Friday, March 13, 2015

Храм Спас на крові - одна з перлин Санкт-Петербурга

    Одна з перлин Санкт-Петербурга - це собор воскресіння Христового, більш відомий як храм Спаса на крові. Собор побудований на місці, де був смертельно поранений імператор Олександр Другий, на березі каналу Грибоєдова. Висота храму 81 метр - це символічне число пов'язано з роком смерті імператора.

    В історії Русі було безліч правителів, хороших і не дуже, які люблять свою Батьківщину і з любов'ю дивляться на народи ближніх і далеких країн зі спробою ввести і на своїй вітчизні їх традиції та порядки. Усім їм віддавати честь по смерті: князям, царям, імператорам, але смерть бувала різна ...

    19-е століття для Російської імперії знаменний і яскравими прикладами доблесті і могутності країни, не оминули Росію і скорботні моменти історії.

    Імператор Олександр II за скасування кріпосного права був прозваний Визволителем. Але незважаючи на його реформи по звільненню селян він не знайшов любові у народовольців. Сім замахів на найяснішого були вдалі, але восьме стало фатальним: 1 березня 1881 терорист Гриневицький при замаху смертельно поранив царя. Вже наступного дня міська дума Санкт-Петербурга просила спадкоємця престолу Олександра Олександровича (майбутнього Олександра ІІІ) дати дозвіл на спорудження каплиці чи пам'ятника, на що той відповів: «Бажано було б мати церкву ... а не каплицю». Проте відразу храм не звели, на місці замаху була побудована тимчасова каплиця. Каплиця простояла до весни 1883, поки не почалися будівельні роботи.

    Було проведено три конкурси на кращий проект, але переможці дух перших удостоїлися уваги Олександра ІІІ. А ось третій конкурс був плідний, і проект архітектора Альфреда Парланда і настоятеля Троїце-Сергієвої пустелі архімандрита Ігнатія (в миру І. В. Малишева) був схвалений імператором.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Санкт-Петербург, собор воскресения Христова, более известный как храм Спаса на крови
    Санкт-Петербург, собор воскресіння Христового, більш відомий як храм Спаса на крові     Подивитися інші фото до статті

    Будівництво обійшлося в 4,6 мільйонів рублів. Тільки мозаїку собору робили 10 років. 19 серпня 1907 собор освятив митрополит Антоній (Вадковський) в присутності імператора Миколи ІІ. Храм був повністю електрифіковано, його освітлювало 1689 світильників.

    Храм побудований не на палях, а на бетонній основі. Щоб вода не заходила під будівлю, для дзвіниці був побудований виступ над каналом шириною 8 метрів. Всередині собору з яшми, лазуриту і орлеца був зроблений намет, під яким знаходиться дійшов до нас фрагмент Катерининського каналу: частина решітки, плити тротуару, булижники бруківці - те саме місце, на якому стався замах на імператора Олександра Другого. Щоб виконати цей проект русло каналу довелося відсунути на 8,5 метрів.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Храм Спаса на крови, ночная съемка
    Храм Спаса на крові, нічна зйомка     Подивитися інші фото до статті

    Гроші на собор йшли з усієї Росії, і не тільки: жителі інших слов'янських країн також вклали не малу лепту в спорудження собору. В пам'ять про пожертвування на стінах дзвіниці поміщені сотні гербів великих і малих міст, губерній і повітів, які брали участь у зборі коштів. Але найбільший внесок у будівництво храму здійснила родина Романових, зазначено це царським вінцем, який вінчає хрест на дзвіниці. З боку Михайлівського саду храм оточений чавунної дзвіницею з рослинним візерунком виконаним за ескізом Парланда. По периметру храму встановлено 20 гранітних дощок на яких золоченими літерами описуються діяння імператора Олександра ІІ.

    Як і Ісаакіївський собор храм був на утриманні держави, він не був розрахований на масові відвідування і не був парафіяльним. Собор був у віданні Міністерства внутрішніх справ, вхід до храму здійснювався за перепустками. Служби були в основному заупокійні в пам'ять про загиблого імператорі і щодня вимовлялися проповіді.

    Революція 1917 року наклала свій відбиток на історію собору, фінансування з казни держави припинилося, храм відразу зубожів. Настоятель звернувся до народу зі словами: «Храм Воскресіння на крові позбувся коштів, необхідних для забезпечення в ньому богослужінь. Причт храму, спорудженого на загальні народні засоби, вирішив звернутися до господаря храму - народу із запрошенням об'єднатися навколо храму і в міру сил своїх і старанності розділити турботу про підтримку в ньому благоліпного богослужіння. Бажають записатися в число прихожан храму прихильні звертатися до батька настоятелю протоієрею П. Лепорський (Невський, 163) або в храмі на свічковий виручку, і там отримають необхідні бланки для заяв ».

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Мозаика внутри храма Спас на крови
    Мозаїка всередині храму Спас на крові     Подивитися інші фото до статті

    Через два роки вирішено створити при храмі так звану «двадцятку», що фактично означало створення парафії. Настоятель протоієрей Петро Лепорський висловився проти цього, оскільки храм ніколи не був парафіяльним, але його думка влади врахували, і храм віддали «двадцятці». До 1930 року храм переходив з рук в руки різних конфесій, і врешті-решт був закритий.

    Минуло небагато часу і храм вирішили розібрати, але розпочата Велика Вітчизняна Війна завадила втілити в життя це рішення. Після закінчення війни в храмі влаштували склад декорацій Малого оперного театру. У 1970 му році храм переобладнали як філія музею «Ісаакіївський собор». У вісімдесяті та дев'яності роки храм Спаса на Крові реставрувався. А в 2004 році тут була відслужена перша за більш ніж 70-річний перерву літургія.

    Зовні храм нагадує Собор Василя Блаженного в Москві . Різниця в тому, що московський храм побудований в юному царстві - Іван Грозний першим з російських великих князів назвав себе царем, а Петербурзький храм побудований в зрілої імперії, тільки життя цієї імперії обірвалося в цьому зрілому віці незабаром після будівлі «Спаса на Крові». Зовнішня схожість з московським храмом красенем, його складний мальовничий силует і багатобарвне декоративне оздоблення виділяє собор із строгих будівель Північної Пальміри.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Внутри храма Спас на крови
    Усередині храму Спас на крові     Подивитися інші фото до статті

    Центральний купол храму шатровий, його висота 81 метр. Всього на храмі 9 куполів, частина золочених, частина покриті емаллю. У західній частині храму знаходиться дзвіниця увінчана куполом нагадує своїм зовнішнім виглядом купол дзвіниці Івана Великого в Московському Кремлі. Усередині храм багатий мозаїкою, тут знаходиться найбільша в Європі мозаїчна експозиція - площа її складає 7065 квадратних метрів. Серед майстрів, які працювали над мозаїчним прикрасою храму особливо відомі художники В.М Васнєцов, М. В. Нестеров і А. П. Рябушкін.

    Храм «Спаса на Крові» в Північній Пальмірі, побудований на честь імператора убитого революціонером, дивом зберігся до наших днів. Роки революції, громадянської війни і Радянської влади торкнулися храм не кращим чином і залишили не найприємніші спогади, але дивно саме те, що пам'ятник прославляє убитого, а не вбивцю був збережений однодумцями останнього. Сумно те, що мало храмів спіткала доля залишитися цілими і радувати око любителів мистецтва і душі віруючих християн.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org