Wednesday, March 11, 2015

Неаполь - колоритне місто Південної Італії

Неаполь - непередбачуваний місто, одні люди можуть закохатися в його романтику і колорит, іншим це місто може не сподобатися. Але в будь-якому випадку, Неаполь нікого не залишить байдужим, його треба побачити, щоб це зрозуміти. Відома фраза з фільму «Діамантова рука» дуже підходить цьому місту і з упевненістю можна сказати, що Неаполь - «місто контрастів». Тут є сусідами розкіш і бідність, величність старовинних пам'яток і ницість нецензурних фраз, на них написаних, краса природи і гори сміття, розвіваються вітром по всіх вулицях.

    Організований хаос - таке суперечливе думка виникає при відвідуванні Неаполя вперше. Але саме така особливість, такий устрій життя плюс неаполітанський колорит, безтурботність, романтика та імпульсивність роблять це місто своєрідним і унікальним.

    Цікава легенда виникнення «нового міста», що в перекладі з давньогрецької означає Неаполь. Міфічна сирена Парфенопа намагалася погубити чарівної піснею Одіссея і його команду, але її старання не увінчалися успіхом. Корабель Одіссея проплив мимо. У відчаї сирена кинулася в морську безодню і потонула, а на березі, куди її винесло море, поруч з могилою, в 8 столітті до н.е. був заснований греками місто Парфенопея. Це стара назва Неаполя. До цих пір часто неаполітанців називають парфенопейци.

    Фото пам'яток Італії: Вид на нічний Неаполь
    Вид на нічний Неаполь     Подивитися інші фото до статті

    Через небагато часу після заснування Неаполь став частиною Римської імперії. Місто бурхливо розвивався, став одним з найбільших значущих міст Європи 17 століття. З 18 століття входить до складу Італії. Історія Неаполя багата і насичена, тому місто вражає пам'ятками і природними красотами.

    Набережна Неаполя - місце, де не поспішаючи прогулюються туристи та мешканці міста, милуючись блакитним морем, багатими яхтами, великими валунами біля берега, які облизують хвилі, видом на вулкан Везувій, прихований морської серпанком. Фонтан Себето, що оспівує морську славу Неаполя прикрашає набережну. Влітку тут можна посидіти в одному з численних затишних кафе. Спробуйте традиційне неаполітанське печиво, його оригінальний перчене і солоний смак запам'ятається надовго. Чудово освіжає фірмовий напій Неаполя з соку і товченого льоду або лікер лимончелло, а неаполітанське морозиво спумоні, що складається з трьох видів, здивує чудовим смаком.

    Гуляючи по набережній можна спостерігати, як жваві дітлахи стрибають у воду з валунів. Ці камені вулканічного походження - нагадування про колишні трагічних виверженнях Везувію. Знаменитий вулкан видно практично з будь-якої точки міста. Саме він став в 79 р н.е. винуватцем загибелі стародавніх міст Помпеї і Геркуланума. Везувій вважається чинним Вулканом, його останнє виверження в 1944 р стало руйнівним для містечка Сан-Себастьяно.

    Фото пам'яток Італії: Неаполь. Фортеця дель Ово (Castel dell'Ovo)
    Неаполь. Фортеця дель Ово (Castel dell'Ovo)     Подивитися інші фото до статті

    У Неаполітанському затоці на острові Санта Лючія стоїть потужна фортеця 6 століття Кастель дель Ово (Castel dell'Ovo), що нагадує своєю формою яйце і отримала за це свою назву. До фортеці веде вузький перешийок. Це найстаріший замок Неаполя, за переказами саме тут було засновано місто грецькими переселенцями. У різні часи замок служив резиденцією римського патриція, а пізніше і королівської сім'ї, в'язницею, укріпленим фортом-фортецею, музеєм.

    З Збройової тераси замку, найвищої точки, відкривається чудовий вид на затоку, мис Позілліпо і острів Капрі. Не менш цікавий всередині фортеці музей історії Кастель дель Ово, старовинна капела Спасителя і внутрішнє готичне оздоблення.

    Піднімаємося вгору до історичного центру міста. Він внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серце Неаполя - найбільша в місті площа плебісциту. Вона вражає розмірами, величчю і грандіозністю будівель, розташованих амфітеатром навколо. Це Базиліка Сан-Франческо ді Паола, навпроти неї Королівський палац Палаццо Реалі. На такій великій площі відчуваєш себе маленьким чоловічком.

    Фото пам'яток Італії: Серце Неаполя - найбільша в місті площа плебісциту
    Серце Неаполя - найбільша в місті площа плебісциту     Подивитися інші фото до статті

    Базиліка Сан-Франческо ді Паола дуже схожа формою на знаменитий Пантеон в Римі. Саме таку форму цього католицького храму замовив у архітектора П'єтро Бьянка в 1817 г король Неаполя Фердинанд 1 в подяку Богу за повернутий трон. Діаметр унікального куполу - 34 м. Колоннада храму прекрасно обрамляє площа плебісциту. Розкішно оздоблення базиліки всередині, центральне місце займає багатий вівтар, прикрашений коштовностями, старовинними фресками і скульптурами. Перед храмом - кінні статуї королів Фердинанда I і Карла III Бурбона.

