Thursday, March 12, 2015

Женевське озеро - бірюзове дзеркало Швейцарських Альп

    Природа щедро обдарувала Швейцарію, і вже не викликає здивування той факт, що жителі цієї західноєвропейської країни відрізняються надзвичайно миролюбним характером і поступливістю. Адже коли живеш серед такої краси, то якось по-особливому починаєш відчувати цінність і сенс людського життя. Не дарма в околицях самого відомого в Європі Женевського озера знаходили душевне заспокоєння і черпали натхнення багато творчих людей зі світовим ім'ям.

    Тут у різні часи віддалялися від мирської суєти письменники Володимир Набоков і Грем Грін, зірки великого екрану Чарлі Чаплін і Одрі Хепберн, рок-співак Фреді Меркьюрі і музиканти з групи Deep Purple. Дійсно, в блакитну гладь цього, другого за величиною прісноводного озера Європи, в якому відображаються покриті сніговими шапками піки альпійських вершин, неможливо не закохатися. Перебуваючи на самому кордоні між Францією і Швейцарією, велика частина Женевського озера належить останній. Воно має серповидную форму, витягнувшись із Заходу на Схід більш ніж на 70 кілометрів і умовно поділяється на мале і велике озеро. Північна частина озера, що належить Швейцарії, славиться надзвичайним достатком фешенебельних курортів, які всі разом складають поняття «швейцарської Рів'єри». Тут же знаходиться величезна кількість резиденцій самих різних міжнародних політичних, економічних та громадських організацій.

    Цікавий факт, але найчастіше місцеві жителі називають озері не Женевським, а Леман. Вважається, що топологія цього слова бере свій початок з періоду римського панування в цих місцях. Lacus Lemannus - саме так римляни називали це велике прісноводне озеро. Через деякий час, після зміцнення швейцарської державності, озеро стали називати Lac de Geneve, тобто Женевським. Однак у середині XVIII століття знову вирішили повернутися до історичної назви Lac Leman, яке прижилося і є нині найбільш вживаним.
    Міста в околицях Женевського озера

    Не дивно, що природна краса Женевського озера зумовила будівництво уздовж його узбережжя великого числа курортних містечок і селищ. Спробуємо розглянути найбільш значимі з них.
    Женева (Geneve)

    Найбільший місто на узбережжі і другий за чисельністю в Швейцарії, який, власне, дав назву озеру. Однак самі швейцарці жартома називають Женеву «іноземним містом», так як більша частина його жителів не є громадянами Конфедерації. Згідно з твердженнями експертів, Женева сьогодні є найбільш красивим і екологічно чистим містом планети. Головною її пам'яткою і негласним символом є знаменитий міський фонтан, найбільший в Європі, якому на сьогоднішній день виповнилося понад 120 років.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Знаменитый Женевский фонтан
    Знаменитий Женевський фонтан     Подивитися інші фото до статті

    Потужна гідравлічна установка викидає за одну секунду близько п'яти сотень літрів води, яка взметается увись більш ніж на 150 метрів. Туристи з усього світу насолоджуються цим незвичайним видовищем, яке найбільш ефектно виглядає, якщо дивитися на нього з мосту Монблан. Фонтан не припиняє роботу ні на секунду, лише в аномально морозні дні його тимчасово відключають.

    Не менш відомі в світі і женевські квітковий годинник, викладені з різнокольорових живих рослин. Хронометр показує точний час, а довжина його секундної стрілки сягає двох з половиною метрів.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Женевский собор Святого Петра
    Женевський собор Святого Петра     Подивитися інші фото до статті

    Відмінною архітектурною домінантою Женеви є собор Святого Петра, що знаходиться в Старому місті, і зведений городянами ще в XIII столітті. Культурної серцевиною міста є Нова площа, на якій знаходиться міський театр, консерваторія та художній музей Рат, в якому регулярно проводяться міжнародні виставки.
    Лозанна (Lausanne)

    Трохи більше ніж у півсотні кілометрів від Женеви знаходиться другий за величиною курортний центр узбережжя - Лозанна, який одночасно є адміністративним центром кантону Во. Будучи історичним центром регіонального виноробства і розташовуючись в мальовничому місці, Лозанна здавна привертала до себе відпочиваючих і мандрівників.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Лозанна (Lausanne), вид с набережной на озеро
    Лозанна (Lausanne), вид з набережної на озеро     Подивитися інші фото до статті

    У різні роки її гостями були великі генії свого часу Байрон, Моцарт, Діккенс, Гюго і багато інших творчі натури.
    За твердженням очевидців, що відкриваються з набережної Лозанни види на Женевське озеро є найбільш вражаючими серед всіх інших курортів узбережжя.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Лозанна (Lausanne) — один из красивейших городов на Женевском озере
    Лозанна (Lausanne) - одне з найкрасивіших міст на Женевському озері     Подивитися інші фото до статті

