Friday, March 13, 2015

Прогулянки по Будапешту. Частина перша. Будайска фортеця

    Будайськая фортеця - це окремий район старої Буди, що нагадує «місто в місті». За величними кріпосними стінами знаходяться палац і замок, колись був резиденцією угорських королів, старовинні будівлі з черепичними дахами, площі і лабіринт вузьких вуличок, неприступний Рибальський бастіон і християнські храми. Для огляду старого міста Буда краще виділити цілий день, щоб оглянути кожна будівля усередині кріпосних стін, насолодитися атмосферою старої Угорщини, і, звичайно, помилуватися на зачаровують види, що відкриваються з оглядових майданчиків.

    Історія Будайського замку починається в далекому XIII столітті. Рішення про будівництво неприступною фортифікації, здатної захистити населення від набігів монголо-татар, в 1255 році бере угорський король Бела IV. Під час його правління, хоча Буда ще не перетворилася на столицю держави, всередині фортеці зводиться королівський замок, а для населення закладаються церкви Марії-Магдалини, Богородиці та Святого Миколая. Але на початку XV століття, за часів правління короля Сигізмунда, Будайска фортеця отримала розвиток в якості основного політичного та адміністративного центру держави.

    За його наказом поруч з невеликою вежею, де раніше знаходилися королівські апартаменти, зводиться прекрасний палац в готичному стилі з просторим лицарським залом і зрізаних вежею, яка так і залишилася недобудованою. Замість земляного валу і тину будується велична кам'яна стіна та надійні бастіони, що дозволяють захистити резиденцію від розорення ворожими військами, а старі рови були поглиблені і розширені.

    До кінця XV століття після перетворень, проведених королем Матьяшем, Будайський замок перетворився. Були запрошені найкращі архітектори з Італії, під керівництвом яких всередині фортечних стін будувалися розкішні будівлі в стилі ренесансу. Але після смерті короля його спадкоємці через численні боргів виявилися не в змозі оплачувати утримання резиденції, і в підсумку колись прекрасні будівлі старіли і поступово руйнувалися.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Схематический план Будайской крепости
    Схематичний план Будайської фортеці     Подивитися інші фото до статті

    Після завоювання турецькими військами фортеця постраждала не менше, ніж інші будівлі на території Буди. Замок Матьяша і готичний палац Сигізмунда були знищені, від розкішного оздоблення інших будівель нічого не залишилося, а королівська резиденція перетворилася у військову фортецю. Турецька влада перебудували палац у склади та казарми, а всі християнські церкви на території фортеці були перетворені на мечеті.

    Тільки у 1686 році об'єднаним християнським арміями, якими управляли баварський курфюрст Максиміліан і лотарінгський князь Карл, вдалося вибити турецький гарнізон з Будайської фортеці. Фортифікацію відновлювали століттями, але замок не раз піддавався пожежам, не пройшли для нього безслідно і важкі роки Другої Світової війни, і розпорядження уряду Соціалістичної Угорщини. Зараз фортеця входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є однією з визначних пам'яток Будапешта.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Королевский дворец в Будайской крепости. Вид с Цепного моста
    Королівський палац у Будайської фортеці. Вид з Ланцюгового мосту     Подивитися інші фото до статті

    Архітектура Будайської фортеці

    Архітектура Будайського замку з моменту його заснування в XIII столітті змінювалася не раз. Так, в епоху правління короля Матяша всі будівлі на території фортифікації придбали ренесансні риси, що стали плодами італійських архітекторів Далмата і Фіораванті. Зали королівській резиденції прикрашали мозаїчні підлоги і прекрасні килими, величезні дзеркала, барельєфи і скульптури, мармурові каміни. Королівська бібліотека привертала увагу сучасників завдяки склепінчастими стелями, на якому зображувалися зірки, пов'язані з найважливішими подіями в житті Матяша.

    У 1723 році через вибухи на пороховому складі прекрасні будівлі на території Будайської фортеці були майже повністю знищені, а в XVIII столітті над руїнами стали будувати нові палаци в стилі бароко. У XIX столітті замок перебудовується під керівництвом архітектора Мілоша Ібля, і перетворюється на величезні корпуси з кількома сотнями просторих залів, але і вони були знищені вогнем в 1945 році, коли гітлерівські війська поспіхом залишали Будапешт.

    Робота з відновлення Будайської фортеці була копіткої і тривалої, а реставратори прагнули зберегти залишки середньовічних споруд та архітектурні шедеври пізніших епох. Вже до 1966 року було відреставровано будівлю палацу, а робота над відтворенням його інтер'єрів завершилася тільки в 1980 році. Зараз фортеця відновлена, і особливо велично вона виглядає з боку Дунаю. За потужними стінами чітко видно дахи старих будинків і палаців, а за ними підносяться шпилі готичних церков, аркади і романські вежі Рибальського бастіону, купол і фасад колишньої королівської резиденції.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Фуникулёр, ведущий к Будайской крепости
    Фунікулер, що веде до Будайської фортеці     Подивитися інші фото до статті

    Чим цікава Будайска фортеця для туристів?

