою безбожного часу» (картина написана в 1936 році).

    Щорічно Ермітаж відвідує близько 4 млн. Чоловік. Тут також проводиться велика науково-дослідна, видавнича робота, організовуються археологічні експедиції.
    Ціни на квитки досить демократичні: 250 рублів з громадян Росії, 400 - для іноземних відвідувачів. Причому, діти та студенти будь-яких країн, а також російські пенсіонери можуть насолоджуватися творами мистецтва безкоштовно.
    Години роботи музею: кожен день, з 10.30 до 18:00

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org