Tuesday, March 31, 2015

Спас Кам'яний - один з найдавніших монастирів російської Півночі

    Для людини світської поняття пустелі пов'язано з великою кількістю піску, жарким сонцем і караваном верблюдів супроводжуваним бедуїнами. Іноді пісок може бути замінений гористою місцевістю з гострими камінням і важко прохідними дорогами. І дивно тоді звучить чернече слово пyстинь, якщо монастир знаходиться в лісі, в печерах, на островах або півостровах. Такий був монастир на Кубенском озері в Вологодському краї. На острівці розміром 120 на 70 метрів містився один з найдавніших монастирів російською Півночі.

    В аскетичному понятті пустель - це місце віддалене від людей, так виходить, що навіть перебуваючи в міській межі, монастир скрізь буде пустелею. Тут свої закони, свої правила. Часто траплялося, що монастирі ставали підставою для будівлі поряд з ними міста: взяти, наприклад, Сергієв Посад, поруч з Троїце-Сергієвої Лаври, в Підмосков'ї, або Святогірськ, поруч зі Святогірської Лаврою, на Донбасі. Але часто монастирі будувалися в таких місцях, де місто не міг з'явитися.

    Такий був монастир на Кубенском озері в Вологодському краї. На острівці розміром 120 на 70 метрів містився один з найдавніших монастирів російською півночі. За переказами, Білозерський князь Гліб Василькович в 1260 мандруючи від Белоозера до Устюгу на судах, потрапив на Кубенском озері в бурю. Молячись про благополучне своєму позбавлення від смерті він дав обітницю побудувати храм і монастир на тому місці де пристане до берега. Судно прибило до маленького острівця, там і був заснований монастир, як обіцяв князь.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Спас Каменный на Кубенском озере
    Спас Кам'яний на Кубенском озері     Подивитися інші фото до статті

    Світанок монастиря пов'язаний з ім'ям афонського постриженик ігумена Діонісія Святогорца, пізніше єпископа Ростовського. Він прийшов до Москви В14 столітті, за часів Дмитра Донського, і був призначений в Спасо-Кам'яний монастир ігуменом. Закладений ним статут і традиції проіснували тут багато століть.

    Перший монастир був дерев'яний. Як часто траплялося в ті роки - пожежа знищила практично всі монастирські будівлі. І в 1478 році було покладено початок будівництва кам'яного собору - першого російською півночі кам'яного храму: «Перший кам'яний і перший за красою» - як казав автор «Сказання про Спасо-Кам'яному монастирі» Паїсій Ярославів.

    У 1528 році князь Василь 3 Іванович відвідує монастир і жертвує гроші на споруду теплого храму, який побудували вже після його смерті. Це був Успенський храм з трапезній для братії. Крім храмів на острові було ще 6 кам'яних будівель і дерев'яний ряж - укріплення споруда для захисту острова від повені і весняних льодів, на ряже розташовувалися келії братії.

    17 століття - епоха розквіту обителі. На острові проживало 93 людини, з них 27 чоловік братії а решта робочий люд. Крім того монастир володів великими володіннями поза острова. Але знову руйнівна пожежа, і 26 років, починаючи з 1774 року, монастир перебував у запустінні. «Святе місце порожнім не буває» - в 1799 році місцеві купці, дворяни і начальники прибережних волостей звертаються до імператора Павла 1 з проханням дати «добро» на відновлення обителі. Через два роки прохання задовольняють: «монастир відновити переведенням в нього братії і майна та зарахуванням до нього угідь заштатній Богоявленської пустелі з ім'ям його Белавінскою Спасопреображенський пустелею».

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Одинокий монастырь на одиноком острове
    Самотній монастир на самотньому острові     Подивитися інші фото до статті

    19 століття в історії монастиря відобразився як століття відродження. Тут за часів Вітчизняної війни 1812 року рятуються від наполеонівської навали монахи декількох московських монастирів. В кінці 19 століття, в 1876 році на острові будують першу в губернії рятувальну станцію на водах, керував станцією намісник монастиря. Було встановлено два маяка, один з яких на Настоятельском корпусі, його світло було видно за 20 верст. А в негоду, під час туманів і хуртовин, з маяка подавали сигнал п'ятитонний дзвоном, привезеним з Петербурга. Дзвін був відлитий з гільз залишилися після війни 1812 року.

    Доля спіткала Російську Імперію не оминула і монастир. Скасування монархії, громадянська війна, пішли за нею репресії все відобразилося на Російської Церкви. Не виключенням був і Спасо-Кам'яний монастир. У 1925 році монастир закривають, а братію виганяють з острова. В обителі організовують колонію для неповнолітніх, але вже восени, після пожежі, малолітні злочинці розбігаються.

