Tuesday, March 17, 2015

Нові маршрути пішохідної Москви

    У столиці за останній рік з'явилися пішохідні зони - це московські вулиці, провулки і набережні, звільнені від припаркованих авто. Вони повністю приведені в порядок: тротуари вимощені гарною плиткою, з'явилися оригінальні ліхтарі, клумби, велодоріжки, уздовж вулиць виставлені урни і лавки. Для москвичів і гостей столиці наводимо короткий огляд оновлених пішохідних вулиць.

    Ще недавно Тверська площа в денний час була заставлена автомобілями і нагадувала парковку. Тому гості столиці не могли навіть підійти до пам'ятника Юрію Долгорукому, зведеному в 1947 році на честь 800-річного ювілею міста, щоб сфотографуватися. Пам'ятник засновнику Москви, над створенням якого працював маловідомий скульптор С.І. Орлов, за роки свого існування перетворився на символ міста.

    Примітно, що І.В. Сталін наказав зобразити Юрія Долгорукого восседающим верхи на коні, щоб підкреслити мужність князя, а Н.С. Хрущов наказав перетворити коня в кобилу, але його розпорядження так і не було втілено в життя через зняття генсека з займаного поста. Коли Тверська площа перетворилася на пішохідну зону, на її території звільнилося досить багато місця, тому в дні новорічних свят на ній тепер встановлюють ялинку. У теплу пору на площі проводяться концерти, а в будні дні москвичі можуть посидіти на лавочці.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Москва. Тверская площадь
    Москва. Тверська площа     Подивитися інші фото до статті

    Столешников провулок

    До грудня 2012 року Столешников провулок був пішохідною зоною виключно між Петрівкою і Дмитрівкою, а зараз від руху автомобільного транспорту звільнена і його друга половина. Це дозволило перетворити провулок, що з'явився на карті Москви ще в XVI-XVII століттях, у цікавий пішохідний маршрут. Були встановлені урни і красиві лавочки, а також відкрилося кілька ресторанчиків з літніми верандами. Тепер їх відвідувачі можуть розглядати оновлений провулок і не дихати вихлопними газами від проїжджаючого повз автотранспорту.

    Серед гостей столиці найбільш популярні ресторани «Ентузіаст», «Shop & Bar Denis Simachev», «Жан-Жак», а автомобілі зараз заїжджають в провулок лише для того, щоб доставити продукти в заклади громадського харчування. З старовинної архітектури, що заслуговує уваги, в Столешниковом провулку знаходиться торговий дім Карзінкіна, де колись жив поет Муса Джаліль, будівля А.Н.Нікіфорова-Тітових, старовинна церква Косьми і Даміана, в інтер'єрі якої збереглися сліди унікального живопису XVIII століття. Проект відтворення дзвіниці, зруйнованої за роки радянської влади, був прийнятий ще в 2007 році. Подекуди збереглися залишки старовинної бруківки.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Столешников переулок
    Столешников провулок     Подивитися інші фото до статті

    Кузнецький Міст

    Перекинутий через річку Неглинку Кузнецький міст завжди вважався прогулянковим місцем, але з грудня 2012 року, коли було вирішено перетворити його в пішохідну зону, він став досить жвавою вулицею. Туристи в цьому місці зможуть взяти напрокат велосипеди, подивитися на вуличних артистів, помилуватися імпровізованими виступами танцюристів. Крім стихійних заходів, на Кузнецькому мосту влаштовуються змагання з настільного тенісу, свята морозива, гастрономічні фестивалі.

    Городяни охоче відвідують бюджетну «Камчатку» і розкішний «Brasserie Міст», а до ЦУМу через відсутність припаркованих авто зараз підійти набагато простіше. Серед визначних пам'яток виділяється триповерховий готель «Яр», що з'явилася на карті Москви в 1826 році, і побудований в псевдорусском стилі прибутковий будинок Третьякових. Також цікаво колишній торговий банк, проект якого розробляв архітектор С.С.Ейбушітц. А одноповерхова будівля пасажу Сан-Галлі з заскленим чавунним склепінням нагадує про архітектуру старої Москви.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Кузнецкий мост — тоже пешеходная зона Москвы
    Кузнецький міст - теж пішохідна зона Москви     Подивитися інші фото до статті

    Рождественка

    Москвичі вже починають забувати, що ще відносного недавно на Рождественке авто паркували в три ряди, а зараз гуляють городяни використовують всю ширину вулиці. Автомобілісти при всьому бажанні не зможуть заїхати на територію пішохідної зони, оскільки шлях їм перекривають розділові стовпчики. Одні пішоходи заходять в «Кавоманія» або «Сквош-кафе», інші відвідують галерею «Вхутемас», не боячись потрапити під колеса авто. Прокат велосипедів відкритий на Трубній площі або на Різдвяному бульварі.