    Сам місто переповнене культурними та розважальними закладами, через що в ньому щорічно проводиться велике число різноманітних міжнародних фестивалів. До основних визначних пам'яток міста відносять Торговий дім «Бель Ейр Метрополь», висота центральної вежі якого досягає 67 метрів, а також приголомшливі своєю чистотою і доглянутістю міські парки «Ермітаж», «Єлисейський», «Мон-Репо» і «Олімпійський». Для туристів, які шукають спокою і зосередженого усамітнення, Лозанна буде справжнісінькою знахідкою.
    Монтре (Montreux)

    Не меншою популярністю у цінителів природної краси користується ще один курортний центр Женевського озера - місто Монтре, що знаходиться на східному узбережжі озера, в 40 кілометрах від Лозанни. Дійсно, місця тут чудові. Місто затишно розташувався на невеликому пагорбі, з одного боку якого знаходяться мальовничі альпійські піки, а з іншого відкривається приголомшливий вид на кришталеве дзеркало одного з найкрасивіших у світі озер.

    Унікальний мікроклімат забезпечив місту буйне розвиток яскравою і насиченою рослинності. Примітний і той факт, що останні свої 17 років життя в місті провів геніальний російський письменник-емігрант Володимир Набоков. У різний час тут черпали творчу енергію композитори Петро Чайковський та Ігор Стравінський, письменник Лев Толстой.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Монтре. Железная дорога и вид на Шильонский замок
    Монтре. Залізниця і вид на Шильонский замок     Подивитися інші фото до статті

    Сьогодні Монтре облюбували прихильники активного відпочинку, яких манить сюди можливість безмежно надати своєму улюбленому заняттю: водних лиж, альпінізму, кінного спорту, гольфу і просто тривалим велосипедним і пішим прогулянкам по міських околицях. Неподалік від Монтре також знаходиться найзнаменитіший архітектурний пам'ятник Швейцарії - Шильонский замок.
    Веве (Vevey)

    На півдорозі між Лозанною і Монтре знаходиться ще один прекрасний курортний центр Женевського озера - Веве, що славиться незвичайно багатими і барвистими щорічними селянськими ярмарками. Веве примітний ще їм тим, що тут прожив останні роки і знайшов свій останній притулок великий актор німого кіно Чарлі Чаплін. На згадку про цю подію в місті було встановлено пам'ятник «великого німого».

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Курортный центр Женевского озера – город Веве
    Курортний центр Женевського озера - місто Веве     Подивитися інші фото до статті

    Не меншу популярність місту принесли знамениті письменники Ернест Хемінгуей, Федір Достоєвський та Микола Гоголь, в різний час відпочивали в ньому. Веве також славиться великою кількістю музеїв різної тематичної спрямованості. Тут можна знайти Музей фотографії, Музей годин, Музей ігр та Музей харчування. Найбільш красивий і популярний місто у туристів в період з квітня по жовтень, коли в Веве встановлюється сприятлива і м'яка погода.
    Івердон-ле-Бен (Yverdon-les-Bains)

    Ще одним чудовим центром відпочинку, розташованим в околицях Женевського озера, є місто Івердон-Ле-Бен, який об'єднує в собі переваги бальнеологічного, термального і озерного курортів. Розташований на піднесеному місці, Івердон-Ле-Бен є єдиним курортним містом регіону, який має природою створений піщаний пляж.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Ивердон-ле-Бэн (Yverdon-les-Bains)
    Івердон-ле-Бен (Yverdon-les-Bains)     Подивитися інші фото до статті

    Цей курорт вважається центром надзвичайно популярного сьогодні «сільського туризму». Поруч з Івердон-Ле-Беном знаходиться найбільший в Швейцарії природний заповідник, в якому вільно гуляють стада бізонів, водяться ведмеді і вовки.
    Цілющі термальні джерела приваблюють в Івердон-Ле-Бен гостей з усіх сторін світу.
    Квіткова краса Женевського озера

    Крім активного гірськолижного та водного відпочинку, яким славиться регіон Женевського озера, сюди регулярно з'їжджаються десятки тисяч туристів, котрі естетичну насолоду надзвичайним багатством природних красот Швейцарії. Відзначимо відразу ж, що найвідоміше озеро Європи розташувалося в унікальному місці. З усіх боків воно оточене мальовничими гірськими хребтами, які не тільки веселять погляд місцевих жителів і приїжджих, а й захищають озеро від холодних вітрів.

    Завдяки цьому, навколо Женевського озера сформувався незвичайно м'який і спокійний клімат, який як магнітом притягує до себе гостей з усього світу. Навіть у самому жаркому місяці червні середньостатистична температура повітря тут не піднімається вище + 30?С, а взимку не опускається нижче 0?С.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Тюльпаны на берегу Женевского озера
    Тюльпани на березі Женевського озера     Подивитися інші фото до статті

    Туристів зовсім не дивує той факт, що в курортному місті Монтре на відкритому грунті ростуть справжнісінькі пальми. Однак якщо пальми є просто винятком і плодом праці дбайливих рук швейцарців, то дикі лугові квіти, в достатку ростуть навколо Женевського озера, - це справжнісіньке нерукотворне чудо природи.