    В кінці 30-х років підривають Преображенський собор. Якість стін було настільки гарне, що вдалося зруйнувати тільки дах і верхні стіни - нижня частина стін збереглася. Успенську дзвіницю не чіпали - її залишили в якості маяка.
    З 1945 по 1960 готель, дзвіниця та льохи, все що залишилося від монастирських будівель, використовувалися для потреб рибзаводу. Близько 1970 пожежа в готелі остаточно винищує життя з давньої обителі. До самого відновлення залишилися споруди служать тимчасовим притулком для рибалок і туристів. Решту стіни Преображенського собору і готелі перетворюються на порослі травою руїни, а дзвіниця все більше наближається до свого руйнування.

    Але зруйнуватися дзвіниці не дали. Дві людини внесли свої імена в історію острівної обителі - це Асафів Олександр Олексійович і Плігін Олександр Миколайович. Зусиллями архітектора А. А. Асафових в 1983 році монастирський комплекс включений в проект «Спадщина», де він був головним архітектором. А з 1991 року починається обласне фінансування відновлювальних робіт.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Спас Каменный на Кубенском озере
    Спас Кам'яний на Кубенском озері     Подивитися інші фото до статті

    Але в 1993 році Асафів вмирає, а в 94 припиняється державне фінансування ремонтних робіт. Весь працю бере на себе А. Н. Плігін. Відновлюється дзвіниця, готель. У 1998 році будується каплиця в ім'я всіх Вологодських святих. 27 січня 2004 помирає Плігін А. Н., з благословення правлячого архієрея архієпископа Максиміліана його ховають на острові. Роботи з смерті першого восстановителей не припинилися - ці люди змогли надихнути інших на працю з відновлення монастиря. Так в 2009 році в Успенському храмі відслужили перший молебень, а 17 серпня 2010 владика Максиміліан освятив храм, і з тих пір богослужіння в храмі стали регулярними.

    Відособлене місце острова, що знаходиться на ньому монастир - багато що було причиною того, що це місце стало посиланням для неугодних політичних діячів. Саме сюди був засланий один з провідних діячів старообрядницького розколу Іван Неронов. Тут останні дні життя провели єпископ Арсеній Шишка і віце-прокурор Священного Синоду Георгій Дашков.
    Примітно озеро і тим що в негоду тут буває справжній шторм. Не дивно, що князь-засновник монастиря переживав за своє життя потрапивши в негоду посеред озера, молівшісь, і давши обітницю зі страху смерті, але не забувши його виконати після чадного свого порятунку.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: Спас Каменный. Монастырь на одиноком острове
    Спас Кам'яний. Монастир на самотньому острові     Подивитися інші фото до статті

    Взимку на острів можна дійти по льоду. Однак навесні лід тане, і тим самим створює проблеми для прибережних споруд. Про силу крижаних торосів свідчить випадок колишній в обителі в 1883 році, коли кам'яний валун вагою більш ніж в 500 пудів був покинутий на дах келій, великої праці коштувало скинути його з даху, і досі його можна знайти в купі каменів лежить в монастирі. А в 1915 році тороси зруйнували башточку маяка, до речі, стоїть на тому самому будинку куди раніше був покинутий валун.

    Для пристрою монастиря на острові, в свій час, було зроблено все можливе. Живописнейшее місце було облаштовано для життя, крім того, архітектурний ансамбль прикрашав сам по собі гарний острівець. Руйнівна сила реформ, розпочатих вже іншими людьми (не тими хто будував, а вже руйнував), внесла свої поправки. Зараз мрія відроджувачі обителі - це Преображенський собор. Видать, немає того духу який був у засновників обителі, або не вистачає людей перейнялися ентузіазмом для відродження монастиря. Поки на місці стародавньої обителі діє тільки архієрейське подвір'я, регулярні служби почалися тільки в 2010 році, а відродженням монастиря займається вдова покійного Плігіна Надія Олександрівна.

    Фото достопримечательностей Европейской части России: На территории Спаса Каменного
    На території Спаса Кам'яного     Подивитися інші фото до статті

    Як дістатися до Спаса Кам'яного

    Кубенское озеро, на якому знаходиться острівної монастир Спас Кам'яний, розташоване в 40-50 км від Вологди у напрямку траси на Медвеж'егорск. Потрапити безпосередньо на острів влітку можна тільки по воді. Взимку сміливці йдуть по льоду, але вкрай не рекомендуємо це робити, якщо немає 100% впевненості в рівномірній товщині льоду на всьому шляху.

    В даний час монастир після тривалого забуття завдяки добровольцям і ентузіастам знову оживає, наповнюється енергетикою. Дзвіниця вже відреставрована, черги чекають інші споруди на острові.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org