    Забудова Рождественке почалася ще в 1386 році, коли княгиня Марія заснувала монастир на честь Різдва Пречистої Богородиці. Провідну до нього дорогу стали називати вулицею Рождественка. Під час прогулянки по цій пішохідній зоні можна оглянути головний собор монастиря, церква Іоанна Златоуста та дзвіницю, зведену за проектом видатного архітектора Козловського.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Улица Рождественка
    Вулиця Рождественка     Подивитися інші фото до статті

    Нікольська вулиця

    На початку серпня 2013 стала пішохідною і Нікольська вулиця, яка раніше нагадувала величезну парковку. За нетривалий час вона перетворилася на чудовий туристичний маршрут, а гості столиці зможуть прогулятися пішки від Луб'янській до Червоної площі. Тут завжди багато іноземців, які не пропускають пончиковий «Krispy Kreme». Залучають і такі заклади, як «Лапша панда», де можна придбати дешеву китайську локшину, а також «Beverly Hills», а також соковиті бургери.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Никольская улица
    Нікольська вулиця     Подивитися інші фото до статті

    Таку назву вуличка отримала від монастиря, заснованого на Володимирській дорозі в 1390 році на честь Миколи Старого. У минулі часи через неї проходила дорога від Кремля у Володимир, Суздаль і Ростов Великий. У XVI століть в безпосередній близькості від неї пролягала стіна Китай-міста, тому тут селився служилий люд і знатні бояри, а вуличка славилася торговими рядами і храмами.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Монастырь на Никольской улице
    Монастир на Нікольській вулиці     Подивитися інші фото до статті

    Велика Дмитрівка

    Велика Дмитрівка є самою останньою з московських центральних пішохідних зон. Однак у цьому місці рух автотранспорту не заборонено повністю, оскільки на даній вулиці розташовуються будівлі Держструктур, включаючи Раду Федерації і Генеральну прокуратуру. Відповідні знаки повідомляють, що машини співробітників даних структур можуть проїжджати по середній смузі, однак розділових стовпчиків поки що немає. Але зараз службових авто тут небагато, і вони досить швидко згортають до будівель Держструктур.

    Після реконструкції на Великій Дмитрівці з'явилися зручні лавочки, клумби та пішохідні переходи, завдяки чому москвичам подобається проводити тут час. Дана вуличка отримала свою назву тому, що раніше через неї проходила дорога на місто Дмитров. Уздовж дороги незабаром сформувалася слобода, населяє торговцями і ремісниками, яких згодом витіснила московська знать.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Большая Дмитровка в новом, пешеходном облике
    Велика Дмитрівка в новому, пішохідному вигляді     Подивитися інші фото до статті

    Кримська набережна

    Найбільш грандіозним став проект перетворення в столичну пішохідну зону Кримській набережній, проте будівельні роботи ще досі не завершені. Після реконструкції московські художники зможуть виставляти свої картини в новому вернісажі, а для кафе передбачається чотири окремі павільйону. На набережній прокладаються велосипедні доріжки, які згодом будуть об'єднані в єдиний веломаршрут протяжністю десять кілометрів, що з'єднує дане місце з парком Перемоги.

    Старий паркан, що закриває вид на парк «Музеон», був демонтований, і скоро набережна і парк перетворяться на велику зелену зону з газонами і липовою алеєю. До широкомасштабної реконструкції Кримська набережна залишалася найбільшим вернісажем на території Європи, розташованим під відкритим небом. Раніше художники збиралися стихійно в цьому місці, розставляючи власні картини безпосередньо на землі. Після закінчення реставраційних робіт твори художників будуть виставлятися в просторому павільйоні, а Кримська набережна перетвориться на інтерактивну зону відпочинку.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Крымская набережная
    Кримська набережна     Подивитися інші фото до статті

    Камергерський провулок

    Найстарішою пішохідної московською вулицею, розташованої в самому серці столиці, залишається Камергерський провулок. Рух транспорту в цьому місці заборонено, починаючи з 1998 року. З тих пір Камергерський провулок перетворився на досить жваве місце, де москвичі відвідували «Прайм-Старе», щоб купити сендвічі, заходили «Старбакс», де замовляли каву, а також відпочивали на літніх верандах місцевих ресторанчиків. Однак дана пішохідна зона також зазнала реставрації, в ході якої стару бруківку поміняли на гранітну плитку. У провулку колись жили письменники Михайло Шолохов і Юрій Олеша, актори Любов Орлова, Василь Качалов, Віра Пашенна.

    Фото достопримечательностей Москвы и Подмосковья: Камергерский переулок
    Камергерський провулок     Подивитися інші фото до статті

    Сучасна назва закріпилася ще в XVIII столітті, коли в цьому місці з'явилися будівлі трьох домовласників, які носили придворне звання камергера. У їх число входив князь Сергій Голіцин, власник садиби «Кузьминки». Під час пішохідної прогулянки з Камергерского провулка можна вийти на Велику Дмитрівку.

    У майбутньому в центрі Москви з'явиться ще один пішохідний маршрут, який з'єднує площу Перемоги і площа Гагаріна.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org