    Туристи, які не бажають підніматися пішки на Фортечний пагорб, можуть піднятися вгору у вагончику фунікулера. Він з'явився в цьому місці ще в далекому 1870, щоб населенню було простіше добиратися з одного району міста в інший. Особливо привабливо виглядають два вагончики, виконані під старовину, які піднімаються вниз і вгору до пізньої ночі. При бажанні пасажири можуть вийти на двох проміжних станціях, де над лінією, по якій курсують вагончики, перекинуті красиві ковані містки. Біля нижньої станції фунікулера, прямо навпроти Ланцюгового мосту , знаходиться Тріумфальна арка, а під нею розташовується тунель для автомобілів.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Триумфальная арка под Будайской крепостью
    Тріумфальна арка під Будайської фортецею     Подивитися інші фото до статті

    Піднявшись нагору, туристи опиняться на площі Святого Георгія, посеред якої височіє одне з найпрекрасніших будівель на території Будайської фортеці. Це що з'явився на карті Будапешта в XIX столітті палац Шандора, побудований у неокласичному стилі. Недалеко від нього знаходяться Орнаментальні ворота з мармуровими колонами і чавунної кованими гратами.

    На чотирикутному постаменті, що примикає до воріт, сидить відлита з бронзи міфічна птиця турула, що тримає кігтями потужних лап легендарний меч Аттіли. Скульптура була виконана в 1905 році Дьюлою Донато до святкування 1000-річчя завоювання Угорщини мадярськими племенами. Зі схожою на орла величезною птицею пов'язана старовинна легенда. Вважається, що саме вона вказувала угорським кочівникам правильний шлях і показала їм місце, де розташований сучасний Будапешт.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Птица Туруль с мечом Атиллы
    Птах Турул з мечем Атілли     Подивитися інші фото до статті

    Недалеко знаходяться ще ворота Корвіна, що перегороджують шлях в Королівський палац. Вони оформлені в сучасному стилі, виглядають дуже незвично і зовні нагадують ковану павутину. На дугоподібної перемичці сидить залізний ворон, що тримає в дзьобі кільце, а зображення мудрою птиці з'явилося в цьому місці не випадково. Старовинна легенда свідчить, що під час вінчання короля Матьяша I Корвіна в храм залетіла ворона і забрала в дзьобі кільце нареченої, немов віщуючи молодятам швидку біду. Хоча слуги встигли зловити і знищити птицю, молода королева померла незабаром після весілля. З тих пір Матьяш став зображати птицю на своєму фамільному гербі, а до його імені додалося прізвисько Корвін, яке з латинської мови перекладається як «ворон».

    Фото достопримечательностей Будапешта: Ворон с кольцом в клюве — символ на гербе короля Матиаша Корвина
    Ворон з кільцем у дзьобі - символ на гербі короля Матиаша Корвіна     Подивитися інші фото до статті

    Не менший інтерес викликає і сам палац з масивним фасадом, виконаним у стилі бароко. Він тягнеться на 304 метри і немов домінує над швидкими водами Дунаю, а в центрі будови знаходиться величезна арка. Під нею встановлена статуя австрійського полководця Євгена Савойського, що сидить верхи на коні, яка нагадує про героїзм генералісимуса під час битви з турецькими військами під Віднем. Біля ніг принца знаходяться скульптури маленьких чоловічків, що асоціюються з переможеними турками.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Фасадная часть королевского дворца Будайской крепости
    Фасадна частина королівського палацу Будайської фортеці     Подивитися інші фото до статті

    У північно-західному дворі королівського палацу знаходиться великий вражаючий фонтан, створений в 1904 році Алайошем Штробль. Створення скульптурної групи зі сценами королівського полювання глибоко символічно, і нагадує ще одну легенду, пов'язану з ім'ям Матьяша. Під час полювання королю вдалося познайомитися з молодою селянкою Ілоною, яка закохалася в нього з першого погляду. Але коли красуня дізналася, що перед нею знаходиться король Угорщини, відразу померла від відчаю. Скульптурна композиція фонтану зображує короля з почтом, убитого оленя, яструба і собак, які допомагають мисливцям загнати дичина.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Фонтан с охотничьей сценой у стены королевского дворца
    Фонтан з мисливської сценою біля стіни королівського палацу     Подивитися інші фото до статті

    Туристи, які відвідують Будайску фортеця, можуть звернути увагу на зону археологічних розкопок, що проводяться на замковому пагорбі. Вони почалися після закінчення Другої Світової війни, щоб відновити пошкоджені середньовічні будови. Але результатами були вражені навіть археологи, які абсолютно випадково виявили руїни деяких будівель, зведених за часів правління короля Сигізмунда.
    Церква Матьяша і Рибальський бастіон

    У центрі району, обнесеного фортечними стінами, знаходиться площа Трійці. Посеред неї підноситься готична церква Матяша, що вважається найважливішим символом Будапешта, а з храмом пов'язана одна цікава легенда. За часів турецького завоювання Буди собор був перероблений в мечеть. Перед тим, як в XVII сторіччі християнської армії вдалося звільнити місто, під час молитви одна зі стін храму звалилася, а турки побачили оголену статую Діви Марії, яка передвіщає їм поразки.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Церковь Матиаша
    Церква Матиаша     Подивитися інші фото до статті

    До собору Матьяша примикає Рибальський бастіон, який був побудований в кінці XIX-початку ХХ століття на місці колишнього середньовічного ринку. Споруда з безліччю відкритих галерей і конічних башточок створено в неоготичному стилі, і чудово доповнює архітектуру Будайської фортеці. З 9 до 18 години вхід на оглядові майданчики Рибальського бастіону безкоштовний, там же знаходяться і кілька приємних кафе з живою класичною музикою. Обов'язково підніміться на вежі бастіону, щоб насолодитися прекрасним видом на мости, будівля Угорського Парламенту, базиліку Святого Іштвана та інші будівлі боку Пешт.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org