    Фото пам'яток Італії: Базиліка Сан-Франческо ді Паола дуже схожа формою на знаменитий Пантеон в Римі
    Базиліка Сан-Франческо ді Паола дуже схожа формою на знаменитий Пантеон в Римі     Подивитися інші фото до статті

    Королівський палац Палаццо Реалі почали будувати за проектом архітектора Доменіко Фонтани в 1600г для іспанського короля Філіпа III, який збирався нанести візит в Неаполь. Але Філіп III місто так і не відвідав, а палац став головною резиденцією неаполітанських і сицилійських монархів династії Бурбонів. З часом будівля палацу добудовувалося і розширювалося. Архітектор Луїджі Ванвітеллі в 18 столітті добудував будинок в неокласичному стилі і прикрасив західний фасад статуями великих правителів в історііНеаполя. Вхід в садові ворота палацу по обидва боки прикрашають статуї «Приборкувачі коней». Їх подарував Фердинанду II російський імператор Микола I.

    Фото пам'яток Італії: Королівський палац Палаццо Реалі в Неаполі
    Королівський палац Палаццо Реалі в Неаполі     Подивитися інші фото до статті

    Зараз у палаці поряд з державними установами, розмістилася Національна бібліотека Неаполя. У ній зібрані тисячі видань унікальних і рідкісних книг, папіруси з загиблого під час виверження Везувію міста Геркуланума.
    Цікава й експозиція Музею історичних апартаментів Королівського Палацу. Із завмиранням серця проходиш по трону залу, тут захоплювалися величчю неаполітанських королів, приймалися важливі стратегічні та історичні рішення. Гімн розкоші - королівські особисті апартаменти і зал Геркулеса: вишукані меблі і предмети інтер'єру, оброблені коштовностями і золотом. У залах музею захоплюють геніальні творіння італійських живописців: Тиціана, Луки Джордано, Массімо Станціоне, Маттіа Преті.

    З обох боків площі плебісциту завершують вишукану архітектурну композицію палаци Палаццо Салерно і Палаццо Префеттуро, які були резиденціями міністрів бурбонської династії. У будівлі Палаццо Префеттуро Ви побачите знайому вивіску «Гамбрінус». Ця назва знайоме всім, хто коли-небудь був в Одесі , адже це один із знаменитих одеських пивних ресторанів. Але «Гамбрінус» у Неаполі - це відоме респектабельне кафе, якому вже більше ніж 150 років. Унікально воно дивно гармонійним поєднанням затишного кафе та картинної галереї. Вишуканий класичний розкішний інтер'єр, тиха неаполітанська музика створюють неповторну атмосферу, в яку хочеться зануритися.

    Фото пам'яток Італії: Знамените кафе "Гамбрінус" в Неаполі
    Знамените кафе "Гамбрінус" в Неаполі     Подивитися інші фото до статті

    Гамбрінус - демократичне кафе. Сюди на чашечку фірмової кави заїжджають члени королівських сімей, знамениті зірки, поети і письменники. Гостинно зустрічає Гамбрінус і численних туристів. Обов'язково побалуйте себе чашкою ароматного неаполітанського кави і дуже смачною випічкою. До речі, на згадку про закладі Ви можете придбати в кафе Гамбрінус посуд, в якому подається кави.

    Знаменитий театр 17 століття Сан Карло знаходиться поруч з Королівським палацом і з'єднаний з ним критою галерей. Це було зроблено для зручності короля Карла III, щоб він міг, не виходячи на площу, пройти зі своїх покоїв в королівську театральну ложу. Будівля багато разів перебудовувалася, але акустика залу в театрі Сан Карло досконала і багато співаків мріють виступити на цій сцені.

    Навпроти театру височіє будівля галереї Умберто в неокласичному стилі. Унікальна скляний дах висотою 56 метрів, величезний прозорий круглий купол, вітражні довгі вікна, високі колони і арки цього торгового пасажу створюють відчуття багатства, легкості і вишуканості. У залі галереї Умберто підлогу майстерно викладений знаками зодіаку. Кажуть, якщо постояти або посидіти на своєму знаку, то це принесе успіх і здійснення бажань. Особливо це стосується модного шопінгу, адже в галереї Умберто є безліч бутіків відомих дизанеров.

    Фото пам'яток Італії: Неаполь, галерея Умберто. Унікальна скляний дах висотою 56 метрів і величезний прозорий круглий купол
    Неаполь, галерея Умберто. Унікальна скляний дах висотою 56 метрів і величезний прозорий круглий купол     Подивитися інші фото до статті

    Недалеко від площі плебісциту, в пішій доступності, на площі Муніципалітету знаходиться один із символів Неаполя - замок Кастель Нуово. Він зведений в 1279г на березі моря королем Карлом I Анжуйским, тому замок ще називають Маскио Анджоіно або Анжуйский. Величезну роль у суспільному і культурному житті Неаполя зіграла ця фортеця, не один бій був виграний під її потужними стінами.