    У період цвітіння здається, що бірюзова гладь озера покоїться в барвистому і строкатому вінку зі всіляких видів рослин. В основному на місцевих луках і полях виростають тюльпани, маки, нарциси та вітрогонки, а також багато інших видів красивих квітів. Примітно, що вже більше чотирьох десятків років у женевському місті Моржі проводиться фестиваль тюльпанів, організований місцевим Садівничим суспільством.

    Першими в міському парку з'являються первоцвіти, слідом за якими в строкатий квітковий хор вступають найрізноманітніші представники цибулинних: тюльпанів, нарцисів, гіацинтів. Загальна площа паркових квіткових насаджень складає більше 30 тисяч квадратних метрів, що створює воістину унікальне видовище.
    Замки - пам'ятки Женевського озера

    У районі озера знаходиться величезна кількість самих різних пам'яток, що мають як історичну, так і культурну цінність. Тут допитливий турист зможе виявити близько восьми десятків різних музейних закладів, які розкривають і висвітлюють найрізноманітніші епохи та напрямки в швейцарській історії, культурі та просто життя. Серед них велике число пам'ятників, що належать до римської епохи в історії регіону, величезне число середньовічних архітектурних і фортифікаційних споруд.

    Тільки різних замків і фортечних споруд тут можна нарахувати більше сотні. Однак для відвідування сьогодні відкрито не більше двох десятків з них.
    Замок Грансон (Chateau de Grandson)

    Ця історична пам'ятка, розташована в 30 кілометрах на північ Лозанни, на березі Невшательского озера, дорога серцю кожного швейцарця. Прообраз Грансонского замку існував в цих місцях більше 10 століть тому. Більш сучасний нинішній вигляд йому надав савойський вельможа і лицар Отон I де Грансон, що був другом англійського короля Едуарда Першого і його соратником по Восьмий хрестовий похід. Замок увійшов в історію завдяки знаменитій Битві у Грансона, що відбулася в 1476 році між військами бургундського герцога Карла Сміливого і військами Швейцарської Конфедерації. Тоді просте швейцарське ополчення завдало нищівної поразки навченої регулярної армії амбітного герцога, який мріяв підкорити всю Європу.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Замок Грансон (Château de Grandson)
    Замок Грансон (Chateau de Grandson)     Подивитися інші фото до статті

    З часом замок Грансон став виконувати функції місцевої в'язниці, з усіма притаманними їй атрибутами: камерами, залами тортур і приміщеннями для суду. У середині XX століття замок в черговий раз реставрують і перетворюють на цікавий музей. Крім крижаного душу залу тортур з дибою, сокирами, кліщами і різним інструментарієм ката, тут знаходиться цілком мирний і пізнавальний музей автомобілів, серед експонатів якого можна побачити раритетні моделі, що належать раніше політику Уїнстону Черчиллю і актрисі Грети Гарбо.
    Шильонский замок (Chateau De Chillon)

    Цей, найбільш відомий замок Швейцарії, знаходиться неподалік від міста Монтре, на східному березі Женевського озера.
    Своєю світовою славою він зобов'язаний англійському поету Байрону, який оспівав цитадель у своїй поемі «В'язень Шільона». Причому прототипом головного персонажа поеми став реальна людина на ім'я Франсуа Боніварде, який за своє співчуття ідеям Реформації був заточений герцогом Савойський в катівні Шільона.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Осенние листья на фоне Шильонского замка
    Осіннє листя на тлі Шильонского замку     Подивитися інші фото до статті

    Вчені вважають, що сам Шильонский замок був зведений ще в XIII столітті на невеликому скелястому острівці, пов'язаному з узбережжям вузьким дерев'яним містком. При цьому фундамент замку не був побудований звичним для нас методом, а просто вирізаний в скелястій породі. Таким чином, в його підставі з'явилися похмурі і темні підземелля, в яких раніше містилися різні злочинці і вороги будинку Савойський герцогів.

    Верхня частина замку являє собою кілька десятків різновисотних споруд, об'єднаних між собою трьома кріпаками дворами, що було притаманне середньовічної фортифікаційної архітектури. У різні роки замок відвідували відомі творчі особистості, серед яких, крім лорда Байрона, можна назвати Персі Шеллі, Віктора Гюго, Ганса Християна Андерсена, Огюста Флобера, Марка Твена та Чарльза Діккенса.

    Фото достопримечательностей Швейцарии: Шильонский замок, интерьер одного из залов
    Шильонский замок, інтер'єр одного із залів     Подивитися інші фото до статті

    Давня історія замку підкреслюється його строгим романським архітектурним стилем, розведеним елементами ранньої готики. Його надзвичайний вигляд, в поєднанні з прекрасною природою Женевського озера, породжує у відвідувачів вражаючі за своєю силою асоціації. Сьогодні замок відкритий для відвідувачів, і всередині його знаходяться багаті експозиції предметів, зброї і начиння, що належать до середньовічної епохи.

    Одним словом, в околицях Женевського озера є, де відпочити душею і тілом, є, де оздоровитися і є на що подивитися.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org