Friday, March 20, 2015

Дьйор - гарне місто між Віднем і Будапештом

    Дьйор (Gyor) є важливим економічним, промисловим і культурним центром Угорщини. Місто лежить на півдорозі між Віднем і Будапештом. Будучи шостим за величиною містом Угорщини, Дьйор - це адміністративний центр медьє Дьйор-Мошон-Шопрон, і один з важливих міст всієї країни. Це місто може похвалитися своїми прекрасними історичними пам'ятниками в стилі бароко, що збереглися до наших днів. Споруди історичного центру Д`єра були внесені в список захисту пам'яток історії європейської асоціації Europa Nostra в 1989 році.

    Дуже часто Дьйор ще називають «містом вод», так як він лежить на березі річки Раба. Великою популярністю тут користуються водні екскурсії на човнах і каное. Тут також можна відвідати величезний аквапарк, який є одним з улюблених місць туристів і місцевих жителів. Для тих, хто обожнює риболовлю чи просто відпочинок на природі, озера і водойми в околицях міста є ідеальним місцем для приємного відпочинку.

    Які ж найцікавіші пам'ятки Д`єра? Слід зауважити, що їх не так вже й мало.
    Ковчег Завіту в Дьере

    Ця гарна реліквія часів Бароко знаходиться на площі Гуттенберга і датується 1731 роком. Пов'язана з нею історія свідчить про те, що в 1729 році один угорський солдат був запідозрений у шахрайстві і багатоженство. Скориставшись чужим ім'ям, він дізертіровал з армії, ховаючись в єзуїтській обителі. Біженець переодягнувся в служителя церкви і спробував сховатися в колоні хресного ходу. Однак переслідувачі впізнали його, кинувшись на колону священнослужителів, в результаті чого священик упустив на землю Глорію (католицький гімн).

    Фото достопримечательностей Венгрии: Ковчег Завета в Дьёре — барокковое украшение города
    Ковчег Завіту в Дьйорі - барокове прикраса міста     Подивитися інші фото до статті


    Після цього випадку в спокутування гріха, король Угорщини Карл III наказав на місці конфлікту встановити священну реліквію Ковчег Завіту (це узагальнена назва для сакрального пам'ятника, що символізує жертву Христа). Дьерскій Ковчег Завіту став справжньою окрасою міста: на бароковому кам'яному постаменті два ангели тримають над головами скарбницю, на якій в колі золотих сонячних променів покоїться Агнець Божий, що лежить, як йому і належить, на Книзі за сімома печатками. А лівим копитцем Агнець тримає позолочену Глорію, як символ спокути гріха, скоєному в місті в минулому.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Ковчег Завета в Дьере — детальное фото реликвии
    Ковчег Завіту в Дьере - детальне фото реліквії     Подивитися інші фото до статті

    Кафедральний собор в Дьере

    Це одна з найвидатніших архітектурних пам'яток країни. Тут зберігається безліч старовинних і цінних християнських реліквій, серед них ікона Святої Богородиці. Знаходиться це архітектурне надбання в найстарішій частині міста, де бруковані вулички перетинаються з важкодоступними провулками. Базиліка датується 11 століттям. Темний інтер'єр у стилі Бароко з акцентом з червоного мармуру зачаровує навіть тих, хто не особливо цікавиться релігійними пам'ятками архітектури. Церква оброблена фресками Франца Антона Маульберча, відомого німецького художника.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Базилика или кафедральный собор Дьера
    Базиліка або кафедральний собор Д`єра     Подивитися інші фото до статті

    Одним із скарбів базиліки є вилита із золота голова угорського короля Ласло, яка датується початком 15 століття. Тут також можна побачити ікону плаче Марії в неймовірно красивому вівтарі. Статую Богородиці сюди привіз один ірландський єпископ. 40 років по тому, після того, як статуя була встановлена в храмі, в День Святого Патрика вона заплакала кривавими сльозами. І донині кожен рік Діва Марія плаче саме в це свято. Також в Базиліці є знаменита гробниця єпископа і мученика Вільмоша апорії. Єпископ помер, захищаючи дівчину, яку хотіли зґвалтувати радянські солдати в 1945 році. Він був зарахований до лику блаженних в 1997 році Папою Іоанном Павлом II.
    Міська Ратуша Дьёра

    Одне з найкрасивіших споруд Дьёра, той, хто бачив Віденську ратушу неодмінно помітить невелику схожість з ратушею Д`єра. Така-ж висока центральна вежа і більш низькі бічні. Це витончене будівля в стилі еклетікі, було побудовано в 1896-1898 за проектом архітектора Хюбнера. Ратуша прикрашена кам'яними колонами, арочними вікнами і скульптурної обробкою. У будівлі знаходиться більше 200 приміщень, що використовуються міською радою та періодично для організації концертів, в тому числі органних. Орган був подарований Дьерской ратуші Будапештській академією музики.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Городская ратуша Дьера
    Міська ратуша Д`єра     Подивитися інші фото до статті

