Sunday, March 15, 2015

Прогулянки по Будапешту. Частина друга. Пешт - архітектурний шедевр столиці Угорщини

    Столиця Угорщини Будапешт - унікальний гарне місто, який утворився після об'єднання в 19 столітті трьох міст: горбистій Буди, давньої Обуди і рівнинного Пешта. Пешт - східний, лівий берег Дунаю, який славиться як ділова частина Будапешта. Чудова архітектура будинків на проспекті Андраші, велична площа Героїв, зелений парк Варошлігет, прекрасна будівля Парламенту, мальовнича набережна - це далеко не всі визначні пам'ятки Пешта.

    Про визначні пам'ятки Буди ми вже розповідали в статті Прогулянки по Будапешту. Частина перша. Будайска фортеця . Тепер, в продовження прогулянок по Будапешту, мова піде про лівому березі Дунаю - Пешті.

    За однією з версій, назва Пешт походить від тюркського слова «піч», що означає вогонь. Мабуть в стародавні часи в печерах, які перебували на стороні Пешт, палили багато вогнів. Прогулянка по найбільшій частині Будапешта починається під землею. Тут горять вогні унікального Будапештського метро. Всі лінії метро перетинаються на станції «Ференц Деак тер». Жовта лінія або лінія М 1 - це найстаріша лінія метрополітену не тільки в Будапешті, а й в континентальній Європі. Підземка, або по-угорськи Фельдалатті, була відкрита в 1896 г і приурочена до тисячоліття поселення угорців на Дунаї. Вона побудована неглибоко, ніяких ескалаторів, тільки трохи сходинок вниз. Дуже цікаво прокотитися на старовинному маленькому вузькому поїзді жовтій лінії, переносить у минуле і історичний інтер'єр станцій підземки.

    На «Ференц Деак тер» знаходиться невеликий унікальний і цікавий музей метро Будапешта. Відвідавши його, переносишся на сотню років тому. Колоритні вагончики різних епох стоять на платформах, у вікнах видно пасажири, одягнені по моді тих років. Старовинна станція метро з будкою білетера, лавками, рекламними плакатами виглядає дуже колоритно. У музеї також є макети старих станцій метрополітену, багато архівних фотографій Будапештського метро, зразки проїзних квитків.

    Переходимо невелику гарну площу Ференца Деака, названу на честь угорського державного діяча 19 ст., Який відіграв важливу роль у розвитку державності Угорщини та проголошення Австро-Угорського договору. Наступна площа названа на честь улюбленої угорцями королеви Ержебет, знаменитої Сісі. У центрі височіє оригінальний фонтан «Дунай», роботи архітектора Міклоша Ібля. На верхній чаші - мужня постать, що уособлює могутню європейську річку, а на нижній влаштувалися прекрасні дівчата - притоки Дунаю: Тиса, Сава і Драва.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Базилика Святого Иштвана. Будапешт
    Базиліка Святого Іштвана. Будапешт     Подивитися інші фото до статті

    Недалеко від площі Ержебет, на площі Св. Іштвана височіє величний купол знаменитої базиліки Святого Іштвана. Ця грандіозна церква входить до трійки найбільш значущих храмів країни. Іштван, на честь якого побудована базиліка, перший король Угорщини і основний святий покровитель країни. Він об'єднав розрізнені племена, зробив сильним угорська держава і привів його до християнства. 20 серпня угорці відзначають день Св. Іштвана, це головне державне свято країни.

    Прекрасний храм Св. Іштвана почали будувати в 1851, тривало будівництво 54 роки. Перший архітектор Йожеф Хільд створив проект базиліки в стилі неокласицизму, але в 1868 г, раптово впав купол храму. Далі активну участь у зведенні церкви прийняв талановитий архітектор Міклош Ібль. Він спорудив новий купол, вражаючий сьогодні красою і розмірами. Діаметр купола 22 м. Цікаво, що висота Парламенту та базиліки однакові - 96 м. Це найвищі будівлі в Будапешті. Дві дзвіниці з боків гармонійно доповнюють фасад храму. 9-тонний дзвін, який вважається найбільшим і важким дзвоном Угорщини, знаходиться в правій дзвіниці.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Базилика Святого Иштвана внутри
    Базиліка Святого Іштвана всередині     Подивитися інші фото до статті

    Божественно красиво і багато внутрішнє оздоблення храму, створене архітектором Йожефом Каузер. Мармурові колони, витончена мозаїка, кольорові вітражі з фігурами святих, скульптури, картини, майстерна позолота, на якій відбивається світло палаючих свічок, викликає захоплення і благоговіння. Вівтар вінчає скульптура Св. Іштвана, навколо на барельєфах сцени з життя першого короля Угорщини. Мощі святого, його права рука, дбайливо зберігається в золотій раку зліва від вівтаря.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Раква с мощами правой руки первого короля Венгрии Иштвана в базилике Св. Иштвана
    Раква з мощами правої руки першого короля Угорщини Іштвана в базиліці Св. Іштвана     Подивитися інші фото до статті