    Великі гарні вежі по краях замку і з обох сторін від воріт вражають своєю формою і висотою. Підходи до фортеці оточує глибокий рів, над входом в замок між веж височіє унікальна тріумфальна арка з прекрасними барельєфами. Це перший зразок архітектури ренесансу в Італії. У замку Кастель Нуово знаходиться Міський музей Неаполя. У ньому представлені рідкісні фрески 14 століття, колекція срібних виробів, картини і скульптури знаменитих італійських художників.

    Фото пам'яток Італії: Замок Кастель Нуово в нічний підсвічуванні
    Замок Кастель Нуово в нічний підсвічуванні     Подивитися інші фото до статті

    Чудовий вид на весь Неаполь і Неаполітанська затока зі стін замку Сант Ельмо. Саме цей замок і знаходиться поряд з ним монастир Святого Мартіна, що підносяться на пагорбі Сант Ельмо, видно з будь-якої точки Неаполя. Піднятися до замку можна на фунікулері.

    Покровителем Неаполя вважається Святий Януарій. На його честь в 13 столітті був побудований Собор Святого Януарія. Це головний храм міста. У ньому знаходяться гробниці відомих людей, членів королівської сім'ї, єпископів. Унікальні фрески, скульптури та полотна всесвітньо відомих художників 14-16 століть прикрашають розкішний і величний інтер'єр. Варто відвідати тут Музей скарбів.

    Фото пам'яток Італії: Собор Святого Януарія - головний храм Неаполя
    Собор Святого Януарія - головний храм Неаполя     Подивитися інші фото до статті

    У цьому соборі зберігаються мощі і кров Святого Януарія. Кров, запечатана в особливий посудину, два рази на рік оживає і заповнює посудину повністю. З трепетом і хвилюванням очікують жителі Неаполя ці дні. За переказами, якщо кров не оживе, то місто чекають біди. Таким було передвістя чуми 1527г і землетрус 1979

    До Собору Святого Януарія можна дістатися на метро до станції Кавур. Поруч з цією станцією 1-й лінії метрополітену, знаходиться ще багато пам'яток. Ви побачите Капелу Сан Северо, усипальницю князівської династії Сагро, відому унікальними скульптурами 17 століття. Дуже цікава і багата рідкісними знахідками експозиція Національного Археологічного музею. Вражають готичні собори Сан Лоренцо Маджоре і Сан Домініко Маджоре.

    Трохи далі, на красивому пагорбі Каподімонте (Capodimonte), розкинувся шикарний парк і в ньому будівля колишньої королівської резиденції. 110 залів і три поверхи палацу займає музей та картинна галерея, в якій Ви побачите полотна Караваджо, Гойї, Ботічеллі, Тіциано.

    Фото пам'яток Італії: Будівля колишньої королівської резиденції на Каподімонте
    Будівля колишньої королівської резиденції на Каподімонте     Подивитися інші фото до статті

    Неаполь - місто, багате замками, церквами і палацами. Але ці помпезні будівлі не можуть показати справжній унікальний колорит сучасного міста. Варто трохи згорнути з туристичних місць у вузькі неаполітанські вулички, на тісні сходи між високими будинками, проїхатися громадським транспортом: трамваєм, метро або автобусом, і Ви побачите зовсім інший Неаполь. Обов'язково прокотіться першою лінією метро, її неаполітанські художники перетворили на приголомшливий громадський музей сучасного мистецтва.

    Ідеш по вуличці, нагорі чути гучні голоси. Це дві сеньйори, які розвішують білизну на мотузках, натягнутих між будівлями прямо над головами перехожих, щось бурхливо обговорюють, емоційно жестикулюючи при цьому. Гори сміття, непристойні написи на стінах, неприємні запахи і паперові перекотиполе зустрічаються то тут, то там. Туристам потрібно бути обачним у таких районах. Адже в місті діє каморра, так називається неаполітанська мафія. Крім того, кишенькові злодії і злодії на мотоциклах, що знімають сумки на ходу, процвітають, тому тримайте сумки на плечах поперед себе.

    Фото пам'яток Італії: Справжня Неапольська піца
    Справжня Неапольська піца     Подивитися інші фото до статті

    Не тільки Каморрою знаменитий Неаполь. Це місто-батьківщина неаполітанської піци Маргарита. Саме тут вона особливо смачна. Оцінити смак Маргарити Ви можете в найстарішій в Неаполі піцерії «Антика піцерія порт альба», яка існує з 1738 Помічено, що, найсмачніша піца не в відомих туристичних місцях, а в невеликих кафе і піцеріях, в яких за столиками сидять місцеві жителі.

    Неаполь - морське місто. Як море він непередбачуваний і суперечливий: то буває бурхливим і небезпечним, то захоплює красою, свободою, радісною безтурботністю і розкішшю. Яким Неаполь стане для Вас, Ви можете дізнатися, тільки побувавши в ньому і відчувши його особливий колорит.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org