    Колекція кераміки Магрит Ковач

    Ця частина Міського Музею Мистецтв присвячена видатному майстру кераміки Магрит Ковач, яка народилася в Дьере (1902-1977 рр.). Багато її робіт пов'язані з сільською і сімейним життям і мають риси фольклорного мистецтва і релігійного уявлення, а от її пізніші твори - більш абстрактні. Одна з її найкращих робіт знаходиться в місті Сентендре. Близько 100 творів, які виставлені в цій галереї можна подивитися з великим задоволенням, і запам'ятати на все життя. Тут є сумна теракотова Діва Марія, сцени природи на картинах і кілька ошатних манекенів справжніх солдатів.
    Синагога

    Уздовж річки Рабба над кронами дерев підноситься багато прикрашений восьмикутний купол, галереї та скиния колишньої міської синагоги, побудованої в 1870 році. Колишній єврейський будинок богослужіння зараз є місцем перебування приватної колекції сучасного угорського мистецтва Яноша Васілеску. Але справжнім шедевром тут є прекрасний реставрований інтер'єр, а в колишній єврейській школі, яка розташована по сусідству, зараз знаходиться міська музична академія.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Синагога в Дьере
    Синагога в Дьере     Подивитися інші фото до статті

    Церква Святого Ігнатія

    Будова датована 1641 роком, ця єзуїтська, а пізніше бенедиктинський церква підноситься на південній стороні величезній площі Сечені - місце міського ринку в Середні століття. Тут обов'язково потрібно подивитися на Білостінного церкви 17 століття і запаморочливі фрески на їх стелі, які були намальовані віденським художником Полем Трогера в 1744 році. Біля церкви знаходиться красива скульптура Діви Марії.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Церковь Святого Игнатия
    Церква Святого Ігнатія     Подивитися інші фото до статті

    Церква кармелітів

    Підноситься на березі річки Раба, є ідеальним прикладом архітектури в стилі австрійського бароко. Під храмом розташований старовинний склеп. На південь від церкви Кармелітів, яка побудована в 1725 році, панує площа Віденських воріт періоду Бароко. На північній і північно-західній стороні площі знаходиться фортифікаційні споруди, побудовані в 16 столітті, щоб зупинити турецьке напад, і бастіон, який служив в'язницею, каплицею, магазином і, до недавніх пір, навіть рестораном.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Церковь кармелитов в Дьере
    Церква кармелітів в Дьере     Подивитися інші фото до статті

    Єпископський палац

    Розкопки показали, що палац Єпископа побудований на місці більш давніх античних споруд - у фундаменті фортеці виявили сліди римських будов. Найстаріша частина знаходиться під кріпосної вежею - так званий рятівний коридор і примикає до нього приміщення з хрестовим склепінням. У 1481-1486 рр. до східного кутку вежі була прибудована готична двоповерхова каплиця, являющася рідкісним зразком подібних кріпаків каплиць.

    Через постійної загрози з боку Туреччини спорудження посилено зміцнювали. Найбільші роботи такого роду виконані за проектом італійського архітектора Піетро Феррабоско. Але все-таки туркам у вересні 1594 вдалося захопити фортецю. Через чотири роки, на початку 1598 вона була повернута, проте єпископство змогло повернутися в неї тільки до середини 18 століття.

    Фото достопримечательностей Венгрии: Ночная подсветка Епископского дворца в Дьере
    Нічне підсвічування Єпископського палацу в Дьере     Подивитися інші фото до статті


    Після повернення споруди, під керівництвом єпископа Френца Зічі була проведена реконструкція палацу і надання йому нинішнього вигляду. Останні реконструкції у фортеці закінчилися в 1984 році. У 2004 році в приміщеннях палацу відкрилася постійна виставка, присвячена єпископу Вільмоша апорії, застреленого в підвалі фортеці радянськими солдатами в 1945-му році.

    Епархіальое казначейство та бібліотека Д`єра

    Одна з найбагатших колекцій священних реліквій Угорщини. Ця скарбниця містить готичні чаші, прикрашену перлинами митру епохи Відродження, золоту дароносицю 14 століття з Будапештського монастиря Кларисса і частина закривавленою сорочки єпископа Вільмоша. Найвидатніше тут - це безцінна бібліотека, яка складається з майже 70 тисяч томів, надрукованих до 1850 року, включаючи збірку старовинних рукописів 11 століття.

    Словом, Дьйор - це місце, де час зупиняється, де не хочеться нікуди поспішати, а тільки дивитися, милуватися і дивуватися.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org