    Унікальний оргaн, який був виготовлений спеціально для базиліки в 1904 г, а потім вдосконалений в 1934 г, вражає розмірами. Він складений з 5898 труб. Увечері в базиліці Св. Іштвана проходять чудові концерти органної музики. Це незабутні враження.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Вид на Пешт с базилики Св. Иштвана
    Вид на Пешт з базиліки Св. Іштвана     Подивитися інші фото до статті

    Повертаємося на площу Ержебет. Ще одне творіння угорського архітектора 19 століття Міклоша Ібля - проспект Андраші, побудований в 1885 р Прекрасний широкий проспект довжиною 2,5 км є серцем Будапешта. Він з'єднує площу Ержебет і площа Героїв, а за нею і парк Варошлігет. Під ним проходить історична жовта лінія Будапештського метрополітену. Проспект Андраші внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і названий на честь видатного державного діяча 19 століття, міністра закордонних справ Австро-Угорщини Дьюла Андраші.

    Елегантність і урочистість - перше враження від проспекту. Багато хто порівнює пр. Андраші з Єлисейськими полями, але в серці Будапешта своя унікальна і неповторна атмосфера. Романтична прогулянка по головній вулиці Будапешта до площі Героїв досить довга, але вона варта зусиль. Чудові будинки в стилі еклектики і неоренесансу вражають архітектурною витонченістю і помпезністю. Фасади багатих особняків і палаців прикрашені майстерними орнаментами, барельєфами, колонами і красивими статуями.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Еще одно красивое здание на проспекте Андрашши
    Ще одне красиве будинок на проспекті Андраші     Подивитися інші фото до статті

    До площі Октогон проспект має саму вузьку ширину. Всі будівлі в цій частині пр. Андраші мають переважно 4 або 5 поверхів. Перші поверхи в них займають розкішні ресторани та ексклюзивні бутіки. Особливо вражають палац Дрехслер і вишукана архітектура в стилі неоренесанс державного оперного театру Угорщини. Перед будівлею оперного театру, творцем якого є все той же Міклош Ібль, встановлені пам'ятники відомим угорським композиторам Ференцу Лісту і Ференцу Еркеля. Цікаво, що красива будівля театру займає, після Ла-Скала і Паризької опери, третє місце у світі за якістю акустики.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Оперный театр Будапешта
    Оперний театр Будапешта     Подивитися інші фото до статті

    Від восьмикутної площі Октогон до чарівної площі композитора Золтана Кодая з писаними фасадами проспект розширюється, і в центрі дороги з'являється зелена прогулочная алея. На цій ділянці пр. Андраші особливо запам'ятовується будівлю Університету образотворчих мистецтв з химерними вікнами і візерунками на фасаді. Не можна не звернути увагу на великий чорний козирок з вирізаними літерами «Терор» над будівлею Музею терору. Він присвячений жертвам тоталітарного режиму в Угорщині, як фашистського, так і комуністичного.

    Шикарні багаті особняки, що потопають у зелені, красуються ближче до кінця проспекту Андраші. У багатьох з них зараз розміщені музеї чи посольства. Тут панує атмосфера респектабельності і помпезності, не дарма проспект Андраші вважають найпрестижнішою вулицею Будапешта.

    На площі Героїв закінчується неспішна прогулянка по проспекту Андраші. У високих колон і величних постатей угорських королів і борців за свободу фотографуються туристи, прагнучи піднятися якомога вище на величезні скульптури. У вихідні тут проходять концерти та гуляння. Навколо гуде потік машин. У 1896 г також шуміла ця площа, яка вмістила понад 50 тисяч людей. До святкування тисячоліття Здобуття угорським народом Батьківщини, поряд з проспектом Андраші та Будапештським метрополітеном, була урочисто відкрита площа Героїв.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Площадь героев — символ тысячелетия Венгрии
    Площа героїв - символ тисячоліття Угорщини     Подивитися інші фото до статті

    Високо над всією площею височіє колона з архангелом Гавриїлом, який спонукав уві сні Іштвана Святого звернути свій народ до християнства. Внизу з князем Арпадом на чолі, славним родоначальником королівської династії, гордо сидять на конях вожді семи племен мадярів, які призвели угорський народ від Уралу, через Карпатські гори до Дунаю, де угорці та здобули свою батьківщину. На згадку про угорців, які загинули у світових війнах, біля підніжжя колони встановлена меморіальна плита. Позаду - два колонади зі статуями королів і героїв Угорщини, які за допомогою Мудрості і Слави, Миру і Війни, Процвітання і Праці, втілених у скульптурах на колонаді, привели народ Угорщини до незалежності.

    Граціозно обрамляють площа Героїв будівлі в стилі неокласицизму: Музей образотворчих мистецтв - зліва і Музей сучасного мистецтва - справа. Найбільші пісочний годинник у світі розмістилися за Музеєм сучасного мистецтва. Зовні це величезне коло, розділений навпіл. Висота годин становить 8 м, вони відміряють річний цикл. Їх конструкція продумана так, що остання піщинка падає опівночі 31 грудня і завершує рік. Під захоплені овації глядачів у Новорічну ніч пісочний годинник перевертають вручну і починається новий відлік, новий час, нові надії.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Самые большие песочные часы в мире находятся в Будапеште
    Найбільші пісочний годинник в світі знаходяться в Будапешті     Подивитися інші фото до статті

    Надія відпочити і побачити щось грандіозне манить в улюблений жителями і гостями Будапешта парк Варошлігет, що знаходиться відразу за площею Героїв. Колись на місці цього парку були мисливські угіддя короля Матьяша. Тут дійсно є що подивитися: екзотичні види дерев і квітів, красиві штучні озера та канали, цікавий Будапештський зоопарк і парк атракціонів, різні виставки та вуличні вистави, вишукане будівля старовинної купальні Сечені. Але особливо приваблює в парку казковий замок-музей з важким назвою Вайдахуняд .

    Фото достопримечательностей Будапешта: Замок Вайдахауняд в парке Варшолигет
    Замок Вайдахауняд в парку Варшолігет     Подивитися інші фото до статті

    Цікава історія його створення. До святкування тисячоліття Угорщини в 1896 г архітектор Ігнац Альпарі, пам'ятник якому стоїть біля входу в Вайдахуняд, побудував з пап'є-маше, фанери і дерева історичний павільйон. У ньому були представлені копії найвідоміших і найкрасивіших споруд Угорщини різних стилів та епох. 21 макет будівель представляли архітектурні стилі: романський, бароко, ренесанс, готику. Павільйон став настільки популярний, що на численні прохання жителів вирішено було його звести в камені. До 1908 р всі роботи були закінчені. Найбільша споруда комплексу, замок роду Хуньяди з Трансільванії, і дав йому назву.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Небольшая часовня на территории замкового комплекса Вайдахауняд
    Невелика каплиця на території замкового комплексу Вайдахауняд     Подивитися інші фото до статті

    Прогулянка по замку Вайдахуняд дуже цікава. Але повного занурення в атмосферу казки та чаклунства замку не сприяють натовпи туристів. До чергового архітектурного шедевру треба ще добратися. Таємниче і загадково виглядає пам'ятник анонімусів, угорському літописцю 12 століття. Він написав книгу «Діяння угорців», в якій розповів про труднощі здобуття Батьківщини угорським народом. Любителі фотографій мило сидять «на ручках» анонімусів, загадують бажання і натирають до блиску перо літописця, щоб збулося задумане.

    У парку Варошлігет багато розваг для дітей і дорослих: чудовий парк атракціонів, цирк, чудовий зоопарк. Після яскравих емоцій, нових вражень і тривалої прогулянки так приємно розслабитися і зняти втому в купальні Сечені. Будапешт славиться ще й як курортне місто. Тут багато термальних лікувальних лазень. Купальня Сечені - це найбільший палацовий банний комплекс Європи, побудований ще в 1913 р Він названий на честь угорського політика і письменника графа Іштвана Сечені.

    Фото достопримечательностей Будапешта: Купальни Сечени — шедевр архитектуры
    Купальні Сечені - шедевр архітектури     Подивитися інші фото до статті

    Вишуканий класичний стиль будівлі з елементами неоренесансу вражає благородством і респектабельністю. Унікальний і складу лікувальної термальної води, що б'є з двох гарячих джерел з глибини більше 1 км. До речі, бегемоту з будапештського зоопарку неймовірно пощастило, він регулярно бере ванни з джерел Сечені, виявляється, вони трохи схожі за складом на воду річки Ніл.

    Внутрішній інтер'єр купальні красивий і розкішний. У скульптурах, кахлі, обробці стін і деталях декору присутні морські мотиви. Небачені чудовиська, русалки, рибки і черепашки оригінально і стильно прикрашають інтер'єр. Усередині купальні кілька залів з термальними басейнами різної температури, світлові та ароматичні сауни, парилки. Особливо вражає шикарний і затишний «шоколадний» зал і великий головний купол купальні, прикрашений вітражами і картинами із зображенням Бога сонця Геліоса, тритонів, сузір'їв зодіаку.

    Зовнішні басейни утворюють дивовижний за красою пляж, прикрашений вишуканими білими скульптурами. У деяких з басейнів є штучне течія, водний масаж для шиї і спини. Один недолік є в купальні Сечені - тут завжди багато туристів. Жителі Будапешта воліють менш розкішні, невеликі старовинні затишні лазні: Рудаш, Кіра. Але, незважаючи на це, в Сечені варто побувати, щоб побачити всю красу цієї неповторної купальні.

    Гуляючи по лівому березі Дунаю, дізнаєшся цікаву історію Будапешта, насолоджуєшся красивою і величною архітектурою, мальовничою набережною, чудовими парками. Пешт - справжній шедевр міської архітектури 18-19 століття.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org